יין וכשרות

OdedO555

New member
יין וכשרות

שלום רב
התעניינתי לאחרונה בנושא הכשרות ביין עקב חזרתי לארץ מלימודי ייננות בניו זילנד ונסיון קשה להתברג בתעשיית היין בארץ.
הרי ידוע לכל שבין יין כשר לא מבושל ליין שאינו כשר אין כיום הבדל פרט לשלושה דברים.
1.המרכיבים המתווספים ליין צריכים להיות כשרים
2. היקב חיים לשפוך אחוז מסוים מהתוצרת שלו כדי לדמות תרומה לבית המקדש (במקום לתרום אחוז זה לקהילות ומשפחות נזקקות, את זה הכשרות לא מרשה)
3. כל אדם הנוגע בכל דבר הקשור לייצור היין מנגיעה במיכלים ועד הביקבוק חייב להיות יהודי דתי שומר שבת.

הנקודה השלישית הקשתה עלי מאוד. איני מבין למה לדתיים יש מונופול בתחום היין ונותן הכשרות יכול להתנות את ההכשר בכך שהיקב יעסיק אך ורק דתיים.
למה יין כן ואוכל לא? למה אופה הלחם לא חייב להיות דתי, או מבשל הבירה, או השף במסעדה כשרה?

כעת כאשר רבנים רפורמים בישראל הוכרו כרבנים לכל דבר, האם זה אומר שיהודי רפורמי יכול לעבוד ביקב ודבר זה ייחשב ככשר? האם ליהדות האורתודוקסית יש מונופול על הכשרות?

sceptic1

New member
מבחינה הלכתית,

ישנו איסור שנקרא "יין נסך" שפירושו הוא שיין שנוסך, כלומר הוקרב לעבודה זרה אסור בהנאה, לפי הפירוש האורתודוקסי זה איסור שמקורו בתורה.
לאחר מכן באו חז"ל וגזרו שכל יין שגוי(או יהודי שאינו שומר מצוות) נגע בו דינו כיין נסך וגם הוא אסור.
הסיבה שגזרו דווקא על היין היא שהיין מקרב בין אנשים ולכן כדי למנוע שתייה משותפת שלו בין יהודים וגויים מה שעלול לגרום לחתונות בין יהודים לגויים, היין נאסר.

תוספת קטנה

בנוסף למה שאמר sceptic1, ליין יש מעמד מיוחד בברכות ונחשב כחלק בברכה וקידוש ולא רק כמזון. לכן נוטים להתייחס לכשרות שלו ביתר החמרה משאר המזון.

לגבי מה שאתה מכנה כ"מונופול על הכשרות", זה ויכוח טעון שיש לו פנים רבות אבל אין פה אבחנה של "שחור" ו"לבן". רק שתבין עד כמה הנושא סבוך: זרמים רבים של דתיים אדוקים רואים בהכשר של הרבנות (הראשית והמקומיות) חיסרון ענק כי יש חשש שהדבר ייראה ככשר בעוד שבעיניהם הוא לא. בעיניהם כבר עדיף שלא היתה למוצר תעודת כשרות כלל והיה נמנע "החשש לבלבול והטעיה".

אני בכוונה משתדל לא לקחת כאן עמדה אלא להציע צורת הסתכלות שיווקית נטו: בסופו של דבר, מדובר פה על רצון של יקב לפתוח דלת לקהל נוסף.
האם הכשר רפורמי יפתח לו דלת למגזר כלשהו? אולי לא ואולי זו דווקא נישה שטרם ניסו. מה שבטוח הוא שבקהל האורטודוקסי הכשר כזה עשוי להיות "דגל אדום". אגב, אם אינני טועה קיים הכשר רפורמי המגיע על מוצרים תוצרת אנגליה או ארה"ב.

