טיסה שהיתה לי אתמול...

טיסה שהיתה לי אתמול...

...בזינוק אדיר שלא היה מבייש אפילו את ג´ורדן , אני תופס את הכדור ששיחרר לאויר ... אמממ.... לא זוכר מי שחרר אותו... בכל אופן - מישהו פה כתב וביקש שיכתבו על טיסות. אז אמנם אני לא טסתי איזו טיסת בוש להציל את הנסיכה פיונה מגודז´ילה הרשע אבל בהחלט היתה לי טיסה אתמול שהיתה סבבה ושווה לספר עליה. לפעמים גם לספר על סתם טיסת הקפות זה נחמד - במיוחד אם יש לקחים כמו מהטיסה אתמול! אז ככה! הכל התחיל בזה שהחברה רצו שנלך לטוס, והמשיך בזה שרציתי להגיע ולפגוש את חברי מועדון הדאייה של מחניים. ומכיוון שאחד ועוד אחד זה שניים (מיליס - גם את זה אני יכול להוכיח עם ספרות מקצועית) אז אמרתי שנעשה שילוביישן - הכלאת ביניים. כמובן שהחברה אמרו סבבה (מה אכפת להם לאן טסים) וכך יצאנו אל השדה בכדי לגלות שאחד מהם לא יכול להיכנס כי אין לו תעודה מזהה ("מה אני יודע , מי חשב שצריך תעודה מזהה כשנכנסים לשדה תעופה בינ"ל?") אז כל הלוז התעכב קצת... אבל את מי זה מעניין (לקח מספר 1 : כשאתה לוקח חברים לטוס - טרח לספר להם שצריך תעודה מזהה) אוקצור ... המראנו מ-34 המראה קצרה משהו (ניתוק מוקדם מידי ושמירה על אפקט קרקע, יצחקי לימד אותי... סבבה אם יש לך מסלול קצר) ופנינו לגלעם.. אפק וצלמון. סחבק המהופנט מפסיפס צבעיה החומים של בקעת בית נטופה הקיצית מבעד למצוקים לא שם לב וסטה מעט דרומה בנתיב ... לא הספקתי להתרחק 3 מייל והבקר קורא לי ... "ינקי רומאו מפלוטו?" אניח שם לב לשרשרת ההרים שאני עומד לחצות ומייד שובר צפונה "צ´רלי ינקי רומאו מתקן צפונה" אני עונה לקשר... לקח מספר 2 : גם 3 מייל סטייה מלחיצים את הבקר ביום שבת. מוטב היה לבקש מראש. בהמשך רכסי ארבל וכרי דשא... בתוך הקוקפיט כולם צורחים בשירה את מחרוזת שירי כינרת..ובהסחפות של הרגע גם את מחרוזת שירי ים המוות... ואז עברנו לתדר רא"פ שהיה נחמד לאשר לנו הנמכה ל 33 מגובה 2500 רק כשהיינו מעל הזברה של מפתן המסלול ... הוא היה אבל באמת נחמד ואישר את בקשתי ל 360 מעל טובה זנגרייה וכך היה! 360 שטוח ויפה קצת מתקרב לירדן , רואים את המיים שם זורמים... וגישה מדהימה ומושלמת... הצפה ונחיתת חמאה (אף נמוך ומנוע) על ציר מסלול! מחיאות כפיים ושריקות בתא. פותחים חופה בעת הסעה לתחילת מסלול 33 שם אני מחנה ליד הדאונים וגורר את המטוס פנימה לחנייה מסודרת יותר. החבר´ס מוציאים את השתייה מהתא מטען בעת שאני ניגש לקשקש עם חברי המועדון וחוזר. ממריאים לחיפה חזרה - אני רץ על המסלול המשופע כמו בנושאת מטוסים רוסית ובעקומה לישורת אני מנתק נמוך