יוגה ומדיטציה

• פותח הנושא drall
  • פורסם בתאריך

drall

New member
יוגה ומדיטציה

אני שמח שנדרשתי לנושא הזה כי הוא בהחלט נושא חשוב. ישנו היום צורך להסביר מדוע מדיטציה אינה יוגה , יוגה אינה מדיטציה ומה ההבדל העקרוני בינהן. מעבר לחשיבות הפילוסופית של הנושא, יש לו גם חשיבות פרקטית מכיוון שהיום במקומות שמלמדים יוגה מנסים ללמד גם מדיטציה. לכן , חשוב לדעת שלא תוכלו ללמוד טכניקות מדיטציה אמיתיות באף מקום בו מלמדים איזושהי אסכולה של היוגה הקלאסית. הכוונה להטה יוגה , ראג'ה יוגה , בהקתי יוגה וכן הלאה. הסהג'ה יוגה היא חריג , כי מדובר כאן בשיטה מודרנית מאוד וכבר היה לי ויכוח על זה עם עמיחי לפני שנתיים ואני חושב שהוא צודק . הטכניקה הבסיסית של הסהג'ה יוגה היא אכן טכניקת מדיטציה אמיתית, אני לא יודע לגבי היתר. fובכן לצורך ההסבר הזה אני אציג את הדגם שמכונה היררכיית הדתות , דגם שאושו מתווה באחד מספריו (נדמה לי "God is dead") ולפני שכולם מתנפלים עלי אני אגיד שבאמצעות הדגם הזה אני לא מנסה לתת ציונים , אלא רק להבהיר הבדלים ברמה הקונספטואלית. מה שהדגם הזה טוען הוא שישנו איזשהו סולם , שמהווה מדד מסויים לבחינה של דתות או של דרכים רוחניות. הסולם הזה לוקח כל דרך וממקם אותה על פי התפיסה הפילוסוסופית שלה וע"פ התרגול הפרגמטי כאחד. מי שנמצא בפסגת הסולם , וגם מגדיר את הפסגה הוא הטאו. בטאו אין דרכים ואין מטרות. לא ניתן להגדיר באופן חש משמעי שום נקודה בו בתור איזושהי הצלחה או כישלון. אין בו כיוונים. אין סיבה ומסובב. המודעות חייבת להיות מודעות גלובלית כיוון שבמסגרת כזאת לא יכול להיות עיקר וטפל וגם אם ישנם כאלו אי אפשר לזהות אותם.כדי להדגיש את הנקודה , כאן כל אדם חייב לבנות את מערכת הכללים שלו לבד ובעצמו ולצאת מנקודת הנחה שכל רגע היא עשויה להשתנות. וזה גם נכון לגביי מישהו שלא מגדיר לעצמו שום כלל.( מה שהכי פחות מבלבל אבל לא כל כך מעשי) במדרגה השניה של הסולם , נמצאות דתות שבאמת אין להן מטרה אבל יש להן דרך. אותה פסגה דתית , אמונתית , אלוהית , אולי קיימת אבל לא ניתן להגדיר אותה בכלים אנושיים ואין זה גם תפקידו של האדם לתהות על קנקנה. מצד שני , ישנם דברים שניתן לעשות או לא לעשות על מנת להיות חלק מהדרך הזאת אבל אין שום ביטחון שהמעשה או המחדל יביאו לתוצאה כי התוצאה האופטימלית נותרת בלתי מוגדרת. בדרגה השניה הזאת נמצא ה"זן בודהיזם" , נמצאים הסופים , ונמצאים כמה ענפים מטורפים למדי של היהדות כמו "תנועת המוסר" ואי אלו שיירים של החסידות הבעש"טנית האוטנטית. המדרגה השלישית קצת בעייתית . מדובר כאן על דרכים רוחניות שיש להן מטרה אבל אין להן דרך. בגלל כל מיני סיבות שקשורות למבנה האנושי דרכים כאלו יכולות להתקיים זמן מאוד קצר. כי ישנה אלוהות מאוד מוגדרת מצד אחד ומצד שני אין שום