כבר לא כל כך ->

כבר לא כל כך ->

תזכורת להודעתי הראשונה. אני רוצה לעדכן, שנכון להיום ברוך השם אין בעיות בכניסה לכיתה, ונראה שהבחור אפילו שמח לבוא לבית הספר (הוא הודה על כך בחצי פה). בשבוע שעבר עברנו "טבילת אש" מסויימת, כאשר הילדים אחרו קצת לבית הספר, ולא נרשמו בעיות. אני מקווה שכל זה מאחורינו. בעקבות הסיפור פניתי לפסיכולוגית, אך עדיין לא התחלתי בפגישות ייעוץ כפי שהיא המליצה לי (ולמען האמת, אני מתלבטת אם יש טעם לכך: מצד אחד, נראה שהבעיה נפתרה. מצד שני - בעיות וקשיים עם הילדים קיימת תמיד, ולא רע להתייעץ במישהו חיצוני) עד כאן הסיפור של תלמיד כיתה ב' שלנו. לשמחתנו הרבה
, גם תלמיד כיתה א' מגלה קשיים, אך הפעם מדובר בקשיים לימודיים. מדובר בילד נבון מאוד, אך מסתבר שקשה לו להתרכז בכיתה, ולכן הוא לא יודע עדיין לקרוא. התברר לי שרוב הילדים בכיתה מגיעים סופר-מוכנים לכיתה א', והרבה מהם כבר יודעים לקרוא. אני אישית לא קידמתי את הנושא הזה איתו, מכיוון שחששתי לקלקל את הלימוד בשיטה שהיא אולי לא נכונה, ובכך להרוס לו את כיתה א' (הבן הגדול ידע לקרוא בכיתה א'). מסתבר שטעיתי, מכיוון שהמורה מסתמכת על הידע המוקדם. לטענתה, היא מתקדמת עם החומר לפי דרישת התלמידים, וזה יוצר התקדמות מהירה מידי. בתחילת השנה, כאשר נתתי לילד לקרוא מילים שלמד, הוא אמר שהוא לא יודע לקרוא (בלי לנסות אפילו). לאחר שהוכחתי לו שהוא יודע לקרוא - הוא היה קורא שלוש מילים ומתלונת על עייפות. המורה, שהייתה יושבת איתו בנפרד בזמנה החופשי, סיפרה לי שגם איתה הוא מתלונן על עייפות - ואפילו נרדם בשיעורים (לא הפרטיים, אלא הכלליים). בעקבות הפניית יותר שעות אישיות בשבילו (של בת השרות ושלי), נכרת התקדמות יפה בחומר. השיטה בה אני מלמדת אותו (ובה גם הגדול למד לקרוא) היא לקיחת מילה כלשהי, וחלוקתה לצלילים. הוא מבצע את החלוקה, ומגלה אילו אותיות צריכות להיות שם. למרבה הפלא (?) - השיטה הזאת לא מעייפת אותו כלל, אף על פי שהוא נדרש לאותיות וצלילים שלא למד בכיתה, ואותם אני מראה לו. נראה שההתקדמות מתבטאת גם בשיעורים בכיתה, ואני מסיקה מכך שהאיום מצד ילדי הכתה (בכך שהם יודעים והוא לא) פחת, מכיוון שהוכיח לעצמו שגם הוא יודע. (ואני מקווה שהילד, שנתפס בעיני כחכם ביותר במשפחה, כבר לא חושב את עצמו לטיפש) אנחנו כמובן פנינו לבדיקות רפואיות והתפתחותיות, הכפופות לסחבת של קופ"ח. ושאלותי:
בנוגע לשיטה שלי ללימוד הקריאה - האם יש לכן תובנות בעניין? על בני הבכור זה השפיע בכך שהתקשה בניקוד, אך מצד שני - בכיתה ב' אין לו שגיאות כתיב כלל. האם יש דפי עבודה שאוכל לתת לו?
רציתי לספר לו על התפתחות הכתב, והעברת השפה לכתיבה/ציור. אני מניחה שההבנה של מהות הכתב תעזור לו ללמוד קריאה ולהפנים אותה. האם מישהי/ו מכיר/ה ספר או סיפור שאוכל להקריא לו? או אולי הפעלה? (חשבתי לחבר איתו ביחד כתב שקשור לתחביבים שלו, אבל אני חוששת מאוד לבלבל אותו עם כתב חדש)
עוד בנושא - שמתי לב שיש אותיות שאינו זוכר, אף על פי שלמד אותן בכיתה. זה נשמע חריג? יש איזו דרך לעזור לו לזכור אותן? תודה מראש.

