טקסט על מצבה- שאלות!

wow1

New member
טקסט על מצבה- שאלות!

מצורפת תמונה שצולמה בשנות ה-30 בבית הקברות ה"חדש" בבוצ´אץ גאליציה,היום אוקראינה. המצבה השמאלית מונחת על קברה של אם סבתי גולדה מרגלית. המצבה המרכזית מונחת על קברו של סבא של סבתי ( אביה של גולדה, חיים אליעזר אבר ) אגב, עד לפני שנתיים המצבה הנ"ל עמדה על מכונה ע"פ תמונה שמצאתי באתר העיר בוצ´אץ בג´ואישג´ן. שאלתי מתמקדת במצבה הימנית המונחת על קברה של סבתא של סבתי ( אשתו של חיים אליעזר אבר ), רבקה. סרקתי וצרפתי את התמונה אך כיוון שקשה להבחין בתמליל אני מקליד אותו: " פנ אשה צנו´ מ´ פיינא ( פייגא? ) רבקה ב"ר גדליה ז"ל נפ´ כח´ שבט תרצ"ד ואדלה בתה מ´ מלכה ב"ר חיים אליעזר נפט´ כ´ תמוז תרפ"ד הבת גוועה בדמי ימיה ( מלה לא ברורה ) יתומה בנעוריה באחריתה האם האומללה יסורים ומכאובים סבלה תנצב"ה " שאלותי: 1. הבת אדלה נפטרה 10 שנים לפני אמה רבקה. מה ניתן ללמוד מהעובדה שהיא נזכרת על מצבת אמה? 2. מה המשמעות של " מ´ מלכה " כאשר ישנה אפשרות שמלכה היתה בת נוספת של רבקה וחיים אליעזר אבר? 3. האם " פיינא " או " פייגא " בתחילת הכיתוב הוא כינוי של רבקה? תודה מראש איל.

yoavep

New member
תשובות

ואני מקווה שאני לא מטעה אותך... 1. במצבה של סבא של אישתי מוזכרת אחותו שנרצחה בידי הנאצים. כנראה שזה היה מקובל להוסיף את הילדים אם נפטרו לפני ההורים. 2. מ´ - אולי "מרת" לפני המלכה. 3. פייגא = ציפורה באידיש (ובזה אני בטוח).

א77

New member
נהוג אכן להזכיר על המצבה

שמות קרובי משפחה שנספו, ושמקום קבורתם לא ידוע, או שמאד מרוחק. אבל המנהג הזה הושרש ביותר, דווקא לאחר מלחמת העולם [השניה] כפי שהבאת את האסמכתא שלך. ברם המצבות המדוברות בכאן. הינן משנת תרצ"ד/ה. 10 שנים לפני תום המלחמה.

א77

New member
נהוג אכן להזכיר על המצבה

שמות קרובי משפחה שנספו, ושמקום קבורתם לא ידוע, או שמאד מרוחק. אבל המנהג הזה הושרש ביותר, דווקא לאחר מלחמת העולם [השניה] כפי שהבאת את האסמכתא שלך. ברם המצבות המדוברות בכאן. הינן משנת תרצ"ד/ה. 10 שנים לפני תום המלחמה.

א77

New member
משהו מוזר...

וחבל שלא סרקת לנו בבירור את המצבה. כי אז וודאי הייתי מסייע הרבה יותר. ולאט לאט, לפי מה שכתבת את: בוצ´ץ, נכתב בעיקר בעבר ובשנים קדמוניות, "בוטשאטש" פנ = פה נטמנה אשה צנועה, מרת פייגא רבקה בת ר´ גדליה ז"ל נפטרה כ"ח שבט תרצ"ד (לפני 79 שנה) ואדלה בתה מרת מלכה - וכאן מאד לא ברור, אם אדלה זו בתה, אז מי זו מלכה, ואם אדלה זו מלכה, אז היה צריך להכתב מ´ אדלה מלכה. אלא, שקיימת השערה, שלא חשבת עליה: שהכוונה "ואצלה בתה מ´ מלכה" ואצלה = ולצידה... תבדוק אם האם רבקה, לא נתיתמה בצעירותה, ואם כן אז על האם הכוונה לכל השורה הזו יתומה בנעוריה באחריתה האם האומללה יסורים ומכאובים סבלה להביע כמה סבלה בימי חייה. פיינא זה שם לא מוכר. פייגא תרגום לצפורה. אבל דיי סביר ולא נדיר שיש צירוף של פייגא רבקה לאשה אחת. אוליי יותר מאוחר אעבור בעיון יתר ודבר מאד חשוב. רושמי המצבות בהרבה מקומות, היו חרתים שלא ידעו עברית, והם העתיקו אותיות. ומימילא היו שיבושים רבים. ואני מצרף לדוגמא תמונה משער בית העלמין שבפולנאה. במקום "פאלאנער יידישער בית עולם" נכתב : "פאלאנער יידישער בעיסוילעם". הגיחוך עצום למי שמבין בזה.

