טיפול באוטיזם

tamarus1

New member
פוסט טראומה זה מצב שונה לגמרי משל אוטיזם

אפשר לזהות באבחון פוסט טראומה די בקלות אם חוזרים לילדות ומשווים התנהגויות בתקופות שונות של החיים.
להיפך, האוטיסטים במצב הכי מסוכן מתנהגים הפוך מאשר במצב של פוסט טראומה, הם חסרי מודעות לחלוטין לסכנות מהסביבה....
יש היום הרבה מאוד טיפול קוגנטיביים שמטפלים במצבים כאלה, כגון לחזור למצב שיצר את הטראומה וללמד את הגוף איך להגיב לו בצורה אחרת....

ענתנוי

New member
שונות נוירולוגית

יכולה לגרום לשונות התנהגותית גם במצבים כאלו וזו אחת הבעיות העיקריות - פסיכולוגים או פסיכיאטרים לא מזהים בכלל את מצבו הנפשי של האוטיסט, כי הם מנתחים את המצב הנפשי על סמך התנהגות ומצפים לתגובות פיזיולוגיות "נורמליות".

התנהגות הפוכה מופיעה הרבה פעמים גם בביטוי של מצבים רגשיים - כמו לצחוק כשמשהו כואב או להיראות אדיש כשאתה מתפוצץ מהתרגשות.

וטיפול קוגנטיבי לא מתאים לאוטיסטים. הבעיה העיקרית היא צורת ארגון המידע ה"לכוד" (הזיכרון הטראומטי) במוח - אם המידע מאורגן ב"מגירות ומדפים" אפשר לשלוף אותו בהדרגה, בצורה מסודרת ובטוחה, אבל אם הכל נמצא בערבוביה כאוטית, שחרור המידע יוצר סכנה של הצפה ואבדן שליטה, והגוף מתנגד לזה. זה אפשרי רק אם קיימים כל התנאים שמבטיחים הצלחה, ולכן זה הרבה יותר מורכב ומסובך ודורש צוות של מומחים מתחומים שונים.

tamarus1

New member
אלו הכללות גורפות יש כאן

כמה פסיכולוגים ופסיכיאטרים ראית? וכמה אוטיסטים?
יש היום סוגים שונים של טיפולים קוגניטיביים, לא כולם ABA, ויש היום פסיכיאטרים ופסיכולוגים בעלי גישות שונות.
כמו שיש גם אוטיסטים עם מגוון תכונות, בעיות ויכולות.....
להכניס את הכל בחבילה אחת זה פשוט חוסר היכרות עם המצב

ענתנוי

New member
בעיה עקרונית

הכללות יכולות להתבסס על היכרות עם כל/רוב המקרים או לנבוע מהנחת יסוד ועקרונות מנחים.

אני לא צריכה לפגוש אף פסיכיאטר כדי להבין שאין להם מה להציע כי הפסיכיאטריה, ברמה העקרונית, לא מכירה בקיומה של הנפש ולכן אין לה פתרונות לבעיות נפשיות.
"נפש" זה תקשורת - זה מה שמחבר אותנו לסביבה כולה (חברה, טבע, יקום) ומעניק לנו את הזכות להיחשב יצורים חיים ולא רובוטים מתוחכמים.

פסיכיאטרים עובדים במסגרת התפיסה הרדוקציוניסטית (רדוקציה=פירוק, הבנת השלם מתוך חלקיו) אבל בשביל לטפל בנפש, בתקשורת ובחיבור שבין האדם לסביבה, חייבים להשתמש בגישה הוליסטית (הוליזם = השלם הוא יותר מסך כל חלקיו).

אני יכולה להשתמש במטפורה פשוטה כדי לנסות להסביר את השפעתן של תרופות פסיכיאטריות: המוח הוא כמו מערכת תחבורה מאד מורכבת ומסובכת עם מסלולי נסיעה (הנוירונים) וצמתים מרומזרים (הסינפסות). במסלולים נוסע המידע (זרמים חשמליים) ובצמתים פועלים מווסתי הזרימה (הנוירוטרנסימטורים). תרופות פסיכיאטריות הן תחליפים של נוירוטרנסימטורים - כלומר הן מתערבות בפעולתם של הרמזורים.
במקרים שמוגדרים כמחלות נפש, קיימת בעיה בפעולת הרמזורים, ולכן תרופות פסיכיאטריות יכולות לעזור ולפתור את הבעיה. במקרים אחרים, כשהבעיה היא במידע עצמו ולא בוויסות שלו, או כשוויסות הוא בלתי אפשרי בגלל עומס המידע (כמו רוב הבעיות ה"אוטיסטיות") התרופות לא עוזרות אלא רק מחריפות את הבעיה, בדיוק כמו שרמזורים רק יוצרים פקקים בנתיבים עמוסים.

