יחסי עורך-תרגום ומתרגם

טרודי

New member
יחסי עורך-תרגום ומתרגם

בעקבות שרשור אחר (שמי שפתח אותו ביקש למוחקו, ולכן לא אגיב שם), עלתה אצלי השאלה: מהם הנהלים המקובלים לגבי תרגום ועריכת תרגום? מאותו שרשור הבנתי שהמתרגם מוסר את העבודה שלו, ואז העורך יכול לשנות אותה מהקצה אל הקצה, והמתרגם בכלל לא יודע מזה עד שהתרגום מגיע לידיעת הציבור (הספר יוצא לאור, הסרט מופץ לבתי הקולנוע, וכו'). הבנתי נכון? ומצד שני, על היצירה מתנוסס רק שם המתרגם, לא העורך. לטוב ולרע, מי שקורא את התרגום חושב שהמתרגם כתב הכל. האם זה נראה לכם נכון? האם זה הגיוני שלאדם ש"חתום" על התרגום אין את המילה האחרונה לגבי מה שיש שם? האם זה צודק שהתיקונים של העורך ירשמו לזכותו של המתרגם? האם אותו דבר נכון לגבי סופר ועורך? גם שם העורך, אם מופיע בספר, מופיע רק ברשימת התודות של הסופר. (אלא אם כן מדובר באנתולוגיה). אשמח לקרוא דעות ומחשבות בנושא.

Eldad S

New member
למיטב ידיעתי, על היצירה המתורגמת

מתנוסס לא רק שם המתרגם, אלא גם שם העורך. לפחות על ספרי המחשבים שאני תרגמתי, לפני מספר שנים, התנוססו שמות העורכים. על ספר אחר שתרגמתי, שלא היה קשור למחשבים, דווקא לא הופיע שם העורך (אני צריך לבדוק, כרגע הספר אינו לנגד עיניי). מעניין אותי מה באמת הפרוצדורה. את שמה לב, טרודי, שכאן אנחנו כבר משיקים לפורום של ריווי, "ספרים וספרות", מס' 276. ריווי, אני מקווה שגם את תשתתפי, ואולי אפילו תיידעי את חברי הפורום שלך, נשמח אם גם הם ישתפו אותנו בהגיגיהם.

