טקסט על מצבה- שאלות!

yoavep

New member
משכימי ומעריבי בית הכנסת

לשם כך אולי עדיף לחכות ל-א77 אך מידע אישי אוכל להגיד לך שזכות גדולה היא להיות בשבת בין עשרת הראשונים שמרכיבים מניין ומכאן אולי הביטוי "ממשכימי בית הכנסת". לגבי "מעריבי בית הכנסת" - תפילת מעריב היא בעצם ערבית, שהיא התפילה השלישית ביום. אולי הוא היה נשאר תמיד אחרון או משהו כזה. כאן תצטרך את זאב... מקווה שעזרתי יואב

wow1

New member
ליואב ! אם סבא של סבתא שלי היה כזה

אדוק איך אני התפקרתי כל כך? תודה רבה איל.

א77

New member
זכותם של סבא וסבתא גדול

אין יהודי שאין לו נשמה, חלק אלוקי. גם אם אינך מכיר בערכך. פעם חפשתי עשירי לצרף למניין, עבר שם ליד בית הכנסת, מר קלינטון, שהציע עצמו. אבל ערכו למניין כקליפת השום... שתי דקות מאוחר יותר עבר שם ברז´נייב שגם הוא הציע עצמו... וכן עוד כמה גנראלים ורמי מעלה. אבל אף אחד לא יכול היה לתרום עצמו להיות עשרה אחוז מהמניין לתפילה. והנה, כמעט עבר זמן תפילה, ואני רואה עגלה שמועמס עליה פח אשפה בצבע ירוק, עם מטאטא תלוי בצד. ואת כל זה דוחף אדם נמוך קומה, קשה יום, חבוש כובע מצחיה מפלסטי אדום,[איני זוכר מה היה כתוב על חזיתו]. והוא פונה אליי בשאלה א ביססעלע וואסער, איז דא?! שמחתי מאד. נתתי לו כוס מים ומיד נגשנו כולנו לתפילה. הוא השלים למניין עשרה, מה שלא יכול היה לעשות לא בוש, לא קלינטון, לא ברזנייב ולא אף גוי אחר... אז אתה שווה הרבה.

yoavep

New member
לא התפקרת ../images/Emo70.gif

אין מה לעשות. גם סבא של סבתי היה הדוק ואפילו רב
ואני נולדתי בבית חילוני... דווקא בבית התפוצות ישנו קיר הממחיש את זה בצורה מדהימה. בראש הפירמידה נמצאים הזוג הראשון (הסבים הגדולים) ומושרשים להם ילדיהם שכל אחד נראה כמשהו אחר: אחד חרדי בארה"ב, השני חילוני בת"א, השלישי תלמיד ישיבה בירושלים, הרביעי עוסק במשהו אחר וכן הלאה. ומתחת לילדים נראים הנכדים, כל אחד במדינה אחרת ובעל עיסוק אחר. יש השומרים מצוות וישנם שלא. ככה זה!

א77

New member
לא חשבתי שהיה כאן ספק, אבל אם העלית

אז אשתדל לקצר ולתמצת. נראה שהתואר המכובד שעל המצבה זה לאו דווקא לשבת. ואוליי גם לאו דווקא לתפילה. המסר הוא ברור. משכים זה המקדים לביהמ"ד. מעריב זה המאחר לצאת מביהמ"ד. ואתן דוגמאות. קטע המופיע בתפילת שחרית אשרינו שאנו משכימים ומעריבים בבתי כנסיות ובבתי מדרשות ומייחדים שמך בכל יום תמיד ואומרים פעמיים באהבה: שמע ישראל... ועוד: מנין=עשרה לתפילה. כי יש לזה חשיבות מיוחדת. המקדים להיות מעשרה ראשונים, נוטל שכר כולן שכרו כשל הבאים מאוחר יותר. לא שלהם אין שכר חלילה. אבל שכרו מרובה. בקשר לשבת שהזכרת: הרי שבשבת יש משהו מעט שונה: למרות הזמן הקבוע של היום השביעי. הרי שיש עניין מיוחד בתוספת שבת. ועל זה אומרים בזמירות לשבת המאחרים לצאת מן השבת וממהרים לבוא, שמחים לשמרו ולערב ערובו, זה היום עשה השם נגילה ונשמחה בו היינו, הדלקת הנר, מעט לפני שבת. וכן הבדלה במוצ"ש. ואם כבר, אז עוד משהו: וזה קשור לאמונה ולתקווה לגאולה הנצחית לעם ישראל. לפי האמונה, אנו נמצאים כעת בשנת 5763 מבריאת העולם. ז"א, אנו לקראת סוף האלף השישי. בתהילים פרק צ´ נאמר כי אלף שנים בעיניך כיום אתמול כי יעבר כל אלף שנים שלנו שוה לאחד מימיו של הבורא. האלף השישי שווה ליום השישי. האלף השביעי מקביל ליום שבת שכולו מנוחה. והרי אם נוסיף מקודש על החול בערב שבת, הרי הקב"ה אף הוא ינהג בנו מידה כנגד מדה, ויקרב את הגאולה בהוסיפו כעת סוף האלף השישי ע"י גאולתינו טרם הזמן. אני מתנצל על "השיעור". הפעם כתבתי משהו בסגנון שלא נקשר לפורום, אבל נגררתי לזה, עקב התגובה לכותב הנכבד שלפניי. מקווה שאף אחד לא נראה מוטרד מזה. אם כן, אז אני מצפה להערה, כדי שלהבא אדע להמנע.

