ילד בכיתה א

galorel

New member
ילד בכיתה א

שלום וברכה! אני אמא לילד בכיתה א', ההסתגלות שלו מאוד קשה מבחינה רגשית, התנהגותית, חברתית ולימודית. הילד לא לומד בכלל בביה"ס, רק בבית אני משלימה איתו כל מה שהפסיד. בקיצור, אני המורה שלו וזה ממש הופך לסיוט. אני לוקחת אותו לטיפול במוטוריקה עדינה אצל מרפאה בעיסוק ויש הרבה עבודה. בביה"ס ביטלו לו מורת שילוב, כי אומרים שהוא ילד חכם ומבין. לפי דעתי הוא לא עומד ברמת הכיתה כיום, הוא לא עושה הכתבות, לא לומד בכלל, לא ברמה של הכיתה כיום. התשובה של המנהלת היא שהם לא גן ילדים. הילד בוכה כל יום שהוא לא רוצה ללכת לביה"ס. היום היתה אמורה להיות לנו פגישה עם יועצת ופסיכולוג ביה"ס והם שכחו, אז לא היתה פגישה. ממש לא טוב לו. מה עושים במקרה כזה? אנחנו רוצים לעזור לו ולא יודעים איך. אם אני מלמדת אותו אז למה אני שולחת אותו לביה"ס, הרגשה שזה מיותר וחסר תועלת.

לקחת את החינוך שלו בידיים

מצטער לבשר לך אבל די ברור שבית הספר לא מעוניין לעזור לו כרגע,לפחות עד שהוא יתקרב יותר לרמת החומר של הכיתה. יש פה הרבה עיניין של תחושה,אם את חושבת שכדאי לו להמשיך עם המורות שילוב (וכנראה שאת חושבת ככה) תלחמי על זה ולתשלחי מכתבים למי שצריך. תדברי עם המורה שלו בנוגע למצב שלו בכיתה,זה יעזור לך להבין איפה את עומדת והיא יכולה לעזור לילד במקרים רביםן.

Kalla

New member
שכחו? זה רק מוכיח שלא מזיז להם.

תקבעי פגישה נוספת ואם לא ייצא ממנה כלום תחשבי על מעבר בית ספר. אין כל טעם שהילד יישאר בבית ספר שבו הוא לא לומד ושרק פוגע בבטחונו העצמי. במקרה כזה הייתי הופכת עולמות כדי למצוא לו בית ספר נורמלי ואפילו הייתי מעדיפה להשאיר אותו בבית ולא שיחווה כזה סבל, מה עוד שגם אין לו שום תועלת מכך כי הוא ממילא לא לומד.

פלגיה

New member
נשמע שמאוד קשה לכם

כשהתחלתי לקרוא את ההודעה חשבתי שאתם צריכים ייעוץ של היועצת והפסיכולוג של בית הספר, ותוכנית עבודה ברמה מערכתית. אני מבינה שאת פועלת בכיוון, רק שבית הספר לא מראה כל כך הרבה אחריות. צריך לעמוד על קיום הפגישה, בתוך הפגישה לנווט אותה כל הזמן לפסים מעשיים (כלומר זה לא מספיק ("הוא צריך כך וכך" אלא צריך להתעקש על תוכנית מעשית מה כל אחד עושה לטובת הילד, ואת צריכה להדגיש שאת לא יושבת בבית בחיבוק ידיים, ושאת מצפה לשיתוף פעולה של בית הספר). אם אין התקדמות בכיוון הזה בזמן הקרוב - אני מצטרפת לדעה שהילד שלך צריך מסגרת אחרת.

אמאלי

New member
מציעה לך לבדוק בתי ספר אחרים

כולל בתי ספר פרטיים, ולא קרובים למקום מגורייך שום דבר לא שווה את זה שבנך יסבול בכיתה א' הוא עוד ילד קטן, ומגיע לו יחס טוב יותר.

