כמה שאלות

IceMaster

New member
כמה שאלות

1. כשמים קופאים נפחם גדל או קטן? ; 2. מהו היתוך קר ואיך הוא מתבצע? ; 3. מדוע הליום מאבד את כוחו? כשהוא בבלון לדוגמא. ; תודה :)

ailag

New member
כמה תשובות

1. גדל (בחומרים אחרים זה הפוך) 3. הוא לא מאבד את כוחו, בלון פשוט מאבד את ההליום שבו. הבלון לא כולא הליום באופן מושלם, ולכן הוא לאט לאט יוצא. אגב, כוחו של ההליום טמון בכך שהמשקל הסגולי שלו (מסה לעומת נפח) קטן משל אוויר, לכן שניהם שואפים להסתדר כך שהקל למעלה, הכבד למטה.

ehudt

New member
דרך אגב

הנפח גדל בגלל המבנה המרחבי של הקרח, שהוא מבנה לא מושלם של שלג, שמותיר בין המולקולות חלל יותר גדול מאשר זה שהיה במצב נוזל. משהו כזה...

Palindrom

New member
ודרך דרך אגב

הסיבה המדוייקת שהקרח מתרחב (זה מכונה "האנומליה של המים") הוא בגלל סוג קשרים חזק הקיימים במים הקרויים "קשרי מימן". בעיקרון, מתי שהמים קופאים, כאשר הם מגיעים למרחק מסויים (זה קורה ב-4 מעלות צלזיוס), הקשרים החזקים מגיעים למצב שנוח להם להסתדר בצורה כזאת ש, כפי שאהוד אמר, משאיר חלל בין המולקולות. ב-0 מעלות צלזיוס (נקודת הקיפאון של המים) הסתדרות זו נשלמת, כלומר בין 4 ל-0 מעלות צלזיוס המים מתרחבים, כי הם מגדילים את נפח החללל בין המולקולות. שימו לב שמתחת לטמפ 0 מעלות צלזיוס, המים מתחילים שוב להתכווץ כמו חבר'ה נורמליים.

אתה בטוח ? נראה לי שאתה לא צודק

אתה בטוח שאחריי 0 מעלות הם מתחילים להתכווץ בחזרה ? אם כן זה הם בטוח יחזרו לגודל המקורי ואף פחות בטמ"פ ממש נמוכות

Palindrom

New member
0 מעלות צלזיוס היא נקודת שיווי משקל

אז המים מתחילים להתכווץ בחזרה. עלי
בטמפ' זו הם בדיוק מסתדרים לגמרי (כלומר יוצרים מבנה כמו של שלג, כדי לראות ויזואלית, למרות שזה לא באמת אותה צורה). מתחת לטמפ' זו הם ממשיכים להתכווץ. אגב, הם גם התכווצו עד ל-4 מעלות צלזיוס, כלומר רק בין 4 ל-0 מעלות צלזיוס הם מתרחבים.

Palindrom

New member
בתנאי תקן- בערך 0 מעלות צלזיוס

אני אומר בערך כי זה לא בדיוק, אבל בעיקרון התשובה היא 0 מעלות צלזיוס.

למה לא בדיוק ?

הריי אפס נקבע כטמפרטורת קפיאת המים ו100 כרתיחה אז זה בדיוק אפס והרתיחה זה בדיוק 100 כי כך הערכים נקבעו

ehudt

New member
קודם כל

אני מניח שזאת הקביעה ללחץ של 1 אטמוספירה, וחוץ מזה, קפיאה ורתיחה הם לא תהליכים מיידים, ולכן כנראה יש הגדרה יותר מדויקת ל-0 מעלות ול-100 מעלות, מאשר קפיאה של מים ורתיחה של מים (בהתאמה).

לא יודע אבל

תשמע אם אתה חושב שהאפס והמאה ב"נס" בדיוק פגעו ברתיחה והקפאון של המים, שזהו לא סתם חומר מוזר אלא הגורם לחיים אז אתה טועה הם קבעו את זה לפי חומר שמוכר לכולם (רוב האנשים מכירים מה זה מים
) אז זה חייב לפגוע בדיוק שם, יכול להיות שבקטע של התהליכים אתה צודק, ואחריי שיצאה פיסיקה מודרנית דייקו את זה אך כפי שאתה רואה , מים עדיין כדרכם רותחים ב100 מעלות וקופאים ב 0

ehudt

New member
תודה

ואני יודע שהמאה והאפס נקבעו עפ"י המים (אצל צלזיוס - כאשר בפרנהייט זה נקבע עפ"י תכונות כוהל כלשהן. נכון?) ולא "יצאו" על זה בנס. מה שאני בטוח, הוא שכשמשהו קופא זה לא קורה לא "פתאום", אלא זה תהליך הדרגתי במידה מסוימת.