בחזרה לשאלתך, אם אתה מחפש עבודה ואתה לא שומר שבת, עדיף שתחפש יקבים לא כשרים בארץ ולא רפורמיים

OdedO555

New member
איני מבין

איני מבין למה במדינה המודרנית שלנו יכולה להיות כזו הפליה בוטה כלפי אוכלוסיות שונות וזרמים שונים.
הרי זה לא התורה שנותנת ליין התייחסות שונה, זה פרשנים שהחליטו. באותה הצורה היה ניתן לפרש את המוציא לחם מן הארץ כנותן סטטוס מיוחד לדברי מאפה שעל כן על אופה חייב להיות דתי אחרת דבר המאפה נחשב כטרף.

לא התכוונתי להאם כדאי לי לחפש עבודה ביקב כשר רפורמי, כשר אורתודוקסי או לא כשר בכלל.
התכוונתי למה לעזאזל זה חוקי להפלות ולמה לעזאזל דתי רפורמי לא מספיק טוב בשביל לעבוד ביקב כשר. זו הפליה דתית בצורה הכי בוטה שלה.

אם אני אחליט ביקב הלא כשר שיהיה לי בעתיד שאיני מעסיק דתיים מכיוון שעל פי אמונתי הדת מטרפת ומזהמת את היין, על כן היין לא ישמור על תוהרו כאשר אנשים שומרי שבת נוגעים בו, הדבר הראשון שאני אקבל זו תביעה, אפילו אם אנסה ואסביר שאמונתי מדריכה אותי. לעומת זאת כאשר יהודי אורתודוקסי מחליט שחילוני או אדם דתי אשר לא משתייך לזרם שלו מזהם לו את היין ובגלל זה לא יעסיק אנשים כאלה, זה נחשב לבסדר.

sceptic1

New member
מה זה משנה אם התורה קבעה,

או שהפרשנים קבעו?
זו אפליה בכל מקרה, ועצם ההגדרה של המדינה כמדינה יהודית תגרור אפליה.
עד שלא יבינו שזו צריכה להיות מדינת כל אזרחיה, אין שום סיבה שזה ישתנה.

deathstar

New member
מה מדינת כל אזרחיה שייך לעניין?

במדינת כל אזרחיה לא תהיה כשרות?

sceptic1

New member
הבעיה היא לא שיש כשרות,

אלא שאסור לציין שמוצר כשר אם הוא לא עומד בסטנדרטים האורטודוקסים של הרבנות.

deathstar

New member
שוב, מה הקשר למדינת כל אזרחיה?

שלא תהיה רבנות ראשית? אז פשוט יכתבו "כשר על פי הרב X" במקום "כשר על פי הרבנות".

לגבי סעיף 3 - זהירות, תשובה בוטה

שאלת - למה לדתיים יש מונופול בתחום היין ונותן הכשרות יכול להתנות את ההכשר בכך שהיקב יעסיק אך ורק דתיים.

התשובה - מאותה סיבה שכלב מלקק לעצמו את הביצים

(כי הוא יכול)

knappertsbusch

New member
עוד תשובה: כי אנחנו (אני,אתה,השכן) נותנים להם

למה נותנים להם?
מכיוון שאין לנו זמן וכוח להיאבק ולריב על כל דבר,
ולכן נעשים ויתורים "קטנים" שהופכים לוויתורים גדולים...

זהו, לא מגיב יותר בעניין, מבטיח.

שימוש במילים מצריך לעיתים זהירות

אנשים פרטיים זכאים לכבד איזה כשרות שהם רוצים, ונראה לי קצת אינפנטילי לקטר על הכשרות שהם בוחרים לכבד. כל יקב מוזמן לעשות לעצמו רב שיעניק הכשר לפי טעמו, ולראות מי יקנה את היין הכשר שלו.

האפלייה מתחילה ונגמרת במדינה עצמה, שלא תגיש יין ללא הכשר של הרבנות במטבחים שלה. מצד שני (א) קצת מוגזם לצפות מהמדינה שלא תסמוך את ידיה על הכשר של הרבנות שלה, ו (ב) כמו שיש מי שמתלוננים שהכשרות של הרבנות מחמירה מדי, ככה יש מי שמתלוננים שהיא אינה מחמירה מספיק, לדוגמא חיילים המשרתים בנח"ל החרדי ואסירים המקפידים על כשרות מהודרת. הראשונים זוכים לאוכל עם כשרות מהודרת, והאחרונים מקבלים אוכל שהמשפחה מביאה.

