המשך:
עמ' 108:
מהי ההגדרה של חינוך , והאם ניתן בכלל לחנך אדם?
אפשר לנסות לחנך אדם.
לנסות- אפשר הכל, אבל האם ניסיונו של האדם בחינוך מלמד על כך שהדבר הזה ניתן למימוש ובעיקר כאשר מדובר על חינוך למידות?
אתה יודע כמוני שלפעמים זה מצליח ולפעמים לא , ולכן אני אומר שזהו ניסיון לחנך.
יתכן שמסקנותי חפוזות, אבל לאחר עשרים שנות עיסוק בחינוך, בעיקרו של דבר הריני סבור כיום שלא ניתן לחנך , אלא אם כן המתחנך מוכן להתייע בך ולהתחנך. במצב כזה כאשר הדבר תלוי במתחנך ורצונו, יוצא שהסיוע שלי בחינוכו אינו הכרחי , והמתחנך יגיע למעמדו החינוכי בלעדי, ומבחינה היסטורית מי לנו מחנך דגול כמשה רבנו, ואפילו הוא עצמו מעיד על עצמו שלא הצליח לחך את ישראל.
אני רק יכול לחזור על מה שאמרתי. כל חינוך הריהו- ניסיון לחנך. אשר למידת ההצלחה בחינוך, זאת אי אפשר לצפות מראש אף פעם . עליך להבין שאין רצפט לחינוך. זאת ועוד, באומרך "חינוך למידות" לא אמרת ולא כלום. משום שהשאלה היא : חינוך לאיזה מידות? אין סתם "חינוך למידות" אלא יש חינוך למידות "מסוימות" שהוא כמובן מנוגד לחינוך למידות "אחרות"
האם החינוך למידות מסוימות אינו נוגד את טבעו של האדם ?
כמובן!- כל חינוך נוגד את טבעו של האדם, וכל תרבות נוגדת את טבעו של האדם . האם אינך סבור שגם ברגע זה שאנחנו כאן ושבים ומשוחחים על חיונך , זו תופעה הנוגדת את טבע האדם? כל מה שאנחנו כוללים תחת השם הכללי של "תרבות אנושית " הרי זה מאבק בלתי פוסק נגד טבע האדם.
אצל הפסיכולוגים והמחנכים מקובל לדבר על כך שהחינוך צריך להביא את האדם לחיות בחוסר מתח ובהרמוניה עם מכלול כוחות הנפש והגוף וכו', ואילו לפי דרישותיו של רמח"ל במסגרת הכרת האדם את חובתו בעולמו, וכפי מה שהתורה מציבה לאדם כחובה, יוצא שהאדם נמצא באורח מתמיד במתח נפשי ובמאבקים בלתי פוסקים, דבר שהוא רחוק מלהיות מצב של הרמוניה.
וכי איזה מחנך אמר שהחינוך להביא את האדם שלא יהא נתוך במתח? דבר כזה לא שמעתי מימי.
כל פסיכולוג וכל פסיכיאטר יסתייג ממצבים בו נתון האדם במתח, והם אף מקבלים תשלום להפגת המתח הנפשי של הניזקק לטיפול שלהם, ומרבים לדבר על הרפייה ושחרור ממתח.
יהיו כאלה שיאמרו לך כי דווקא מתח נפשי מורה על מותר אדם מן הבהמה , שהרי אין לך מצב רגוע וחסר מתח מאשר פרעה הרועה באחו.
אף על פי כן, הרי בכל יום ועל כל צעד שומעים אנו על ערך "חינוך" ו"בעיות חינוך" ו"תקציב חינוך" וכו', האם אין איזו שהיא הגדרה פורמלית מה זה חינוך?
הרי אמרתי וחזרתי ואמרתי שכל חינוך הרי הוא ניסיון לחינוך, ואתה אינך יכול לכפות על שום אדם עמדה בשבילו , אלא אתה יכול רק לנסות להביאו לכך.