כיצד מתמקחין?

אור302

New member
כיצד מתמקחין?

טוב, לכבוד יום העצמאות הכלכלי שלי, ככל הנראה, קיבלתי הצעת עבודה להיות הפרופסור-עוזר-מבקר לעברית מודרנית בליברל ארטס קולג'. אני אהיה הראשון במשרה הזו ואקים את התכנית לעברית. זו המשרה הטובה ביותר בשוק השנה, לדעתי, כי היא כוללת גם הוראת שפה וגם הוראת ספרות בתרגום וזה די נדיר, וכדי לשפר את המצב עוד יותר, המשרה מתוכננת להפוך למשרת קביעות בתום שלוש השנים האלה ואני אוכל להתחרות מבפנים. לוח הזמנים היה זריז להפליא: רק לפני שבוע עוד הייתי שם בביקור קמפוס וביום שני כבר התקשרו עם ההצעה. זה לאחר שזימנו אותי לביקור שבועיים לאחר הדד-ליין מבלי לטרוח לראיין אותי טלפונית אפילו. ככה, על עיוור, שלחו כרטיסי טיסה. גם שיכנו אותי ב-B&B באותה עיירה מרנינה ומבודדת (ארוחת בוקר די מאכזבת, לדאבוני. כולה קונטיננטלית.).

טוב, אז אמרתי בטלפון שאני אשקול "בחיוב" מאוד, שלחו לי אי-מייל אישור, והיום, עוד שעתיים בעצם (הפוסט הזה עוכב מחמת יום הזיכרון) יש לי שיחת טלפון עם הדיקן. החולשה היחידה של המשרה היא שהשכר קצת נמוך, אם כי עלויות המחייה באותו אזור מבודד "אמורות" להיות נמוכות למדי ביחס לשכר, כך הם אומרים. אני יותר סקפטי. השאלה היא איך מתמקחים. על שכר או על עלויות העברה שהן 3% מהשכר הכולל, וזה פחות מחצי מעלות ההעברה שאני צופה. בכל מקרה אני אתן תשובה לא בשיחה היום אלא בסוף השבוע ומהתלגלות האירועים סביר שהם די מעוניינים (הקורסים המיועדים לי כבר חצי מלאים זה כמה שבועות).

איך אני מתמקח? לציין כמה יותר בדולרים אני רוצה על ההעברה, נניח, או שמא לציין את הצורך ולבקש כמה שאפשר? עד כמה לפרט מסכנות עתידית? (משרה לאשתי למשל ייקח הרבה זמן למצוא אפילו שהם יסיעו בזה). בסופו של דבר מדובר אולי על 1500 נוספים שאני יכול בחלומותיי הוורודים לקבל על ההובלה. או שמא כדי לבקש יותר גם על השכר?

כל עצה תתקבל בברכה!

d a p h n a

New member
קודם כל, מזל טוב!

לגבי ההתמקחות האמת שאני לא בדיוק בטוחה איך זה עובד.

אור302

New member
תודה. אני קורא קצת ברשת,

עד כה העצה היחידה שלימדה אותי משהו היא - אל תחשוש להיות תובעני!

22ק ו ס ם

New member
אתה יכול לקרוא טבלאות שכר באתר של הקרוניקל

תמיד אתה יכול לדרוש קצת יותר ממה שיש לך. בנוסף, שווה להתעקש על הוצאות מעבר ודברים אחרים שאולי לא קשורים לשכר אבל יכולים לעלות כסף.

אור302

New member
כן, אבל אני לא מוצא נתונים על

visiting assistant prof.
בטח לא בתחום שלי

22ק ו ס ם

New member
הvisiting לא ממש רלוונטי

תחפש שכר של אסיסטנט פרופסור כי זו העבודה שתעשה. זה שהמשרה שלך כרגע לא מובילה לקביעות לא אמורה להשפיע על השכר.