מנגנון שיקרב את האדם אליה. לכן ברור שדרכים כאלו מתנוונות מהר מאוד , אנשים לא יכולים לקבל אידיאליזם בלי שום היבט מעשי. הדוגמא היחידה שאני יכול לחשוב עליה הוא קרישנא-מורטי , שהפילוסופיה שלו מזכירה את המבנה הזה. אני לא חושב שהיא תשרוד עוד שנים רבות. הדרגה הרביעית היא הדרגה בה לא רק שקיימת דרך מוגדרת אל פסגת הדת , גם אתה פיסגה מוגדרת הייטב. התרגול מוביל למטרה , ושרשרת המטרות יוצרת התקרבות משמעותית אל האלוהות שנמצאת במקום מסויים בסוף השרשרת הזאת. כאן נמצאת היוגה . נמצאות כאן גם הקבלה וגם הבודהיזם הקלאסי. לכן ביוגה התרגול מכוון. הוא ספציפי. כל האסנה שייכת לרמה מאוד נקודתית של אנרגיה וככל שהתרגול נעשה יותר מורכב כך גם רמת האנרגיה עולה. זה מוציא את היוגה מכלל הרמה השניה (ששם כזכור יודעים איך לצעוד את הצעד אבל לא יודעים לאן הוא יוביל) ומכניס אותה לרמה הרביעית. המדיטציה תמיד תהיה ברמה השניה (אם היא אמיתית). כל טכניקות המדיטציה הן כאלו ולא משנה עם המקור שלהן הוא הינדי , תורכי , אמריקאי או אפריקאי. לכן היוגה היא שלבית ותהליכית. אין בה את הפריצה של מעגל הסובב-מסובב שקיים בדתות מהרמה השניה כמו הזן בודהיזם. גם מי שמלמד יוגה הוא נפעל של מערכת המושגים הזאת , הוא לא יכול להעלות את התלמידים שלו מעבר לרמה שלו. אם הם עולים הם עולים לבד , כמו בודהא עצמו שהיה יוגי והתעלה מעל היוגה. מה בכל זאת הקשר? הקשר הוא שהאנשים שפיתחו את טכניקות המדיטציה , לא בררו באמצעים. הם לקחו כל דבר שהתאים למטרה . יוגה , ריקוד , השבעות , הסתגפות , כישופים. לא משנה מה , כל אמצעי שיכול היה להביא את האדם למדיטציה היה כשר בעיניהם ובלבד שיעבוד. מצד שני , היוגים נמשכו אל רמת האנרגיה הגבוהה שיוצרת המדיטציה והשתמשו בה על מנת להקל את הדרך המאוד מוגדרת והמאוד קשה שלהם. אבל , השימוש הזה במדיטציה מוציא אותה מהקונטקסט שלה. זהו שימוש לא ראוי והוא מכניס למדיטציה אספקט אידיאולוגי שפוגם ביעילות שלה. יותר מזה , כשאנשים שלא מבינים במדיטציה מלמדים אותה , הם לא מסוגלים להקנות לתלמידים את הרגישות הדרושה. המדיטציה הופכת לעוד האסנה , או אפילו לסתם עוד טקס וזה מה שמאפיין היום את לימוד המדיטציה במבצרים היוגיים. לכן חברים , אל תעשו את הטעות הזאת. אל תתבלבלו. יש למדיטציה זכות קיום משמעותית משל עצמה צחוץ למעגל התן וקח היוגי במיוחד חשוב לא להתבלבל בין במדיטציה לבין הראג'ה יוגה שבגלל התרגול הפחות פיזי שלה , נחשבת למשהו פחות קונקרטי ולא היא. שוב אני אומר. אין לי כוונה לטעון שהיוגה נחותה מהמדיטציה או שהזן יותר טוב מהקבלה. כ"א שימצא לו דרך שהוא יכול לחיות איתה, שמתאימה לו. אבל , אותם ניסיונות בליעה חוזרים ונשנים של מדיטציה בתוך האסכולות היוגיות הן שעטנז ואולי הן באמת טובות ליוגה אבל הן הרסניות למדיטציה. דרול

