כולטסרול וויטמין D

כולטסרול וויטמין D

גבר בן 28. בריא.

בדיקות דם שנתיות הראו:

1)
CHOLESTEROL-LDL calc

110.2 mg/dl

מהו בדיוק הכולסטרול הזה? אני חורג בו ביותר מדי כמות.

איך אוכל להוריד?

2) ויטמין D, הערך שיש לי הוא 76 ml
זה הטווח התחתון של הנורמל.

איך אוכל להגדיל את כמות ויטמין D? חשיפה רבה יותר לשמש?

מודה לעונים

ladybug6

New member
ויטמין D אפשר להשיג מחשיפה לשמש

או בתוסף. לא אצל כולם חשיפה לשמש מספיקה.
אם אתה טבעוני/צמחוני, תצטרך להזמין ויטמין D מחו"ל (vitashine), אם לא אז בארץ מוכרים תוסף שעשוי מהחי.

לגבי הכולסטרול אני לא יודעת, כדאי להתייעץ עם הרופא משפחה.

כולסטרול

אם כולסטרול קיים רק במוצרי מזון מהחי, איך זה שאני טבעונית והכולסטרול שלי גבוה לפי הבדיקה האחרונה? (מצד שני הדיאטנית שלי אומרת שמכיוון שהכולסטרול הטוב שלי הוא גם גבוה אז זה לא מצב בעייתי, אבל בכל זאת מאיפה הגיע לי הכולסטרול הגבוה כאשר אני טבעונית?)

Gidi Shemer

New member
מפני שהכולסטרול בגוף שלך לא מגיע מהמזון

מרבית הכולסטרול בגוף שלך מיוצר ע"י הכבד. כאשר אנשים צורכים כולסטרול בתזונה, הכבד מאיט את ייצור הכולסטרול הפנימי וכאשר אוכלים מעט כולסטרול (או בכלל לא) הכבד מייצר בקצב הרגיל שלו.

ההערכה היא שכ- 85 אחוז מהכולסטרול הוא כולסטרול עצמי ו- 15 אחוז בא מבחוץ. יש גם טענות שהתרומה של הכולסטרול החיצוני אפילו נמוכה מזה.

בכל מקרה, כמעט כל הכולסטרול מגיע מבפנים.

הרבה הסברים

למשל גנטיקה

למשל אי סבילות לגלוטן
למשל צליאק שמתבטא בין השאר בעליה בכולסטרול וכשהתפריט מותאם הכולסטרול שהיה על סף טיפול תרופתי- נעלם

ואני מניחה שיש עוד

אכן יש עוד

גם ג'אנק פוד מתועש גם אם אין בו כולסטרול, עשוי לעודד עודף כולסטרול.
במקרה שלי, ממה שקראתי זה יכול גם להיות קשור לתת פעילות בלוטת התריס שבאמת יצאה אצלי מאיזון.
גם השמנה יכולה להיות קשורה לזה אבל אני אחרי ירידה משמעותית במשקל ודווקא כששקלתי 13 ק"ג יותר הכולסטרול שלי היה תקין לחלוטין.. מוזר.
אז כנראה שאצלי זה בגלל בלוטת התריס..

שאלתי היתה אחרת

אתן נתתן כל מני מצבים שמתקיימים במקביל למצב של עודף כולסטרול. אבל מה הקשר בין כל המצבים הללו?
לדוגמה: איך צליאק גורם לכולסטרול?

בקשתי היא הסבר מדעי - במילים להדיוטות של מצב שבו, על אף המנגנון הגופני שמווסת את רמת הכולסטרול, יש בכל זאת רמה גבוהה.

ממה שאני מבינה

רמת הכולסטרול המיוצרת בגוף נקבעת ב:
85% על ידי הגוף
15% על ידי התזונה.

על ידי הגוף
הכוונה למנגנון בכבד.
יש גוף שמייצר רמת כולסטרול סבירה
וכל עוד האדם שומר על תזונה איכותית בהיבט זה, יהיה בעל רמה הולמת של כולסטרול.
ויש גוף שמייצר רמת כולסטרול גבוהה, וזה פשוט כך, זה בד"כ עובר בגנטיקה
וכך ניתן לראות משפחות שלמות לדורותיהן שכולם לוקחים כדורים להורדת כולסטרול מגיל מסוים
גם אם כולם רזים, וגם אם כולם שומרים על תזונה רזה.
יש מחלות שמובילות ליצור מוגבר של כולסטרול, אני מתארת לעצמי שמה שעומד מאחורי זה
זה קשר למנגנון היצור בכבד.

* מצב זה לא עונה לי על המידע שספורט גם משפיע על רמת הכולסטרול בדם

Gidi Shemer

New member
הקשר בין כל המצבים הוא......

שכולם משפיעים על רמת הכולסטרול.....