אור302

New member
אני חושב שזה כן משפיע

לפי מה שאני רואה באינטרנט הפער הזה של יותר מעשרת אלפים דולר קיים לכל המשרות של VAP באותו מוסד, גם בתחומים אחרים, כמו גאולוגיה. פערים קטנים יותר במוסדות אחרים, עם זאת.

ABD2b

New member
מזל טוב!!!

טוב... אז מהניסיון שלי ועל סמך כל העצות הרבות שקיבלתי מהמנחה שלי וחברי ללימודים שסיימו לפני, הנה התובנות שיש לי חלוק:

1) אם זו אונ' ציבורית, אתה יכול לראות את השכר המוצע שם לסגל אחרים, אנשים שהצטרפו בשנה האחרונה וכו' ולראות אם ההצעה שלך מתחת לממוצע, וכד' ככלי מיקוח.
2) תנסה לראות עם מחשבונים אונליין מהו יוקר המחיה שם לעומת מקום מגוריך הנוכחי לראות כמה באמת אתה צריך להרוויח שם כדי לשמור על רמת חיים נוכחית (כעוגן להשוואה).
3) האופן שבו התחלתי את המיקוח שלי היה בסגנון של:
This is a wonderful opportunity blah blah, I am so excited about the possibility blah, blah, but with the cost of living (or whatever other reasons you find) i was wondering if the xxK you are offering is a firm number?
תראה לפי התגובה עד כמה אפשר ללחוץ עליהם. חברה שלי בתשובה לשאלה כזו שמעה
Since you are twisting my hand, I can make it
ואז זרק 7K תוספת. היא חשבה להתמקח עוד אם הם הלכו כ"כ בקלות על תוספת, אבל בדקה וראתה שמשהו שהם קיבלו בשנה הקודמת וכבר היה לו ספר בעת הקבלה לעבודה, קיבל שכר התחלתי דומה, והיא החליטה לא להיות חזירית ולהסתפק בזה.
לי, בתשובה לשאלה הזו אמרו -- תביאי "משהו לעבוד איתו" כגון הצעת עבודה נגדית, אפילו ראיון עבודה בעוד מקום עשוי בתנאים מסוימים לעזור. משהו שמראה לאדמיניסטרציה שאתה נחשק ו/או שיש לך אלטרנטיבות והם צריכים אותך יותר משאתה צריך אותם (אני יכול להשאר כאן, לעבוד בX, לחיות עם אשתי וילדי, ולהרוויח פי שלוש... ניסחתי את זה בזמנו כ"תעזרו לי לקבל את ההצעה שלכם". והייתה לי גם הצעה ממקום אחר שהם פשוט עשו לה מצ'ינג, למרות שעדיין העלות מחיה אצלם הרבה יותר גבוהה מהמקום השני...).
4) בהחלט יש מקום להתמקח על עלויות העברה. לעשות אומדן ריאלי של מה אתה צריך ולבקש את זה. אולי לעגל כלפי מעלה. יש אנשים שהכפילו את הדמי מעבר שלהם בקלות רק מלשאול על זה. ישנן שתי דרכים שבהן נותנים כסף להעברה -- "במזומן" כמו תוספת לשכר, או החזר כנגד חשבוניות (יותר טרחה). תברר מה הם נותנים. כיוון שבעלי יצטרף אלי והבייבי יותר מאוחר, ביקשתי בחוזה שיתנו לי שנתיים לממש את הדמי מעבר (כי הבאלק של המעבר יתרחש בעוד שנה, ולא מיד. אולי זה רלוונטי גם לך?)
5) עוד דברים שאפשר "לחלוב" אם מו"מ על שכר נתקע -- כספים למחקר (כגון, מעבדה, שלא נראה לי אתה צריך), כספים ל computing (מחשב מעולה, מחשב נייד, מדפסת בחדר, סורק, תוכנות מגניבות וכד'), כספים לכנסים וחברויות באגודות ואפילו כספים לחומרי הוראה (ספרים, סרטים וציוד אחר). שווה לבדוק האם נותנים הטבות במגורים, אם הילד ואשתך מצטרפים האם הם יתנו לך מקום בגן של המוסד (אם יש להם)?
6) המנחה שלי אמרה שהשכר זה הרכיב הכי חשוב בחוזה שלי כי בסופו של דבר כל העלאות השכר יהיו קשורות בשכר ההתחלתי. אני חושבת שזה נכון גם במקרה שלך כי כשתתמודד על המשרה התקנית הם ידעו בדיוק על מה הסכמת להתפשר במו"מ הנוכחי. כרגע הם צריכים אותך ויש לך יותר כוח במו"מ, במיוחד אם הפער בינך למועמד הבא היה גדול (כל עוד לא תעצבן אותם עם דרישות לירח וכוככבים, יש לך כוח מיקוח טוב).
7) לא יודעת אם זה יעזור לך, אבל אני ניסיתי ולא הלך לי... לנסות לדחות את ההוראה בסמסטר או ללמד קורסים אונליין במשך חצי שנה כדי לחיות עם המשפחה ולדחות את עלויות המעבר. אם זה משהו שיעזור לך -- שווה פרובינג עדין.
בהצלחה רבה ועדכן בבקשה!