Palindrom

New member
מים דווקא רותחים יותר בסביבות ה-97

מעלות צלזיוס. או 97 נקודה משהו. זה אכן הוגדר כפי שאמרת, רק שאחר כך, ככל שהשתפרו אמצעי המדידה, שמו לב שפשוט פספסו בקצת. ומה שכבר נקבע... כבר נקבע. בכל אופן זה לא בשימוש במדע, במדע משתמשים כידוע בקלווין. נקודת הקיפאון של המים היא טיפה מעל ה-0 בתנאי תקן. (תנאי תקן=לחץ של 1 אטמוספירה, 273 מעלות קלווין). שם מתחיל התהליך.

טל ר

New member
לדעתי נפלה שגיאה בנתוניך

לאחר ששינו את הגדרת מעלת צלסיוס (ב-1990), המים רותחים ב-99.974 מעלות וקופאים ב-0.07 מעלות.

טל ר

New member
היתוך קר

היתוך גרעיני משמעותו חיבור שני אטומים לאטום כבד יותר, על ידי חיבור גרעיניהם. כאשר אטומי המקור הם יחסית קלים, תהליך זה יפלוט אנרגיה. על מנת להפיק אנרגיה ע"י היתוך, בד"כ מנסים לחמם את החומר לטמפרטורה גבוהה, להכיל אותו באזור קטן, ולהפיק מכך אנרגיה גבוהה ממה שהושקעה. אין היום שום תהליך בו הצליחו לעשות זאת - הצליחו לגרום להיתוך, אך לא כזה ש"משתלם" אנרגטית. היתוך קר הוא מין תעלול בו מצליחים לגרום להיתוך בין אטומים שלא חוממו לטמפרטורות עצומות. מעולם איש לא הצליח לעשות זאת, למרות שהיו כאלו שטענו שהצליחו.

IceMaster

New member
תודה רבה לכולם

אבל בקשר להיתוך קר.. ראיתי בערוץ 8 כתבה על הבית הירוק של הטכניון שהרעיון הכללי בו הוא לא לזהם את הסביבה ולא לשלם חשבון חשמל. והם הראו שבלילה הם מנצלים את קור המרחב בלילה כדי להפיק אנרגיה בעזרת היתוך קר ולשמרה

טל ר

New member
זה לא היתוך קר

אין לזה שום קשר להיתוך גרעיני, וזה אינו היתוך קר. ניתן לנצל הפרשי טמפרטורות (מקור חום בעל טמפרטורה גבוהה, Heat sink - איך אומרים את זה בעברית - בעל טמפרטורה נמוכה) לייצור אנרגיה נצילה, ראה מכונת קרנו.

New member
זה לא סותר את החוק השני של התרמודינ

מיקה ? ע"פ הידוע לי החוק השני של התרמו-דינמיקה קובע שלא ניתן להפיק אנרגייה זמינה מניצול קור (כלומר לא תתקיים perpetum mobile of the second kind). ומעגל קרנו הוא ההוכחה לכך - ניתן להפעיל את המעגל הפוך ע"מ לנצל אנרגייה זמינה בשביל לייצר קור אך לא ניתן לנצל קור בשביל לייצר אנרגייה זמינה. כמובן שייתכן שאני טועה וביליתי יורת מידי דקות שינה בשעורי תרמודינמיקה. בכל מקרה מעניין לדעת איך פועלת מכונה שכזו. בברכה, אבירם

טל ר

New member
אם אני מבין נכון

הם אוגרים את החום ביום (בטמפרטורה גבוהה), משתמשים בו בסביבה בלילה כ-Heat Sink לייצור אנרגיה, וההיפך ביום. אין זה Perpetuum Mobile of the Second Kind, מכיוון שיש להם מקור חום המבקר ביום (שמש) ומקור קור המבקר בלילה (דליפת החום לחלל, והקור בכדור הארץ). הם צריכים לגשר על הפער הזה, ו"בנק חום" שיאגור חום משעות היום (שינוצל בשעות הלילה) וקור משעות הלילה (שינוצל בשעות היום) יסייע כאן בסגירת המעגל.

Palindrom

New member
סליחה, מה?

תפסיקו להגיד קור, אני עוד אתחיל לחשוב שאתם חושבים שיש באמת דבר כזה.

למעלה