פרחיה2

New member
הצעות לסדר היום.

1. הזמיני תור לנאורולוג ילדים אל תחכי למכון להתפתחות הילד. הנאורולוג יתן לך שאלונים וגם למורה ויקבע אם יש הפרעת קשב וריכוז. 2. לגבי שיטת הלימוד. השיטה שבחרת בה דומה ל"בלי סודות" שלא במיוחד מוערכת היום. ילד עם בעית זיכרון חזותי ישכח את המילים שלמד, וגם לא ידע לקרא מילים שאינו מכיר, שלא לדבר על הניקוד שהוא מאוד חשוב. אני מציעה לקחת מורה להוראה מתקנת שתלמד אותו בשיטה הפונטית {חיבור אותיות למילה במקום פירוק מילים}, הנקראת גם שיטת ה"חדר" שיטה שהוחכה כתובה ביותר לאורך אלפי שנים! ושגיאות כתיב בשנים הראשונות הן דוקא רצויות כי הן מראות שהילד קורא, מבין את המילה שקרא וכותב אותה אחרת לפי הבנתו ולא לפי זיכרונו הויזואלי, דבר שמראה את הטמעת הקריאה. 3. תיסכול הוא הנורא מכל, אם הילדים "משיגים" אותו בכל התחומים בכיתה זה רע מאוד לרגשותיו הוא מרגיש בעיקר מתוסכל ועצוב. אל תחכו עם העזרה היא דחופה!

פרחיה2

New member
אל תתני משהו מתוק לארוחת בוקר

או לארוחת עשר זה אולי הגורם לעיפות בכיתה! אם תרצי עוד הסברים אני פה לעזרתך ולעזרת כל המתלבטים לגבי ליקויי למידה. ואבחונם, ואחר כך יש גם את הפורומים של לקויי למידה בתפוז.

הנוירולוג פנוי רק בעוד כחצי שנה

לכן קבעתי אצל נוירולוגית בהתפתחות הילד. לגבי שיטת הלימוד, אני לא בטוחה שזאת השיטה של "בלי סודות", מכיוון שאיני נותנת לו מילה כתובה שהוא צריך לחלקה להברות, אלא עליו להעביר מילה ששמע לכתיבה באותיות. כך הוא מבין את החלוקה לאותיות ומבצע את האנלוגיה בעצמו. הבנתי שבשיטה זו משתמשות מורות להוראה מתקנת. את השיטה הפונטית הוא לומד בבית הספר, ויש לנו גם ספר בשיטה הזאת בבית (ספר המסורת, ממנו למדתי אני בגיל צעיר), אך הוא לא נמשך אליו ולא ראיתי תוצאות, בניגוד לשיטה שתארתי. (בעניין שגיאות הכתיב, בנוגע לילד הספציפי שלי, אני לא חושבת שזה מתאים: הוא קורא הרבה, מבין טוב מאוד ואולי גם זכרונו הויזואלי מפותח, ולא נראה לי שיש סתירה בין הדברים.) בנוגע לתיסכול - בדיוק בגלל הבעיה הזאת אני רוצה לקדם אותו בעצמי. ראיתי שעבודה לא רבה איתו קידמה אותו בהרבה, ושיפרה את הרגשתו בכיתה. קראתי עכשיו קצת בנוגע ל-ADD, וזה קצת מייאש אותי - מכיוון שנראה שלימוד בכיתה לא יתאים לו אף פעם... בכל מקרה - תודה על העצות, גם בנוגע למתוק (בד"כ אנחנו לא נותנים). שמעתי שמתן אומגה-3 מאוד עוזר. יש לך מידע על כך?