unordained

New member
יחסים מסוכנים

השאלה מצוינת, טרודי, התשובה קצת פחות, אני חושש. אני יכול לספר לך על ההתרשמות שלי, שהיא לא מקצועית, מאחר שאינני מתרגם באופן קבוע (זה תחביב בתשלום, כמו שאני אוהב לחשוב על זה). ראשית, זה תלוי מאוד בהוצאה, בזהות המתרגם (סלבריטי? משורר? ותיק? מקושר?), בזהות העורך (kind of the same), בסוג העריכה (הגהה? התקנה לדפוס? עריכת עומק? עריכה מדעית?), ובסוגה (genre) של הטקסט (עיון? ספרות? שירה?). השילובים האפשריים של המשתנים האלה מניבים כל פעם תשובה אחרת לשאלות שאת מעלה. ככלל היחסים בין עורך למתרגם הם מאוד עדינים, ותמיד יש פה עניין של רגישויות אגו. מתרגמים נוטים להיקשר מאוד לתרגום שלהם ומאוד חרדים מכל שינוי שנעשה בו, ובהרבה מקרים הם לא רואים את התוצאה אלא על המדף, וזה דבר איום. עורכים, בתורם, נקשרים גם הם לטקסטים שערכו, והרבה מלחמות עולם פרצו כשנתנו לעורכים ולמתרגמים לעבוד יחד, ואני יודע לפחות על שני מקרים של חברויות שהפכו לחברויות לשעבר, ולא צריך להיות גיאולוג כדי לאמוד את עומקם של משקעי הטינה, למרות הזמן שחלף מאז (אני עדיין נוטר לפרקים לעורך, אחד מסלבריטיאי העיתונות העברית, ששינה בביקורת ספרותית שכתבתי את הביטוי "חידה פלאונטולוגית" ל"חידה פוליאונטולוגית") (טוב, לא באמת נוטר, העיתון הזה כבר מזמן הפך מאובן בעצמו). הנהלים הם לא ברורים. בעיקרון, אם יש לך מספיק קשרים עם ההוצאה, את תמיד יכולה לבקש רשות לראות את הטקסט לאחר שנערך (לגבי סרטים אין לי מושג). לגבי קרדיטציה: המוסכמה שאני יודע עליה היא שאם מדובר בעריכת עומק, כלומר, אם אתה ממש משחק עם המבנים התחביריים, חותך משפטים במקומות שונים או מחבר אותם משפטים אחרים, עובד על נוסחים שוב ושוב, אז נהוג להוסיף את שם המתרגם. במקרים אחרים, כמו "עריכת ליטוש" וכו', זה לא נהוג. לגבי עורכים ספרותיים, בואי ניקח סלבריטי כמו מנחם פרי (לא איכפת להזכיר את שמו, מאחר שהוא אחד האנשים הכי חזקים בסצנה המקומית, והיחיד שעלול להינזק מכך הוא אולי אני, אם אני כל כך לא משמעותי, שגם אני בעצם untouchable (לא תרתי משמע!), וחוץ מזה אני פועל בחסות האנונימיות הוירטואלית
). להווי ידוע, שפרי עורך את הטקסטים של "הסופרים והסופרות שלו" מהקצה אל הקצה. מקורות יודעי דבר מוסרים לי שאחד הסופרים הקנוניים של הספרות העברית מגיש לו קרעי-טקסט שכתובים בשפה שרק פרי מבין, והוא מתרגם אותם לעברית ול"ספרותית". כמו שאמרתי, יש לפרי המון כוח, ואפשר רק להסתכל על גב הספרים שערך, שם הוא מתפייט עליהם ומוסיף את חתימתו הנצחית "מ.פ." - ואולי לכן ראוי לקרוא לו המ"פ של הספרות העברית. חנוך לוין אף הנציח אותו בשיר על זונה תל-אביבית שכל ידועני הספרות עברו אצלה, ו"אפילו פרי היה והשאיר פה קֶרִי" (ציטוט מהזיכרון; פרי כמובן ערך את הספר הזה, ואני בטוח שהתמוגג יותר מכולם). אני חושב שזה מאוד מעניין מבחינה תרבותית. אלכסנדר דיומא, שקנה לו חיי נצח (זמניים, לכל הפחות), חיבר כביכול כמאה רומנים. ידוע היום שלא כתב אף אחד מהם. היו לו רעיונות, אנשים אחרים עבדו עליהם, והוא כבר ערך אותם בעט-הגאון שלו. האסיסטנטים שלו אבדו בתהום הנשייה, בעוד שהוא מוכר כיום כמחברם של "שלושת המוסקיטרים" ו"הרוזן ממונטה כריסטו" ועוד ועוד. (האם מיכאל אנג'לו עשה במו ידיו את הקפלה הסיסטינית? מובן שלו!) אני מעריך שלו פרי חי במאה ה-19, היו חלק מסופריו נחשבים אסיסטנטים והוא היה זוכה בכל הקרידטציה (זהירות: בזאת לא אמרתי שהוא משתווה לדיומא, ובוודאי שלא לאנג'לו). כל זאת ללמדנו, שהתפקידים האלה של מחבר-עורך משתנים כל הזמן (חשבי על הקרדיט של מחבר התנ"ך! הרי מדובר ברב-מכר תמידי, ולא נתנו לו שום קרדיט, ואני בטוח גם שלא ראה אגורה).

chinabird

New member
וביתר פירוט (אם אפשר, בכלל).

