כפייה חילונית?

gershon17

New member
לא - לא סבבה

גם לעסק פרטי אסור להפלות. אסור לך, לדוגמה, לא להעסיק נשים רק בגלל שהן נשים. באותה מידה - אסור לאפשר לך להעסיק דתיים רק בגלל שהם דתיים. נכון שאפליה שהמדינה משתתפת בה באופן פעיל היא יותר חמורה, אבל גם אפליה "פרטית" - אסור לה להתקיים. הדרך למנוע בעצם את האפליה הזו היא יקב שמייצר גם יינות כשרים וגם יינות לא כשרים, כשבייצור היינות הכשרים יעסקו רק שומרי מצוות. וכך אפשר יהיה לפתור את בעית השוק שדורש יין כשר, וגם את בעיית האפליה.

זויות

New member
ואם בחצי מפעל יש אפליה - זה בסדר?

זה בדיוק אותו דבר כמו שביקב אחד מתוך שניים ייצרו יין לא כשר, ובשני כשר. אין כאן הבדל מהותי. תראה, גם אני לא מאד אוהבת את זה, אבל שוב היגענו לנקודה שבה ערכים מתנגשים. אני בטוחה שגם ללוחמי חופש אידאליסטיים ברור שדתיים ישתו יין לפי כללי ההלכה שלהם. כדי שיהיה להם יין כזה - חייבת להיות, עד כמה שאנחנו לא אוהבים את זה, פגיעה בחופש העיסוק. כי יין שייוצר על-ידי מי שאינו דתי, מה לעשות, אינו יין כשר. עצוב, אבל זה מה שיש. מה שכן אפשר לעשות זה להפריד את הדת מהמדינה ולדאוג לכך שלא אתה ולא אני נממן מכיסנו אף חלק מתהליך הייצור של יין דתי זה השולל את זכותנו להיות שותפים לדרך ייצור זו.

gershon17

New member
זו לא אפליה בחצי מפעל

לא להרשות למפעל לתת משמרות שונות לאנשים שונים ע"פ שיקול דעת ההנהלה זו כבר פגיעה קשה מדי במפעל (מה, דווקא להכריח מפעל שלא חייב להעסיק דתיים בשבת לעשות את זה? או דווקא להכריח אותו לאבד שוק? מה ההגיון?). אם אין אפליה בקבלת עובדים או במשכורות שלהם, אין סיבה להתרעם.

gershon17

New member
כל כך הרבה טעויות יש לך

נתחיל בזה שמדובר בהסכם בין עסקים, ולא ביחסים בין מעסיק לבין עובד. זה מגרש שונה לגמרי. אסור לפי החוק להכריח מישהו לעבוד 7 ימים בשבוע 24 שעות ביממה, אבל אין כל בעיה לחתום על חוזה שדורש מספק לספק שירות 7 ימים בשבוע 24 שעות ביממה. זה גם נהוג מאד (כשחברה שמה מחשב בחוות שרתים, היא דורשת שיהיה מי שיטפל בבעיות גם בשבת. וגם ביום כיפור). לא לקבל עובד בגלל שהוא דתי זו באמת אפליה. לא לקבל עובד בגלל שהוא לא מסוגל למלא את דרישות התפקיד - זו לא אפליה. אם את צריכה מישהו שיעבוד בשבת, לא תעסיקי לתפקיד מישהו שלא יכול למלא אותו. כמו שלא תעסיקי גבר כדוגמנית של שמלות, או נכה בכיסא גלגלים כסבל מוביל מקררים. אי אפשר ולא צריך להכריח עסק לבחו בעובד לא מתאים. צריכים לדאוג שבתי עסק לא ישתמשו בשיקולים זרים (נטיה דתית, מין, וכו´) כדי לברור בין עובדים כן מתאימים.

דהבה

New member
אני מסכימה איתך

קצת סטיתי מנושא הזיכיון והסכם בין עסקים והתייחסתי ליחסי עובד מעביד בסך הכל אני יכולה להסכים עם כל מה שכתבת. אך בסופו של דבר צריך גם להכנס לפרטים. הבאתי את עניין היקב, כי בעבר התיחסו לאי קבלת עובד שאינו שומר שבת לעבודה ביקב כאפלייה. המשך את השירשור אחרי תשובתי לזוויות

דהבה

New member
אני לא מבינה,

כאשר יקב לא מקבל עובד חילוני, אומרים שזו אפלייה אבל עסק שאינו מקבל אדם דתי זה אינו אפלייה?