ABD2b

New member
לגבי הבדלי שכר בין VISITING ואסיסטנט

מדובר בדרך כלל, ממה שראיתי עד היום, בסדר גודל של 9-10K הפרש בשנה, והייתי מנסה אולי להשוות את השכר לשכר של אסיסטנט (ולהפגש בשני שליש של הדרך...). דעתי האישית בלבד, לא מתוך ניסיון, ולא על סמך חוכמת חיים של אחרים.

אור302

New member
האם כדאי לדעתך לנקוב במספרים?

זו השאלה הגדולה שלי. החשש הוא שזה יהיה לא במקום או שהמספרים יתגלו כלא ריאלים. גם אם אני חורש את הרשת, הדיקן תדע הרבה יותר ממני על המספרים ואני עלול רק להחליש את עצמי עם נתונים שגויים.

אור302

New member
תודה!

זה עוזר. אין לי הצעה נגדית - הייתי בריאיון לעוד מקום אבל הם ביטלו את החיפוש (והציעו הרבה יותר) - נראה לי שלציין את זה רק יחליש אותי כי זה מדגיש שאין לי האופציה הזו. אבל יש לי את המקום הנוכחי שמציע הרבה פחות אבל במשולב עם אשתי, יש לנו הרבה יותר. זה יכול להיות רלוונטי כי זו מעין הצעה נגדית, פשוט באופן אחר. תודה על כלך העצות, אני אשתמש בכמה מהן שמתאימות לי.

אור302

New member
טוב, זה עתה דיברתי עם הדיקן

אלא אם כן יש לי הצעה מתחרה - אין מה לדבר על העלאה. מה שכן, היא תבדוק את עניין הוצאות המעבר. מסתבר שגם אם אני לא מסיים הקיץ אלא בסתיו, אין בעיה. כמובן שעדיף שלא, לטובתי. אני גם זכאי להגיש בקשת מימון לקיץ אלא שאלא על פי רוב הולכות למרצים ותיקים יותר, אבל אני זכאי להתחרות. היא תחזור אליי מחר עם תשובה לגבי הוצאות מעבר. אמשיך לעדכן ותודה לכולם על הברכות והעצות.

Gidi Shemer

New member
שוב מזל טוב ותזכור דבר אחד

זה לא שאני מזלזל בכל תוספת כספית שהיא, אבל כדאי לזכור שבימים טרופים אלו כל משרה שעוזרת לך לתקוע יתד בעולם המקצועי החביב עליך היא הישג.
חגוג את זכייתך (אפשר גם את יום העצמאות של ישראל באותה הזדמנות), צא עם זוגתך למסעדה טובה (אבל לא יקרה מדי) וטפח לעצמך על השכם. מגיע לך!