מה שאני כותבת כעת זו דעתי האמיתית - ולא

לשם פרובוקציה. ובכן: האם חשבת פעם בשביל מה צריך ילד בית ספר? (אני מדברת ברצינות).....בעבר אף פעם לא חשבתי על זה - הלכתי כמו כולם לביה"ס, ולמזלי הכל הלך לי בקלות....ואפילו עד סוף האוניברסיטה הגעתי בשלום.....ורק עכשו אני מנסה לנתח לעצמי מה יצא לי מכל זה. העברתי (ואפשר לומר גם "בזבזתי") המון שנים - וקבלתי מעט מאוד. למדתי, והכנתי שעורים, ונבחנתי, וקבלתי ציונים טובים: בתורה, גיאומטריה, בשפה העברית לימדו אותי גם לנקד נכון....ויש גם אותיות בכלמ, בומף, ועוד כמה כאלה.....השד יודע מי צריך את זה....מתי בפעם האחרונה עשיתי חישובים של משולש (180 מעלות יש לו, את זה אני עוד זוכרת, וזה הכל)....ומי צריך את מישפט פיתגורס (זוכרים אותו? בשביל מה זה טוב?)......5 פעמים לימדו אותי את ספר ירמיהו בתנך - וכל מה שנשאר לי מזה הוא: "מצפון תיפתח הרעה"...... בסוף כיתה י"ב למדנו את הפסוק מקוהלת "הבל הבלים הכל הבל"....ואז אמרנו למורים שלנו:"כעת אתם מספרים לנו את זה, אחרי שבזבזנו 12 שנים מחיינו על ספסל הלימודים"??? ....בקיצור: אולי אתם תחשבו שאני מתבדחת - אבל אני בכלל לא מתבדחת.....הטענה שלי היא כזו: בבית הספר יש "חומר"...והמורים מחוייבים להעביר את "החומר" הזה.....זאת העבודה שלהם. אבל - בינינו - מי בכלל קובע איזה חומר הילד צריך לקבל בגיל 6-7?? אולי הכי טוב בשבילו לצאת למחנה קיץ וללמוד להקים אוהל בטבע - או ללמוד להדפיס אותיות על מדפסת? אני במקומך (האמא המודאגת) הייתי שמה את הכל בצד...הייתי קונה לו דפי ציור גדולים, מלמדת אותו לצייר בצבעי אצבעות, קונה לו חלילית, ואקורדיון קטן, לוקחת אותו לכל מיני מקומות מעניינים -נניח לגן חיות - לדעתי כל דבר עדיף על הסבל שהוא צריך לעבור שם - שלדעתי כל זה בכלל מיותר....אם הוא אינטליגנטי - אז את יכולה בעצמך ללמד אותו קריאה וכתיבה (זה מה שאמא שלי עשתה לי), ולהקריא לו בבית סיפורים מעניינים, וללמד אותו קצת חשבון. זה כל מה שבית הספר יכול לתת לילד בגילו - ואת זה גם את יכולה ללמד אותו... ואם את שונאת לשבת וללמד - תקחי לו מורה פרטית, והעיקר שלא תצטערי - ושלא תשברי את הראש יותר מדי.....אני שוב חוזרת ואומרת, שלא התכוונתי להצחיק כאן אף אחד - ואני מתכוונת ברצינות לכל מה שכתבתי. אשמח לשמוע מה אחרים יגיבו על דברי!!!!

פלגיה

New member
את צריכה להפריד את הטענות שלך

כי יש את שאלת "בעצם למה צריך בית ספר" ויש שאלה נפרדת שהיא "למה צריך ללמוד". את הטיעונים כנגד הסילבוסים של בתי הספר אפשר לטעון גם אם אומרים שיש להם זכות קיום, ואת הצורך בלמידה אפשר להשאיר גם במסגרות שאינן בית ספר כמו אלה הדוגלים ב"הוראה ביתית". לעניין "בשביל מה צריך את זה" - אני חושבת שאני רוצה לגדל ילדים בני תרבות ובעלי ידיעות. תרבות משמעה אוסף רחב של ידיעות במדעים, בספרות, באומנות, בהיסטוריה ועוד, גם אם אין להם שימוש מעשי מיידי.

