טפשות

עידו10

New member
טפשות

תסבירו לי, למה כשאני מדבר עם דתיים ומסביר להם שאני לא מאמין באלוהים, הם אומרים לי "אז לך תהיה נוצרי" (או לחלופין- מוסלמי)? בנקודות כאלה אני מבין שאני מדבר עם אדם טיפש לחלוטין, וגם נתקלתי בזה פה. שמישהו יסביר לי, איך מנקודת מבט דתית, בהיבט של אמונה בקיום כוח עליון, הנצרות או האיסלאם הם ה"היפך" מהיהדות?

israelberger

New member
הם לא מתכוונים למה שאתה מתכוון

הם לא מתכוונים שתלך לכומר ותצליב את עצמך, הם פשוט מנסים להביא דוגמה למשהו "לא יהודי" ולא משתמשים בבחירה הכי טובה של מילים.

איילת1974

New member
גם לי יש אחת כזאת בעבודה

אמנם היא לא דתייה, ואיפילו לא שומרת שבת, אך היא מסרתית, שומרת כשרות וכד´. וכל פעם שאני אומרת שאיני מאמינה באלוהים ולדעתי דת היא משהו שלילי בבסיסו, אז היא אומרת לי שאני נוצרית. הגיע הזמן שאנשים שיבינו, שאין הבדל מנקודת ראוו של החילוני/אתאיסט בין יהודי לנוצרי,כל אחד מאמין באל אחד, רק בצורה שונה.

Dorfl

New member
לא רק דתיים

גם אני נתקלתי בתופעה דומה, אנשים לא משכילים, מהסוג שלועג לאנשים שקוראים ספרים, לא אוהבים לאמץ את מוחם ולקלוט מושג חדש. מישהי מהסוג הזה לא הייתה מוכנה להפנים שאני אתאיסט (למעשה אני אגנוסטי, אבל לא רצתי לאמץ את מוחה הזעיר יתר על המידה) והחליטה שאני נוצרי.

עידו10

New member
פעם גם היו כאלה שקראו לי

נאצי. נאצי לא פחות, בגלל שאין לי אמונה בכוח עליון. לפעמים המוח שלי נגרר לסטיגמות לגבי הדת בגלל מקרים כאלה, ולא פעם התחלתי לחשוב שרק טפשים נגררים לדת. אני עדיין חלוק בדעותי בנושא זה.

Dorfl

New member
אני עדיין לא מבין איך אנשים שסיימו

כיתה ב´ עדיין מאמינים בדת, לא כל שכן אנשים יותר משכילים (למרבה הפלא יש שם גם כאלו).

taro

New member
די הרבה למעשה

אפילו חלק גדול מהאומנים והפילוסופים הגדולים. אולי זה בגלל שהדת היא לא מה שאתר חופש עושה ממנה?

Dorfl

New member
אני בספק

נ.ב: דעותי כיום הן כמו שהן היו טרם החשפותי לאתר חופש, לא היה לו שום השפעה עליי.

taro

New member
אתה מוזמן לבדוק

בדוק בבקשה כמה מהפילוסופים הגדולים היו דתיים. תמצא די הרבה (שפינוזה, קירקגור, דקארט, קאנט, לייבניץ, הייגל, וכו´). בדוק בבקשה כמה יצירות מוסיקליות דתיות יש (פסיונים, רקוויאמים, וכו´); המשך אח"כ לבדוק יצירות קולנועיות דתיות (לארס פון טריי? קישלובסקי? ברגמן?) ובל נשכח את הספרות והשירה הדתית (איבן גבירול, "החטא ועונשו") או את הציור הדתי בימי הביניים (ואפילו הרנסנס, כגון המלאכים המעטרים את הקפלה הסיסטנית). אתר חופש אינו מקור הדעות, אלא הספטום שלהם. הוא מייצג את דעתו של ציבור חילוני נאור (ואינני מתכון נאור בציניות), שנתקל בפרשנות ציונית-מדעית-חילונית לתנ"ך, אבל אין לו ידע מעבר לכך.

Dorfl

New member
סליחה

הגבתי להודעה הלא נכונה. אני כלל לא בספק שהרבה אנשים שתרמו רבות למין האנושי היו דתיים - זו הייתה טעות בהקלקה (לא הייתי מרוכז).