פלסטיק

New member
אם לא מבינים שואלים - זה פשוט

יקב לא מקבל עובד חילוני בגלל אמונתו. החילוני מוכן לבצע כל עבודה ויש לו את הכישורים אליה ולא מקבלים אותו רק בגלל אמונתו. עסק שלא יקבל אדם דתי מאותם טעמים זו בדיוק אותה אפליה, עסק שלא יקבל אדם בגלל שהוא איננו מוכן לעבוד כמו כל אדם אחר בתפקיד דומה זו איננה אפליה. הסיבה שהאדם איננו מוכן לבצע את תפקידו (באופן חלקי או מלא) היא איננה מעניינו של אף אחד (חופש האמונה). אם תרצי דוגמאות: צמחוני איננו יכול להתקבל לעבוד במשחטה אם לא יהיה מוכן לבצע את כל הפעולות הנדרשות מעובד שם. אם יהיה מוכן - אמונתו בצימחונות לא צריכה להיות לו למכשול. חרדית לא תוכל לעבוד כמרכזנית אם לא תסכים לדבר עם גברים (מה תעשה, תנתק להם בפנים?) לעומת זאת אם תבצע את תפקידה במלואו זה לא עניינו של אף אחד מהי אמונתה. חילוני לא יכול לעבוד ביקב - למה? ככה....

gershon17

New member
זה עדיין לא נושא של כפיה דתית

אם צד אחד מעוניין לשנות את החוזה והצד השני לא, ובגלל זה הצד הראשון מפר את החוזה - זה עניין לבית משפט. מתעסקים בעיסוקים כאלה כל הזמן. אין לזה כל קשר לדתיות.

פלסטיק

New member
בוא נראה אם הבנו את הפרטים

1. בא אדם ומבקש להיות זכיין של איזושהי רשת מסעדות שנוהגת להיות פתוחה בשבת. 2. האיש רוצה להתנות עם הרשת תנאי: שתשנה ממנהגה להיות פתוחה בשבת (וכנראה תפסיד כסף) בגלל אמונתו. 3. הרשת לא מסכימה להפסיד כסף רק בגלל שהזכיין החליט שבא לו שתפסיד. פיספסתי משהו? עכשיו רק אם תוכל להסביר לי את הדברים הבאים: 1. למה אתה חושב שהרשת צריכה לממן את אמונתו של האיש? 2. מדוע שהאיש לא יפסיד את כספו שלו בעצמו? שיוותר על הזכינות ויפתח את המקום לפי רצונו. או שמע אמונתו אומרת לו שכיפה על הראש זה חשוב אבל כסף חשוב מעט יותר? 3. מה האיש עשה עד היום? לא פתח בשבת? כן פתח בשבת? הדרישה היא דרישה חדשה? 4. מהי הרשת? מיהו הקניון? מהי הסודיות? הסיפור אמת או משל?

nirdagan

New member
חוזה זה לא כפייה

אדם נכנס להסכם מרצונו החופשי ולכן אין פה כפייה.

לא כפייה חילונית, וההסבר בפנים

כאשר נעשה הסכם בין אנשים פרטיים ואחד הצדדים מפעיל לחץ לא הוגן, או כופה על הצד השני התחייבויות שאינן מתאימות לאופיו ואורח חייו – מדובר לכל היותר באקט לא מוסרי. מנגד, כאשר נחקק חוק מטעם החרדים או כל קבוצה אחרת באוכלוסייה, שמיועד לקבוע לכל אזרחי המדינה מה לעשות, והיאך – במצב מסוים, לפי הדעות של אותה הקבוצה, מדובר בכפייה על שאר הציבור שלא מעוניין למלא אחר מצוות\השקפות הקבוצה המסוימת (ובישראל, כנראה כדי להוסיף חטא-על-פשע, מדובר גם בקבוצה שלא תורמת מאומה למדינה).

למעלה