כנראה שאני בכל זאת רציתי לעורר ויכוח -

ולא בדיוק הצלחתי.....אז אני אענה למה שכותבת כאן פלגיה. אם.השאלההיא:" בעצם למה צריך בית ספר" - התשובה תהיה: מוכרחים ללמוד כדי להתקדם, אבל לא מוכרחים ללמוד בבית ספר. ולגבי התכנים של בתי הספר כיום - זו בעצם השאלה הגדולה: מי קובע את התוכן....בשביל מה צריך את זה - או את זה - ולמה אין יותר אפשרות בחירה? מבחינה זו עדיף מצבו של ההורה המלמד את הילד שלו בביתו- ויודע שיש לו יותר שליטה על "חומר הלימוד". האמא שכתבה על הבעיה הספציפית שלה מתלוננת שהוא לא מצליח בהכתבות (משהו כזה....) ואני שואלת: מי צריך הכתבות בכיתה א? מה זה נותן לו "הכתבות", שהוא נכשל בהן, ומרגיש שהוא לא מוצלח כמו ילדים אחרים בכתתו...ונשאלת גם השאלה למה הוא צריך שישוו את הישגיו עם ההישגים של ילדים אחרים בכתתו? בשביל מה זה טוב בכלל? ואם במקרה ילד אחד ילמד קרוא וכתוב בגיל 8 - גם זה לא סוף העולם. אני מנסה להביא כאן טענה , שדווקא החומר שאותו בחרו ללמד - זה לא החומר שהילד יצטרך כשיגדל...

פלגיה

New member
שוב

הטענה שלי ש"יצטרך כשיגדל" הוא לא טיעון. אני לא מלמדת רק מה שפרקטי ללמוד (אם כי כדאי שגם דברים פרקטיים כמו משפט פיתגורס ייכללו בחומר). אני מלמדת דברים שכלולים בהגדרה התרבותית שלי - אוצרות רוח שעברו מהדורות הקודמים. בזה אני כוללת את כל האומנויות, את ההיסטוריה, וגם את המדעים למיניהם. יש ידע כללי נרחב שלטעמי אדם בוגר צריך להכיר, כדי להיות "משכיל". אני לא רוצה לגדל בורים, וגם לא צרי מוחין שמסתכלים בתועלתיות על העולם: זה "עוזר" לי או "לא עוזר לי". בנוסף אני רוצה לגדל ילד חושב. הדרך היחידה לגדל ילד חושב- היא לגרות את המחשבה שלו עוד ועוד, כמה שיותר. המונח "גירסה דינקותא" (יכול להחשב בתור חלק מהחומר ש"לא מועיל בכלל") אומר שהדברים שנלמדים בילדות נחרטים בראש בצורה הטובה ביותר ולא נשכחים. לכן אני לא אסתפק בללכת לטיול ולבקר בגן חיות ולנגן - אני אלמד את הילד ואדאג שהוא ילמד. האם צריך בית ספר בשביל זה? שאלה שונה לחלוטין. אני מאמינה שלפחות חלק מהילדים כן. לפעמים הילד לא בקשר טוב עם הוריו, ולא יכול ללמוד מהם. לפעמים ההורים טרודים ולא פנויים ללמד את הילד. לפעמים ההורים התמחו בנושא אחד (למשל במדע) ואין להם מושג מהיסטוריה, אומנות או גיאוגרפיה, וגם אלה דברים שכדאי ללמוד אותם. לפעמים פשוט אין הורים. גם זה קורה. מי צריך הכתבות בכיתה א'? שוב, שאלה נפרדת. הכתבות יכול לעשות גם הורה שמלמד את ילדיו בבית. לא בכל שיטות ההוראה יש הכתבות בכיתה א'. למה הוא צריך שישוו עם הישגים של ילדים אחרים בכיתתו? כאן אני יכולה לומר בפה מלא - לא משווים. מסתכלים על כל ילד בפני עצמו. אם ישנה השוואה היא מול ממוצע כולל ורחב של מאות-אלפי בני גילו, וזאת דווקא בשביל לדעת להתאים לו שיטת לימוד וקצב לימוד ייחודיים בהתאמה ליכולותיו. למה גיל 6-7 ללימוד קריאה? להשקפתי זה הגיל המאוחר ביותר. אפשר ללמוד קריאה בגיל 3. חלק מהילדים גם עושים זאת, אבל באמת לא הוגן לצפות את זה מכלל התלמידים. אז הולכים אל הקצה המאוחר בספקטרות ואז מלמדים קריאה. בגיל 8 זה כבר מאוחר מדי, כי בגיל 8 אני כבר מצפה מהילד לביצועים ועצמאות ברמה שמחייבת קריאה עצמאית ברמה בסיסית (כמו הוראות של משחק, סיפורים להעסיק את עצמו, קריאה של פתק שהשארתי לו, וכתיבת הודעה שהוא מקבל בטלפון)