עידו10

New member
עד לפני כמה עשרות שנים

לדת הייתה אחיזה אדירה בעולם, ו99% מהעולם היה דתי, לכן אינני מתפלא שרבים מהמלחינים, הכותבים ושאר האומנים והחכמים היו דתיים, הם סך הכל היו חלק מתקופתם.

taro

New member
כשם שניתן לאמר שחלק גדול

מהאינטיליגנציה החילונית היא חילונית, כי זו בתרבות אליה נולדו. ועדיין העובדות הן שכשרון, חוכמה, תבונה ואינטיליגנציה לא סותרות את הדת.

עידו10

New member
לא אמרתי שלא ולא אמרתי שכן

פשוט ציינתי עובדה. יכול מאוד להיות שאני חילוני רק משום שאני חיי בתקופה שמציעה את האפשרות הזו של אי אמונה באלוהים. סביר מאוד להניח שאם הייתי חיי לפני 500 שנה הייתי נהיה דתי אדוק שלא יודע שכדוה"א עגול.

taro

New member
האמונה החילונית אינה חדישה יותר

מהאמונה היהודית נוצרית; אומנם התוצאות המדעיות, בדומה לפרשנויות ההלכתיות, התרבו עם הזמן, אך הרעיון החילוני אינו דבר חדש. אינני חושב שאתה חילוני רק משום שנולדת כזה, או שהיית דתי רק משום שהיית נולד כזה. וודאי שהיה קשה יותר לעזוב את העולם המוכר לך, אולם וודאי אין בכך כדי להצביע על טמטום. אל תשכח, שתנועה לתוך הדת ומחוצה לה, כמו גם המעבר מדת אחת לרעותה, מתקיימת כל הזמן.

עידו10

New member
תסביר לי

למה האמונה החילונית (חוסר האמונה ליתר דיוק) איננה יותר חדשה מהאמונה הדתית?

taro

New member
מפני שתחילתה הרבה לפני

המאה העשרים, עוד בספק הקרתזיני של דקארט, ועוד הרבה לפני, בימי יוון העתיקה, בדמות סוקראטס והאקמדיה האפלטונית. סוקראטס היה מתהפך בקברו אם היה רואה לאיזו צורה דתית הותכו הרעיונות שלו בימי הרנסאנס. נכון כי האתאיזם המודרני אינו האתאיזם הסוקרטי, והוא מתבסס הרבה יותר על התחושות שהוא (והדת, מנגד) יוצר בך, מאשר על תבונה בלבד (שהרי, אני לא מניח שאם יוכח לך שישנו אלוהים בלבד תאמין בו, חרף תחושת השנאה שלך למוסר האלוהי שנתפס בעיניך כמרושע), אולם יש לזכור שגם הדתות באשר הן דתות עברו שינויים רבים, כפי שאפשר לצפות מכל מערכת אמונית בת 2000 שנים.

עידו10

New member
האם אתה משווה את האמונות

הספק אתאיסטיות וספק חילוניות של יוון העתיקה לאמונות של היום? רק בשל כמות המידע הזמין כיום אי אפשר להשוות בין הנ"ל.

taro

New member
ושוב

הגיון הספק הינו אחד; הספק הקרתזני שהביא בסופו של דבר לחילונות פותח בכלל בימי דקארט, וודאי לא במאה העשרים. ומקורו, בכל מקרה, בפילוסופיה הסוקראטית. כפי שאמרתי, וודאי שחלו שינויים, אבל גם מהיהדות התנאית עד לתנועות רפורמיות, ציוניות או חסידיות ביהדות חלו הרבה שינויים.

עידו10

New member
פה אתה כבר מדבר על זרמים שונים

שנבעו מדעות קודמות, זה כמובן לא רלוונטי. אני מדבר על כך שמכיוון שהאוכלוסיה דאז הייתה פחות משכילה, פחות נבונה והייתה פחות חשופה למידע מדעי, היא נטתה להאמין באלוהים משום שכך שכנעו אותם מילדות. ולכן, גם דקארט ודומיו היו דתיים משום שזו החברה בה הם חיו. עדיין אין מה להשוות בין החברה דאז לחברה כיום, ההבדל הוא אסטרונומי. כנ"ל גם בדעות החילוניות והאתאיסטיות.

למעלה