טיול שורשים - הונגריה

צביקה ה

New member
טיול שורשים - הונגריה

חזרנו ביום חמישי מטיול שורשים בהונגריה ורציתי לשתף אתכם בחוויה. אבי, יליד עיירה קטנה במזרח הונגריה בשם קארצג, לקח אותי את זוגתי ושני ילדי בני ה 11 וה 7 לטיול הזה. קשה לי להעביר במילים את עוצמת החוויה של הטיול הזה אבל במשך 10 ימים שבהם בילינו יחד, למדתי על אבי יותר ממה שלמדתי עליו במהלך 37 שנותי. פעם ראשונה בנוכחות הנופים של ילדותו, אבי ניפתח לספר על ילדותו בצל המשטר הפשיסטי בהונגריה, החל בחוויות ילדות מאושרות של ילד שלא היה מודע למצב המתדרדר סביבו, דרך הגזרות הראשונות שנחתו על הקהילה, הגיוס המוקדם של סבי לפלוגות העבודה, הכינוס בגטו של העיירה, הגרוש לעיר סולנוק והסלקציה. הדהימו אותי הזיכרונות המוקדמים והשפע שלהם כאילו לא היה מדובר בילד בן 8 אלה בבוגר. הידהים אותי איך הוא זכר בפרטי פרטים את סבתו נילחמת על הזכות לעלות על רכבת אחרת שמתוך אינטואיציה ניראתה לה עדיפה על פני זו שעלו עליה כולם, החלטה שהצילה את חייהם של כל בני משפחתה ממשלוח לאושויץ. הרכבת שהם עלו עליה יועדה לעבודות כפייה באוסטריה. הדהימה אותו ההבנה שלו כבר אז שאת הרב סבתא שהם השאירו אחריהם על שרפרף קטן ברציף, הם לא יראו יותר. בתוך המיים החמים של מעיינות טרמיים בעיירת הנופש שבה משפחתו היתה נוהגת לבלות ישבנו שעות לשמוע ממנו את הסיפורים הללו, את התחושות שליוו אותו בזמן השהיה במחנה העבודה ואת טלאות החזרה הבייתה עד שובו של סבי מהשבי הרוסי שנתיים אחרי סיום המלחמה. במכונית בדרך לעיירה שמענו על ההתנקלויות ליהודים לפני ואחרי המלחמה וראינו את המקומות בהם נערכו ביהודים פרורומים. הלכנו איתו ברגל את הדרך מהבית לבית הספר, התרגשנו איתו בבית כנסת והיזלנו דמעה בבית הקברות. כמובן שהתרגשות גדולה היתה לחגוג את ליל הסדר עם קרובי המשפחה שנישארו שם. ברור לי שהם לא אהינו מה אנחנו רוצים מהם, אבל ניחא... גם מקומה של בודפסט לא ניפקד בטיול הזה. מעבר לתענוגות שהעיר היפה הזו יודעת להציע, את שנותיהם האחרונות לפני העליה לארץ אבי ובני משפחתו בילו בבודפסט. סבי שמצא עבודה בבודפסט כמורה לקח איתו את בני המשפחה לשם. בצל השנים הקשות שלאחר המלחמה והשיקום של הנזקים האדירים שהמחמה הזאת הסבה הם החליטו לעלות לארץ. אני חושב שסטירת הלחי הגדולה ביותר שקיבלתי היתה יומיים לפני החזרה שלנו כשניכנסנו למוזיאון השואה החדש שניפתח בפברואר השנה. שם ראינו מול עינינו איך בעיר היפה הזאת, באותם רחובות שרק אתמול ישבנו ושתינו קפה, צעדו לפני 62 צעדו יהודים בדרך לרכבות המוות. איך בארמון המלוכה היפה הצטלמו הנאצים בגאווה ואיך בכיכרות המפוארים של העיר הושפלו היהודים והוכו למוות. איך האוויר הנקי וצלול של הונגריה מלא בצחנת המלחמה ההיא. בשלב הזה רציתי כבר לחזור ארצה. ביום האחרון לשהותינו, הוזמן אבי לתת הרצאה באקדמיה למדעים בבודפסט על סבי משה הרשקו. בעקבות פרס הנובל שבו זכה דודי בשנה שעברה והעניין המתעורר שהעיירה קארצג יצרה אצל ההונגרים, יצא הספר שסבי כתב לפני כמעט שני עשורים על תולדות קהילת קארצג במהדורה נוספת שכללה גם ספר נוסף ובו תמונות חדשות של העיירה, של הבית כנסת, בית הקברות ורישומים מדוייקים של הקבורים בו כמו גם רשימת אילו מהעיירה שנירצחו בשואה. גם הכבוד הזה לא מחק אצלי את הרושם שההונגרים ממהרים להתהדר בנוצות לא להם. להם אין שום תרומה בהישג הזה של דודי. אילו זה היה תלוי בהם, הוא לא היה היום בין החיים... אם למישהו יש עניין במידע על העיירה, ברשימות ממנה, מידע מהספר על תולדות הקהילה או סתם שאלות, אשמח לעמוד לרשותכם כאן בפורום או במסרים. סרווס.