תשובה מצוינת. אם לפרוט מנסיוני הדל כמה מהענינים שהזכרת, אז כך: עורך מדעי ודאי יקבל קרדיט, כי הוא מופקד על תחום שונה בעליל מזה של המתרגם או של העורך הרגיל של ההוצאה. עורך לשון יקבל לעתים, בעיקר כעניין של נימוס (הוא לא אמור לגעת בטקסט עצמו, למעט ליטושים פה ושם. זה עניין עקרוני, אך לא תמיד מעשי; לי כמעט לא קרה שקיבלתי טקסט כעורך לשון שלא נאלצתי לעשות בו גם עריכת תרגום בדרגות העמקה משתנות). עורך שנאלץ לשכתב תרגום במידה רצינית באמת יקבל לא אחת את הקרדיט המפוקפק "עורך תרגום". כשאני נתקל בו אני לרוב מהסס אם לרכוש (או לקרוא) את הספר בעברית; לרוב הוא מעיד על כך שהתרגום היה פגום מאוד במקור, או שהאגו של העורך נאבק עם הצניעות המקצועית המתבקשת-לפעמים. כך או כך, עריכות מהותיות כאלה משפרות לא אחת תרגומים גרועים, אך רק לעתים רחוקות מניבות תוצאות שוות לאלה שהיה ניתן להשיג בתרגום מחדש. עורך סדרה יקבל קרדיט, כמובן, ולא תמיד אפשר לדעת כמה ממגעו אפשר באמת לזהות בתרגום. אני חושב שלרוב העניין דרסטי יותר בעבודות עיתונאיות, למשל. שם כל קשר בין מה שכתבו הכתבים (שאינם יודעים להתבטא בכתב, לרוב) ובין מה שפורסם מקרי ביותר - אף שהקוראים נוהגים לא אחת להאשים אותם גם במה שנאמר בכותרת או בכותרת המשנה (שרק לעתים נדירות יש להם נגיעה בהן). וסמי-OFF: ב"מטוטלת של פוקו" (אומברטו אקו) יש קינה נהדרת על מר גורלם של העורכים (מן הזיכרון העמום: "ברשותך, מר שייקספיר. אולי עדיף שבמקום שכן של הנסיך הצעיר, הרוצח יהיה דוד שלו, ואולי גם יתחתן עם האמא? ובקשר ל'לפעול או לא לפעול', אולי כדאי משהו מעט כללי יותר? 'להיות או לא להיות', נאמר?").

Boojie

New member
אני דורשת זכות מעבר אחרון

על כל תרגום שלי (בלי תשלום, למרבה הצער). נכון, על השינויים אני מתווכחת עם העורך האחראי ולא מכניסה אותם בעצמי, אבל עדיין יש לי אפשרות לראות איזה כאוס הכניסו לשם העורכות הלשוניות ולתקן אותו (ויש הרבה, אין אף זמן אחר שבו אני כל כך עצבנית כמו כשאני עוברת על עריכה של תרגום שלי). מהדוגמאות החביבות עלי: בספר שתרגמתי הופיעה גירסה עתידנית של הכנסייה הקתולית. בין השאר, מופיעה שם בזיליקת הלטרן שבוותיקן, שלא הייתי בטוחה אם לקרוא לה בזיליקת הלטרן או הבזיליקה הלטרנית. עורכת נמרצת במיוחד "תיקנה" את זה ל"בזיליקה הלותרנית". מי שמבין משהו על יחסי הפלגים בנצרות ודאי משתנק קשות כרגע. לטובת מי שלא, אסביר שלותר היה אחראי לתנועת הרפורמציה, שיצאה נגד הכנסייה הקתולית ובסוף הביאה ללידת הזרם הפרוטסטנטי בנצרות. הכנסייה הקתולית לא הייתה מקבלת שום דבר לותרני בשטחה, גם אם חייה היו תלויים בזה. אני חושבת שאפשר להבין כמה שהייתי מתפלצת אם הייתי מגלה דבר כזה בתרגום שלי רק אחרי ההדפסה - כבר קרה לי משהו דומה אם כי פחות נורא בעבר, כשעורך שינה לי - בהעתקי השמש, כך שזה לא עבר את הביקורת שלי - בעקבות אי הבנה שהתחילה בעריכה הלשונית והדרדרה משם, את שם ספרו של האפיפיור קלמנט החמישי, "הכרות קלמנט" (Clementine Recognitions, אזא"מ), ל"היכרויות קלמנטיניות", וכמעט התנקשתי בחייו על שהוא הפך את ספרו של אפיפיור אדוק בדתו למועדון היכרויות לפרי הדר... אבל איש נחמד ובאמת לא התכוון, אז ויתרתי לו בסוף.
וכיום, בהוצאות שמפרסמות ספרי מד"ב מקובל לתת קרדיט גם לכל צוות העריכה (עריכה לשונית, עריכת טקסט, עריכת סדרה).

Eldad S

New member
../images/Emo6.gif וגם ../images/Emo46.gif

מעניין מאוד! מן המקרים שציינת ("הבזיליקה הלטרנית" ו"הכרות קלמנט") נראה כאילו העורכים אינם בודקים (או לפחות לא בדקו) את העברית מול המקור האנגלי. האם התרשמותי נכונה, והאם גם את התרשמת כך, כשבדקת את עבודתם של עורכים לשוניים על החומר שלך? מה זה אזא"מ - "אם זה אומר משהו" [למישהו]?