hary_i

New member
לא מדויק

יוגה בסנסקריט פירושו אחדות!!! במערב מקובל לקחת את ההאטה יוגה, תנוחות גוף וכד' ואמרו זה יוגה. זה רק חלק מהיוגה. היוגה כוללת הרבה דרכים שכולן מביאות לאיחוד בין הרוח לגוף שהוא חלק מההארה. מדיטציה היא חלק מהיוגה!

drall

New member
יוגה פירושה אחדות

ואין ולא היה שום קשר בינה לבין הפירוש שלה. אתה נצמד יותר מדי למשמעות של מילים שאין מאחוריהן שום משמעות למעשה. "האיסלם" פירושו "שלום" האם הוא מביא שלום? לא בהכרח. זה שאתה קורא למשהו בשם , לא אומר כלום. דרול

hary_i

New member
פירושה של מילה הוא המילה

מאחורי המילה יוגה יש משמעות. יוגה הם הדרכים להגיע לאחדות וכל דרך שהיא חלק מהיוגה היא דרך טובה. אבל הדרך הטובה ביותר להגיע ליוגה היא שילוב של הדרכים המוזכרות ביוגה זה מדיטציה, תנוחות גוף ועוד הרבה תרגולים אחרים.

drall

New member
אתה לא שם לב למה שאתה אומר

וכרגע מדובר בשטויות. יש שיר שנקרא "התקווה" , האם הוא באמת התקווה? או שכונת התקווה בתל אביב נניח. יש משרד שיווק שנקרא "שיווק עדיף" זה הופך אותו לעדיף? פירוש המילה הוא כלי , הוא הסכם בין אנשים. אני ואתה קוראים להאטה יוגה בשם יוגה וכמונו עוד מיליוני אנשים בעולם. אבל ההסכם הוא חסר ערך. יבוא מישהו ויגיד "האטה יוגה היא לא יוגה , היא סתם זבל. רק בהקתי יוגה שווה משהו". זכותו , אבל הוא לא בהסכם שלנו. אני לא רוצה לפתח את הנושא הזה , הוא בכלל לא קשור לעניין בשום דרך. זו נקודה אלמנטרית בהבנת הנקרא ולדעתי כדאי שתזכור אותה. דרול

danigl

New member
יוגה זה בסך הכל קוטג' של תנובה

איזו שטות. כל אחד יודע שיוגה זה גבינת קוטג' של תנובה. ולפני שמתנפלים על חוש ההומור הקלוקל שלי. יוגה היא הרביעית מבין 6 השיטות של הפילוסופיה ההודית. (ניאיה, ואיששיק, סאנקהיה, יוגה, קארמה מימאנסה, וודאנטה) מתוך הנספח לתרגום ולפרוש של מהרישי של הבהאגואד גיטה (ששה פרקים ראשונים). שוב, בתרגום הלא-מקצועי שלי: "מטרתה של היוגה היא לרכוש ידע על ידי התנסות ישירה. יוגה היא המדע השימושי של החיים שפורש את ההתנסות הישירה של לא רק ההוויה המוחלטת, אלא גם של כל הרמות השונות של הקיום היחסי.... ...פטאנג'לי (1), בהסבר שלו מהי יוגה, מחלק את החיים ל-8 תחומים, (2) כדי לטפל בצורה עמוקה ושלמה בנושא של יוגה: 1. התחום המלא של הבריאה שמחוץ לאדם, אבל שתמיד מושפע מהמחשבות ומהפעולה שלו. המצב של יוגה או הרמוניה מושלמת, מיוצב בתחום הזה כשחייו של האדם נתמכים, באופן טבעי, על ידי 5 תכונות עליהן צריך להקפיד (יאמה):..... ..... 2. המבנה הפיסיקאלי של הגוף האינדיווידואלי ושל מערכת העצבים של האדם. נמצא שהמצב של יוגה מתקיים בתחום של הגוף ושל מערכת העצבים, כשחייו של האדם נתמכים באופן טבעי על ידי חמשת חוקי-החיים (נייאיה).... 3. החלקים השונים של הגוף, התחום של תנוחה (אסאנה). נמצא שהתחום של יוגה מתקיים בתחום של אברי הגוף כשיש תפקוד מושלם של כל האברים ובתאום טוב בינהם.... ..... 4. התחום של נשימה אינדיווידואלית, התחום של תרגילי נשימה (פראנהיאמה). במצב של יוגה, הפעילות של הנשימה נעצרת באופן אוטומטי.... ...... 8. התחום של ההוויה המוחלטת, המצב של תודעה טרנסנדנטלית (סאמאדהי).... ...בצורה דומה, במצב של סאמאדהי ההתנסות של העצמי (Self) היא טרנסנדנטלית, ללא כל מעורבות...." הערות שלי: (1) מהרישי פטאנג'לי הוא זה שכתב את הספר 'יוגה סוטרה', ממנו בא התרגול של תכנית הסידהי של TM – כולל התעופה היוגית. את פטאנג'לי תירגמו ופרשו לא מעטים. רוב התרגומים הללו הם פונקציה של רמת התודעה של המתרגמים, ובינם לבין הכוונה המקורית של פטאנג'לי, המרחק אדיר. (2) במשך שנים, אותם שמונה מרכיבים, תחומים של היוגה (האברים של היוגה - במקור), נחשבו בצורה מוטעית, כדרך לעבר יוגה. גישה זו איננה נכונה. אלו הם פשוט תוצרי לוואי טבעיים של מי שחי יוגה – אחדות. מקווה שזה מבהיר קצת את הדברים דניאל

