טראומה אצל סוס

S H I L G I

New member
טראומה אצל סוס

יש סוס שאני רוכבת עליו שהוא ממש מתוק ברכיבה ובהכל...והוא די חדש בחווה הזאת. הוא ממש פוחד מהראשייה. צריך ממש להלחם איתו כדי לשים לו את הראשייה והמתג והכל. בינתיים זה הולך במאבק אבל אני נורא בדיעה שצריך לשנות את זה לטובה..השאלה איך מתקנים טראומה כזאת של סוס? אין לו תא-בינתיים הוא משוחרר בחצר כזאת..מן מנז' קטן, וכשאני מאכפת אותו אז זה בעמדת קשירה, וכשצריך לשים לו ראשייה הוא מתחיל ללכת אחורה, להרים ראש ולהתחרפן... אני מתכננת אחרי שאני מסיימת לעבוד, לבוא כל יום ולעבוד איתו על הקטע הזה...להראות לו שהראשייה והמתג לא מזיקים. השאלה איך אני עושה את זה? איך לעשות את זה נכון? תודה

fliperit

New member
אני מניחה

שכשמו לו מתג עד עכשיו עשה את זה מישהו לא מיומן שהכאיב לו. תקחי אחר צהריים אחד שיש לך זמן, ותנסי להרגיל אותו למתג. תתחילי מלהכניס לו אותו לפה בעדינות, ולהוציא בעדינות. שוב ושוב. אח"כ תעבירי את הרצועה מאחורי האוזניים בזהירות בלי להכאיב לו באוזניים, תשאירי אותו קצת ותורידי. בקיצור- תשחקי עם זה ממש ממש בעדינות. מומלץ גם לבדוק אם יש לו בעיה בפה/אוזניים שגורמת לזה שהמתג יפריע לו (למשל פצע, שיניים חסרות)

נייטע

קודם כל לבדוק שלחביבנו יקירינו אין פצעים בפה, שיניים כואבות או כלדבר בפה שמתג יכול לפגוע בו ולהכאיב לו. במידה ואין אחת השיטות הטובות הן לבוא עם צנצנת דבש\סוכר, למרוח על המתג וכל פעם לשים לסוס בעדינות ולהוריד ככה שהוא ייתרגל שהמתג זה דבר נחמד ולא רע. אבל אחרי זה לא לשכוח לטפוח עליו או לתת לו גזר או משהו כשהוא לוקח את המתג יפה. זה ייקח קצת זמן אבל זה שווה את העבודה (גם קיפי שלי היה ככה).

חסכת לי כמה מילים..../images/Emo3.gif

וכמו שכבר אמרו-סבלנות...והרבה ממנה. עבודה עדינה עם הידיים בזמן הרכיבה..ולבדוק שהמתג מתאים ולא חזק מידי... יש הרבה סוסים בעלי פה רגיל שאנחנו עובדים איתם חזק, כואב להם והם מתנגדים בצורות שונות..אז אנחנו מסיקים שהסוס לא מקבל את המתג ודוחפים לו מתג חזק לפה...ואז הסוס מפתח בעיות הרבה יותר רצינית. השיטה עם הדבש/סוכר ממולצת.

אגב...תנסי לא לשדר לחץ

מבחינת הגישה שלך אל הסוס ומבחינת הגוף שלך עצמו. תעמדי לצידו יותר אחורה מהראש שלו, כדי שלא ירגיש ש"אונסים" אותו...ותיהי רגועה. סומכת עלייך..

ווינגז

New member
אני מניחה שהדרך היחידה

היא פשוט לעבוד איתו בהרבה סבלנות ועדינות. כמו שנוגה אמרה - אחרי שלילת בעיה רפואית (יכול להיות שהוא פשוט צריך שיוף שיניים או משהו כזה), פשוט לקחת את הזמן ולהראות לסוס שזה לא כזה נורא. להראות לסוס קודם כל שכדאי לו להיות לידך - אם זה ע"י ירק/גזר או משהו דומה... ברגע שהסוס מחפש את הקירבה שלך, לאט לאט לעבוד איתו עם המתג. קודם כל לשים את המושכות על הצוואר שלו, להראות לו ששום דבר רע לא קורה. אחרי זה, להכניס לו בעדינות את המתג לפה. זה תהליך מתמשך ואין לו פתרונות קסם. תעדכני אותי.

לדעתי,

עדינות היא מילת המפתח במקרה כזה. פשוט המון עדינות, וסבלנות. לנסות אולי כן להכניס אותו לתא, למשל כשסוס מסוים עובד והתא שלו פנוי לגשת אליו עם הראשייה בלי לנסות עדיין לשים אותה, לקרב אותה אליו, לאיזור הראש והפנים תוך כדי שאת מדברת איתו, להרפות מעט כשהוא נלחץ אבל לא לוותר ולהמשיך בסבלנות כשהוא יתן לך להתקרב אליו עם הראשייה ולקרב אותה אל הפנים שלו בלי שזה יפריע לו, אז הייתי מנסה לשים את הראשייה, בעדינות, לאט, עם המון אהבה ופינוקים. ושוב, בכל פעם שוהא נלחץ מהראשייה, להרפות קצת לחץ, ללכת צעד אחד אחורה בשיבל להתקדם שניים קדימה. לאט לאט, בזהירות עם המון רגש וצ'ופרים זה אפילו עלול להצליח, מתישהו הוא יבין שזה יכול לעבוד גם בעדינות בלי כוח. בהצלחה

wildrider

New member
באמת כל מה שכולם אמרו פה..

