כדורסל וכליזמרים

BobMarly

New member
כדורסל וכליזמרים

צפיתי אתמול במשחק הגמר של מכבי ת"א נגד צ.ס.ק.א מוסקבה. מכבי הפסידה את המשחק וכתוצאה מכך היא אינה אלופת אירופה לשנה זו (היא זכתה בתואר זה פעמיים ברציפות בשנתיים האחרונות ובסה"כ 5 פעמים). יש משהו מקביל שהיה נראה לי בין מוסיקת כליזמר לבין כדורסל. מכבי משחקת משחק יפה לעין הרבה מהלכים מהנים והרבה ווירטואוזיות לעומתם צ.ס.ק.א קבוצה מאוד טכנית מאוד ממושמעת אשר מגיעה להישגים דרך ההגנה למעשה הם שיבשו לחלוטין את משחקה של מכבי ובכך בעצם ניצחו אותו. זה הזכיר לי את הדיונים שעולים פה באשר לנגינה מתוים כן או לא, אילתור על התוים כן או לא, האם צריך מתודה בנגינה או שצריך לזרום עם היצירה. מה דעתכם? האם אתם מוצאים קשר בין אמנות (מוסיקה במקרה דנאן) לספורט? האם האופי של המטרות נראה לכם זהה? חכמי הפורום מוזמנים בזאת להביע את דעתם.

משחק הכדורסל

הוא גם סוג של אומנות.הייתי משווה בין שתי האומנויות בראש ובראשונה בעניין התירגול והאימון.גם בנגינה בלי תירגול יומיומי,נרגיש מיד שאנו מתחילים לרדת.בכדורסל לכל אחד יש את דרך ההתבטאות שלו בכידרור-בריצה ועוד ועוד..גם בנגינה כך.אם נוסיף את ההשוואות הנכונות שכתבת בהודעתך נמצא שאכן יש קשר ברור בין שני הדברים

וואיי....כשחושבים על זה,

זה אכן דומה. כנראה שלכל סוגי ה"ביטוי העצמי" בין אם זה ספורט, מוזיקה, אומנות וכ"ו, יש דברים משותפים: תירגול, למידת הכללים, ה"טאצ'" האישי, השקעה וכ"ו. לגבי הכדורסל, לדעתי כיף יותר לראות משחק גמיש, מפתיע ומלא אקשן מאשר משחק טכני ו"מרובע". אבל...(וזה מאוד חשוב!!).. נכון שלמכבי יש את הווירטואזיות הזאת וצורת משחק מאוד מעניינת וייחודית, אבל זה לא היה קורה אם הם לא היו עובדים קודם על ה"טכני", שזה הבסיס..ורק אחרי שאתה יודע את הבסיס טוב, אפשר לפרוח.. וסתם דעה צדדית...המשחק היה קצת מעצבן, היה מגיע לצסקא לנצח...מכבי עשו הרבה טעויות טיפשיות..
לילה טוב!

BobMarly

New member
אחד הדברים שראו במשחק

זה שכשאתה עובד מאוד מאוד טכני, אתה למעשה ממוקד מטרה (במקרה של כדורסל). ולמעשה שיבוש המשחק של מכבי גרם לצסקא לנצח. אכן היה משחק מעצבן מבחינת ההנאה מהמשחק. כאן באמת יש הבדל בין מוסיקה לכדורסל. בכדורסל המטרה היא לנצח לא לשחק יפה במוסיקה המטרה היא לעשות יצירה טובה וכאן אולי ההבדל שהטכני הוא תנאי הכרחי אבל לא מספיק.