ועוד לא הזכרתם עריכה בעיתונות

אני מתרגמת זה שנים רבות, אבל במקביל עבדתי כמעט אותו מספר שנים כעורכת חדשות וכעורכת כיתוב ולשון בעיתונים הגדולים. העריכה בעיתונות נעה ממגע-נוצה (סימני-פיסוק, שיכול-אותיות, שגיאות-כתיב קלות) ועד למכבש כבד (שכתוב מהקצה אל הקצה, שינוי המקור לבלי הכר). היא חלה על כל מלה שמתפרסמת בעיתון למעט מודעות בתשלום, ברוב-רובם של המקרים שמו של עורך הכיתוב עלום ובמרבית המקרים אין לַכַּתָּב כל אפשרות לשוב ולהתווכח עם העורך בשאלות ניסוח. כלומר כל מה שנכתב כאן לעיל אבל הרבה-הרבה יותר.

Boojie

New member
אזא"מ - אם זכרוני אינו מטעני.

העורכים הלשוניים, לפחות בהוצאות שיצא לי לעבוד בהן, לא קשורים בשום צורה למקור האנגלי ולא קראו אותו מימיהם - והאמת, בשכר שמשלמים להם אני לא מאשימה אותם. הדוגמאות שנתתי מאד מרשימות ובולטות, אבל הבעייה הבאמת קשה היא עם מקרים פחות בולטים אבל יותר הרסניים. למשל, בספר שתרגמתי היה קטע שבו אישה נמלטת מבעלה שבו ירתה רגע קודם, והאנשים שלו רודפים אחריה. יש תיאור תזזיתי ומבולבל למדי, שנותן לקורא תחושה איך המרדף נראה מנקודת הראות של האישה - דברים מעורפלים, דברים משונים, דברים מגיחים פתאום אל תוך שדה הראייה שלה וכולי. העורכת הלשונית, שככל הנראה כל מה שעניין אותה זה שהסגנון יהיה אחיד ותואם את כללי האקדמיה, עשתה שם "סדר", וגרמה לכל הטקסט להישמע רגוע וברור בהרבה. זה הישג נאה, רק שזה לא מה שהיה אמור להיות שם. במקרה כזה, הרבה יותר קשה להסביר את הבעייה, כי הבעייה כאן היא חוסר רגישות לערך הספרותי של הטקסט, וזה לא דבר שקל להעביר אותו. חוסר רגישות מספקת לטקסט היא תופעה שמאד מאפיינת את העורכות הלשונית שהזדמן לי לעבוד אתן, שבדרך כלל מתעניינות רק בכללי האקדמיה ובכללי ההאחדה שלהן, ותו לא.

Eldad S

New member
אהה, גרסתך ל-אאל"ט :)

טוב, נו, נראה לי שעורך לשוני, מעצם הגדרת תפקידו, מושך לכיוון האחדה וכללי האקדמיה - בניגוד למתרגם, שחי יותר את הטקסט ומנסה להעביר תחושות, מצבים וכו' בכתיבה מבולבלת ומקוטעת, אם כך מביע את עצמו הטקסט המקורי. אני מבין את הבעיה שהצגת, בוג'י, ואני הייתי נוהג בדיוק כמוך. אני נוטה כאן להכללה - אבל כאן באמת היה מתאים לשמוע מה דעתם של עורכים לשוניים על ההערות הללו, וכיצד הם נוהגים (מעניין לשמוע את גרסתם שלהם).

Boojie

New member
ככל שאני יודעת, זאת הנורמה רק בארץ.

בחו"ל, תפקידו של ה-copyeditor הוא גם לטפל בסוגיות סגנון, לא רק בסוגיות לשוניות. מצד שני, לפחות בארה"ב, מתרגמים הרבה פחות. בארץ, למרבה הצער, השתרשה הנורמה שעורך לשוני מתעניין רק בתקינות לשונית ותו לא, ואני אישית חושבת שאדם שאין לו רגישות לטקסט ספרותי, לא צריך ללכת לעבוד עם ספרות - יש מספיק סוגים של טקסט שבהם זה לא משנה אם אתה רגיש לטקסט או לא.