לדעתי אתה טועה

אסור לקרוא ליין כשר בלי הכשר ממוסדות שמוכרים ע"י המדינה

למעשה, לפי החוק אם אין לך כשרות ממוסד מוכר אתה חייב לכתוב על היין את השם המרתיע "לא כשר"

למיטב ידיעתי זה משחק מילים שאפשר לעקוף אותו

אי אפשר לקרוא ליין כשר, אבל אפשר לאמר שהוא תחת השגחתו של רב זה או גוף אחר, וחוזר לשאלה האם קהל היעד מקבל את "השגחתו של X שמסיבות חוקיות לא נקראת במילה כשרות".

לדוגמא, יש חרדים שלא מכבדים את הכשרות של הרבנות, ודורשים חותמת של הבד"צ החביב עליה מקרב הבד"צים הרבים הקיימים בארץ.

down under

New member
תיקון קל, כל החרדים

או למצער מעל ל-95% מהם לא מסתפקים בכשרות של הרבנות אלא דורשים מהדרין לסוגיו.

אנשים עדיין יבינו מה זה 'לא כשר בהשגחת הרב X'

בדיוק כמו שהבינו כמה שחורים הדולרים שהסוחרים מכרו בלילינבלום לפי שער הדולר השחור שפורסם בעיתונים.

itisv

New member
לא מבין אותך-----

חזרת מלימודי ייננות, יפה! מן הסתם שתית יין נסך לרוב (אם אני טועה תקן אותי) ואולי גם לא שמרת על כשרות כהלכתה (כנ"ל).
עכשיו כשמציק לך נושא הכשרות אתה בא בתלונות (יש הרבה כמוך , כמובן) למה למה למה? - למדת השריה, תסיסה וטיפול בכרם? אתה מוזמן לעסוק בנושא הכשרות כהלכתו. ואז, אני מבטיח לך שיהו לך תשובות. זה שבג"ץ הכשיר רפורמים, זה כמו שאכתיר אותך כרגע לאביר (זה מראה גם על חוסר הידע שלך בנושא-זה הזמן ללמוד באמת אם אתה רציני). רפורמים לא היו ולא יהיו אוטוריטה לכשרות. לגבי המונופול- ישנם כללים ברורים בהלכה שהם בסיס וכמובן שאר החמרות שכל אחד יבחר מה מתאים לו.
די להשתמש במילים מפוצצות כמו "יהדות אורתודוקסית" מה שחשוב הוא להקפיד על כשרות לכל דיקדוקיה. מי שעושה זאת , אפשר לסמוך על הכשרות שלו.

ולסיום: ברצינות, אתה מחפש תשובה הלכתית בפורום "יין ואלכוהול" ???!!!

אשמח לעזור בנושא מקורות לימוד במידה ותרצה.

צר לי

זה לא הלימוד שחסר לאדון

הטענה שלו היא למה אסור לו לגעת בנירוסטה, ולמה אני לא מספיק יהודי בשביל לגעת בחבית. ומי מחליט בכלל מי מספיק יהודי בשביל לגעת בחבית?

ומה הקשר לאם הוא שמר על הכשרות ואיזה יין הוא שתה - זה רלוונטי בכלל לטענות האלה?

itisv

New member
דומני שעניתי לנושא

הוא שואל . למה למה למה? אני מבין שזה מציק ובכל הכנות. השאלות הללו לא אמורות להשאל כאן אלא אצל מורה הוראה.

יש המון מה לענות לשאלות הללו. אני רואה את הדבר כהיתממות שלא במקומה. כך לפחות בעיניים שלי. מי שלא שומר כשרות שלא יתלונן כשהוא צריך אותה לביזנעס.

לא נכנס כרגע לעלויות מסחרה וכד' שהעלו פה חברי אלא רק לצורך בכשרות. עיין תשובת ולרון.

הצעתי לעזור במקורות ההלכתיים. יהיה רציני, ייצור קשר בפרטי.

למעלה