טקס חניכהמאוחר

een ogenblik

New member
מד"ב = מדע בדיוני

מד"ב הוא קיצור של מדע בדיוני, לא של רובוטים וכד'. אפשר להתווכח האם ספרים העוסקים במציאויות חלופיות ככל הם מד"ב/לא-מד"ב, אבל לטעון שגלולה מעקרת גברים וטכנולוגיות מסע בזמן אינן תופעות בידיוניות בעולמנו קצת קשה. בספר עלילתי בו מוזכרת טכנולוגיה שאינה קיימת בעולמינו, ותופעות מדעיות לא מוסברות במציאותינו, הוא ספר בו יש מדע בדיוני, ולפיכך שייך לסוגת המד"ב. יכול להיות שהוא שייך לעוד סוגות (רוב רובם של הספרים שייכים ליותר מסוגה אחת), אבל בגבולות הברורים מאליהם של מד"ב מעצם שמו, אין שום דרך לנתק את "עושים הסטוריה" מסוגת מד"ב.

bambi31

New member
מסכימה

למרות שעושים הסטוריה שייך לעוד סוגות, לדעתי. ואם אני טועה אז זה ספר המדע בדיוני הראשון שאהבתי.

een ogenblik

New member
ואחרי שסיכמנו את הנקודה ההיא

אני לא אהבתי את "עושים הסטוריה". מ"היפופוטם" נהנתי כפי שנהנים מספר קליל, והייתי מוכנה לספר קליל נוסף, למרות הנושא הלא-קליל. אבל, לטעמי, סטיבן פריי השתמש ביותר מדי טריקים ספרותיים, כאילו חשש שהסיפור עצמו לא יצליח להחזיק גם הומור ואירוניה. חבל, הרעיון עצמו מוצלח בעיני, רק שהביצוע מוגזם, ובמקרה שכזה הגזמה היא כשלון.

Athaclena

New member
זהו, שלא קראתי אז אני לא יודעת

אם הוא מדע בידיוני או לא. אמרת ש"אני חושבת שמד"ב בשבילי זה בעצם עלילה שמתרחשת בפנטזיה, בארצות שלא קיימות אלא מומצאות לצורך העלילה, ושהדמויות שמאכלסות את העלילה הן לא דמויות אנושיות" וזה בהחלט לא נכון, זה נראה לי כמו הכללה. יש ספרים שמתרחשים רק על כדור הארץ (1984), במקומות מוכרים או בעתיד הנראה לעין (ספר יום הדין) או שאין בהם חייזרים בכלל (סדרת המוסד), מד"ב זה לא רק חייזרים וחלליות. ואם אהבת את מונטי פייתון, אולי תנסי את מדריך הטרמפיסט לגלקסיה? ואת טרי פראצ'ט? מותר לך לא לאהוב, זו זכותך המלאה...

bambi31

New member
"מדריך הטרמפיסט לגלקסיה" ניסיתי

לא אהבתי, גם את 1984 קראתי עד הסוף ולא אהבתי בכלל. אני בהחלט מסכימה איתך שההגדרה שלי למד"ב היא לא נכונה, אבל זאת ההגדרה שלי (לא זאת הספרותית) ולכן מראש אני לא אקרא ספרים כאלה (וכן ניסיתי) sorry

Athaclena

New member
פשוט יש לי ידיד ששונא הומור בריטי

מונטי פיית'ון, דאגלאס אדאמס וטרי פראצ'ט כאחד. גם MR. BEAN והאמת שגם הארי פוטר, שלא כל כך קשור. אז חשבתי שאם הוא שונא את כולם, אולי מתאים גם לאהוב את כולם
את 1984 לא אהבתי במיוחד כי אני לא אוהבת ספרים מדכאים וקודרים, ובמיוחד לא כאלה עם סוף עצוב (סינדרום ה"כולם מתים בסוף"). ועכשיו שסידרנו את האי-הבנות, הכל בא על מקומו בשלום. נכון? אני בהחלט מכירה אנשים שניסו פחות ממך. אז תודה שנתת צ'אנס, ואני אעזוב אותך בשקט ובשלוה. אני אקרא את המד"ב שלי ואת את הלא-מד"ב שלך ואני לא בטוחה למה את מבקשת סליחה כשממש אין על מה!