ססילי

New member
שאלת תם

במקרים כמו שתארת (הקטע שמנסה להעביר את תחושת הבלבול של האישה), האם לא כדאי, מראש, להוסיף הערה לקטע, כך שיהיה ברור לעורך שמדובר בכתיבה מכוונת? ברור שאי אפשר להעיר לגבי כל בחירה בטקסט, אבל פה ושם... בדברים שמועדים ליצור בעיות? אני מנחשת שאחרי שהעורך כבר עשה שינויים, יהיה לו קשה לוותר עליהם, יותר מאשר אם מראש "הוזהר". לא עובד?

Boojie

New member
למרבה הצער, הערות לא עוזרות.

וזה מנסיון. הטקסטים שאני מתרגמת תמיד כוללים הערות, ולעתים קרובות אלו זוכות להתעלמות טוטלית. סתם דוגמה, בספר הלפני אחרון שתרגמתי, מופיעה המילה אמן (artist) על הטיותיה השונות ולעומתה המילה אומן (craftsmen, בדרך כלל, אבל גם עוד דברים) על הטיותיה השונות. הוספתי לטקסט הערה מפורשת שמציינת את ההבחנה הזאת ומבקשת מצוות העריכה לא לשנות את "אמן" ל"אומן" (ו"אמנות" ל"אומנות" וכדומה), כהרגלם. כמובן שאחר כך נאלצתי לשבת ולסמן - ידנית - את כל המקומות שבהם צריך לתקן את זה בחזרה, כי לעורכת הלשונית הנמרצת עד מאד ההערה שלי נכנסה מעין אחת ויצאה מהשניה, אם היא בכלל טרחה לקרוא אותה. וכשמדובר בעניין סגנוני, זה אפילו יותר בעייתי. ונניח שאני אכתוב "הטקסט בקטע הזה כאוטי במכוון, נא לא 'לסדר' אותו". זה יעזור לי? מישהו באמת חושב שאותה עורכת לשונית תבחין בהבדל, או תהיה מסוגלת למצוא דרך שהטקסט ייראה בסדר לטעמה ועדיין ישמור על הכאוטיות שלו? מה גם שאני ממש לא יכולה לעבור על חצי מהפסקאות בספר ולהצמיד להן הערות. "הטקסט כאן המוני במכוון, לא לתקן". "הטקסט כאן מבולבל במכוון, לא לתקן". "הטקסט כאן ארכאי במכוון, לא לתקן", וכו' וכו', אד אינפיניטום. הדבר המעצבן ביותר, לטעמי, הוא תיקון סגנון של דמויות, במיוחד במקומות שבהם ברור שהכנסנו טעות מכוונת, ובמיוחד במקומות שבהם ברור שאנו, כמתרגמים שעיסוקנו בשפה, לא היינו כותבים את הטעות הזו אם היא לא היתה מכוונת. אין דבר שמעצבן אותי יותר מאשר כשמתקנים לי דמות המונית שאומרת "למה ש" ל"מפני ש" או "כי". כי מעבר לסירוס הטקסט, נמצאת פה ההנחה המובלעת שהייתי עשויה לכתוב "למה ש" בלי לדעת שמדובר בטעות, הנחה שאני מוצאת אותה שערורייתית כשהיא מתייחסת לאדם שעיסוקו בלשון.

ססילי

New member
../images/Emo51.gifאישית, זה נראה לי כל כך מרתיח

שאני לא מאמינה שהייתי מסוגלת לעבוד בסוג תרגום שכזה, גם אם היו לי הכישורים לכך. ומה המצב בתרגום שירה, ומצד שני בתרגום ספרות עיונית בה התוכן בדרך כלל חשוב מהסגנון?

ailag

New member
אגב

אין לי דבר ענייני להגיד פה חוץ מלתאר לעצמי שזה מרגיז.. אבל בימינו אני מתארת לעצמי שאת מעבירה את הטקסט הלאה כאוסף קבצי וורד. למה שלא תבקשי מהעורכת שתשתמש באופציית הארת השינויים - שם היא משנה אבל רואים מה היא שינתה, ואת יכולה להעיר לה בלי לקרוא את כל הטקסט שוב..

Boojie

New member
מובן מאליו שזה נעשה ככה.

כלומר, לא בשמירת שינויים (כי זה נוטה להתבחבש עד אימה עם כל הידיים שעוברות על הקובץ הזה) אלא בהשוואת קבצים שאני מבצעת בסוף, בין מה ששלחתי לבין מה שקיבלתי חזרה. יש לך מושג מה זה לעבור על שינוי עריכה שבוצעו בקובץ של עשרה גליונות דפוס (כחמישים אלף מילה) ומעלה?

