אין הרבה שייטים שהתנסו בשימוש אסדה בתנאי סערה
נראה ששנינו מנסים ללמוד ולהבין את הנושא טוב יותר (אבל רק מהבחינה התאורתית
). בחלק הראשון של השירשור שלך התיחסת לשלב הנטישה של ספינה והבעת דעה שאסדה גדולה עלולה להוות בעיה בגלל הרוח והגלים. ואני התיחסתי לנושא הפעלת (ניפוח ושליטה של האסדה) שלדעתי אינה מוגבלת מבחינת גודל.
בתגובה הנוכחית אתה כותב על נקדות שונות (לדעתי):
1. צורת האיחסון (מיקום והתקנה) של האסדה על היאכטה
אין שום ספק שהשפעת מיקום והתקנת האסדה היא משמעותית מבחינת יכול התפעול שלה (תפעול ידני בידי אדם או אוטומטי בעזרת מתקן הידרוסטטי) => לכן יש חשיבות עליונה להבנה של הנושא ולהגדרה של תהליך נטישה בכלל ותהליך הפעלת אסדה בפרט.
2. הקושי של אדם אחד או שניים להשליך את האסדה למים ולהפעיל אותה.
לא חושב שבהתקנה נכונה תהיה בעיה לאדם אחד או שניים להשליך ולהפעיל אסדה! משקל אסדה של 4 אנשים הוא כ40 ק"ג (נדרש אדם אחד חזק מאוד ורצוי 2 אנשים בגלל תנאי הים הקשים) אסדה של 6 שוקלת 48 ק"ג ואסדה של 8 שוקלת 53 ק"ג. אני חושב שההבדל של 8 ק"ג עד 13 ק"ג לא מצריך אדם שלישי. (מנסיון אישי שלי עם אסדת 8 אנשים אין לי שום בעיה עם אדם נוסף להשליך אותה ממקום ההתקנה.)
3. המיתקן ההידרוסטטי נותן תשובה מאוד חלקית לעניין זה. ציפה של אסדה בשיחרור הידרוסטטי אינה מבוקרת וברוח של, נאמר 30 קשר + האסדה "תתעופף" ברוח מייד עם ציפתה וסיכויי הצוות, אם שרד, לתפוס אותה קלושים מאוד.
המתקן משמש רק למצב חירום של טביעה מהירה כאשר לצוות אין זמן להשליך את האסדה למים. יש השהיה (כמו שכתבת) והשהיה זו מאפשרת לניצולים לחכות לאסדה שתעלה ותתנפח. הניצולים כמובן חגורים באפודי הצלה או אוחזים בגלגלי הצלה כך שאנחנו מקווים שהם ישרדו. (כתבת => "הצוות עלול להיכחד בפרק זמן זה") הזמן שלוקח למתקן ההידרוסטטי לשחרר הוא פחות מדקה! המתקן משחרר את האסדה בעומק של 4 מטר והיא תצוף ליד אנשי הצוות ותאפשר להם להתקרב אליה. בשלב שני הספינה תמשיך לטבועה ואז ימשך חבל ההפעלה של הניפוח. הניצולים יוכלו להאחז באסדה, לחכות למצב שיאפשר להם להיכנס אליה בביטחה) במידה והצוות לא שורד מסיבה זו או אחרת הרי שלא משנה אזו סוג של אסדה היתה להם.
הסבר באנגלית של פעולת ההתקן:
If the ship sinks, within a depth of 4 meters, the water pressure will activate an internal spring-loaded knife which cuts the white securing loop — allowing the cannister to open, and the liferaft to float free.
As the ship contiues to sink, the liferaft painter line will be stretched, activating the liferaft inflation mechanism. The buoyancy of the inflated liferaft will break the Red Weak Link™ allowing the raft to float to the surface so survivors can board.
לדעתי הצוות ישרוד (משמר החופים האמריקאי לרוב מורה לצוות לרדת למים בשביל לעזור לחילוץ. כלומר יש סיכיים טובים שהם ישרדו לזמן הנדרש. (שוב אם יש בעיה במצב זה אז גודל האסדה היא בעיה שולית בלתי חובה.) לאסדה לוקח זמן להתנפח ו"לתפוש רוח" ולהעלם מהצוות. כמובן שהצוות חייב להיות מיומן בתפישה וטיפוס אל תוך האסדה במצבי חירום.
4. שאלה יסודית מאוד. מספר המקרים בים של צריכה מיידית של אסדה קטן הרבה יותר מאשר מספר המקרים של מצבי חרום מתמשכים.
אני חולק על דעתך שבמצב חירום מתמשך יש להכין את האסדה למקרה של נטישה. היו מספר מקרים שדווקה ההכנה הזאת גרמה ל"בריחת האסדה" עקב שיפשוף החבל שקשר אותה לספינה או ניקוב של האסדה ע"י חלקי הספינה שמשתפשפים איתה. לדעתי הצוות חייב להיות מוכן לנטישה והאסדה תושלך רק במצב של נטישה ואז רוב האסדות שמיועדות למצבי סערה רחוק מהחוף מאפשרות ירידה ישירה לאסדה מהספינה הטובעת. כמובן שהאימרה היא "תמיד תטפס לאסדה מהספינה השוקעת" וזה בגלל העובדה שציינת שמרבית הספינות שננטשו נמצאו צפות ללא צוות ימים וחודשים לאחר הנטישה.