Boojie

New member
מדריך הטרמפיסט לגלקסיה

לא מתאים לאנשים שהם לא חובבים מד"ב. רוב ההומור בו מבוסס על הקלישאות המקובלות בז'אנר, ומי שלא מכיר את הקלישאות המקובלות של הז'אנר לא ממש יהנה ממנו. טרי פראצ'ט זה כבר עניין אחר. אמנם הוא מתאים יותר לאנשים שמכירים פנטזיה (גם הוא עושה צחוק מקלישאות הפנטזיה), אבל מצד שני הוא גם פותח את הכתיבה שלו לנושאים אחרים. ונורא נורא מצחיק.

Athaclena

New member
לא ידעתי את זה על המדריך...

פראצ'ט צוחק על הכל כמעט. אמנם בספר הראשון לדוגמא יש פארודיה על דרקוני פרן, אבל חוץ מזה הוא לא מגביל את עצמו לפנטזיה.

Mנטה

New member
בוג'י אני לא מסכימה אתך לגבי המדריך

בשבילי המדריך היה כרטיס כניסה לעולם המד"ב וצחקתי ממנו המון. יכול להיות שהפסדתי אי אלו בדיחות, אבל בעיני עיקר ההומור שלו הוא סאטירה מעולה על המציאות שכולם מכירים. הוא יורד על בירוקרטיה, על אלוהים, על אנשים ועל הוראות שימוש בקיסמי שיניים. אוקי, אז יש שם כל מיני דמויות סטייל מלחמת הכוכבים, אבל בשביל זה לא צריך להיות בקי במד"ב מעבר לכמה סרטי יסוד.....

Boojie

New member
בוא נגיד שזאת הייתה הכללה,

שמבוססת על הרבה מקרים ששמעתי עליהם. בגדול, אנשים ש"לא אוהבים מד"ב" (כלומר, קראו מד"ב וכבר החליטו שהם לא אוהבים את הז'אנר) לרוב לא יושפעו לטובה ממדריך הטרמפיסט. אנשים שזה ספר המד"ב הראשון שלהם - בהרבה מקרים לא ייהנו ממנו. אולי ניסחתי את דבריי בצורה לא לגמרי מדויקת.

Boojie

New member
יש המון הגדרות למדע בדיוני,

וההגדרה שלך, יחסית למקובל, קצת... אה... צרה?
מדע בדיוני הוא ז'אנר שעושה שימוש בשינוי מדעי, ביחס למדע המוכר לנו בימינו, כדי לבנות סיפור. המדע יכול להיות כל מדע, מהמדעים המדויקים (שהיו המקובלים יותר בימיו הראשונים של הז'אנר) כמו פיזיקה, ביולוגיה, מתמטיקה וכולי, ועד מדעי החברה - כך שיכול להיות ספר מד"ב שלם שלא יהיו בו שום חללית, חייזר, מכונת זמן או רובוט, אלא רק התמודדות עם אספקט מסוים בחיי החברה האנושית - למשל, עתיד האנושות אחרי שינוי חברתי מסוים. דרקונים שייכים ברובם לז'אנר הפנטזיה (אם כי יש, לעתים,דרקונים במדע הבדיוני, שאז הם תוצר של הנדסה גנטית או יצורים חייזריים מעולם אחר, וכדומה), שאינו זהה לז'אנר המדע הבדיוני, אם כי שניהם שוכנים בנוחות תחת כנפיה הרחבות של ההגדרה "ספרות ספקולטיבית".

למעלה