shay or eli

New member
יש עוד קשר

גם שחקני כדורסל וגם כליזמרים מנסים להגיע כמה שיותר גבוה... במישורים שונים

meir99

New member
יש משהו אחד ששונה במוסיקה

מספורט לדעתי וזה שבספורט אתה חייב להביס מישהו לדרוס אותו להיות חזק עליו ולפעמים להשפיל אותו (הוקי רוגבי או אגרוף)במוסיקה הרגשות העדינים ביותר צריכים להתלכד עם רגשות המאזין ורב המשותף על השונה. המוסיקה אינה יכולה להיות אכזרית אחרת היא מאבדת ממהותה. יכולתי להכביר מילים אבל עזבו ספוטר גורם הנאה כשמנצחים עצב ןאכזבה כשמפסידים אבל האם הוא גורם לך להבין את העולם טוב יותר כמו ספר טוב או מנגינה יפה ? אני בספק לדעתי הספורט ל"עניים" זה מה שהאמנות למי שמשקיע בה אלא מה הקתרזיס בכדורגל יותר מהר ויותר ברוטלי ומרגש ובמוסיקה וספרות יש להשקיע בה לקרא להתעניין והיה מי שאמר שאמנות אף פעם אינה נחלת הכלל. מישהו קרא את "המנדולינה של קפטן קורלי ?

BobMarly

New member
אני לא בטוח

שבמוסיקה אין עצב אכזבה וכדומה. אמנם זה אכן שונה מספורט ואכן לספורט יש צדדים שליליים , אבל יהיו שיגידו שגם למוסיקה יש צדדים שליליים. למשל כשהתחיל הרוק אנ רול באמת היו שטענו שזו מוסיקה שלילית. אבל מבחינה עקרונית אתה צודק שאלמנט התחרותיות יכול לגרום לאנשים רבים נזק יותר מתועלת. לפעמים כשאני רואה כדורסל קבוצתי טוב, אני נהנה כמו מיצירה תזמורתית בביצוע מעולה. ונראה לי שיש נימי רגשות שהמוסיקה וענפי ספורט מסויימים פורטים עליהם. ספר על המנדולינה של קפטן קורלי אני לא קראתי ואשמח לקרוא.

לא מתערב בשירשור המוצלח הזה

בהמשך איכשהוא ננסה לעשות ממנו מאמר ולהכניס לקטגוריה הנכונה:)

BobMarly

New member
למה?

אתה מוזמן להתערב. בטוח שתהפוך אותו ממוצלח למגה מוצלח!!

BobMarly

New member
מה שכן,

אם אתה יכול באיזשהי צורה להשאיר אותו גבוה זה יהיה טוב.

meir99

New member
המנדולינה של קפטן קורלי

המנדולינה של קפטן קורלי/ לואי דה ברנייר "המנדולינה של קפטן קורלי" הוא רומן מרתק על אהבה גדולה ועל מלחמה איומה, על אנשים פשוטים הנקלעים למצבים קשים ומנסים לשרוד. זה תקציר אני פשוט מתעצל לכתוב בכל אופן הבחורה מתאהבת לאט לאט בקצין האיטלקי שהינו נגן מנדולינה בין השאר כי המוסיקה מוציאה ממנו תכונות יפות של קבלת הזולת ואי אגרסיביות (לא תנאי מחייב כי היו מוסיקאים אנטישמיים או טיפוסים לא הכי הכי)

../images/Emo51.gif

כבר כתבתי בשירשור
רעיון ההשוואה בין שתי אומניות אפילו שמדובר בדברים שונים לחלוטין הוא רעיון מצויין.בהמשך נקפיץ את השירשור וננעץ אותו:)

meir99

New member
אביא דוגמא למשל היצירה של

יוסף אחרון hebrew melody ממש מכמירה את הלב מזכיר את בית אבא ..ויש מין עצבות קלה עם תחושה פנימית של יופי שקורית כשאני שומע איזו מנגינה מופלאה. אין לי תחושות כאלה בספורט יש שמחה או עצב אבל פחות יש ניואנסים של תחושות עדינות ומורכבות כמו במוסיקה(לא בכל מוסיקה ולא תמיד)עוד נקודה אלברט איינשטיין שהיה כנר חובב לא רע כך אומרים אמר ש המוסיקה היא האמנות המופשטת ביותר ובאמת כשמפסיקים לנגן הצליל נעלם ואין "הוכחה שהיה כאן צליל"בסיום משחק יש את הזיעה ולוח התוצאות והקהל להעיד על הדרמה שהתחוללה .שלא תבינו לא נכון הספורט הוא אחד ההמצאות הגדולות של האדם שנועדו בין השאר לתת ביטוי לדחפים האגרסיביים שלו באמצעות חוקים