פרחיה2

New member
ברוכה הבאה. לא רציתי להגיד ADD

אבל את אמרת... מוזמנת לפורום הפרעות קשב וריכוז ADHD . שם תקבלי עזרה רבה. גם ממני...

לאה_מ

New member
קודם כל, אני שמחה לשמוע שיש שיפור

לגבי מה שסיפרת על ילד כתה א' שלך - המורה אצלכם נשמעת קצת לא קשובה - אני חייבת לומר שאני ממש אלרגית ל"התקדמות לפי קצב התלמידים" - ההתקדמות צריכה להיות מותאמת אישית לכל תלמיד - זה נפלא להתקדם כמו שהילדים מבקשים, אבל לא יתכן שילדים ישארו מאחור ולא ינתן להם מענה (ובמקביל, לדעתי, גם לא רצוי שילדים ישתעממו בכתה ולא ינתן להם מענה - המורה צריכה למצוא דרכים לענות על הצרכים של כולם - נכון, זה קשה מאד, בעיקר בכתות ענק כמו שיש היום בבתי ספר רבים, גם בביה"ס של ילדי, אבל לדעתי זה התפקיד שלה). אי אפשר להפיל על ההורים את האחריות ללימוד הילדים - לא כל הורה מסוגל (מבחינת הקשר עם הילד ומבחינת יכולות ההוראה שלו) ללמד את ילדו, ונראה לי מאד לא רצוי שהמורה מתקדמת בקצב של הממוצע הכיתתי, וילד שלא מצליח לקרוא כך - בעיה שלו... אני הייתי קובעת פגישה עם המורה (בואי לביה"ס בשעת הקבלה שלה או בקשי ממנה לקבוע לך שעה שנוחה לשתיכן - לא על רגל אחת) על מנת לבדוק איך ניתן לעזור לילד שלך במסגרת הכתה. לגבי שיטת הלימוד - באיזו שיטה לומדים בכתה? הם לא לומדים "ליטף" או "בלי סודות", שאלה השיטות שמתבססות על פירוק המילה לצלילים, כפי שאת מתארת? אני לא יכולה לתת לך תובנות אישיות לגבי שיטות לימוד קריאה - אני אישית למדתי בגיל מאד צעיר בשיטה שנקראת היום אאל"ט "השפה כמכלול" - כלומר, לימוד מילים שלמות. גם הבת שלי למדה כך בעצמה, בסביבות גיל 4. כנראה שלי ולה זה התאים. הבן שלי סרב ללמוד לקרוא לפני כתה א', ולמד בכתה א' בשיטת "בלי סודות" מהר מאד - עם כל הביקורת על השיטה - יש ילדים שמסתדרים איתה מצויין, ולא צריך לשלול אף שיטה באופן נקודתי (אם כי מאד יתכן שבאופן גורף יש שיטות עם יותר יתרונות או יותר חסרונות, אבל הכל תלוי, לדעתי, בהתאמה אישית בין הילד לשיטת הלימוד). אני מצרפת לך קישור לדיונים בנושא שיטות ללימוד קריאה, תוכלי למצוא שם גם השוואה בין השיטות השונות - אולי זה יעזור לך. בנוגע לשאלה שלך על התפתחות הכתב, קישרתי לך למטה קצת חומר שמצאתי בגוגל, וגם "איך נולד ספר" מתוך אתר גלים, שאמנם לא מדבר על התפתחות הכתב, אבל מסביר על תהליך היצירה של ספר, שאולי גם יכול להיות כיוון נחמד בשבילכם.