אני צועקת כבר שנים

אחד משורשי הבעיה הוא שעורכי לשון לא יושבים מול הטקסט שממנו החומר מתורגם (בספרים) ו/או מול הסרט (בכתוביות) ומכאן נובע רוב הבעיה. פשוט בשביל להשוות ואם צריך גם לבדוק, בשם האל! כך היו נמנעות טעויות רבות כל-כך מצד העורכים! אבל לדעתי העורכים האלה בכלל אינם שולטים באנגלית או בשפה הזרה האחרת. לו שלטו בה, גם הם בוודאי היו רוצים לתרגם שהרי את העברית כבר יש להם... אז בואו נוסיף ליד הכבדה שלהם גם תסכול. אני לא סתם מדברת. בין השאר גם ערכתי במשך השנים ספרים שתרגמו אחרים ותמיד ביקשתי את המקור ולא קיבלתי.

Boojie

New member
ועם כמה שמשלמים לעורכים לשוניים

גם אין הרבה סיכוי שהם יקראו את זה.

chinabird

New member
וזו, למשל, הסיבה שאני הפסקתי לקחת

עבודות עריכת לשון לתרגומים. בפעמים המעטות שעשיתי את זה נתקלתי בדברים איומים ונוראים (מתרגמים שלא ידעו את ההבדל בין bad ל-bed, או בין bold ל-bald, למשל. בחיי). מלא זעם מקצועי עברתי מול המקור שורה שורה, תרגמתי פסקאות חסרות, תיקנתי טעויות איומות, שיפרתי ניסוחים קלוקלים שלא לצורך, האחדתי, הגהתי והתקנתי - וכל זה בתעריף של עורך לשון (בסוף סחטתי מההוצאה מעט יותר, ובכל זאת, אם הייתי מתרגם הכל מחדש זה היה לוקח פחות זמן). על כל פנים, באיזשהו שלב מפתחים עין לדברים האלה (אם אין כזו מלכתחילה; היא תנאי בל יעבור לעבודה במקצוע), ושגיאות תרגום קופצות לעין ממש כמו שגיאות כתיב (גם אם קוראים את התרגום לבדו).

Boojie

New member
לא יודעת עם איזה מתרגמים עבדת,

אבל לא תמיד אם מתרגם טועה בין השניים זה כי הוא לא יודע את ההבדל. לפעמים, תוך עבודה מהירה, קורה שקוראים מילה אחת ומבינים אחרת. זה קורה, נדמה לי, לכולנו. בשביל זה יש עורך, כדי שיתפוס את המקומות שבהם אנחנו לא מושלמים... כמובן, אם זה חוזר במידה לא סבירה, זה אכן מעיד על מתרגם לא מספיק טוב. אבל אם זה מופיע בתרגום במינונים קטנים, זה סביר.

chinabird

New member
בתור מתרגם בעצמי

אני יודע את זה, כמובן (אני תופס את עצמי לא פעם ולא פעמיים בשגיאות כאלה - אבל בקריאה האחרונה לפני שהטקסט עובר להוצאה). על כל פנים, במקרה המתואר לא היה מדובר במינונים קטנים בכלל (מה גם שבמקרה של הקירח תוארה רעמתו הסבוכה רק שלושה עמודים קודם לכן, ואילו המיטה היתה לקוחה ממופע סקס, שההצעה לצפות בו באה בצמידות להצעה לראות סרט כחול באותו רובע, ואע"פ כן קיבלנו "מופע גרוע"). העניין אינו בטעות. אין בעיה עם טעויות במינון סביר, ובשביל זה יש עורכים. אפילו אין ממש בעיה עם מתרגמים גרועים - אבל בתנאי שהם מתייחסים לעבודה ברצינות. מתרגם שבודק במילון מלים שהוא לא מכיר ומוציא תחת ידיו תרגום מסורבל אך נהיר הוא אולי לא מישהו שהייתי מעסיק באופן קבוע, אבל עורך טוב יכול להציל את המצב. מתרגם שמזלזל בעבודה משום שהוא יודע שאחריו יבוא מישהו שיציל אותו הוא דבר בלתי נסבל בעיני.

למעלה