chataka

New member
wow

דרול, איזו הודעה מעולה, מועילה.. יופי יש לי שאלה, צ'י גונג, יוגה טאואיסטית, אמנויות לחימה שנבעו מהטאואיזם והזן בודהיזם.. האם אתה מתייחס אליהם כמו אל יוגה? הם תרגולים די קונקרטים ו"מגויסים" מבחינת המטרות שלהם (ריפוי, לחימה), מאוד מובנים ומתודיים (עובדים עם קאטות-תבניות תנועה), מדיטציה היא לא בדיוק מטרה מוצהרת אבל בלעדיה אי אפשר להגיע לביצוע אמיתי. כטכניקות\תרגולים אנרגטיים (וגם פיזיים, וגם מנטליים), מה לדעתך הקשר בינהם לבין טכניקות מדיטציה אמיתית?

hary_i

New member
לדעתי אפשר להתיחס אליהם כאל יוגה

אמנם יוגה היא מילה הודית והדרכים המתוארות ביוגה אינם צ'י גונג אמניות לחימה וכד' אבל ההשפעה של התרגילים האלו דומה מאד להשפעה של תרגילי ההאטה יוגה.

drall

New member
אני אתן לך תשובה גורפת

לא יודע מה זה יוגה טאואיסטית. צ'י גונג? טאי צ'י? נניח. מתרגלים ומתרגלים ולאן מגיעים? כ"א למקום אחר. לדעתי אלו שייכים לקטגוריה השניה. או שאפשר להגדיר אותם בקטגוריה נפרדת. אתה מגיע למשהו אבל אותו משהו אינו האלוהים , הוא חגורה. הם לא כמו יוגה , בסדר? באופן כללי מאוד , כל מה שצומח בסין הושפע מהטאואיזם. אין בסין איזה כוח עליון שניתן להצביע עליו ולהגיד "הנה סוף הדרך". יש טאו , הוא האצבע והוא ההצבעה והוא הרואה והוא המדרג. הוא עובד בתנאיו שלו , מה לעשות? לכן הסינים קרובים יותר למדרגה השניה , לא משנה מה הם עושים, אין להם ממש לאן להגיע. אתה ועולה בהיררכיית הפנתיאון ופוגש את הקיסרים השמיימיים , את הדרקונים , את הרוחות הטובות ואת השדים. מי הבוס? הבוס הלך , הוא אולי ישוב אחרי הצהריים. הוא לא אמר לאן , הוא הבוס והוא לא חייב לת הסברים. בהודו יש את קרישנא. הוא הריבון. כולם יודעים איך הוא נראה (ילד שמן בתחפושת דראג קווין) כולם יודעים איך קוראים לאישתו. כולם יודעים איך הוא מתנהג . כולם יודעים הכל אז הם מכירים גם את הדרך אליו. לכן ההודים מוצאים את עצמם בד"כ בקטגוריה הרביעית. התיאולוגיה והפילוסופיה בד"כ הולכות יחדיו. דרול

drall

New member
ולגבי טכניקות מדיטציה אמיתיות

והקשר שלהן ליוגה או לטאי צ'י או לאומנויות לחימה . כבר אמרתי. אלו שפיתחו את טכניקות המדיטציה האמיתיות לקחו מכל הבא ליד. ראו דחליל , ראו קטר , ראו גרניום ופיתחו. מה שמביא למצב מדיטטיבי נשאר , מה שלא , חזר הבייתה. דרול

chataka

New member
יוגה טאואיסטית

אין לי מושג מה זה אבל זה נשמע טוב :) נדמה לי שקראתי פעם משהו על זה בהקשר לטקסי אלכימיה של נזירים טאואיסטים, אני מניחה שזה סוג של צ'י גונג. נראה לי שאתה צודק בעניין המוטיבציות השונות.