הביקורת שלי עם התקדמות הכיתה

לא מוסתרת, אבל המורה ישבה עם הבן שלי שעות פנויות רבות, וראתה התקדמות טובה מאוד. ובהתחשב בעובדה שיש סיכוי כל שהוא שהילד בכל מקרה לא היה מצליח ללמוד בשיעור רגיל - יכול להיות שהיא עושה נכון. שיטת הלימוד היא פונטית, אך נראה לי שבגלל בעיות בזיכרון (ואם הוא ADD - זה חלק מהעניין) הוא שוכח צלילים של אותיות, ולכן היא לא אפקטיבית. (לדוגמה - הוא למד את הצליל רָ בתחילת השנה, אך עדיין קורה שהוא נתקל בצליל ולא מזהה אותו ("את זה לא למדנו"). בשיטת חלוקת המילים, הבעיה הזאת פחות בולטת. אני משערת שאם המורה היתה מתעקבת על כל צליל במשך כמה ימים, או לפחות על הצלילים הראשונים - עד להטמעת השיטה אצל כל הילדים, הוא היה קולט טוב יותר. אך מסתבר שרוב הכתה (לדברי המורה - 98 אחוז מתוך 25 ילדים
) מסתדרים עם ההתקדמות שלה, והבעיה היא רק עם שני אחוזים מהכיתה, שזה חצי ילד לפי החישוב שלי, ושני ילדים לפי המציאות. בקיצור, אולי ההתקדמות שלה מהירה - אבל לא בטוח שהתקדמות איטית היתה תורמת משהו. בנוגע לעזרה לילד, אני חושבת שאני יכולה לתת לו אותה, והבעיה היחידה היא זמן פנוי. אחרי הצהריים הוא מעדיף לשחק, ואני גם עסוקה מידי עם אוכל ושאר הילדים בשביל לשבת איתו. זמן בית הספר הוא זמן נוח - אבל כאן באה הבעיה עם הילד הגדול, ש"מפריע" לי לתת לקטן חופש או ללמד אותו בבית הספר, בגלל בעיות קנאה - ובגלל הבעיות שפרטתי לפני כמה שבועות. נראה לי שאתייעץ בעניין הזה עם הפסיכולוגית. אני רואה שיוצאות לי הודעות ארוכות מאוד, ומקווה שלא אכפת לכן שאני שופכת את הלב דרך הפורום
(בנוגע לקישורים - אני מרגישה טיפשה שלא עשיתי את החיפוש בעצמי. בעצם חיפשתי ספר לילדים על הכתב, ואני מבינה שלא מוכר לך ספר כזה)

לאה_מ

New member
אין שום בעיה עם אורך של הודעות

בפורום הזה...
מה עם סייעת בביה"ס בשעות הלימודים? נשמע שיש קצת בזבוז זמן מבחינתו - בביה"ס הוא לא ממש מתקדם (אבל עדיין מבלה שעות ארוכות), ואחר כך בבית הוא נדרש ללמוד במקום לשחק - אני בהחלט יכולה להבין אותו. הכי טוב היה יכול להיות שמישהו ישב איתו בשעות הלימודים - כאשר הכתה מתקדמת בקצב שלה, שיהיה מישהו שעובד איתו ועם הילד הנוסף בקצב שלהם. כדאי למחנכת להשקיע בהם עכשיו ולהתאים אותם לרמה של שאר הכתה, במקום שהם יגררו פיגור כל השנה, וזה רק ילך ויחמיר - אז גם באינטרס של ביה"ס למצוא פתרון. ספר לילדים על הכתב - משהו מצלצל מוכר...
... אם אצליח להזכר, אגיד לך.

תּמר

New member
מכירה את הספר "חבורת חץ"?

למיטב זכרוני, מתוארות שם חפירות ומציאות ארכיאולוגיות, והכתב העברי העתיק - כתב גזר, ושימוש בו ככתב סתרים. כילדה נהניתי ממנו מאוד, אבל אני לא בטוחה שהוא מתאים לכיתה א'.

למעלה