מישהו מוטרד../images/Emo35.gif../images/Emo70.gif להיפך, כולנו מלאי

הערכה לביאוריך המרתקים
המשך כך ואנו נתברך, ארנון

yoavep

New member
כל הכבוד !!! אני לא מוטרד ../images/Emo13.gif

להיפך
עכשיו אני מתחיל להבין חלק מן המזמורים בשחרית (שלקוחים רובם מתהילים, כפי שציינת תהילים צ´. אם אינני טועה מזמור זה מתחיל ב-"מזמור למשה איש השם אדוני מעון אתה..." אבל לא לתפוס אותי במילה
). האמת היא שנהגתי ללכת לשחרית של שבת ודי נהניתי מן המזמורים והתפילה וסוף סוף אני מתחיל להבין, בזכותך, על מה הם מדברים... לגבי האלף השביעי - לא נראה לי שאהיה שם, אבל צאצאי יהיו בע"ה ויזכו לגאולה. חזק וברוך
ובכל פעם שאתה מרגיש צורך לפרשן - ללא היסוס, מלא אותנו בידע הזה בבקשה. לאף אחד/אחת לא תהינה תלונות
יואב

yoavep

New member
עוד משהו ...

עכשיו אני באמת מבין כמה פספסתי שלא הייתי אצל זאב בחנוכה, לשמוע הסברים על הטלית וכו´. אני כל כך אוהב את זה ויש לי כל כך הרבה שאלות ואין מי שיענה... באסה

א77

New member
עבדו עליך !!!

היה כ"כ משעמם, עד שהחלטתי להוציא את הטלית ולהציג. אבל באמת, ההזמנה שנתתי ל... ול... ול... זה הכל הזמנות המוטלות על הבר, כל המעוניין יבא ויטול... רק לתאם מראש. ייתכן שבעתיד הקרוב אצטרך לההציב דברים במקום מסויים, לשבוע עד עשרה ימים, אבל אם מתאמים מראש אז הכל מסתדר. ברוך הבא לכל המעוניין.

שרה המל

New member
מי אני, שאכניס את ראשי

בין ידענים כמוכם - אך לי נראה, שהביטוי רוצה להגיד, שהאיש הקפיד להיות בכל התפילות בבית-הכנסת, ולא הפסיד אף תפילה בציבור. שרה

א77

New member
ולי נראה

שכפי הנראה, מי שניסח את הטקסט שעל המצבה, לא הגזים. ואם הוא לא הגזים, אז ז"א, שהנפטר היה מהמקדימים, מעשרה ראשונים בבוקר. הוא היה מאותם שיש להם בצרור האישי, את מפתח השער לבית הכנסת. כי אף פעם לא יודעים מי יגיע קודם. אז המפתח נמצא אצל מספר אנשים. ועד שמגיעים מניין, הוא היה אומר תהלים, או יושב ולומד. ואוליי מדליק את האח בימי החורף, כדי שייחם למגיעים אחריו. ואוליי היה מדליק את הנרות בנברשות. וכן בסיומו של יום. שהרי כבר נקבע שאין מקרא יוצא מידי פשוטו בקובץ: הגבאי חבוש הבארעט, בבית הכנסת אי שם ברומניה, בודק מצב הגחלים באח.

wow1

New member
הספר ברשותי וסבי ואחיו מוזכרים בו

כקבוצת פרידלנדר שהיתה חלק מתנועת המרי בבוצא´ץ וחבריה עסקו בלשרוד לדאוג למסתור, מזון והגנה למשפחות שהסתתרו במחבואים שונים ומשונים ולנקום ולהרתיע משתפי פעולה עם המשטרה הגרמנית והאוקראינית מקרב האוכלוסיה המקומית. איל.

motyka

New member
יש ספר בעברית

מופיעות בו תמונות - אם כי לא הרבה תמונות על בוצץ, בוצ´ץ, בוטשאשט, בוטשאטש BUCHACH - BUCZACZ - BUCAC - BUTSCHATSCH Bitshutsh Butchatch יש בבית לוחמי הגטאות בקישור: http://www.gfh.org.il/gfhview/search.asp להכניס מילת חיפוש בוצ´ץ. מפת רחובות העיר: http://www.shtetlinks.jewishgen.org/Suchostav/Buchach/BuchachTownMap.html תמונת בית העלמין: http://www.shtetlinks.jewishgen.org/Suchostav/Buchach/buchachcemetery.html

motyka

New member
תמונות מבית העלמין

גלרייה של מצבות http://www.shtetlinks.jewishgen.org/Suchostav/Buchach/Gravestones2000/index.htm

למעלה