במצבים פוסט-טראומטיים קיימת בעיה נוספת שהופכת את הגישה של הפסיכיאטריה למזיקה ומסוכנת: במצב פוסט-טראומטי יש פגיעה ב"רצון לחיות". מדובר בפגיעה במנגנון פיזיולוגי, שקיים גם אצל בעלי חיים אחרים. הגישה המתנשאת והמנוכרת של הפסיכיאטרים, שמעניקה להם את כל השליטה בתהליך הטיפולי, מחזקת את הפגיעה ברצון החופשי, ומחלישה את המטופלים ובמקרים רבים אפילו דוחפת אותם לקראת מותם....

ולכן, כל עוד לא תכיר בקיומה של "נפש", אין לנו על מה לדבר ואין טעם בהמשך הדיון הזה.

עינת חולקת עלייך

התחלתי לטפ בילדים,
ואני לא רואה שמנסים "לרפא" אותם.
גם לא תופסים אותם כ "חולים".
משתדלים לשחק איתם בצורה מאוד כיפית באופן שהם ילמדו לשתף יותר טוב ולשחק יותר טוב ולהנות מזה (מדובר בילדים שמתלוננים על הקושי החברתי), למעשה משחקים בצורה מאוד מהנה, ויותר "להיות" יחד עם החבר. זה מרגיש כמשחק משותף ולא כהוראה. משוחחים איתם גם יפה ובצורה בוגרת על דברים דשהתרחשו בגן/כיתה ומטרידים אותם, ומנסים למצוא פתרונות או להרחיב אפשרויות התיחסות לפעם הבאה. למשל הבן שלי סיפר שילד הרביץ לו שוב ושוב בישבן, וכשנשאל הסתבר שהוא לא עשה כלום בעניין כי חשש שאם יגיד לגננת למשל אז אותו ילד לא יהיה חבר שלו יותר (כאילו שהוא חבר עכשיו), אז דיברנו על האפשרות להגיד לו בקול רם שיפסיק ואפילו לצעוק עליו.
הבן שלי גם סיפר שהחברה הכי טובה שלו בגן לא חברה שלו יותר, הסתבר שהיא אמרה "אני לא חברה שלך", הקלינאית הסבירה שיכול להיות שהיא אמרה ככה באותו רגע ושמחר היא תהיה שוב חברה, והיא (הקלינאית) מביאה דוגמאות ממקרים שכביכול קרו לה. היא אמרה גם לנו להשתדל להעביר את המסר שזה לא שחור/לבן, ילדים יכולים להיות לפעמים חברים ולפעמים לא וכדומה.
היא מכוונת אותנו גם איך לחזק ביום יום את ההבנה של theory of the mind.
הלוואי ואתי היו עובדים ככה בתור ילדה. מן הסתם היה לי הרבה יותר קל.
לא מנסים לשנות אותם, רק ללמד אותם מה שקשה להם ומציק להם.
אני לא יודעת מה קורה עם תפקודים נמוכים יותר, אצלי הם בתפקוד כמעט נורמלי.

arana1

New member
לא הבנתי

לא בדיוק ברור מה בדוגמאות שהבאת מבטא "יותר שיתוף ויותר כיף"
נשמע כמו ילד שכמו הרבה אוטיסטים הוא דווקא הכי משתף והכי רגיש לצורך בחברת אחרים ולכן הוא נדפק שוב ושוב מכל הכיוונים
קלינאיות תקשורת ומומחי "דיר" או כל שיטה הזוייה אחרת יכולים לקשקש כמה שהם רוצים אבל חלק מהותי מזהות הילד היא אמונה "תמימה" ופתיחות לידידות ולחברות וגם אם יסבירו לו מיליון פעמים הוא לעולם לא יבין שמישהו יכול להיות רגע אחד חבר שלו ורגע אחד לא(אלה דברים שגם לאנשים הכי מבוגרים וחכמים בעולם קשה מאוד לקבל וטוב שכך)
וטוב שיש גם אנשים כמוהו
שמתייחסים לדברים כאלה הכי ברצינות ולא יודעים איך להתמודד עם בריונות ושברון לב
אפשר לעשות אין סוף כנסים ולהטיס מחול את המרצים הכי יקרים וידועים ולקשקש עד שיגמר לכולם האוויר ועדיין לא להתקרב אפילו במעט לפתרון לרוע האנושי או לטיפשותו שמה לעשות אוטיסטים משום מה לרוב מוצאים את עצמם בצד הנדפק של המשוואה
חוסר יכולת להבין טיפשות ורוע זה לא בעייה של תאורי אוף זה מיינד,"
תאורי אוף זה מיינד" זה בסך הכל תאוריה שהומצאה על ידי אנשים שלא מסוגלים לתפוש שיש בעולם גם אנשים שהם לא מחורבנים בטירוף ודפוקים עד העצם כמוהם,
אם את רוצה להפקיד את הטיפול והעתיד של הילד שלך בידי אנשים כמוהם זו זכותך
זכותם וחובתם של אחרים לכתוב שלדעתם זו טעות טרגית

ענתנוי

New member
ילדים יכולים להיות לפעמים חברים ולפעמים לא

איזה מסר מדהים - באמת יפה מצידה שהיא מסבירה את עובדת החיים הזו.