דונלד

New member
במטוטא-כמה הארות

טאי צ'י, איננו יוגה. כל אחד מהם עומד בפני עצמו בכבוד. עכשיו, באמת בלי רצון להיכנס לוויכוח על מדיטציו אמיתיות ושאינן אמיתיות. מבחינת התהליך והחוויה, תירגול יוגה הוא מדיטציה, ואסביר. ההאטה יוגה, שהוא התהליך הפיזי של תירגול התנוחות, מלווה ב"פראנה יאמה", שהוא תהליך נשימתי. כל מי שהתנסה במדיטציה, והתנסה ביוגה יכול לחוש בדמיון של התוצאה. ערב נעים דונלד

drall

New member
בוודאי שיש דימיון

כפי שציינתי , מפתחיי המדיטציה לא בררו ולא בחרו אלא השתמשו בגמה שמתאים , פראנימה וכן הלאה. עדיין מדובר במוטיבציה שונה לחלוטין. דרול

new_chance

New member
מדיטציה ויוגה

דרול היקר, אני חושב אחרת. מספר הערות והתייחסויות למה שכתבת: קשה להתמודד עם הטענה שטכניקות המדיטציה במסגרת היוגה "אינן אמיתיות". אני לא חושב שטכניקות קלסיות אלה, שהן הבסיס להרבה מטכניקות המדיטציה המקובלות היום, הן פחות אמיתיות מריקוד, ניעור הגוף, או לצעוק "אני שונא אותך". החלוקה ההיררכית/ פילוסופית שהצגת לא ממש ברורה לי, בכל אופן היא לא מסבירה מדוע היוגה היא נתיב פחות אמיתי לאחדות מדרכים אחרות. אגב אושו, באתר שלו יש קטע מספר NIRVANA NOW OR NEVER ובו התייחסויות ליוגה כגון (בתרגום חופשי): "יוגה היא מדע האחדות. מדיטציה היא התופעה הנעלה ביותר בהתייחס לאחדות עם המציאות. המדיטציה היא אלוהי היוגה...(התנוחות) הן לא היוגה האמיתית, הן רק ההקדמה, המבוא.. רק כאשר אתה יוצא מהמיינד היוגה האמיתית מתחילה...הדבר החיוני היחיד, הלב האמיתי של כל דת, של כל יוגה, של כל שיטות החיפוש, הוא מדיטציה.." הראג'ה יוגה אינה תרגול פחות פיזי, זו דרך המלך של היוגה, הכוללת את התנוחות, תרגילי הנשימה, הריכוז והמדיטציה. ומבחינה יותר מעשית, אני לומד מדיטציה במרכז יוגה (שיבננדה) והתרשמותי חיובית ביותר. לומדים הן את הצד התיאורטי פילוסופי והן תרגול מעשי. אני מאמין שמורה מוסמך ממרכז בינלאומי מבין לא פחות ואולי יותר במדיטציה מכל מיני שרלטנים שהיו קצת בהודו באשראם בפונה והופכים את עצמם למורים רוחניים ומדריכי מדיטציה (אני לא מתכוון למישהו ספציפי, נדמה לי שמסתובבים כאלה). שבת שלום.

drall

New member
אתה בטוח שקראת את מה שכתבתי?

אין לי שום דבר נגד יוגה , אני לא פוסל אף שיטה כשלעצמה. אושו פוסל , פוסל מאוד. אני לא. הרבה טכניקות מדיטציה אמיתיות שאובות מהיוגה , כפי שציינתי בהודעה הראשונה , אבל יש הבדל תודעתי בין מי שמפתח שיטה יוגית לבין מי ששם עליה את החותמת "טכניקת מדיטציה". זה כל מה שרלוונטי לגביי הדיון כאן בפורום מדיטציה. אם נלך יותר לעומק , ונסתכל על ניסיון של מומחים לטכניקות מדיטציה אמיתיות , מה שהם גורסים , הוא שאחרי תרגול מאוד מתקדם של מדיטציה , הגוף האנרגטי של האדם הופך להיות "אלרגי ליוגה" כמו שהוא אלרגי לכל מיני שיטות להעברת אנרגיה באופן ספציפי כמו , רייקי לדוגמא. אני מזכיר את זה רק לצורך המחשת הנקודה , מדובר באמת במקרים שאינם מצויים. באופן אני חושב שיוגה יכולה להתאים או לא להתאים להרבה אנשים , אבל מי שרוצה ללמוד מדיטציה , עדיף לו להתרחק משיעורי מדיטציה המועברים במסגרת יוגית כי אז המדיטציה יוצאת מהקונוטציה שלה. אפשר למשול לזה משל. מי שיוצא לטייל עם סירה באגם עושה את זה בשביל הכיף. מי שהוא שהוא דייג מקצועי מתייחס לשייט ולאגם בצורה שונה לגמרי. גם המדיטציה צריכה להלמד מתוך מוטיבציה מסויימת ע"מ שתממש את עצמה , אך על זה הן התעכבתי כבר בהודעה הראשונה והשניה. דרול

new_chance

New member
קראתי

זה לא עניין של בעד ונגד. מוזר לי שאתה מציע להתרחק מלימוד מדיטציה במסגרת יוגית. אני חושב אחרת. בכל אופן, בתור מתחיל בנושא, אשמח לשמוע המלצה ממך היכן אפשר וכדאי ללמוד לדעתך "טכניקות אמיתיות". לילה טוב.

