יין וכשרות

OdedO555

New member
לא ולא

הטענה שלי היא לא כיצד מתקשרת הכשרות לעסקים. השאלה שלי היא הרבה יותר בסיסית.
כמובן שבניו זילנד לא שתיתי יין נסך. אני לא עובד אלילים ולא שתיתי יין שיוצר לשם עבודה זרה. אני שתיתי מה שנקרא סתם יין. זהו יין שיוצר על ידי גויים (שומו שמיים) ויוצר לשם הנאה באותה צורה שכשאדם מזמין סטק יקר במסעדה, הוא לא אוכל אותו לשם הכשרות, ולא לשם עבודה זרה. הוא אוכל אותו לשם הנאה.

לאחר שחזרתי ארצה לעבוד בתחום בארץ נתקלתי בחומה. מה שנאמר לי בהרבה מקומות עבודה פוטנציאליים זה שעקב זה שאני לא דתי הם לא רוצים להעסיק אותי. משמע, עקב כך שאני לא משתייך לקהילה מסויימת, אני לא מתאים לעבודה הזו. איני יכול לגעת ביין, איני יכול לגעת במיכלי מתכת מבחוץ, מי ישמע חס וחלילה אם אני אלך ביקב ורגלי תיגע בצד החיצוני של צינור. הדברים האלה מגוחכים.

על אותו משקל נוכל לדמיין מצב שבו קמה לה קהילה ומחליטה שהם קונים את היין רק אם אנשים נכים או אנשים עם מוגבלויות לא נוגעים בשום דבר ביקב ולא מועסקים במקום. הבעלים יבוא אל האדם הנכה ויאמר לו "אין לי מקום עבודה בשבילך, לא בגלל שאתה לא מתאים או לא מסוגל לעשות את העבודה. זה לא בגלל שהעבודה דורשת שלא תהיה נכה, זה פשוט שאם אני מעסיק אותך אז אוכלוסייה גדולה לא תתן לי מדבקה שאומרת שהיין טהור". המצב הזה הוא לא חוקי, הנכה יוכל לתבוע את היקב ואת נותן המדבקה.

עניין הנגיעה ביין לאדם יהודי לא שומר מצוות זה לא משהו שכתוב בתורה, זה משהו ש'חכמים' קבעו ובעקבות זאת, זה מה שמקובל. בימינו אנו, עניין זה נהיה מגוכח שבעתיים כאשר אנו עובדים עם מכונות ועובדי היקב אינם נוגעים ביין בכלל אלא הכל נעשה עם משאבות, מיכלי נרוסטה וכו'. לבוא כאן ולאמר שהאדם שמדביק את התויות על הבקבוק צריך להיות דתי כדי שהיקב יקבל כשרות זה לא לגיטימי בשום צורה. זו מאפיה ששומרת לקהילה שלה מקומות עבודה שמורים באופן לא חוקי ובמעטפת דתית.

תקן אותי אם אני טועה.

down under

New member
משהו שלא כל כך מסתדר לי

פגשתי במו עיני ובמו עצמי כל מני ייננים, חלקם עובדים או עבדו בכרמל מזרחי.
הם לא היו דתיים ולא חבשו כיפה. כיצד בדיוק איפשרו להם לעבוד אם מה שאתה כותב כאן בשרשור הזה הוא נכון?

itisv

New member
תורה וכשרות זו דרך חיים אתה מנסה בכח להפריד

בינהם. ושוב, אתה נכנס לנושא שאתה לא מבין בו בכלל ומנסה לעשות סדר. זה שכואב לך\לא מובן לך ועוד... א. לא הופך אותך לבר סמכא בנושא ב. פעם שלישית שאני כותב לך, תפסיק להתלונן ולך תלמד את הנושא.

הצלח

אילן די

New member
זו בדיוק הבעיה

שאנשים כמוך מחליטים מי ברי הסמכא. רק שהם לא טורחים להסביר למה...

