מצטרף להבחנה - אימון מול אמת
מהשאלה המקורית לא ברור על איזה מצב מדובר, ולטעמי יש הפרדה ברורה בין מספר מצבים: במצב אמיתי של הגנה עצמית, בו חייך בסכנה, אין שום מקום לכניעה משום סוג שהוא, להכנע פירושו למות. בשונה ממלחמה שבה הבחירה בין שבי ומוות איננה ברורה ויש סבירות שכניעה תציל ממוות, כשהמדובר בהגנה עצמית על הפרט - כניעה משמעה מוות. במצב שכזה, הכרה מודעת בתבוסה עלולה להיות גורם נוסף לתבוסה, בעוד שיתכן שהמשך הקרב בכל הכוח יציל את החיים. וגם אם אנו מבינים שגבינו אל הקיר, רצוי שרק נלחם ביתר עוז. רק נזכיר לכולם, מצבים שכאלה נדירים ביותר, אפילו במקומותינו. ורוב הקרבות אינם שיייכים לקבוצה זו. מצב אמיתי של התגוננות בפני תקיפה. אני יכול לחשוב על יותר מדי מצבים בהם אני מותקף וברור לי מלכתחילה שהתוקף איננו רוצה להרוג אותי. בין אם המדובר בתקרית בין שכנים, בכביש, בביריון בביה"ס, או סתם במכות בין ילדים. אף אחד מהם לא באמת ובמודע רוצה להרוג. במצבים שכאלה, בהחלט יתכן שהודאה בכניעה כך שהתוקף ירגיש שהוא "הרוויח כבוד" תוכל לעצור את המתקפה. אם כי, יתכנו גם מקרים בהם זה רק "יגביר לו את התאבון". במצבים שכאלה, אם אתה תלחם באופן נואש כאילו אתה מגן על חייך, אתה עלול להסלים את תוצאות העימות ולהביא אותו למקום שלא היית רוצה האימון הוא מצב שונה לחלוטין, לכניעה באימון אין שום משמעות של ממש, למעט הודאה בהצלחת היריב לנצח "הפעם" וחזרה למצב ההתחלתי. כמתאמן מתקדם ועוזר מדריך לפעמים, אני יכול להעיד שלפעמים אני יותר מאושר כשתלמיד מתחיל מצליח להכניע אותי יפה בעזרת טכניקה שהראיתי לו, מאשר אני שבע- רצון מהכנעה של היריב. הדבר הכי חשוב בבחירת שלב להכנע באימון הוא הבטיחות, והיכולת למנוע נזק למתאמן הנכנע. לכן, אני אישית תמיד "אכנע" ברגע שארגיש שהשני השיג יתרון כזה שנצחונו ברור, וכל שנותר לי לעשות הוא למנוע נזק. נקודת-הזמן הזו שונה בין מתאמנים שונים, מול מתאמן ותיק היא תהיה בשלב מוקדם בהרבה מאשר מול מתאמן מתחיל. הותיק יודע לבצע את הטכניקה טוב ואם הוא רק הגיע למצב, אין טעם לסכן את עצמי על מנת לבדוק את הצלחת הביצוע. המתחיל צריך גם לתרגל את הטכניקה, ולכן לפעמים אני אעדיף לדחות את רגע הכניעה כדי שהוא יבצע את הטכניקה מעט יותר. נקודה חשובה נוספת היא קיומם של סוגי כניעה שונים באימון (לפחות אצלנו): יש כניעה בה אני דופק ועוצר את התרגיל (במקרים של נעילה על הקרגקע או כשאני חש בסכנה - אין לאן לפול / לחץ מסוכן על הפרקים שאיני מצליח לשחרר ולא חושב שאוכל לשחרר בנפילה ...) ויש כניעה בה אני מפיל את עצמי לפני הטכניקה ולעיתים אף עוזר לביצוע הטכניקה. מעין הודאה ש"נתפסתי" ומתן אפשרות לשני לסיים את התרגול (השיטה היותר נפוצה אצלנו בראנדורי, ושעוד יותר מתאימה לאימון עם מתחילים). ועכשיו, על איזה סוג מצב אנו מדברים, כי כ"א מהסוגים ראוי לדיון נפרד וארוך. אמיר