ומהר הפעם - מטפס מתואם ומקוזז לכינרת הכחולה. הנוף משם מערבה מהמם - השמש מאירה דרך העננים ונשברת על החופה והלחות מוסיפה גוון מסתורי לרכסים שמולינו... כמובן שכל הדרך שירה בציבור , החל מ ולקריין של ואגנר וכלה בהבה נגילה ושירים מסרטים מצויירים (טם דם טדם אינספקטר גאדג´ט!...) ואז מתחילות הצרות - לא יודע מה קרה לי פתאום : חתול שחור חצה את דרכי 1000 רגל מתחתי , ועננות בנתיב מכריחה אותי לבקש הנמכה... הבקר נותן תשובה חיובית,ומתחרט - אני מטפס חזרה...ואז הוא נותן עוד תשובה חיובית ואני כבר מנמיך כי הנה אני עוד שנייה נכנס לענן. מפיל כנף ומנמיך בסללום... ואז הוא מבקש שאתאם את זה עם חיפה - אני כבר ב 2500 - פותח מנוע מוטפס חזרה...לפחות כמה שאפשר בכדי לא לפגוש תנועה נגדית בטעות - ואז הוא מאשר לי סופית ואני מנמיך שוב... אולי היתה דרך טובה יותר לטפל בכל העניין - אני לא יודע. הייתי צריך להגיד לו שאני כבר מנמיך ושמפה הוא יעשה מה שבא לו,במקום להתחרפן ככה עם המצערות. זה לא בריא למטוס לפתוח מנוע ולסגור ושוב לפתוח ככה... שינויי הטמפ´ לא עושים טוב לבוכנות. לקח מספר 3: אתם תגידו לי מה הוא! אני לא יודע מה היה הכי נכון לעשות במצב כזה! ואז המצב ממש התחיל להשחיר: חיפה ביקש שאצטרף לעם הרוח ל 34. סחבק ,כנראה מבולבל לחלוטין מהארוע הקודם, לא הבין מה פתאום רוצים ממנו עם הרוח ל34 כשאני בכלל מגיע מגילעם... הוא בטח מתכוון לסוף עם הרוח אבל אני כבר נכנס לבסיס...אז אני כבר אדווח לו בסיס. בבסיס אני עושה בד"ח זריז לפני נחיתה ומדווח "סוף בסיס כניסה לפיינל". טעות חמורה - אפילו מסוכנת! הבקר מעיר לי ובצדק. לקח מספר... 4 אני חושב? הגענו ל 4: כניסה לעם הרוח בהגעה ,גם מכיוון שמאפשר גישה ישירה, מחייב פנייה בעיקוף גדול וכניסה לתחילת צלע עם הרוח - בלי חכמות ובלי קיצורים ובלי לחתוך פינות. אני כבר ממש מרגיש לא נוח עכשיו וכבר מת להיות על הקרקע. קול סקסי בקשר של טייסת במטוס ענק של ארקיע מבקשת להתיישר בקשר עין איתי. ...חבל שאין לי קשר עין איתה גם :( לפחות הנחיתה יפה ואני מסיע לדלק שם מחכים לי כי איחרתי קצת בהחזרת המטוס... הטייס שאחרי נחמד וטוען שהוא לא ממהר ושסבבה. תמיד מאחרים לי בהחזרת מטוס אז הפעם אני איחרתי אבל אסור שזה יהיה הרגל! אני מקווה שאנשים לא יסיקו מגילוי הלב שלי לגבי טעויותי שאני טייס גרוע, למרות שיש בזה משהו נכון. יש לקחים שניתן להפיק גם מטיסה כזו - למרות שהיא היתה משעממת ובטח חלקכם נרדמתם... אז השכמה כולם! טה טה טדדה טה טה טדדה טה טה טדדה טה טדה! אשמח להערות בונות! מצורפות תמונות מהטיסה...

