יש לי שאלה..

שי אילת

New member
יש לי שאלה..

האם זה נכון שאם אני מביט בטלסקופ לכיוון הירח למשל, אז אני בעצם רואה את הירח כפי שהיה לפני מספר דקות, ולא באותו זמן שאני מביט עליו? ואם כך אז אם אני אהיה על הירח, או על כוכב לכת רחוק יותר, ואני אסתכל לכיוון כדור הארץ, אני אוכל לחזות ברגעים מן ההיסטוריה שלנו? בעצם זה כמו מכונת זמן... האם זה נכון?

vizini

New member
כן, זה נכון.

מהירות האור היא סופית, ולאור לוקח זמן לעבור את המרחק מהירח (או כל עצם אחר) אלינו. לכן כאשר אנחנו מתבוננים בעצם, אנחנו רואים אותו בעבר.

voguemaster

New member
כן, אלא שלאור לוקח 2.5 שניות

להגיע לירח ולחזור. חלק את זה ב-2 ותקבל כמה זמן לוקח לאור (בערך כמובן) שבא מהשמש ופוגע בירח, לחזור על אליך.

שי אילת

New member
אז בעצם...

אם אני אתרחק כמה עשרות או מאות שנות אור מכדור הארץ, אתיישב לי על איזה כוכב מרוחק ביותר, ואסתכל במיקרוסקופ לכיוון כדור הארץ, אני אוכל להיות עד לאירועים הסטוריים כמו טביעת הטיטאניק לדוגמא, וכו´ ???

vizini

New member
לא. האור מטביעת הטיטניק נמצא

במקום שלא ניתן להשיגו, אלא אם נעים במהירות העולה על מהירות אור...

vizini

New member
נו, זה פשוט מאוד

לא זוכר באיזה שנה טבעה הטיטניק, אבל בוא נניח שזה היה לפני 100 שנה. האור מאז עבר מאה שנות אור, ולכן כדי לראות את הטיטניק טובעת, אנחנו צריכם להשיג את האור הזה כדי לראות אותו, כלומר לנוע מהר יותר ממנו.

MerlinTheWizard

New member
זה פשוט...

נכון! אהבתי. עכשיו חשב את המהירות שבה נצטרך לטוס בה כדי לעקוף את האור הזה תוך שעה! סתם.... אבל זה אפשרי המספר יהיה גדול נ.ב תחשבו על זה: חללית יוצאת מכדור הארץ מסתכלת אחורה ורואה את עצמה יוצאת מכדור הארץ. --------------------------- מרלין ראש מסדר המכשפים

voguemaster

New member
ז-ה ברור!!

הוא לא דיבר על תכלס ללכת להשיג את האור ולראות את הטיטניק. הוא דיבר באופן כללי על לשבת במקום מרוחק ולצפות באירועים שאירעו בעבר של כדור הארץ. הניסוח לא היה טוב זה הכל.

MerlinTheWizard

New member
גם זה טוב...

פחות מסובך מלהשיג את האור! -------------------------- מרלין ראש מסדר המכשפים

כרומטי

New member
יש לי הצעה....

למה שהוא לא יחשב את מסלול קרן האור (בהנחה שזה אפשרי)....אז הוא יבדוק אם הקרן עוברת ליד כוכבים גדולים שיטו אותה ממסלולה בגלל השפעות הכבידה........ואז הוא יקח מסלול קצר יותר למקום שאליו הקרן תגיע לפני שהיא תגיע לשם מכיוון שהיא עושה מסלול ארוך והוא לוקח קיצור (אפשר לאמר למען הטיעון שהיא תעבור ליד כמה כוכבים ככה שהמסלול שלה ישתנה בצורה דרסטית.....) לא יודע....סתם רעיון שהיה לי

MerlinTheWizard

New member
אוף...

שכחתי את ההשפעה של הכוכבים! אבל נניח שהיא לא עוברת ליד כוכבים, אבל נניח, כמו שמזניחים את החיכוך! דרך אגב אם חישבתי נכון כדי שנגיע לקרן האור הזאת תוך שניה נצטרך לטוס במהירות של 849139200000000 מטר בשניה בהנחה שעברו בדיוק 90 שנה מ-1912 כשהטיטאניק טבעה במהירות כזאת שהיא עולה על כל דימיון בוודאי נהפוך לאנרגיה ואנרגיה מאד חזקה הבעיה קודם כל: להגיע למהירות הזאת ושנית... לחזור למצב חומרי בהנחה שהגענו למהירות הזאת!
-------------------------- מרלין ראש מסדר המכשפים

Henryf

New member
מסלול מעוקם

המסלול המעוקם, יהיה גם המסלול בעל הזמן הקצר ביותר לעבור. בעייה דומה יש גם במעבר אור בין שני תווכים שונים. (למשל אוויר ומים). כולם יודעים את הנוסחה לגבי זוויות הפגיעה והיציאה של האור, והתיחסותם למהירות האור בתווכים השונים. מה שמעניין הוא, שאותו קו ישר שבור, הוא גם הקו שלקרן האור לוקח את הזמן הקצר ביותר לעבור. הפיסיקאי והפילוסוף פיינמן כבר שאל, כאשר קרן האור (הנעה מנקודה א´ לנקודה ב´) ועוברת במעבר בין התווכים, איך היא יודעת כבר שמה באיזה זווית לצאת, כדי להתגיע לנקודה ב´ בזמן הקצר ביותר?

