כפיה תרבותית

noa_f

New member
וישראל נמצאת ביקום מקביל?

מה עם יוצרים יהודים - ישראלים שידועים ומפורסמים בעולם? בדיוק בסופשבוע האחרון קראתי על צרויה שלו שמצליחה מאוד (גם כלכלית) באירופה... עזבי, סתם פלוצרים. לא כפיה תרבותית ולא נעליים. ממילא, אם הם ישלחו את הילדים לגן בישראל (קצת קשה להסיע כל בוקר לאירופה...), הילדים יכירו גם ובעיקר ספרות עברית...

אני מכירה הורים רבים שעושים זאת

אבל לא בנוגע לספרות עברית מודרנית כי אם לגבי התרבות היהודית העתיקה. ילדיהם לא ראו מימיהם סידור, חומש או דף גמרא. אני טוענת שזה לא פייר שהורים חילונים [כמו ההורים שלי למשל] כופים על ילדיהם כפיה חילונית ומונעים מהם הכרות, ולו רק אקדמית, עם תרבותם.

איני מכירה את הוריך

הורי בעצמם לא נחשפו לכל הנ"ל (לא גדלו בארץ), ולא היה להם מה להקנות לי בנושא. אני משערת שישנם גם הורים ישראליים רבים שזה מצבם. (את תכנית הלימודים בתנ"ך בבתי"ס חילוניים את מכירה, אני משערת. גם את אין-תכנית-לימודים שעוסקת בכתבים יהודיים אחרים. זה מה שאני קיבלתי בבי"ס, וכאמור לא קיבלתי כלום בבית.) איני מצפה מהורים שיטרחו ללמוד משהו באופן מיוחד ע"מ ללמד את ילדיהם, במצב בו קיים חוק חינוך חובה שמעביר את תפקיד ההוראה העיונית לידי המדינה. חבל? יכול להיות. לא הוגן? אולי. כפיה תרבותית במודע? האשמה כבדה מדי.

noa128

New member
מסכימה. אנחנו חילונים

אבי הילדים למד בתלמוד תורה בילדותו והתרחק מהדת בשל חינוך רע (התחיל לשאול שאלות ונענש ע"י אביו בשל כך). אנחנו משתדלים להסביר ולהקנות, עורכים קידוש ביום שישי, אני מדליקה נרות ואנחנו מסבירים מושגים ביהדות כששואלים אותנו. הבן התחיל ללמוד עכשיו לברמצווה. היינו צריכים להבהיר לו שהוא לא "חייב" להניח תפילין מידי בוקר, שאת הכיפה מותר להוריד ושנישוק מזוזה הוא מנהג שאין לו ערך כשהוא בא "לבד" - הנער מושפע ממה שמלמד אותו הרב שלו, ארחיק לכת ואומר שאם לא היינו "מאזנים" זה היה נגמר בחזרה בתשובה ואותנו זה מקומם. אנחנו בעד חשיבה פתוחה, ידע והיכרות - כשה"היכרות" (במקרה זה ע"י הרב) שוללת התנהגויות אחרות היא בעיניי מזיקה. וכן, חשוב לי על הסקאלה הזו שהוא גם יכיר קוראן ואת הברית החדשה. הוא יהודי, גם חילוניהוא יהודי. אין שום סיבה לחסום אותו מהיכרות עם העולם ועם דתות ותרבויות אחרות.

ממליצה לכם להחליף רב

הכיפה היא מנהג בדיוק כמו נישוק המזוזה. למה אינכם שולחים אותו לרב שקרוב יותר לתפיסת עולמכם?

noa128

New member
רב של חב"ד

מומלץ מאד ע"י חברים שלימד את בניהם לברמצווה.

פלגיה

New member
ואני מסכימה עם אםהבנים

כי אם הנחת תפילין (מצווה) היא על אותה סקאלה כמו חבישת כיפה ונישוק מזוזה (מנהגים) יש כאן קצת בעייה.

noa_f

New member
אז מה מומלץ בו? שהוא לא מרביץ?

אם הוא מיסיונר, הוא לא מומלץ.