ועוד אחת? טוב נוריד תמונה אחת...

אני זה שבאמצע... טוב כולם בעצם כבר מכירים אותי.

דבר אחרון שכחתי לספר...

ברוב טפשותי...וזה קרה לי כבר פעם - כיביתי מגנטו לפני משיכת תערובת... מסתבר שגם סגירות צריך לפי בד"ח כי כשאתה נוחת מבולבל קצת - אתה עלול לעשות טעויות מהמטופשות ביותר. כמו שמיליס פעם כתב במאמר שלו : "הפתרון הוא עבודה לפי בד"ח, בד"ח ושוב פעם בד"ח ... " ציטטתי נכון מיליס?

Qsoft

New member
כל הכבוד על גילוי הלב

כולנו יכולים ללמוד מכך

המטוס הוא זלין Z-143 L

המופעל ע"י חברת ארובט בחיפה , ובקרוב יופעל כנראה גם בהרצליה. המטוס מצוייד במנוע עתיר ביצועים, הוא מוגדר למגוון תרגילי אוירובטיקה אבל תשכח מזה כי בחברה זה אסור, הוא מהיר מאוד - 110 - 120 קשר בשיוט ועם פסיעה משתנה. כושר טיפוס נדיר והתנהגות הגאים לינארית ביותר. הגאים מאוד חזקים ובהחלט ניתן להגיד שהמטוס מתנהג כמו מטוס קרב ממלחמת העולם האחרונה. בפנים הוא והתאום שלו , היאנקי קילו, מאובזרים היטב כולל GPS וכמובן ריפודים וחגורות כמו במרצדס... המטוס לא עולה הרבה להשכרה - 740 , שביחס לססנות - עלות מול תועלת , זה משתלם. אני חושב שהם קצת הגזימו עם המחיר הזה , כי הם יכולים להיות יותר זולים לדעתי , אבל אחרי הזלין - קשה לחזור לססנה! אני ממליץ לך לבוא לחיפה ולנסות אותו , מדריכים שם צור , אלון חיים ומיקי קורב... שהם מעולים. את השאר אני לא מכיר. אם תרצה לדעת עוד - תתקשר : 8229254 איזור חיוג חיפה. ראובן

לראובן ניסן,

לדעתי הטיסה האמורה לוקה בחוסר אויראות בסיסית, עם פוטנציאל לקונפליקט בטחותי. אמנם איני מחנך או מדריך אך אני מצפה ממך להציג בפורום מה אתה הסקת מהליקויים ואיזו פעילות מתקנת תנקוט בעתיד? (מצטער - תגובה מוקדמת שלי בנדון נמחקה)

בו תכתוב לי את התגובה המקורית שלך..

למייל. בוא גם תספר לי אתה קצת על טיסות לא בטיחותיות שהיו לך. ...או שאתה מאלו שמעדיפים להציג את עצמם כטייסים מושלמים,ואם טעית, אז אתה תחסל את כל היושבים איתך במטוס על מנת להשמיד הוכחות? לא הצגתי את הטיסה הזו כטיסה למופת , אלא כטיסה בעייתית שיש בה הרבה לקחים להפיק,הצגתי לקחים בצורה מסודרת ומוגדרת... מה עוד ירצה כבודו? עכשיו,כשאתה אומר חוסר אויראות בסיסית,למה אתה מתכוון? אולי,באמת ובתמים,ואני נשבע שאני לא ציני,יש דברים שאני עוד לא יודע, ואתה יכול לספר לי? אם כן ייטב לכולנו - בגלל זה כתבתי... אני מוכן להציג את הטעויות שלי לתחקור הכלל,לטובת הכלל,ואני מקווה שאתה,אם אתה אכן טייס שיש מאחורי דבריו כיסוי,תוכל בצורה עניינית (כי אם צור טרח למחוק לך את ההודעה,אז סימן שיש לך עוד דברים ללמוד, לפני שאתה בא להטיף לי) להשתתף בחגיגה. עם יד על הלב,ויד שניה אני לא אומר איפה ראובן

מר ניסן!

1)בטרם תקפוץ כאחוז תזזית - לו היית עוקב אחרי מה שכתבתי בעבר בפורום היית מוצא (ואולי גם לומד) על טיסות בעייתיות שלי, כולל הרצאתי במנחת שיטים וכולל הסקת מסקנות ופרסומן ברבים. 2)חוסר אויראות בסיסית = סטייה משמעותית מנתיב, הצטרפות לצלע בסיס במקום לעם הרוח ובדיוק לנושאים אלו התכוונתי כאשר שאלתי מהן מסקנותך האישיות והלקחים שהפקת מהטיסה הנדונה בהתייחס לנסיונך, ארועי העבר, תקלות חוזרות וכו´. 3)הודעתי המקורית זהה לזו עליה הנך מתרעם - אם צור ירצה יסביר הוא בפומבי מדוע מחק את הראשונה (רמז - לא מהסיבות שמנית....). 4)אינך חייב לנקוט סגנון תוקפני- לפחות עומדת לזכותך העובדה שהנך גלוי לב ומוכן לפרסם ולדון על בעיות בפומבי - מה שלא ניתן לומר על רבים מעמיתנו. בברכת שיפור מתמיד.