סיפור מרתק../images/Emo70.gif אני, אישית, אשמח

לשמוע חוויות מפורטות מן המסע שעברתם. נדמה שהיתה לכם חוויה יוצאת דופן. אשמח אם תוכל לספר במפורט על המסע, על ההכנות לו, על מהלכו ועל הלקחים ממנו. אפשר לצרף תמונות מתאימות, כדי שנוכל "לחוש את האווירה" גם באופן ויזואלי. הסיכום יישאר באגף סיכומסע במסגרת מאמרי הפורום. אם ברצונך בכך, אנא צור איתי קשר במסר.
ארנון נ.ב. כאשר זכה דודך בפרס, הרגשתי גאווה על כך שהמוסד בו למדתי אני זוכה לייצוג בינלאומי. אני מניח שאתה התגאית הרבה יותר...

עב

New member
היי צביקה, ברוך השב

תודה על הסיפור המרתק. אבא שלך ניחן בזיכרון בהיר מאוד. כדאי לתעד את דבריו, ואני מצטרפת לבקשה-המלצה של ארנון לסיכומסע. החוויות שהזכרת דומות לחוויות של הורי ושלי. לאבי יש יחס אמביוולנטי כלפי עיר הולדתו בודפשט, למרות שהוא עזב את הונגריה לפני השואה. בסוף אלבום הטיול שלו (1986) הוא כתב: "הונגריה מומלצת לכל האנשים שאינם רגישים לגבי העבר".

צביקה ה

New member
נוגע לא נוגע

אני אשתדל להבין איך כותבים סיכומסע. לצערי אבי דיבר ודיבר והרבה פעמים הדברים לא היו בסדר כרונולגי. את רוב הזיכרונות שלו הוא העלה בבריכת המיים כשמצלמת הוידאו לא היתה איתנו אבל אני אנסה לשחזר. לגבי היחס שלו להונגריה, אין לי מושג איך ולמה אבל אבא שלי הוא איש ברזל דברים באמת עוברים לידו ולא ממש נוגעים בו. האם זה עניין של חינוך? האם זה עניין של אופי? האם באמת הם לא עברו דברים נוראים כל כך? אין לי מושג אבל מה שהוא עבר באמת לא השאיר בו טראומה לחיים. ככה לפחות הוא טוען. הוא חזר לבקר בהונגריה ברגע שהיה אפשר לחזור. הוא עושה טיול שורשים כזה לכל הנכדים שלו אחרי שהם עוברים בר מצווה הוא כבר עשה 3 טיולים כאלה. אנחנו הינו הרביעי. והוא מרגיש שם די בבית. אצל הדוד שלי הסיפור שונה.

ornan

New member
סיפור נוגע ללב

תודה, ששיתפת אותנו במסעכם, מחכה לתמונות ולסיכומסע

נאוהג

New member
גם אבא שלי חושב ככה ....