עדינות.. לבדוק שאין איזו בעיה באוזניים, הייתה לנו סוסה בחווה שהיה לה פחד במיוחד שנוגעים באזור האוזניים, שימי לב איזה איזור הוא רגיש במיוחד למגע ותרגילי את זה. וכמובן צ'ופרים למינהם אחרי ששמים את הראשייה יעזרו גם כן.

יכול להיות שזה לא בהכרח מהרושיה

עצמה אלא מהתפיסה שהרושיה קשורה לעבודה (אני עברתי את זה עם הסוס שלי), אם ככה פשוט להשתמש בעדינות כמו שכולם אמרו, ללטף ולתת לסוס הרגשה שהרושיה היא לא דבר רע. להתעלם מהלחץ ולהתנהג כרגיל. כמובן לבדוק שבאמת עובדים נכון עם הסוס בעבודה. אצל הסוס שלי זה עבר תוך שבועיים שלושה, עכשיו הוא פותח את הפה בלי מגע ידיים, הוא רואה מתג מול הפה שלו והוא פותח, אז לא לדאוג

כןן זה קרה לי הרבה..[=

תשמעי את פשוט תריכה לקחת את הראשייה והמתג לסים לו את זה על הגוף לגלגל את זה ליד הראש שלו תראי לו את הראשייה ואת המתג סתנועות עדינות מאוד מאוד ואחר כך הוא אמור כבר לא לפחד מן הראשייה והמתג

הממ

תיראי יש טיפוסים (כמובן שלא מבינים מי יודע כמה בסוסים) שכשהם רוצים לשים ראשייה הם תופסים לסוסים באוזניים או ישר משתמשים בכח גם כשאין צורך אבל מה שכן, זה מלמד את הסוס שזה לא הליך נעים במיוחד.. תנסי לעבור לו על הפנים עם היד, ללטף, אולי לצ'פר עם גזר, והכל רגוע, הוא הולך אחורה אז מפסיקים, הכל לאט לאט... אני זוכרת שבז היה כזה.. בסוף כשהם קולטים שזה לא כזה ביג דיל זה פשוט עובר אולי זה יקח קצת זמן אבל כי חשוב סבלנות בהצלחה

לדעתי הדרך עם הדבש נורא מוצלחת:)

כמו שכולם כבר אמרו, שכל תנועה שלך תהיה עדינה ובהרבה רגישות! לדעתי את צריכה לקרב את הראשייה והמתג לגווף ולפה ולהראות לו שזה לא נורא! ברגע שאת רואה שהוא מגיב לגבי זה בסידר לדעתי את צריכה לשים לו דבש ולהראות לו שזה רק טוב! ובטח לתת לו גם צ'ופרים:p בהצלחה, ותעדכני אותי:]

GR££N woMAN©

New member
זה היה גם אצל סול, זאת שבפנסיון

אצלי, לקחנו אותה לשבוע אילוף באיזה חווה...

kenz

New member
אולי הבעייה היא האוזניים

יש סוסים שעדיף להכניס להם את האוזניים קדימה אל הראשייה מאשר למשוך אותה אחורה מעל האוזניים. ולגבי המתג, אולי כדאי להחליף למתג פלסטיק או מתג אחר אם הרתיעה היא מהמתג מתכת. ושוב, עדינות וסובלנות ולדבר הרבה! (סוס שעסוק בלהקשיב לך, יהיה פחות עסוק בלחץ מהראשייה.)

לדעתי../images/Emo47.gif

(זאת נטע מהשם משתמש של זיו כי הוא ואיה בחו"ל ואני פה לבד) קודם כל לבדוק אם יש לו כאבי שיניים כאבי ראש חוליה לא במקום בין הפוני לאזניים(זה קורה) באמת לבדוק אם המתג מתאים אם הראשיה לא לוחצת אם אין לו כל מיני שיפשופים או פצעים..במידה שיש לו את אחד מאלה כדאי לטפל בזה... כאבי ראש בד"כ נובעים מכאבי שיניים או מחוליה לא במקום..במקרה הזה כדי להזמין את שירה שתחזיר לו את החוליה למקום ופחות יכאב לו... ברגע שטיפלת בזה ומתברר שזה לא רק זה אלה זה גם טרואמה..פה נכנסה הקטע של הסבלנות-והרבה ממנו את למדת פסיכולוגיה,אז יש כל מיני דרכים להתמודדות עם פוביות וחרדות..אחד מהם זה די סנסיטציה...(גיסנסטייזינג) מה שאומר שאתה מרגיל את הסוס למשהו שהוא לא אוהב ופוחד ממנו עד שהוא מתרגל אליו וזה כבר לא בעייתי עבורו... אווווווו שאפשר לעשות לו התניה... אני לא צריכה להסביר לך פיסוכלוגיה נו...גזר קוביית סוכר ראשיה..לקשר את זה לדברים טובים.

למעלה