מר ניסן - מר שופט

אינני מכיר את ראובן ניסן, למרות שהוא טס בחיפה על מטוסי זלין. ראובן, אני מזמין אותך בשישי הקרוב למועדון הטייסים בחיפה, שנמצא בשטח האוירי ליד החניה של הזלינים, החל מהשעה 1500. השתיה והאוכל על חשבוני. ובקשר להשתלחות שלך כביכול במנחם שופט.... אני מכיר את מנחם כ-10 שנים, טייס משכמו ומעלה. תמיד מחייך, ואף פעם לא ראיתי אותו מתרגז. הידע והנסיון שלו בתעופה, יחד עם מזג נוח וחייכני, עושה אותו לטייס מעולה עם הרבה ידע, שתמיד מוכן לעזור, לתת עצות כשצריך, ואף פעם לא לטייח. לכן, הייתי מאד ממליץ לך לפגוש אותו בחיפה, פנים אל פנים, ולהתרשם מהדמות. לוקץ

המדובר אם כך באי הבנה.

מההודעה שכתב שופט,השתמע בעיני , כנראה בטעות , שנכתבה הודעה מאוד תקיפה ומשמיצה... ושהוא ישר קופץ לשפוט ולקטרג. אינני מכיר את מנחם שופט בעצמי,ואולם יכול להיות שהתגובה שלי היתה בלתי-תואמת את כוונותיו... הרי אני מתנצל. תודה על ההזמנה - התארחתי במועדון פעמיים כבר בעבר,ומאוד התרשמתי מההוואי ואיכות הצ´ונט שהוגש :) ישר כח. ידוע לי על הפעילויות של המועדון,כולל טיסות הראלי שארגנתם והקשר עם המועדון הגרמני... בהחלט מרשים. אני חושב שמנחם שופט,עם כל הגדולה שלו,היה גם כן פעם טייס עם מעט שעות שעשה לפעמים טעויות... אם בחרתי לספר על הטיסה הזו מתוך שאר הטיסות שהיו לי לאחרונה , זה בגלל "חוסר האויראות הבסיסית" שהפגנתי בה,על מנת שניתן יהיה להפיק לקחים למצבים דומים. יש מצבים בהם הטייס מאבד ריכוז, זו תופעה ידועה,ואף מוסברת לכל אדם הנבחן במבחנים פסיכומטריים,לדוגמא. במצבים אלו - שיקול הדעת הוא לעיתים אינו אופטימלי ודברים שאינם מוגדרים מראש בצורה ברורה עלולים להוות מכשלה. המצב של העננות ,לדוגמא, לא היה ברור. מרחוק זה היה נראה כאילו ההנמכה לחיפה תתחיל הרבה לפני העננות. בדיעבד זה יצא אחרת. כל אחד חכם להגדיר עכשיו מה הוא היה עושה. אני בטוח שאם הייתי עונה בקול תקיף שאני מנמיך הבקר לא היה מתווכח איתי אבל מאידך - אם היתה תנועה נגדית שבדיוק הגיעה מחיפה באותו גובה , זו היתה מסתברת להיות טעות. אולי היה עדיף להכנס להכנס למשך חצי דקה לתוך ענן מאשר להנמיך לתוך תנועה נגדית מתקרבת? מי יכול לשפוט בזמן טיסה? אני בגישה שאם בקר לא מאשר לך להנמיך לתוך נתיב נגדי,אז לא כדאי להתווכח... אולי מי מביניכם חושב אחרת. הגישה להקפה - טעות מרה שלי. המסקנות הוסקו - ואני לא חושב שניתן להסיק מזה על חוסר אויראות בסיסית. אם כל אדם שיספר על טעות שעשה בטיסה יוגדר כטייס חסר אויראות בסיסית אני חושב שהמושג אויראות יצטרך לקבל פקטור שורש כמקובל בטכניון ,במבחנים בהם כולם נכשלים. אני חושב שהתגובה של מנחם שופט,בניגוד לתגובה של נטע ,למשל, תגרום לי לחשוב שנית בעתיד אם לחשוף טעויות שלי לתחקור הכלל. חוץ מזה - לך תדע , אולי הוא מלך אמיתי. אשמח לפגוש אותו.

