אני לא מסכימה שמרטין לא רואה
בזנות משהו פסול מוסרית (מין זה לא זנות). הוא לכאורה מתאר הכל מנקודת מבט אובייקטיבית ומרוחקת, את הזנות, את האונס, את היחס לנשים, את מיתות המשונות, את העבדות, הכל כאילו מוצג לנגד עינינו כפי שהוא בלי שיפוט. אבל הצורה שבה הדברים מוצגים, האקטים בהם הוא בוחר להתמקד, הלך הרוח של האנשים - הכל מוצד בפנינו ונותם לנו נקודת מבט רחבה ועמוקה יותר. אני מזדעזעת מכל אקט של חוסק אנושיות בספרים (ולא חסרים כאלה), לא נראה לי שהייתי מזדעזעת אם מרטין לא היה כותב אותם כפי שהוא כותב. היחס לנשים הוא בכלל סוגיה שהוא עוסק בה הרבה, באיך זה משפיע על הנשים החיות בכזה עולם. קייטלין הצייתנית והמרירה, אחותה המשוגעת למחצה, סרסיי הממורמרת והמקנאת, בריאן הסגורה והפגועה, דאני שמתחזקת מתוך מצבה ועוטה לבסוף הנהגה "גברית", סאנסה שהמציאות טפחה על פניה והיא נולדת מחדש, עצובה יותר, אשה שעושה הכל כמו גבר, אבל היא לנצח תשאר אישה נחותה וזה מה שעומד בינה לבין המלוכה על אנשי הברזל, ביתה של ליידי טונדה שנראה לי שהיא הדמות שאני הכי מרחמת עליה בסידרה. כולן כולן הפכו למה שהן בגלל שהן נשים בעולם גברי - ומרטין פורם את חייהן בפנינו כדי שנוכל לראות בדיוק איך זה קרה. בריאן וסרסיי לא ממש מצליחות לחמוק מזה. הן חומקות מגורל גרוע יותר, נכון, אבל הן משלמות מחיר יקר. את סרסיי אף אחד לא לוקח ברצינות, והיא גם לא קיבלה כלים בלידותה כמו ג'יים, ובריאן - טוב, היא פשוט מאוד מסכנה ובודדה, ותמיד מרחפת מעליה סכנת האונס. מרטין לא רק מתאר עולם שאינו הוגן, אלא מתעכב ומראה לנו בדיוק איפה הוא לא הוגן ואיך, ולא רק בסוגיות של מעמד הנשים בעולמו, אלא של מעמד העבדים, פשוטי העם, וגם האצילים והמלכים, מתוך מודעות מלאה ומוסר. זאת באמת אחת הסיבות העיקריות שאני כל כך נהנת מהקריאה. אני לא הייתי מוצאת חצי מהעומקים שאני מוצאת בספר אם היה נכתב בידי אדם "נייטרלי" שלא רואה בזנות (ובשאר הרעות חולות המתוארות) משהו פסול מוסרית. טיריון לא מכבד נשים, אני לא מקבלת את זה. יש בו הרבה תכונות טובות, אבל כבוד לנשים היא לא אחת מהן. היחיד שם שבאמת מכבד נשים בעיניי הוא ג'יים, הוא לא הלך לזונות מעולם, הוא לא אנס, הוא שמר על נאמנות לסרסיי כל חייו, לכן לדעתי הוא יהיה בסוף עם בריאן כי היא תאהב רק מישהו שמכבד אותה.