אוקיי, אני אנסה
קודם כל, אני מסכים עם הציטוט שהבאת, אם כי קשה לאדם, לכל אדם, וודאי היה קשה גם לניטשה ולפרויד, שלא להיות נחרץ בדעותיו. כל מה שכתבתי הוא דעתי האישית, הרגשית יותר מכפי שהא רציונלית, על יצירת אמנות. ברב המקרים, אני קודם אוהב או לא אוהב משהו, ורק אז אני חושב ומבין למה. אז קודם כל, מבחינה רגשית גרידא, ובנחרצות שאולי היא לא נעימה אבל היא מוצדקת באופן מסוים, לא אהבתי את "כשניטשה בכה" בכלל. קראתי את הספר בלאוס, במהלכו של טיול ארוך בו קראתי ספרים נפלאים רבים (היה לי הרבה זמן....), בינהם הספר שהוא אולי הספר האהוב עלי מכל, "השטן במוסקבה" של בולגקוב, בתרגום הישן, כמובן... ובכן, אחרי שקראתי כזאת יצירת מופת אדירה, בעלת שפה עשירה, עלילה פחות או יותר מושלמת, ושימוש כל כך מושכל ונכון במילים, קשה לקרא יצירה שהיא, מה לעשות, בעלת עלילה מופרכת ורדודה, בה הדמויות שיכולות היו להיות עגולות, רחבות ועמוקות הן למעשה פלקט דק מאד של האנשים האמיתיים שעליהם מבוסס הספר. חייהם של השניים היו ודאי מעניינים יותר מהרומן הרומנטי שנרקח בספר הזה, ולמרות זאת הדיאלוגים המוצגים בספר הם פישוט מופרז של רעיונות גדולים. עכשיו, זה הכי מעצבן אותי. נראה כאילו הספר הזה נכתב עבור הדיוטות שרוצים להגיד שהם מבינים את ניטשה ואת פרויד בשיחות קפה, אבל אין להם כוח או שכל לקרא את הדבר האמיתי. גם עם זה באופן עקרוני אין לי בעיה, אני מבין את הצורך להיות משכיל. אבל לי יש חשק, ואני מקווה שגם שכל, לקרא את הדבר האמיתי. אתה מבין - אם יש לי שיניים, אין שום סיבה שאני אוכל גרבר. גרבר זה מזון לתינוקות, מאד מתאים לתינוקות, מזין וחיוני, אבל עברתי את הגיל. אני מעדיף איזה סטייק טוב, או, לצורך המטאפורה, גם מנת פלאפל, אבל לא גרבר. אני מעוניין יותר מכל שהספרים שאני קורא א. יאתגרו אותי אינטלקטואלית ויעשירו אותי. ב. יתייחסו אליי בכבוד כקורא. "כשניטשה בכה" לא עמד באף אחד מהתנאים האלה. אני הרגשתי שמגישים לי את הרעיונות בצורה פשטנית יתר על המידה, ועוטפים את הכל במין משולש אהבהבים (סאדו-מאזו???) שלא ברור כיצד הוא תורם לעלילה או לדמויות, מלבד העובדה שכולנו בעצם סוטים חרמנים עם פיקציה אדיפלית-אנאלית, ואנחנו רוצים קצת רמזים לסקס, אחרת מה יש לקרא? אני מניח שמחבר הספר מבין את רעיונותיו של פרויד טוב מכך, אבל הוא מציג אותם בצורה כל כך פשטנית, שנדמה שהוא אומר, אני מבין, אבל אתם קצת טיפשים - בואו ואסביר לכם לאט ובמילים גדולות, עם ניקוד. לפני כחודשיים, במהלכה של הרצאה של פרופסור שאני מעריך עד כדי מעריץ, טען הפרופסור כי אדם ממוצע קורא כ6000 ספרים בחייו. גם אם המספר שגוי, זה גורם לך לחשוב - מס' המילים הכתובות שאני מעביר עליהן את עיני הוא מוגבל! אני צריך לבחור בקפידה את המילים האלה. מתוך ידיעה ברורה שקיימת ספרות נפלאה, עשירה, מרגשת, עמוקה, מאתגרת, ועוד ועוד סופרלטיבים מעין אלה - כל ספר שאני קורא שהוא לא כזה, הוא בזבוז לא רק של זמן, אלא של מילים יקרות, של מקום בהארד-דיסק שלי. למה לי? אני מקווה שזה היה מספק יותר מהתשובה הקודמת שלי. אני מבין שהיא קצת פשטנית, אבל אני די עומד מאחורי מה שכתבתי בה. יש כל כך הרבה מה לקרא, אני מסרב להשחית את זמני על כל מה שהוא פחות ממדהים.