לראובן ניסן

קודם כל, אני מלא הערכה על כך שאתה מספר את אשר קרה לך, על מנת שאחרים וגם אתה תלמדו. אין לאף אחד כוונה להשתלח בך או ללעוג לך. התופעות שתארת, הן תופעות טבעיות, שקורות לעתים גם לטייסים מאד מנוסים. אני אישית מעדיף תמיד לטוס כאשר יש טייס נוסף לידי. עוד שתי אזניים ועוד שתי עיניים עוזרות מאד. התנאי שהטייס השני יעזור, ולא ירגיש חכם ושחצן על המושב הימני שאנחנו מכנים אותו "כסא החכמים". בקשר לדרישה של הפקח, שמגילעם הורה לך לעם הרוח של 34. הפקח צודק. אתה צריך להגיע ל ת ח י ל ת עם הרוח של 34, כאשר אתה למעשה עובר מעל הקריות, ומגיע מעט צפונית לתחילת עם הרוח, ומבצע פניה שמאלית לתחילת עם הרוח.(בערך במקום שבו נושק הים למיכלי הדלק הצפוניים). בדרך כלל תקבל גובה של 1500, ורק לאחר שהפקח יראה שאתה יכול להצטרף להקפה ויש לך קשר עין עם המטוסים הנוספים שבהקפה, רק אז הוא יאשר לך להנמיך לגובה ההקפה. נכון שזה מפתה להכנס ישר לצלע בסיס, ולחסוך זמן (כסף...), אבל זה ניתן רק באישור הפקח לאחר בקשה ממך, מאחל לך המשך טיסות בכיף.

כמה הערות בונות

1. בקשר לשינויי הגובה בנתיב - אם אתה מתכוון להגיע לנקודת הצטרפות (מעבר קשר) שלא במקום המוגדר (גובה/מיקום גיאוגרפי), רצוי מאוד לדאוג לתיאום עם הפקח/בקר שאמור לקבל אותך. אתה יכול לבקש מהפקח/בקר הנוכחי לדאוג לך לתיאום, או לתאם בעצמך (אם אין לך 2 מכשירי רדיו, אתה יכול להגיד לפקח שאתה עובר לרגע לתדר של חיפה). יכול להיות שתיאום כזה היה חוסך חלק מהטיפוסים וההנמכות שנדרשת לבצע. 2. בקשר לכניסה להקפה לעם הרוח של 34 - אני זוכרת מספר פעמים שהתבקשתי להיכנס לעם הרוח של 34 מכיוון גילעם, אבל אם נראה לך שהפקח טעה או התבלבל, עדיף שתשאל אותו לכוונתו ואל תניח שאתה יכול לבצע משהו אחר ללא רשות. 3. דבר אחרון - אם אתה מגיע מניווט מלא חוויות ומרגיש קצת מבולבל או שלא ברור לך לגמרי לאן אתה אמור להצטרף, עדיף לעשות הקפה מלאה - להגיד לפקח שאתה מעוניין להיכנס לצלע מתה. זה כבר ייתן לך זמן להירגע ולהתארגן לנחיתה.

:) אוקיי. אגב...

המצב של הטיפוס - הנמכה - טיפוס - הנמכה ... לא הובן נכון על ידייך: המצב היה כזה - הייתי עדיין במרחב פלוטו - פלוטו אמר לי להנמיך,ואז התחרט (אמר לי להמתין) ואז שוב אמר לי להנמיך , אבל אחרי חצי דקה הוא נזכר להוסיף.... "בתאום עם חיפה" ... ואז אני הבנתי שעדיין אסור לי להנמיך כי זה לא מתואם, אז טיפסתי חזרה, ואז הוא אמר לי פתאום "טוב תנמיך" ... לא יודע עד עכשיו מה הייתי אמור לעשות במצב כזה! לענן בכל מקרה אסור לי להכנס! לטפס מעליו לא היה אפשרי כי אז הייתי מאבד קשר עם הקרקע. בקיצור... DEAD END לגבי הצלע עם הרוח ל 34 אני פשוט תמיד חשבתי שכאשר אומרים לך לדווח עם הרוח זה אומר שאתה יכול לדווח תחילה , אמצע , סוף עם הרוח או אנא ערף - העיקר שיהיה בעם הרוח. ומכאן שסוף עם הרוח זו כבר כניסה לבסיס... ומכאן עומס פעולות בתא,דיווח רק בסוף בסיס, ומכאן...בעצם לא מכאן מתחילה הבעייה: הבעייה היא שמה שאולי אני הייתי צריך להבין כטייס מיומי הראשון הוא , שדיווח עם הרוח , כוונותו "תחילת עם הרוח" ולא "איפשהו על צלע עם הרוח" ופה הלקח.

למעלה