מעניין איך היא הייתה מגיבה אם מישהו היה אומר לה את זה כשבעלה היה בוגד בה - לפעמים הם אוהבים אותך ולפעמים לא. ככה זה גברים....

ענתנוי

New member
את מתכוונת אליי?

כי אם כן - אוטיסטים לא הוזמנו לכנס של DIR ואני לא נדחפת למקומות שבהם אני לא רצויה

עקרונית היו בעיקר אנשי מקצוע

ומעט הורים.
אותנו הזמינה הפסיכולוגית של הבת.
אבל הכניסה פתוחה לכל מי שרוצה לבוא.
היה מאוד מעניין ומאוד תורם.
התייחסו הרבה לזה שחלק גדול מהבעיות של מי שבספקטרום, וגם של בעיות "רגשיות" כמו חרדה למשל גם אצל מי שלא בספקטרום, נובע למעשה משונות בקלט ובעיבוד החושי, למשל שונות בקלט ובעיבוד השמיעתי הויזואלי והתחושתי, וקשיים בשיווי משקל.
הראו מחקר למשל שחלק מבעיות החרדה (בלי קשר לספקטרום, נובעות בעצם מבעיות שיווי משקל ולכן גם לא מגיבות לתרופות פסיכיאטריות ולטיפול בשיחות).
דיברו המון על התאמה לפרופיל התחושתי של הילד כחלק מרכזי של העזרה.

abashel13

New member
מתיקון הניסוח נגזרת גישה

"טיפולית" השמה במרכז את ייעול ההסתגלות.

בעוד שלבני אדם רבים (אפשר לקרוא להם נ"ט) הסתגלות יעילה היא הסתגלות לקבוצה והסתגלות עם קבוצה

נראה לי שלאלה המאובחנים כא"ס הסתגלות יעילה יותר היא הסתגלות לרשת של הקשרים ולא למסגרת קבוצתית.

שיטת הטיפול היעילה ביותר היא כמובן ניסוי וטעיה.... בוחרים ומנסים....

ענתנוי

New member
הבנתי

אז אולי צריך לשמור את שני הניסוחים, כי נקודת המבט שלי היא בריאותית ולא הסתגלותית, ולכן מטרת הטיפול היא לאפשר לאדם למצות את מלוא הפוטנציאל שלו ולתת לו גם להחליט מה באמת חשוב לו (כולל מצב שבו הוא מחליט שהוא בכלל לא מעוניין בקשרים חברתיים...)

גם לגבי אדם שכן מעוניין למצוא את מקומו בחברה, הדגש שלי הוא על היכולת שלו להתמודד עם מצבים שונים, ולכן זה מחזיר אותי למצבו הבריאותי....

bajura

New member
שונות הסתגלותית

זה האבחנה שלי על פי הפסיכיאטר. ויכול להיות שאני אשת אמצע עם חרדה חבריתית...אבל לא אוטיסטית. אוטיזם זה כנירא משהוא יותר כללני.

abashel13

New member
לא התייחסתי ל"שונות הסתגלותית"

כאבחון פסיכאטרי כי אם למונח שונות נורולוגית כהיבט של שונות הסתגלותית...

במובן זה שמה שמקובל על רוב בני האדם כהסתגלות יעילה הוא חיברות בעוד שאצל

אוטיסטים היעילות ההסתגלותית אינה עוברת דרך חיברות.

לדוגמא: ילד אוטיסט למשל ישקיע ימים כלילות במשחק מחשב ילמד אותו ויהיה מומחה למשחק...

בשעה שלמשחק משותף עם אחיו או אחותו לא יפנה משאבים יעילים בכלל...

dina199

New member
אוטיסט זה איש אמצע עם חרדה חברתית

ועם עוד כמה תוספות
.

ז"א כנראה כמו תורת הקבוצות ( או החלק הלוגי של מבחן פסיכומטרי) : לא כל א"א הוא א"ס . אבל כל א"ס מכיל את התכונות של א"א.

dina199

New member
הבדל בעוצמה באותן תכונות (אצל א"ס יותר חזק)

ויותר תכונות אצל א"ס..
הרי זה מה שDSM 4 מחפש - מספר מינימלי של תכונות

למעלה