כמה שאלות

malon557

New member
כמה שאלות

1. למה כשמסתכלים על יהלום, הוא זוהר בכל צבעי הקשת
וכשמזיזים אותו/מסתכלים מצדדים שונים רואים צבע מסויים שבולט יותר מהשאר
2.למה כששמים מוזיקה בפול ווליום 'הרצפה רועדת'

אחמס1

New member
1. מפני שהאור הלבן נשבר כאשר עובר

דרך יהלום* 2. מאותה סיבה ושיקול גיאומטרי, אם מסתכלים לכיוון ממנו יוצאת הקרן הכחולה, רואים בעיקר כחול. 3. אני מאוד מקווה שאת לא משמיעה מוזיקה ב"פול-ווליום" זה דבר מאוד לא מתחשב. אנשים עלולים להתעצבן עליך ולהביא למותך, ובדרך עלולים למות גם בני משפחה. * זה נובע מכך שיהלום הוא מדיום דיספרסיבי ומקדם השבירה תלוי בתדירות האור.

SpyKid

New member
3. ואם הרצפה רועדת ממש חזק זה

עוד פחות מתחשב - גם בפני בני המשפחה, וגם בפני השכנים מלמטה שהרצפה עלולה להתמוטט עליהם
תוכל לפרט קצת על מה שכתבת ב(*)? מה זה בדיוק מדיום דיפרסיבי ואילו תכונות צריכות להיות לחומר כדי שזה יתקיים לגביו?

אחמס1

New member
בקשר ל-*

זה דורש קצת ידע בגלים. האור, כך מתברר הוא גל. נעזוב את העובדה שהוא גל מיוחד מאוד. הוא נע בתווך כלשהו, בשבילנו האור נע באוויר. אחת מהתכונות של גל - יש לו תדירות אופיינית. "חבילת גלים" היא אוסף של הרבה גלים. אור אדום הוא דוגמה לגל (יש לו רק תדירות אחת), אור לבן הוא חבילת גלים (הוא מורכב מהרבה גלים בהרבה צבעים). אם זה לא היה ברור, עבור אור: צבע = תדירות הגל. באוויר כל הצבעים נעים באותה מהירות (בקירוב!), לכן האוויר נקרא מדיום לא-דיספרסיבי. ביהלום לעומת זאת (ולא רק), כל צבע נע במהירות אחרת! לכן שהאור פוגע ביהלום, למעשה כל צבע רואה מינסרה אחרת (בגלל שהמהירות בתוך יהלום היא שונה עבור כל צבע, מקדם השבירה תלוי בצבע). בגלל זה, כל צבע נשבר בזווית אחרת והתוצאה היא שהאור הלבן מופרד לצבעיו, וכל צבע יוצא מהיהלום בזווית שונה. דיספרסיביות של תווך היא לא רק בגלי אור - למשל מים הם מדיום דיספרסיבי עבור גלי קול. כלומר, מהירות הקול במים תלויה בתדר! כלומר המהירות שבה מתקדם התו "דו" שונה מהמירות של "רה". זה יכול להיות מאוד משונה להיות דג שמקשיב למוזיקה שמישהו מנגן רחוק מספיק.

SpyKid

New member
תודה על ההסבר,

ואל דאגה, זה היה ברור (למדנו בפיזיקה מודרנית על עניין האור, פשוט לא הוזכר נושא המדיום). בקשר לגלי הקול - יכול להיות מעניין לעשות ניסוי בקשר לזה (גם בלי להיות דג שמקשיב למוזיקה)...

אחמס1

New member
למעשה למדתי על דיספרסיביות של

מדיומים אחרי שביצעתי ניסוי כזה (עם גלי קול). אז הוספתי בחתימה שלי "פרופ' פקטה החמיא לדו"ח שלי"
והשותף שלי הוריד בפניי כובע שהביא במיוחד עבור מאורע זה. ניסוי מעניין מאוד, אבל לא יגיד הרבה לאנשים שלא מבינים מה זה התמרת פורייה. קונצרט זה לא היה, זה ניסויי מהסגנון של לשבת מול אוסצילסקופ ולהסתכל על האותות שהמתקבלים מהמיקרופון. הצלילים היו רעשים כאלה (עם משמעות מתמטית חשובה!) והיו רחוקים מקולה הערב של София Ротару.

malon557

New member
הבנתי בקשר ליהלום. תודה ועוד משהו

אני לא שמה מוזיקה בפול ווליום אל תדאגו אבל למה הרצפה כאלו רועדת כששמים מוזיקה בווליום גבוה?

אחמס1

New member
גלי קול הם שינוי בלחץ האוויר, כשהגל

פוגע ברצפה הוא מעביר את האנרגיה שלו לריצפה. גם מוצקים כמו הריצפה מעבירים קול, אבל אנחנו יכולים להרגיש את זה רק כשהאמפליטודה (העוצמה) גבוהה מספיק.

למעלה