המנגנונים יכולים להיות שונים.
קודם כל, בעצם ענית חלקית על השאלה כשכתבת "על אף המנגנון הגופני שמווסת את רמת הכולסטרול..". אז זהו, שהמנגנון הזה מושפע מעשרות ומאות גורמים שונים. זה כולל גם מערכת סיגנלים הורמונלית, וכל דבר שישפיע על המנגנון הזה- ישפיע על רמת הכולסטרול.

לדוגמא, נועה ציינה את בלוטת התריס. כשיש הפחתה ברמת הייצור של הורמון התירואיד תהיה רמה נמוכה יותר של ההורמון והיות וההורמון הוא אחד מההורמונים שמשתתפים בחגיגה של ויסות הורמונלי, הרי המנגנון ישובש.

דבר שני, צריך לזכור שלא מדובר רק על ייצור הכולסטרול אלא גם על סילוק הכולסטרול מהדם וגם על העובדה שאנחנו לא מדברים רק על הכולסטרול עצמו, כי אם גם עם הדרך בה הוא נארז. כולם היום כבר מכירים את המושגים LDL (ה"כולסטרול הרע") ו- HDL ("הכולסטרול הטוב"). בשני המקרים מדובר באותו כולסטרול, אבל באריזה אחרת ובתפקידים שונים בגוף. האריזה הזו בנויה מחלבונים ויש השפעות חזקות מאד של הגנטיקה שלנו ושל מערכות הבקרה שלנו על ייצורן של ה"אריזות" הללו, כמו על התפקוד התקין שלהן. כאן למשל נכנס עניין האימון הגופני שמעלה את פעילות האנזימים שמסלקים את ה- LDL מהדם.

לגבי צליאק, אני לא יודע אם יודעים לחלוטין מה קורה בהקשר לכולסטרול. לפחות מנגנון אחד שנפגע בצליאק הוא יצור של חלבון בשם AlipoproteinA1 שהוא מרכיב מרכזי באריזת ה- HDL. אני לא בטוח שיודעים כיצד זה קורה ספציפית, אבל חשוב לזכור שבצליאק המון מנגנונים נפגעים מכיוון שיש פגיעה של מערכת החיסון שלנו במעי הדק וזה משפיע על ספיגה של חומרים שונים ויותר.

אז מה ששניכם טוענים, בעצם - בעיקר גנטיקה

שמנגנון הויסות והסילוק של הכולסטרול תלוי בעיקר במצבים מובנים בגוף - קרי - גנטיים.
ושלמזון יש מעט, אם בכלל, השפעה על רמת הכולסטרול.

וכשאני אומרת מזון/תזונה, אני מתכוונת, תזונה מאוזנת שמקובלת על המוסדות ולא תזונה חיה ..(כי האחרונה לא נבחנה בהקשר זה)

נכון?

Gidi Shemer

New member
לא רק גנטיקה

אבל גנטיקה היא בהחלט מרכיב עיקרי.

לתזונה יש בהחלט השפעה על רמת כולסטרול ויעידו על זאת אנשים שהורידו את רמת הכולסטרול "הרע" בעקבות שינוי תזונתי. יש כאלו שמאמצים את התזונה שאת שואפת אליה וחוו שינוי לטובה ביחס בין LDL לבין HDL. יש כאלו שעברו לתזונת פליאו וחוו חוויה דומה. יש כאלו שעבא מרו-פוד לפליאו ואז ירד להם הכולסטרול והבאתי פה את שתי התזונות הללו לא בגלל שהן היחידות, אלא בגלל שהן היותר "קיצוניות" יחסית. שינויים בעקבות תזונה יכולים להתרחש כמעט בכל סוג תזונה שקיים.

מה שכן, הגנטיקה נותנת את הרקע הפיזיולוגי האישי שעל בסיסו התזונה תשפיע.

ושוב, כדי שיהיה ברור- כשאני כותב תזונה- אני לא מתכוון לאכילת כולסטרול בהכרח.

גידי מה לגבי ספורט?

כשהדבר היחיד ששיניתי באורח החיים
היה המעבר לאורח חיים ספורטיבי פעיל [היו ימים]
הכולסטרול ירד לי ב- 20 יחידות.

Gidi Shemer

New member
בוודאי

הזכרתי את זה בפוסט בדוגמה על פעילות האנזימים שמסלקים LDL.

אני לא חושב שקיים נושא כל כך לא שנוי במחלוקת כמו אימון גופני (על עוד הוא נעשה בצורה נכונה) ותרומתו לגוף, החל מהשלד, דרך השרירים, כולסטרול, לב וכל דבר כמעט שאפשר להעלות על הדעת.

אלה הערכים המלאים

ערכים מלאים:

CHOLESTEROL
188.8 mg/dl

TRIGLYCERIDES
58 mg/dl

CHOLESTEROL- HDL
67 mg/dl

CHOLESTEROL-LDL calc
110.2 mg/dl

שבוע לפני כן הייתי ב-חינה + חתונה
אכלנו הרבה בשר אדום.