יתכן אולי ש"בית עולם" הפך ל"בעיסויל

על פי השמיעה, כפי שנוהגים להגות האשכנזים? חורט האותיות היה משבש באות או שנים, ולא ממציא טקסט חדש.

א77

New member
בהחלט, זה ברור

תי"ו, נהגית בהברה האשכנזית, כאות סמ"ך. אבל לא יעזור שום בית דין, זה נכתב "בית עולם" וכל המשנה, הרי שהוא טועה. סביר להניח. שמי שהנחה אילו אותיות לכתוב, ידע יידיש. וזה מזכיר לי את אלו שאינם מצויידים בגופנים בעברית, והם כותבים את העברית שלהם עם הפוינטים הלועזיים.

שני בוצץ´

קיימים שני עיירות עם אותו שם. בוטשאטש בוטשעטש בדבר פרטים ניתן להעזר בפנקסי הקהילות הידועים של יד ושם. ולך א77 אומר עוד שאפר להעזר ברב פרנקל מבוטושאן בוטשאטש, שהוא נכד של שני צדיקים מפורסמים מעיירות אלו. האחד ה"דעת קדושים" הידוע, והשני איני זוכר, אך אני זוכר בברור ששמעתי מאחיו, שאחד מבוטשאטש ואחד מבוטשעטש.

wow1

New member
הכוונה ל-Buczacz בקואורדינטות

4905 מעלות רוחב ו-2247 מעלות אורך. איל.

א77

New member
וודאי כוונתך

לאחים פרנקל. האחד הוא כמדומני סיני פרנקל, רב העיירה יבניאל, והשני הוא חתנו של האדמו"ר מאלכסנדר. המשפחה הזו ענפה במאד מאד. אבל נראה לי שבירור הנושא בג´ואיש גן ובאינטרנט, יעלה פירות, הרבה יותר מהר. זה לענ"ד.

א77

New member
אוליי שני בוצ´ץ´

אבל כאן דובר על בוצאץ. וזה כמעט וודאי בוטשאטש. שנתפרסמה גם בזכות אחד מרבניה.

עוד בדבר שני בוצ´ץ´

ניתן לעיין בספר "שו"ת חיים של שלום" מאחד ממשפחת טויבש (משפחתו של ערן ראם ובתכתובת שהייתה בעבר על משפחתו מוזכר ספר זה), שם אפשר לראות איך שעונה להרבה אנשים משני העיירות בוצ´ץ´ וניתן להבין לפי הניקוד. כן ניתן לראות בספריו של הרב יהודה לייב צירלזון רבה של קישינעב, שכאשר מזכיר שמות של כל מיני ערים, מפרט כגון: לובלין הפולנית או לובלין הבסרבית ועוד בגלל בעיה זו.

א77

New member
אם תצליח לפענח ...

מועד פטירת אביה של גולדה, חיים אליעזר אבר, אוליי אצליח לברר עוד איזה ספק.

wow1

New member
תודה לכולם על התשובות. מצרף את

התמליל על מצבתו של חיים אליעזר אבר: "פנ נפטר ח´ אדר ראשון תרצ"ד איש זקן וישר מר חיים אליעזר בר מאניס משרידי הדור הישן שומר מצוות ד´ ותורתו ידו לא קפץ מאביון ממשכימי ומעריבי בית הכנסת נמנה (שתי מילים לא ברורות) לפני מותו תנצב"ה " אשר ל " מ´ מלכה " זו באמת תעלומה כיוון שבסבירות גבוהה מלכה היתה בת נוספת של רבקה וחיים אליעזר אבר. אולי "מ´" הוא קיצור של "מנוחתה" כחלק מהביטוי "מנוחתה עדן"? איל.

א77

New member
הזוג נפטרו במגפה?

כי הבעל/סבא רבא, נפטר עשרה ימים בלבד לאחר זוגתו.

wow1

New member
טעיתי. שנת הפטירה של חיים אליעזר

אבר היא תרצ"ה. איל.

א77

New member
אדלה = אצלה

מה שהעליתי את הרעיון דלעיל. א. אותיות הצד"י במצבה ההיא אינם כהצד"י הרגיל, אלא עם בסיס מוקטן יותר, דיי עשוי להתערב עם דלי"ת. ב. אם מלכה זה שם של בת אחרת, ומדובר בשתי בנות, אדלה ומלכה. הרי מצויין יום פטירת בת אחת בלבד. וא"כ, של איזו מהן, ומתי יום פטירת השניה?! אשר ע"כ נראה וסביר כי מדובר באחת ששמה מלכה. אם כי, זה לא וודאי.

wow1

New member
לא-77 מצד אחד אהבתי את הפרשנות שלך

מצד שני הכפלת את ההתחבטויות שלי.
בכל מקרה תודה רבה. איל.

למעלה