BobMarly

New member
ההשוואה לספורט

לא אומרת שספורט זהה למוסיקה אלא היא אומרת שיש אלמנטים כאלה ואחרים אשר דומים למוסיקה. דווקא בספורט , רוב האנשים שאני מכיר לא יודעים או לא זוכרים מי הייתה אלופת אירופה בכדורסל לפני 7 שנים. לעומת זאת רובם ככולם יכולים לזמזם את תשע בכיכר של סנדרסון ללא בעיה. הזיכרון שהמנגינה משאירה הוא לעין ארוך חזק יותר מהזיכרון שאיזשהי תחרות ספורטיבית משאירה (ברוב המקרים). הבאת את יוסף אחרון ואתה בהחלט צודק. אבל אני ברשותך אביא דוגמא נגדית: את המוסיקה של להקת הדלתות שיודעת היטב לעשות נאכס בנשמה.

meir99

New member
מסכים אתך למרבה הפלא א)כי לא איש רי

ריב אני, דבר שני נכון יש מוסיקה שנכתבה הבי מטל לעודד פולחני שטן ושאר מרעין בישין למיניהם.חשוב שידע אדם מהיכן הוא בא (מבחינה רגשית)ולשם מה למשל ניגוני חסידים (קיבלתי דיסק כפול של יעקב מזור שאסף הקלטות אותנטיות של חסידויות משנות ה 60 וזה יפה מאוד)נועדו לדעתי להתעלות הנפש לביטוי תחושות שלא ניתן לבטאם במילים והניגונים היפים ביותר הם דוקא ללא מילים ..

BobMarly

New member
ראשית,

אני מאוד אוהב את מה שאתה כותב, וברור שאנחנו לא עושים את הדיון הזה כדי להתנצח ולריב אלא כדי להנות מעצם הדיון עצמו. ולכן ככל שתרבה נקודות ומחלוקות במקרה הזה אין עם זה שום בעיה. שנית נכון הוא שמוסיקה יודעת לגרום לאדם להתעלות. מה שאני מנסה לבדוק הוא האם באמת הדברים החיוביים והשליליים במוסיקה ובספורט דומים המה או לא ןמה דומה ומה שונה. האן בהנתן כדורסלן טוב , אם היה בעל כישרון למוסיקה האם היה בהכרח מוסיקאי יטוב?

shay or eli

New member
אוי אוי אוי

"המוסיקה של להקת הדלתות שיודעת היטב לעשות נאכס בנשמה"
"מוסיקה שנכתבה הבי מטל לעודד פולחני שטן"
תתפלאו לדעת כמה מהדבקות והתפרצות הרגשות שמאפיינות את הניגונים החסידיים מאפיינות גם את הרוקנרול של השנות השישים-שבעים, וכמה דמיון יש בין ההתבכיינות של הכינור או הקלרינט במוסיקת הכליזמרים לבין היללות של הגיטרה החשמלית במטאל... למרות שאלה סוגי מוסיקה שהתפתחו ממקומות מ-א-ו-ד שונים ופונים לקהלים מאוד שונים, תתפלאו כמה משותף מבחינה מוסיקלית יש ביניהם... בראש וראשונה השימוש הנרחב בסולמות המינוריים. לפעמים אפקט של דיסטורשן או קצת צרחות מבריחים אנשים סתם, ואפילו יוצרים קונוטציות של "פולחני שטן"... חבל, מתחתיהם יכולה להסתתר אמנות.

לא רואה בכך בעיה../images/Emo13.gif

מה שכן אני יכול לכתוב שדיון אחד בפורום שלנו,שווה לעשרה דפים בפורומים אחרים. איכות רבי מאיר,איכות זה שם המשחק אצלינו

למעלה