OdedO555

New member
לא ולא

הטענה שלי היא לא כיצד מתקשרת הכשרות לעסקים. השאלה שלי היא הרבה יותר בסיסית.
כמובן שבניו זילנד לא שתיתי יין נסך. אני לא עובד אלילים ולא שתיתי יין שיוצר לשם עבודה זרה. אני שתיתי מה שנקרא סתם יין. זהו יין שיוצר על ידי גויים (שומו שמיים) ויוצר לשם הנאה באותה צורה שכשאדם מזמין סטק יקר במסעדה, הוא לא אוכל אותו לשם הכשרות, ולא לשם עבודה זרה. הוא אוכל אותו לשם הנאה.

לאחר שחזרתי ארצה לעבוד בתחום בארץ נתקלתי בחומה. מה שנאמר לי בהרבה מקומות עבודה פוטנציאליים זה שעקב זה שאני לא דתי הם לא רוצים להעסיק אותי. משמע, עקב כך שאני לא משתייך לקהילה מסויימת, אני לא מתאים לעבודה הזו. איני יכול לגעת ביין, איני יכול לגעת במיכלי מתכת מבחוץ, מי ישמע חס וחלילה אם אני אלך ביקב ורגלי תיגע בצד החיצוני של צינור. הדברים האלה מגוחכים.

על אותו משקל נוכל לדמיין מצב שבו קמה לה קהילה ומחליטה שהם קונים את היין רק אם אנשים נכים או אנשים עם מוגבלויות לא נוגעים בשום דבר ביקב ולא מועסקים במקום. הבעלים יבוא אל האדם הנכה ויאמר לו "אין לי מקום עבודה בשבילך, לא בגלל שאתה לא מתאים או לא מסוגל לעשות את העבודה. זה לא בגלל שהעבודה דורשת שלא תהיה נכה, זה פשוט שאם אני מעסיק אותך אז אוכלוסייה גדולה לא תתן לי מדבקה שאומרת שהיין טהור". המצב הזה הוא לא חוקי, הנכה יוכל לתבוע את היקב ואת נותן המדבקה.

עניין הנגיעה ביין לאדם יהודי לא שומר מצוות זה לא משהו שכתוב בתורה, זה משהו ש'חכמים' קבעו ובעקבות זאת, זה מה שמקובל. בימינו אנו, עניין זה נהיה מגוכח שבעתיים כאשר אנו עובדים עם מכונות ועובדי היקב אינם נוגעים ביין בכלל אלא הכל נעשה עם משאבות, מיכלי נרוסטה וכו'. לבוא כאן ולאמר שהאדם שמדביק את התויות על הבקבוק צריך להיות דתי כדי שהיקב יקבל כשרות זה לא לגיטימי בשום צורה. זו מאפיה ששומרת לקהילה שלה מקומות עבודה שמורים באופן לא חוקי ובמעטפת דתית.

תקן אותי אם אני טועה.

kinks

New member
איתי, חבר יקר

אתה ואני שתינו משקאות יחדיו לא פעם ולא פעמיים.
דע לך שאני כן מתנגד לכשרות מכיוון שזאת מסחטת כספים משומנת היטב שאדם דתי ללא הלכה ולא שאר דבר מתקדמים יותר צריך להכיר בעשרת הדברות 'אל תגנוב'. הציבור החרדי מכיוון שאיננו דוגל ברובו בעבודה עשה תעשייה של מיליארדים על חשבון הכשרות במדינתו הקטנה וזה מקום פרנסה דיי עלוקתי וצר לי על המילים הבוטות.

אפילו אגדיל מכך ואגיד שעושים איפה ואיפה.
למשל כשעושים יינות כשרים באירופה מסתפקים ביהודים אירופאים הרבה פעמים או סטודנטים ישראליים שלרוב חילוניים והופה היין מקבל כשרות. אז בארץ עשו מזה תעשייה של שלמונים, העלו את היין לרמה שאי אפשר לגעת בו ומקבלים על זה כסף. אם מתלוננים למה לא שותים יותר יין בארץ, זה בגלל כל הכספים וההגבלים של הקהילה החרדית על התווית של יין כשר בין השאר.

