כישוף ערבי : "שחור"

• פותח הנושא qmr
  • פורסם בתאריך

qmr

New member
כישוף ערבי : "שחור"

מישהו פה יכול להמליץ לי על חומר עיוני בנושא כישוף של ארצות ערב העתיקות?... (הסוג היחידי שאני מכיר זה ה"שחור" שנפוץ בקרב יהדות מרוקו..) בתודה רבה, איתי

RainBird

New member
אני מודה ומתוודה שלמרות שקראתי על כשפים מהמסורת היהודית, לא מצאתי ספר המתמחה בלחשים של עדה אחת זאת או אחרת. זה מעורב לרוב בספרים הרגילים. ארדן.

יש ויש

ספר אוצר הסגולות של יהודי בבל (עירק) רפואה עממית של יהודי בבל. 2 כרכים. אוצר הסגולות של הרב שרעבי תימן. יש עוד לא זוכר את השמות. לחש וקמיע של יצחק יצחקי גורל של רבי סעדיה גאון. טוביה הרופא יש כמה ספרים גורלות אביעה חידות רפואה וחיים להרב חיים פלאג'י. יש עוד הרבה אני לא זוכר אותם.
מיקי

nepthys

New member
כן, זו אני..:)

חזרתי לפורומים של תפוז, דווקא בגלל בעיות בריאות, מחפשת כאן להיוועץ ברופאי אינטרנט, כמו כל בנאדם על סף יאוש. וחשבתי שאם כבר, להביט ולראות מה קרה לפורום שאני מכירה מינקות. היחיד שזוכר אותי כאן זה ארדן, היחיד שאיתו שמרתי על קשר. מכל מקום, לא נראה שהפורום השתנה במיוחד מאז שפרשתי מלנהל אותו, כשהייתי בת 16 ותלמידת תיכון.. עכשיו אני כבר בת 20 וחודשיים לפני שחרור מהצבא. אנשים אחרים, ורק ארדן ואילן עם הסבלנות והניסיון שלהם התמידו לעזור כאן לאחרים במשך תקופה של שנים. ש-נ-י-ם. מילה מפחידה. מכל מקום, אין טעם לספר מה עבר עלי, כי אני בספק אם מישהו כאן זוכר אותי..:) אבל הנקודה היא שעברתי כאן וראיתי את השאלה הזו, שהיא יוצאת דופן מכיוון שהיא באמת יכולה להפיק תועלת מהידע שיש לי בהסטוריה אמיתית (לא כזו מספרים שמספרים על וויקה בת מאות שנים, מורשת אבות שעברה מפה לאוזן, עבודת האלה-אם ופולחן תפוחי האדמה הקלטי העתיק). אז זה מה שאני יודעת: הכישוף שאליו אתה מתכוון הוא כישוף מספר בשם הpicatrix. זה ספר שנכתב על ידי ערבים, בתקופה בה הם היו המפותחים ביותר מבחינת מתמטיקה, מדע וספרות בעולם המערבי (בניגוד לאירופה של ימי הביניים שלא היה בה שמץ מזה). הערבים שאבו את מקורות הידע שלהם במדע, ספרות ופילוסופיה,בעיקר מכתבים רומאיים ויווניים שהשתמרו רק אצלם. למעשה רוב הכתבים עד היום של הפילוסופים הכי גדולים נשמרו בערבית ולא בשפת המקור שלהם, כי הם נשרפו כתועבה פגאנית בתקופת הנצרות. מכל מקום, הספר עצמו, כמו רוב הדברים הערביים, כנראה מבוסס על מאגיה בסגנון הלניסטי מהסוג שתוכל לקרוא עליו בספר "מאגיה הרמטית" שנכתב על ידי אדרד פלאוארס והוא ספר לא רע בכלל, שאפילו תורגם לעברית, אם כי קצת שטחי. הפיקטריקס מורכב בעיקר משימוש בקמיעות, והוא בכלל לא "שחור", ואם תחפש על המונח "פיקטריקס" בגוגל, תמצא הרבה דוגמאות של החותמות. זה נראה כמו חותמות ממפתחות שלמה, רק בערבית, וזהו הספר שהיווה בסיס לספרי השדים מימי הביניים שאתה מכיר כמפתחות שלמה, ספר הונוריוס וכו' (שנכתבו על ידי נוצרים, כנראה כמרים - יש לכך הוכחות רבות כמו הניסוח שדומה לניסוח כנסייתי, והעובדה שמעטים ידעו קרוא וכתוב בתקופה הזו למעט אנשי כמורה). ההבדל היחידי בין הפיקטריקס לספרים כמו הגואטיה, למעשה, זה שהפיקטריקס נכתב כספר כישוף של ממש, בעוד שספרי כישוף כמפתחות שלמה בתקופת ימי הביניים נכתבו תחת הרבה סיבות אחרות. נטען כי ספר הונוריוס, למשל, נכתב סתם כדי להכפיש את שמו של האפיפיור הונוריוס בכך שעסק בזימון שדים. שים לב כי ספר הונוריוס הוא גם ספר זימון השדים הכי עתיק שנמצא אי פעם מתקופת ימי הביניים. הרעיון שספר שנכתב כבדיחה אחר כך הפך לבסיס להרבה ספרים רציניים בנושא הוא מאוד משעשע. ספרים אחרים לזימון שדים נכתבו רק למטרת ריגוש הקוראים והיו בהם הרבה תיאורים של ניסים ונפלאות, מה עוד שגם אחזקת ספרים כאלו הייתה אסורה וכך הריגוש גבר מקריאתם או כתיבתם. אין זה אומר שכל הספרים שנכתבו על כישוף לא היו ספרי כישוף "אמיתיים" אבל יש לבדוק לפעמים את המניע ההסטורי מאחורי כל אחד מהם. תוכל לעשות זאת על ידי קריאה של ספרי הסטוריה אמיתיים (שאינם בהוצאת llewellyn) ובמיוחד אני ממליצה על סופר שלא קשה למצוא את הספרים שלו, שחוקר את המאגיה כהסטוריה ומנקודת מבט אוביקטיבית ולא משוחדת, ושמו richard kieckhefer. על הפיקטריקס ספציפית, לצערי, מעולם לא מצאתי ספר מפורט, אלא רק אזכורים בספרים שעוסקים בערב רב של נושאים שונים. זה הכל, וזה לא הרבה..:) טלי

למעלה