כפייה חילונית?

זויות

New member
ככה וככה ../images/Emo13.gif

נכון, מותר לשנוא ואסור להפלות. זה במישור החוקי. במישור המוסרי/פסיכולוגי/קצת קשה לי להגדיר... בכל עמדה יש צד ערכי שמוביל לצד התנהגותי. לא מכל שנאה נוצרת אפליה, אך ביסוד כל אפליה יש שנאה/התנשאות כלפי האחר והשונה. לכן יש לי בעיה עם השנאה.

gershon17

New member
מוסר זה אחד מאותם דברים

שאני מעדיף לא להתייחס אליהם אף פעם. אם רק תזוזי 20 קילומטר מזרחה, תמצאי אנשים שחושבים שפיגועי התאבדות הם מאד מוסריים. אם תזוזי מערבה ודרומה תמצאי אנשים שחושבים שכריתת דגדגן של נשים זה מוסרי. אם תחזרי מזרחה ותרחיקי קצת, תגלי עוד אנשים שחושבים שאונס קבוצתי הוא מוסרי. מוסר הוא מאד בעייתי.

זויות

New member
הרמוניה מתוסבכת

המוסר מאד בעייתי אך אם אין מוסר כלל, אין סיבה לאסור בחוק על אונס וקניבליות ועוד. למען האמת, כאשר אתה מתנגד לאפליה דתית, אתה עושה משהו שקשור למוסר מסוג כלשהו גם אם אתה מעדיף לא להתייחס למוסר "אף פעם"
שאלת היחסיות מול האבסולוטיות אינה שוללת לא את היחסיות ולא את האבסולוטיות. העולם מלא בפרדוקסים.

gershon17

New member
ברור שיש סיבה!

והיא לא מוסרית אלא נהנתנית אופורטוניסטית. הרבה יותר נעים לחיות בחברה שבה אין אונסים מאשר בחברה שבה יש. הרבה יותר נוח כשאת לא צריכה לפחד שכל אחד קצת יותר חזק ממך ישדוד אותך ברחוב. שלא לדבר על הרבה יותר טוב לך לדעת שאם מישהו יחטוף לך את הילד בדרך לבית הספר, הוא יענש כשיתפסו אותו. אנחנו מחוקקים חוקים לא כדי שיתאימו לקוד מוסרי מסויים, אלא כדי שנוכל לחיות בחברה.

זויות

New member
ליהנות זה לא מוסרי? עצוב לי...

אחד מעקרונות המוסר שיצא לי להכיר הוא מניעת סבל מעצמנו ומהזולת. אופורטוניזם ונהנתנות הם בסדר גמור. לא חייבים להיות אמא תרזה כדי להיות מוסריים. ושוב, כמו שאמרת, יש כל מיני מוסר בעולם.

gershon17

New member
לא אמרתי שלהנות זה לא מוסרי

למרות שללא ספק יש מוסרים שלפיהם אסור לך להנות. אבל הסיבה לחוקים שלנו היא לא - ולא צריכה להיות - מוסר. היא לאפשר לנו לחיות כחברה בדרך מספיק נעימה ונוחה. אני גם חושב שכמה שפחות חוקים יותר טוב (לא, לא אנרכיה, אלא מינימום הגבלות).

זויות

New member
אנחנו אומרים אותו דבר

אני מאד בעד חוקים שידאגו לנוחותנו עם מינימום חוקים מגבילים שאפשר. רק שאני גם קוראת לזה - מוסרי. אבל מה איכפת לנו איך קוראים לזה? העיקר שזה יהיה סוף סוף כאן.

gershon17

New member
אז מה אם אנחנו אומרים אותו דבר?

זו לא סיבה להפסיק לריב ולהתכסח.

זויות

New member
אופס, איפה אני אשים עוד טבעת?

מצטערת, פשוט כבד לי ללכת עם הרבה טבעות נישואין במקביל ואני לא יכולה להתחתן בלי לשים טבעת - אז... עכשיו אני מבינה למה קוראים למי שלא נשואה - פנויה. כי האצבעות שלה פנויות מטבעות.

פלסטיק

New member
זה פשוט לא נכון

בשום מקום בהלכה יהודי לא יכול להפוך יין לנסך על ידי מגע. תארי לך מה היה קורה אם זה היה נכון, למשל: אסור היה להעסיק במסעדות (כשרות) מלצרים/ות שאינם דתיים, אולי היתה אפילו בעיה עם עובדי מכולות וסופרמרקטים.

דהבה

New member
לא מדויק

במסעדה כשרה, העובד הלא יהודי, לא יגיש יין או שיגישו בבקבוק סגור. אין בעיה בסופרמרקט, היין נמצא בבקבוקים סגורים ראה תשובת הרב אריאל לשאלה בהקשר יהודים ויין

דהבה

New member
ממתי? זו שאלה רצינית!

אין לי תשובה, אבל אבדוק כשאתפנה (ככתוב: אל תאמר לכשאתפנה אשנה, שמא לא תתפנה) באמת מעניין אם זו גחמה של הדורות האחרונים (כי יקבי הברון הקפידו על כך כבר לפני 100 שנים), או שכך היו הדברים כבר לפני מאות או אלפי שנים לגבי יהודי שאינו שומר שבת, בוודאי שהוא יהודי ואינו גוי אם מדברים על אפליה, אפשר היה לטעון שגם באי קבלת גוי לעבודה ביקב יש משום אפליה

פלסטיק

New member
אשמח לתשובה - כי אני יודע שזה לא כך

אני יודע שיהודי שנוגע ביין איננו הופך אותו לנסך. אם תוכלי להראות לי מקור שאומר אחרת - אשמח להשכיל.

זויות

New member
ההבדל הוא -

אם היקב הפרטי היה מוכר בקבוקים לצרכנים פרטיים תחת השגחה של חברת כשרות פרטית - סבבה. הסירי את המימון הממשלתי מהרבנות הראשית, ואני מבטיחה לך חגיגית שלא יהיו לי טענות בנושא. כי אכן - אי-אפשר לצפות מיצרן שלא יענה לדרישות הצרכנים כל עוד אינן נוגדות חוק, ושתיית יין כשר היא חלק מחופש הדת בישראל. אבל מה הבעיה? שהמבקבק של התקבל לעבודה נאלץ לממן מכספו, ממסיו שלו, את הרבנות הראשית הרואה בו טמא נורא עד כדי כך שכל יין שיגע בו יפסל על ידה ויהפוך לטמא לשתיה. זאת כפיה דתית. לעומתו, עלמת החן הדתיה שלא התקבלה לעבודה כדוגמנית תחתונים, אינה נאלצת לממן מכיסה את ווג. זה שוק חופשי. וזה ההבדל!

למעלה