drall

New member
אני רואה שהבנת

ובגלל זה אני חופשי לחזור בי במידה מסויימת . אני לא אוהב לתת הנחיות דראקוניות , גורפות , כי הנחיות כאלו הן לא מציאותיות. המציאותות היא משהו עדין , משהו דינמי , לא חד משמע עד כדי כך. מה שקורה ביוגה הוא כזה דבר. המדיטציה שם היא מדרגה מאוד מוגדרת. היא מתחילה בנקודה A ונגמרת בנקודה B . אחרי המדרגה הזו באה מדרגה אחרת שהיא לא מדיטציה , נניח עמידת ראש , סתם דוגמא, ואחרי שלוש מדרגות שוב יכולה לבוא מדריגת מדיטציה. ככה זה ביוגה, מדריגות. אם אתה מבין את זה , אין לך בעיה אפילו ללכת לשם וללמוד. אבל תזכור. אם אתה רוצה להיבן מה זה מדיטציה , אתה חייב ללכת בדרך המדיטטיבית. זה אומר שגם אם יש לך מדריגה אתה לא יודע איפה היא תיגמר. היא יכולה להיות קצרה , יכולה להיות ארוכה ויכולה לא להיגמר אף פעם. אין שיטות , צריך לחוות ולהחליט רק על סמך הניסיון האישי. עכשיו לגבי טכניקות מדיטציה אמיתיות. אין הרבה מקומות שניתן ללמוד אותן בארץ. אני מלמד , יש עוד כמה מורים שאני מכיר. באזור ת"א ישנו מקום שנקרא "אושו בייג'" ושם מלמדים אותן מדי פעם. בהרצליה ישנו מקום שנקרא "הוילה" וגם שם אני חושב ישנן הדרכות פעם בחודש. עוד פרטים על המקומות האלו תוכל למצוא באתר www.tantra.co.il מה שיפה כאן שאתה יכול ללמוד הרבה טכניקות מדיטציה אמיתיות , בלי מורה ובלי הדרכה. אפשר אפילו ממש להוריד הדרכה מהאינטרנט , לעקוב אחרי ההוראות וזה עובד יופי. אלו שיטות חזקות יחסית והן מיועדות למתחילים. אתר בו יש הדרכות כאלו הוא www.oshoworld.com אני ממליץ לך בעיקר על מנדאלה , קונדוליני ונאטארג'. לגביי שיטות עדינות יותר ומתקדמות יותר , כדאי באמת למצוא מורה , אבל אם אתה מתחיל יש לך עוד זמן. קודם תתחיל עם הדברים האלמנטריים ואחר כך תראה לאן אתה מתפתח דרול

hary_i

New member
מספיק עם השטויות

יפה, אנשים מצאו סתירות בדבריו של דרול ואז הוא מתחיל לחזור בו... דרול התחיל בלחלק את עולם המדיטציה חלוקה שרירותית לטכניקות אמיתיות ולא אמיתיות וממשיך במתן ציונים לדברים שנחשבים כאמת מוחלטת ע"י מאות חכמים בעולם. בנתיים ממה שראיתי החלוקה לטכניקות אמיתיות ולא אמיתיות היא פחות או יותר כך: טכניקה שלא עושה כלום (לפעמים מזיקה) נחשבת אצל דרול לאמיתית טכניקה שמקדמת את האדם (כמובן שמדובר במשהו שהוכח) נחשבת אצל דרול למשהו לא אמיתי, מדוע זה לא אמיתי, הוא מעולם לא הצליח להסביר. עכשיו גם בנושא היוגה שנחשבת לאחת הדרכים החשובות ביותר להגיע להארה, דרול שוב מזלזל בדברי מסורת בת אלפי שנים. הדברים האלו נראים לי פרי של אגו מנופח ביותר, איני יודע מהיכן צמח האגו הזה שמרשה לעצמו לזלזל בבודהה, באושו, במהרישי, בגורדייף ועוד ועוד.

למעלה