מצטער, אבל לא מבין את הטענה שלך

ואני אדם חילוני, לא אוכל כשר, לא שומר שבת.
כשרות מבחינתי היא ״מועדון צרכנות״, עצמאי, שאינו נכפה ע״י המדינה בשום אופן. (אני יודע שכל זה לא מדוייק, אבל מבחינת הדיון הנוכחי זה כן שקול).
עובדה - אתה רשאי לגדל ענבים, להכין יין ולשווק אותו ללא שום הגבלה חוקית.
סימון הכשרות על היין הוא של גוף המייצג צרכנים מסויימים, והכוח היחיד של הגוף הזה הוא מטעם גודלו של הציבור שהוא מייצג.
מכאן, זה בכלל לא משנה מה הדרישות. הם יכלו גם לדרוש שהיינן יעמוד על הראש בזמן התסיסה, או כל דרישה אחרת (במסגרת החוק).

אתה רוצה את סימן הכשרות שיפתח לך פתח לשוק הזה? תיאלץ לשחק לפי החוקים של הלקוחות שלך. החוקים לא נראים לך? ותר על ציבור הלקוחות הזה עם הדרישות ההזויות שלו (דעה אישית שלי, כן?)

כשרות רפורמית? זה חסר משמעות. כמה רפורמים כבר יש בארץ, ומתוכם כמה כבר מחפשים כשרות בכלל ביין ישראלי? או לחלופין, כמה מהם יסתפקו בכשרות רפורמית ולא בכשרות ״רגילה״ (הגדרה בעייתית, הרי גם במגזרים הדתיים השונים יש רמות והגדרות כשרות שונות)

לסיכום, אאחל לך את כל ההצלחה ביקב. אשמח לקנות בקבוק יום אחד, עם או בלי כשרות. אבל לא צריך לתקוף את המגזר הדתי בנושא זה, זו זכותם והדרך שלהם לשמור על אורח חייהם ועקרונותם (ולשם שינוי ללא פגיעה כלל בשלנו).

OdedO555

New member
בוודאי שלך זה לא מפריע

אתה הצרכן, לך זה לא משנה אם יש מדבקה של כשר או אין מדבקה של כשר. בשבילך זה הינו הך.
הכפיה היא לא כלפיך כצרכן, אלא כלפי האדם שמגיע לחפש עבודה. תראה, יש מצבים שבהם מועדון צרכנות דורש דרישות שהן לו חוקיות. אם מועדון צרכנים דורש מיצרים שלא לתת לאנשים שחומי עור לגעת במוצר פן המוצר לא יהיה 'טהור' ועל כן מועדון הצרכנים לא יקנה אותו. דבר זה לא נותן לגיטימציה למעסיק לסרב עבודה לשחומי עור, ובטח לא נותן לגיטימציה למועדון הלקוחות לייצר לעצמו חברה שנותנת חותמת "טהור" במידה והמעסיק לא נותן עבודה לשחומי עור.

שאלת הרפורמה לא כוונה למשהו שיקרא "כשרות רפורמית" ויהיה עוד סוג של כשרות מיני רבים לאחת מן הקהילות הרבות. כיוון השאלה היה מי לעזאזל קבע שהאדם הזה הוא לא מספיק יהודי בשביל לעשות יין בעקבות זה שהוא לא משתייך לקהילה הספציפית שלך.

בתורה כתוב להרוג אנשים שעובדים בשבת על ידי סקילה באבנים, כתוב גם להרוג ילדים שממרים את פי הוריהם, ויש עוד המון דוגמאות. החברה שלנו לא מאפשרת לדברים כאלה לקרות למרות שהם כתובים בתורה. לאמר שדבר צריך להעשות בגלל שהדת מכתיבה זאת, שהחברה המודרנית צריכה להתכופף כדי לא לפגוע ברגשות הדת החשוכה ושעל מנת לכבד את הדת עלינו לפגוע בעצמינו ובאורח חיינו... זה פשוט לא נכון לעשות.

תודה על האיחולים, ואני אמשיך לתקוף את המגזר הדתי כי חוקי המגזר הדתי מנסים למנוע ממני לעבוד.

למעלה