אור302

New member
תודה! קיבלתי את העבודה ותוספת קטנה.

הסכימו להעלות לי את דמי המעבר לחמישה אחוזים שזה מה שנותנים למועמדים לקביעות. העובדה שזו משרה לשלוש שנים וכן שזה מעבר מחוף לחוף עזרה להם לשלם יותר. זה יכסה את רב ההוצאות, אני מקווה. בכל מקרה קיבלתי את העבודה. עכשיו אני רק צריך לסיים את הדוקטורט וההוראה.

ABD2b

New member
הידד! ועוד הצעה

אולי התכוונת לעשות כך בכל מקרה, אבל אם תצא לשוק העבודה בשנה הבאה מעמדך יהיה הרבה הרבה יותר טוב -- גם עם PHD ביד ולא ABD וגם עם משרה, וגם השוק יתאושש עוד יותר (אני מקווה) -- יהיה לך קל יותר למצוא עבודה עם שכר יותר אטרקטיבי ואולי לעשות מו"מ מחדש על המקום העבודה הנוכחי שלך (כלומר סתם להשתמש בהצעת עבודה כדי למנף את מצבך במקום הקיים).
בהצלחה רבה!
נ.ב.
אם אפשר לשאול, עכשיו אתה במרחק נסיעה קצרה יחסית מהילד, מה אתם מתכננים כמשפחה במקרה הזה? האם הם עוברים איתך? סליחה אם אני מחטטת יותר מידי, פשוט כידוע לך זה עניין מאד בוער אצלנו על הפרק....

אור302

New member
הצעה טובה. תודה. כן, כולנו עוברים יחד.

זה יהיה קשה כלכלית, ודאי בתחילה, והם ינסו מאוד למצוא לאישתי עבודה במוסד או באזור. למען האמת, אישתי יותר מתרגשת ממני, ממש בכתה בטלפון. אם יסדרו לה עבודה כמזכירה היא תהיה מרוצה עד הגג, רק לצאת מהמקום הנוכחי שלה. עכשיו כשאני חושב על זה, היא הראתה הרבה יותר התרגשות לנוכח הבשורה הזו מאשר נוכח הצעת הנישואין שלי. חשוד מאוד...

קראתי פעם איזה טור של מישהו שהייתה במצבך. אחד הדברים שהיא הקפידה עליהם היה שלפחות היא תהיה ממוקמת במרחק טיסה ישירה אחת מבעלה. והיא עשתה את זה 3 שנים (בסוף הוא מצא עבודה במוסד שלה, ואז היא קיבלה קביעות והוא לא ואז הוא עשה הסבה מפרופסור ללימודים קלאסיים לסוכן נדל"ן). סיפרת שבעלת יצטרך לנהוג 9 שעות. על בסיס שבועי? זה כמעט בלתי אפשרי.

ABD2b

New member
מזכיר סצנה מ PHD COMICS

שבו הדוקטורנט הנצחי מייק מקבל הזמנה לראיון (כך שלפחות יוצר הקומיקס כנראה חווה את אותו הדבר, משמע זה לא אישי :) וזה באמת באמת מרגש! ואני כל כך שמחה שסופסוף תסיימו את מה שאני מכנה short-distance relationship.

כן... מסכן בעלי עם הנסיעות שנגזרו עליו. למרות שכרגע החשש הגדול שלי התחיל להיות כלכלי, עם הצורך להחזיק שני
households
. שאלתי בעוברים לארהב האם החישוב הכלכלי שלי ריאלי ובוסטון גאי (כהרגלו בקודש) חושב שאני הרבה יותר מידי אופטימית. נתחיל ונראה...

אור302

New member
מה שאת צריכה זה שותף לדירה

שיש לו בן זוג בעיר אחרת והוא זה שנוסע לשם בסופי שבוע...

למעלה