Motti18

New member
תאורטית אפשר עדיין לראות את ...

טיטניק... אם עוברים דרך "גשר איינשטיין - רוזן"...

twigy

New member
לא זה לא נכון

כלומר זה לא נכון חלקית. החלק של הירח וזה שאתה רואה בעבר זה נכון. אבל אם אתה עכשיו תסע לכוכב לכת אחר ותביט במגה-טלסקופ על כדור הארץ המקסימום של "ההיסטוריה" שתוכל לראות היא למעשה לא תהיה לך כל כך היסטורית, כי היא תהיה החל מהרגע שבו אתה יצאת לדרך. אתה לא תוכל לראות את נפוליאון כי התמונות של נפוליאון כבר שודרו (והם נוסעות להם לאי שם במהירות האור, כלומר אתה גם לא יכול להשיג אותם כי אין מהירות גבוהה ממהירות האור) מה שכן - זה אם יש עכשיו מישהו בכוכב לכת כזה רחוק, אז הוא רואה תמונות מהעבר של כדור הארץ, אבל זה רק כי הוא נמצא שם בנקודת הזמן הנוכחית ולא כמוך "נוסע לשם".

Henryf

New member
אתה לא בהכרח צודק.

איך קולטים שדורי רדיו מישראל בארה"ב. הגלים האלקטרומגנטיים משודרים בערך כלפי מעלה, הם פוגעים בסטרטוספירה, ומוחזרים לארה"ב. למה לא ייתכן מקרה, לפיו האור של נפוליון שהוא כבר בדרכו ל"עטיפת הייקום", ממנה הוא מוחזר לגלקסיה של Mademoiselle Georges (אהובתו לזמן קצר) שם יוחלו הפוטונים להתאחד וירטואלית.

subotaj

New member
מי אמר שאין מהירות גבוהה...

ממהירות האור? אתה בטוח שאין? בכלל כל הפיזיקה שלנו היא מעוותת. בגלל זה למדתי ביולוגיה

twigy

New member
בטח שיש מהירות גבוהה מהירות האור

אם אני נוסע במהירות האור וזורק תפוח קדימה לתפוח יש מהירות גבוהה יותר ממהירות האור. סתם. התאוריה גורסץ כי חפץ בעל מסה לא יכול לנוע במהירות האור.

Henryf

New member
מהירות גבוהה ממהירות האור.

השאלה באם יש מהירות גבוהה ממהירות האור אינה שאלה מדעית. שאלה זו אולי ראוי לשאול בפורום תאולוגיה. הפיסיקה אינה יודעת את הטבע, ואינה מסבירה אותו. הפיסיקה, כמו כל מדע, בונה מודלים. ככל שהמודל מסביר טוב יותר תצפיות עבר, ומנבא טוב יותר תצפיות עתידיות, הרי המודל הינו פיסיקלית טוב יותר. הפיסיקה משתמשת גם במודלים שידועים שאינם טובים לחלוטין, כמו חוקי ניוטון, שברוב המקרים קירוב תוצאותיהם מספק. אין ספק שלנסות להבין אינטואיטיבית את המודל הפיסיקלי הינו תהליך אנושי מעניין מאד, שעשוי להטיל אור על פינות מעניינות במודל שעד עתה נעלמו מאיתנו, או אולי לחשוב על שכלול המודל או שינויו כדי שיתאים יותר למה שאנו צופים בטבע. יחד עם זאת, לעניות דעתי, אל לנו לשלות באשלייה שאנו מנסים או מסוגלים להבין את הטבע. העובדה שהמדענים צופים בעזרת המודל שלהם תופעות נסיוניות, מעניקה להם הילה של "מבינים". הם לא מבינים כלום! זו רק הילה פסיכולוגית, אפקט ידוע שאדם חכם מאד בנושא מסוים, אזי יש החושבים שהוא גם מבין משהוא בנושא אחר. בתקופתם של הפילוסופים היווניים הקדמוניים, המדענים/פילוסופים האמינו שיוכל לחשוף את הטבע בעזרת מחשבתם. ניוטון חשב שהוא חשף את הטבע בעזרת הגיון צרוף (מתמטיקה) תוך הצמדה לתצפיות נסיוניות. איינשטיין לימד אותנו, שהפיסיקה אינה אינטואיטיבית. המהפכה הפילוסופית של איינשטיין, לדעתי, הינה היפוך הסדר, זו לא יותר האינטואיציה האנושית המנסה לבנות פיסיקה, אלא זו פיסיקה הבונה אינטואיציה אנושית אחרת. איינשטיין, והפיסיקה בעקבותיו, צריכים ללמד אותנו להיות ענווים מאד בנסיון "להבין" את הטבע, חוץ מאשר בעקרונות בסיסיים מאד שאותם אפילו האינטואיציה הכי גמישה מתקשה לקבל (אלוהים לא משחק בקוביה). טוויגי. השאלה האם יש או אין מהירות גבוהה ממהירות האור אינה רלוונטית. כיום המודלים הפיסיקליים העיקריים, באיכויות המודלים המקובלים כיום, מניחות שהאור בריק הינו בעל המהירות הגבוהה ביותר האפשרית (מהירות במשמעות העברת מסה/אנרגיה). אם מחר יהיה מודל אחר, השמיים לא יפלו. מה האמת מאחורי המודל? אינני בטוח שאי פעם נידע!

למעלה