אבי לא ביקר בהונגריה עד שמלאו לו 70 שנה כי "פחד שאני אשמע הערה או משפט שידליק אותי ואנ ארביץ למשהו מכות" . ואמא שלי לא מוכנה לנסוע עד היום , היא כ"כ לא סובלת אותם. אינני יודעת בן כמה היה אביך , הורי היו בשנות העשרה שלהם ותמיד טענו שההונגרים היו יותר גרועים מהגרמנים . יתכן שאבא של צביקה , בגלל שהיה ילד , השתקם יותר טוב - ילדים יש להם יכולת ריפוי טובה יותר של כל מיני טראומות .

kutz2

New member
צביקה סיפור מדהים

עשית לי צמרמורת,חבר יקר תקשיב טוב! את הסיפור של אביך אתה חייב לתעד,למען הדורות הבאים, אני עברתי טראומה,נולדתי במזרח גרמניה לזוג הורים 4 אחיות ואח צעיר ממני. הופרדתי ממשפחתי כשהקרקע התחילה להיתחמם,ונלקחתי למשפחה מאמצת,שהעלתה אותי ארצה בשנת 1938,בגיל 21 נודע לי שאני בן מאומץ וכי עליתי ארצה בזהות שאולה,הסיפור שלי הוא ארוך,אני אבקש מאדרת לשלוח לך אותו כי אני לא יודע בדיוק איך,

מוקדש ליהודה בהערכה../images/Emo140.gif../images/Emo91.gif

על-פי בקשתו אני מעלה את האתר שלו שוב:

רותיש

New member
מרגש מאד וחשוב!

תודה לך על העלאת סיפורך ברבים, אני יודעת שלא לכולם זה קל. ובאמת, חשוב ביותר גם למשפחה וגם לכולנו ככלל לתעד את סיפורי הורינו כל עוד אפשר.

bilen

New member
מרגש ומעניין מאוד. העלת נקודות

חשובות מאוד, על ההונגרים והארועים. ועוד משהו, כרגע אל תחפש שיטה לתעוד הדברים. דאג שיהיה איתך נייר או מחשב בכל מקום וכתוב כל מה שעולה בזכרונך. על דפים בודדים. נסה לרשום איפה הייתם כשעלה אותו סיפור. שמור את הדפים האלה מכל משמר. ביום מן הימים כשהערימה תגדל - תמצא כבר מה לעשות איתם. אל תסמוך על זכרונך המצויין בעניין חשוב כזה. בטוחה שבביקורים הקודמים עלו דברים נוספים. העלאת הדברים על הכתב, תאפשר לאחים האחרים להוסיף את מה שהם שמעו בטיול שלהם. יהיה לכם ספר מרתק. כן, זו זכות גדולה לטייל עם ההורים ולהנות מהם כשכולנו מנותקים מטרדות היומיום - אכן מצטיירים אנשים אחרים לגמרי. בצעירותנו זה לא מסתייע בדרך כלל ולכן כדאי מאוד לעשות את זה לפחות פעם אחת בבגרותנו.

שרי סילבר

Active member
אשריך שזכית, אתה וילדיך לעשות את המסע הזה במחיצת אביך. זוהי חויה חד פעמית שתקחו עימכם לעולם! ואם יש ברשותך תמונות שצילמת, נשמח לראות.

צביקה ה

New member
כמה תמונות זריזות

אני חייב לציין שאת כל הצילומים עשה הבן שלי בן ה 11 ומוכרחים להודות שזה מדהים מה שהילד הזה קלט בעדשה. הצילום הזה נעשה בכיכר העיר של קארצג. משמאל לימין, אבא שלי חיים, אני, אמא שלי רינה ושלי זוגתי.

צביקה ה

New member
הכניסה לבית הקברות

בן דודו של אבי חילק לנו אבנים להניח על הקברים. הבת החמודה שלי חשבה שהוא נותן לה אבנים לאוסף. סחבתי את האבן שלה בכיס שלי עד סוף הטיול.

למעלה