כבידה

liat2186

New member
כבידה

שלום.... אני אשמח אם מישהו יוכל להסביר לי למה אדם הנמצא בחללית מרחף? ולכתוב לי מה המשוואה שרשמת כדי להגיע לכך? תודה....

johngalt2

New member
השאלה צריכה להיות הפוכה

למה שכן יפעל עליו כוח? הרי אם הוא בחללית סתם אי שם בחלל הוא לא נמצא בתוך שדה כבידה של שום גוף, ואז לא פועל עליו כוח. משוואת הכוחות: F=0∑ כאשר F הוא וקטור.

liat2186

New member
ל johngalt2

מבחינה יחסית לא פועל עליו כח, אבל מהקרקע אתה כביכול "רואה" שהאדם נע עם החללית. ואם האדם נמצא בתוך חללית שמשמשת לווין אז הוא כן נע בהשפעת כוח כבידה של אותו כדור. בגלל זה שאלתי מה המשוואה שאני רושמת כדי להראות ששקול כוחות על האדם הוא אפס (כאשר הוא נע בתוך לווין נגיד)

johngalt2

New member
אה, אז תגידי חיובי

חשבתי שזו סתם חללית, לא לווין. טוב, כל הנושא הזה, בצורה הכללית שלו, די מסובך, אבל אני חושב שבאופן כללי משוואת הכוחות שפועלת פה היא: mw^2R = GMm/R^2 ז"א, שהתאוצה הצנטריפוגלית (שקיימת במערכת כדוה"א) מאזנת בדיוק את כוח המשיכה. אבל, כאמור - הנושא הזה די מסובך, ותלוי בעוד כל מיני גורמים, כמו באיזה רדיוס הוא חג, מה המהירות ההתחלתית שלו וכו'. במקרה הכי פשוט נראה לי שזו המשוואה שמתארת את התנועה שלו.

shimonthecat

New member
חח סחתיין על הציטוט

של הרשקוביץ "משוואה מדויקת זאת משוואה שלא תמצא לידה פיסיקאים".. :)

johngalt2

New member
חחח...

כן, יש גם את הזו על האיש עם רגשי הנחיתות שהולך לפסיכולוג...

shimonthecat

New member
למדת על כוחות מדומים?

אם עוברים למערכת הלווין, יש שני כוחות שפועלים עליו, כוח המשיכה של כדור הארץ, שפועל למרכז, והוא אמיתי, והכוח הצטנריפוגלי, שהוא כוח מדומה, שפועל לכיוון החוצה מהמרכז, בגלל שהלווין נמצא בתאוצה. אם אתה רוצה להסתכל על זה מהמערכת של כדוה"א, אתה רואה שבעצם כדור הארץ נותן גם ללוין וגם לאסטרונאוס את אותה התאוצה, והאסטרונאוט לא מאיץ יחסית ללוין, כמו שאתה מאיץ יחסית לכדורה"א כשאתה נמצא עליו. זה ממש כמו נפליה חופשית, רק.. לצד.

Q1queen1Q

New member
shimonthecat אמר נכון

"אם עוברים למערכת הלווין, יש שני כוחות שפועלים עליו, כוח המשיכה של כדור הארץ, שפועל למרכז, והוא אמיתי, והכוח הצטנריפוגלי, שהוא כוח מדומה, שפועל לכיוון החוצה מהמרכז, בגלל שהלווין נמצא בתאוצה." כעת, יש שתי דרכים להגיע למסקנה שאדם הנמצא בחללית מרחף: האחת: משקלו של האדם שווה ל-mg כלומר, W=mg. ה-g הזה מושפע מכוח המשיכה של כדה"א וגם מתאוצת הלווין. נקרא לg הזה g שקול, ואפשר לחשב אותו ע"י: g שקול=g גרביטציוני (כלומר, g של כדה"א) + g אקווילנטי (הנובע מתאוצת החללית, שווה לg של כדה"א והפוך בכיוונו). מכאן, הg השקול שווה לאפס, וכאשר נציב g=o בW=mg, יתקבל שמשקלו של האדם שווה לאפס, כלומר הוא נמצא במצב של חוסר משקל. השנייה: mg-N=ma g ו-a שוות. N=m(g-a) N=0

johngalt2

New member
זה לא נכון

המשוואה F=mg מתארת כוח על גוף שנמצא בשדה כבידה הנוצר ע"י משטח אינסופי בקירוב - היא נכונה רק לסביבה קרובה של כדוה"א. במסלול הקפה המשוואה המתארת את הכוח היא, כאמור: F=GMm/r^2

Q1queen1Q

New member
נכון

אני מדברת על חלק קטן משדה הכבידה, שבו תורגש תאוצת הכובד של כדה"א g, דהיינו "שדה אחיד".

johngalt2

New member
נו, מחשב טיפש

בקיצור, אני חושב שאנחנו מדברים על שני דברים שונים. אם את בתיכון אז אני לא חושב שאת צריכה לדעת את ההוכחה לזה, אבל המשוואה: F=mg נכונה רק לסביבה קרובה מאוד של כדוה"א (ולא בגלל שאנחנו מזניחים את השינויים ב- g כשמתרחקים - הסיבה היא אחרת וקשורה לקשר הריבועי ההפוך בין המרחק לכוח הכבידה). הכוח שפועל על לוויון שנמצא בגובה של מסלול הקפה מעל כדוה"א לא נתון ע"י המשוואה הזו - אלא ע"י כוח הכבידה האוניברסילי שכתבתי למעלה, כאשר R זה המרחק מהגוף למרכז כדוה"א.

Q1queen1Q

New member
אני בתיכון

ואני מכירה את חוק המשיכה האוניברסלי. את מה שכתבתי לה, למדתי בבי"ס, וזה גם מה שהתבקשתי לכתוב. בכל אופן, לא שוללת את מה שאתה חושב-שהעובדה שהאדם מרחף קשורה לחוק...

johngalt2

New member
באמת? זה מה שאמרו לכם לכתוב?

שמשוואת הכוחות על גוף במסלול סביב כדוה"א היא mg = mw^2r? עצוב מאוד.

shimonthecat

New member
באמת בעייתי

אבל.. בשביל רדיוס מסוים זה עובד.. חח.. רק תוודא ש g=MG/R^2 מסת הפלנטה, כפול קבוע כבירה, חלקי המרחק.. בריבוע.

למעלה