Kalla

New member
ובכלל, בכיתה א' הכתבתות הן אינן

במובן הרגיל של המילה כי לא מחלקים עליהן ציונים. הן נועדו כדי שהמורה (וההורים) יוכלו לעקוב אחרי התקדמות הילד בלימוד כתיבה. ולאור תוצאות המבחנים בהבנת הנקרא של ילדי ישראל מול ילדים במדינות אחרות, הייתי אומרת שלא בכל בתי הספר מקפידים לוודא שהילדים אכן יודעים קרוא, כתוב והבנת הנקרא כמו שצריך, וזה מצער מאוד. וזה עוד מבלי לדבר על תחומים אחרים, כגון מתמטיקה, שגם בהם המצב עגום. אין כאן חוכמות - במדינות שמקפידים יותר על לימודים, ובייחוד בגיל קטן שבו הקליטה היא הטובה ביותר (ולא עקרוני כרגע באיזו מסגרת, כל עוד אכן משקיעים בללמד) רואים את התוצאות. מעם הספר אנחנו הולכים והופכים לעם הארץ.

Kalla

New member
../images/Emo12.gif הידד, תחיי הבורות!

כבר לא רחוק היום שבו היא תשתלט על כל חלקה טובה במדינה הזאת. אולי בסוף נחזור לחיות על העצים יחד עם הגורילות בספארי.

galorel

New member
כן קראתי את זה

לצערי, בעלי פוטר לא בדיוק יש לי כסף למורה פרטי. לא אבל אני אדבר עם יועצת ביה"ס ואם זה לא יעזור אגיע גם למשרד החינוך אם צריך.

picket73

New member
אני לא קורא להעסקת מורה פרטית

אני קורא להחלפת שיטת 'ליטף' בשיטות אחרות - כיוון שבסופו של דבר היא יוצרת פערים חברתיים.

פלגיה

New member
יש שיטות שלא יוצרות פערים חברתיים?

אילו שיטות למשל? לדעתי כל הוראה שהיא תיצור פערים, כי תמיד יהיו אלה שיקלטו מהר ובקלות לעומת אחרים שיזדנבו מאחור. אולי הדרך היחידה היא להשאיר את כולם בורים.

picket73

New member
כל השיטות יוצרות פערים חברתים

אך בקיטוב שונה. שיטת ליטב יוצרת קיטוב אדיר (על-סמך עובדות מהשטח) כיוון שהילדים נזקקים לעזרה נוספת ולא לכל אחד יש האפשרות לשכור שירותים של מורה פרטי.

למעלה