תיקי א

New member
../images/Emo45.gif בהחלט, יש הבדל בין לסנן בכוונה

תחילה, לבין לא לחשוף למשהו שרחוק מאורח החיים שלך. אני מסכימה עם תבשיל קדרה שזה אולי חבל, אבל יכולה להעיד על עצמי, שלא ראתה מעולם גמרא וחומש וביקרה בבית הכנסת רק פעמיים בחייה, שאי החשיפה שאליה חשופים ילדי, אינה במזיד. יותר נוח לי להציג בפניהם דברים שקרובים לאורח החיים שלנו. וזה לא שולל את העובשה שאני מחנכת אותם להיות גאים ביהדותם, הם מכירים את סיפורי התנ"ך באדיבות לוין קיפניס, אבל אני לא יכולה לתת את מה שאין לי...

זו שרשרת

אני מסכימה שמי שלא נחשף לא יכול להנחיל, אז ה"אשמה" נופלת על הוריו שלו. הורי ילדים לאנשים מסורתיים והם עצמם כן הכירו במידה מסויימת. מוזר שדוקא את כותבת על הוראה ע"י המדינה. הרי חינוך הילדים הוא קודם כל חובת וזכות ההורים.

אנחנו אכן לוקחים אחריות

וכן מציגים בפני ילדינו את היהדות וכתביה (כולל לקרוא וללמוד מה שאיננו יודעים/זוכרים). ההודעה הקודמת שלי לא היתה כדי להגן על עצמי. התיחסתי להורה החילוני הממוצע, שגם חסר ידע (אני משליכה מעצמי), וגם מניח שיש לו על מי לסמוך. זה באמת לא ברור מאיליו ללמוד בעצמך משהו כדי ללמד את הילד שלך, כשיש מישהו אחר שזה תפקידו.

LEATHER REBEL

New member
לי יש בבית קוראן

מתורגם לאנגלית כמובן. עדיין אינני מוסלמי ולא נראה לי שאי פעם בעתיד.

מה הקשר?

אני לא מצפה מעצמי [או מהורים בכלל] להכיר לילדיי את כל תרבות העולם. גם סיפור עם אפגני עוד לא הקראתי להם. את הקוראן אין לי, אבל את הברית החדשה דוקא כן וגם סיפורי מיתולוגיה יוונית.

Kalla

New member
אבל זה בדיוק אותו הדבר.

ברגע שהורים לא עושים זאת מתוך עקרון אלא מתוך אי הכרות עם סוג מסוים של ספרות או תרבות (למשל, חילוניים שלא מכירים את התנ"ך) - זה טבעי. אך כשזה הופך למשהו עקרוני - זה... מוזר ותמוה.

2 דברים

1. אני מכירה הרבה הורים שאצלם זה עקרוני. אם הם "יתפסו" מורה בבית הספר מלמדת משהו יהודי שהוא קצת יותר מיידיש קייט הם יראו בזה כפיה דתית. 2. אני חושבת שחילונים שאינם מכירים את התנ"ך צריכים להתחיל להכיר לעצמם ולילדיהם.

Kalla

New member
1. לא מכירה אף אחד כזה.

2. למה? לאנשים חילוניים יכול להיות סדר עדיפויות שונה לגמרי. חלקם מעדיפים לקרוא היסטוריה יהודית מהשקפת מבט חילונית. תנ"ך לומדים בבית ספר (ממש קוראים ומנתחים את הספרים ברמה שהורים שאינם בקיאים בתחום אינם מסוגלים), אבל יש דברים רבים אחרים שלא מגיעים אליהם בבית הספר, ובטח שלא לומדים אותם במשך שנים רבות. לנו בהחלט יש חומר קריאה תנכי בבית, אבל הוא נכנס בין לבין ולא מטרה עיקרית בפני עצמו.

חבל שתנ"ך משאירים לבית ספר

תנ"ך זו אידאולוגיה. את משאירה הכל לבית ספר? לי מאד חשוב שילדי ישמעו פרשנות שמתאימה להשקפת עולמי בנוסף למה שהמורה נותנת. את באמת לא מכירה? אם בכיתה של בנך תהיה תפילת בוקר או ברכת המזון- זה יעבור חלק?

Kalla

New member
אבל בשבילי תנ"ך אינו אידיאולוגיה

אלא מקסימום מיתולוגיה. כאמור, דברים שחשובים לחילוניים כמו הסיפורים עצמם, הרקע ההיסטורי וכו' אפשר למצוא גם בצורה שיותר מתאימה להשקפת עולם וגם קריאה יותר (אני לא מדברת כרגע ספציפית עלינו, אלא באופן כללי על משפחה ללא כל רקע דתי). אישית, אני בהחלט יושבת עם בני על החומר שהם לומדים בבית הספר בתנ"ך וגם לומדת מזה, אך כך במקצועות רבים אחרים.

למעלה