טיוטת מאמר

שטמון

New member
טיוטת מאמר

בהמשך לשרשור משלשום, רצ"ב טיוטת מאמר בנושא ""גיניאולוגיה רבנית אשכנזית למתחילים" ואשמח להערותיכם. שבת שלום

../images/Emo45.gifלפני התייחסותי למאמר: עץ הפורום

היי, שטמון
לא התאפקתי וקראתי את המאמר מתחילתו ועד סופו, למרות שאני כרגע מחובר בחיבור איטי מהבית... לפני שאתייחס למאמר המרתק, הרשה לי לחזור לנושא עץ הפורום. העניין חוזר על עצמו מדי פעם, אך ייתכן שה"חדשים" בפורום אינם מודעים לו יותר מדי. לפני מספר חודשים, פצחנו במבצע "כל חברי הפורום - משפחה אחת המה"...
המטרה היתה לחבר כמה שיותר מחברי הפורום לעץ משפחתי אחד. הקשורים שגילינו - חלקם באקראי ומסתירים סיפורי מחקר מעניינים כשלעצמם - בנו עץ מעניין מאוד, חוצה ארצות ודורות, אשר מופיע דרך קבע בטאגליינס למעלה (השורה שרצה למעלה). מה שמעניין הוא, שלמרות שחברים רבים כאן מתחברים לשושלות רבנים מפוארות וידועות - עוד לא התחברו אף שניים מהם יחדיו. זו ההזדמנות - ואולי אתה תוביל אותה - להרחיב את עץ הפורום
עד שיימצא חיבור בין מישהו משושלת רבנית למישהו מן העץ הקיים, נפתח עץ נוסף. בסוף, נבנה את "יער הפורום"...
די לציין את: חנה גונן, ראם ערן, Sender sin Hersch ואולי עוד כמה ששכחתי - שכבר סיפרו לנו על שושלות הרבנים שלהם. אנחנו מחפשים קישור מדויק, ללא "חורים" (אל תגידו: שנינו צאצאים של דוד המלך, תנו את החיבור המדויק), אשר אפשר להציגו ולהתפאר בו. קדימה, לעבודה
ארנון

... וכעת למאמר...

כמו שציינתי מקודם, שמחתי לקרוא את המאמר ומאוד מאוד התעניינתי בו, למרות שאני - נכון לעכשיו - איני מחובר לשושלת רבנים. בכל מקרה, אני מניח שברשימת הקטיגוריות יכולה להופיע קטיגוריה שלמה אודות שושלות רבנים אשכנזיים, ובתוכה נוכל להכניס כמה מאמרים - וע"י כך להרחיב את הנקודות עליהן כתבת בקיצור. בודדתי מתוך המאמר שלך את ראשי הפרקים, אשר בקלות יכולים להפוך למאמרים בפני עצמם - וכדאי שיהפכו לכאלה, אם אנחנו רוצים להכין מדריך מקיף ואיכותי (בחזוני כבר יש מדריך איכותי ומקיף באמת שנפיק ונעשה איתו משהו אח"כ. אולי הדבר יגרום לנו, סוף סוף, לפרסום נרחב בקנה מידה ארצי. תחשבו על זה ברצינות). את כל אחד מאותם ראשי פרקים אפשר להביא לדיון כאן בפורום, לפני כתיבתו הסופית, ע"מ לקבל עוד פירוט, הערות ותיקונים. אפרט מעט כאן: שמות משפחה "חשודים" כרבנים התחלת בכתיבת רשימה, וכדאי לנצל את נסיונם של שאר החברים על מנת להרחיב אותה - ולהשתמש במקורות רבים ככל האפשר, כדי להפוך אותה לרשימה מקיפה ומסודרת. "החוקר המתחיל" ייגש לרשימה - אשר תסודר בסדר אלפביתי - וינסה לאתר שם את שמו. ליד השם, יופיעו שושלות הרבנים שולי קשורים אליו. מקורות רבניים ב
שוב, כדאי להיעזר בחברי הפורום ו/או במקורות אחרים ולהרחיב את רשימת ה
. יש לחלק את הרשימה לכמה חלקים:
העוסקים בשושלות רבניים כלליות,
העוסקים בשושלות רבנים לפי איזור,
העוסקים בשושלת אחת המפורטת כלפי מטה. בכל מקרה, לגבי כל
- יש לציין את פרטיו הביבליוגרפיים, ואולי אף לקשר את שמו לפרטים לגביו ב: Libnet, למען יהיה קל לאתר אותו. ראשי תיבות נושא חשוב (וכואב
) בקריאת שושלות רבנים, אך גם בקריאת מצבות, ביוגרפיות ופרקים הסטוריים מספרי יהדות. לכן, כדאי שיהיה כמאמר נפרד. הרשימה, כך נראה לי, תתרחב עוד ועוד במהרה... הערה נוספת: מדריך המאמרים בגירסתו המקוונת הסופית יהיה "מקושר" מאוד - כך, לפי החזון שלי - ולכן, כשיגיע הקורא לסיפור ה"מלך ליום אחד", הוא ילחץ ויגיע למאמר נוסף אשר מספר את הסיפור. אם מישהו מוכן להרים את הכפפה ולהכין סיפור זה על ר´ שאול ווהאל - מסודר, מגובה במקורות, ציטוטים וקישורים - כמאמר, אשמח להוסיף אותו כבר לקטיגורית "סיפורי מחקר". אופס, יצא לי קצת ארוך... אז לסיום... [URL='http://']שאלה שאפשר לענות עליה בשלילה...[/URL] האם אתה מוכן להיות האחראי על הקטיגוריה "שושלות רבנים אשכנזיות"
(או אולי: "שושלות רבנים אשכנזיים"
מה מתאים יותר
אפשר למצוא גם שם אחר, כמו: "גניאולוגיה רבנית". טוב, צריך לחשוב על שם...) הכוונה היא לא לכתיבת כל המאמרים, אלא לריכוזם, מציאת חברים אחרים שיוכלו לסייע באותו נושא וכו´... טוב, מספיק...
ארנון

שטמון

New member
יאללה לעבודה

קצת התאכזבתי כשראיתי שכל התגובות ל"טיוטת המאמר" שלי הן שתי התגובות של ארנון. האמת היא שציפיתי שמישהו רציני יותר ממני יקרא את המאמר ויראה לי בדיוק איפה מונח כל האוצר של הביבליוגרפיה האדירה שנמצא ממש מתחת לאף ולא מצאתי אותו עד עכשיו... אז כנראה שאני היחיד פה שמתעניין בשטח הזה הספיציפי (לא יכול להיות) אבל לא נורא. קראתי את ההתכתבות של ארנון ויהודד הבוקר, ואני חושב שאם רק נדבר ונחשוב "מה צריך" להיות במאמרים ומה צריכים להיות ראשי הפרקים יהיה קשה להמשיך. מה שלדעתי צריך לעשות הוא לתת נאמר חודש, ובמהלך החודש הזה כל מי שחושב שהוא יכול לתרום ישלח קובץ עם מאמר בתחום שבו הוא מבין ואחרי החודש הזה לראות מה יש לנו ומה אין לנו ולעשות חושבים. אני חושב שגיניאולוגיה רבנית היא דבר מאד עשיר וראוי לראש פרק משלו (עובדה שזה אחד מאולי חמישה או שישה סיגים של הג´ואישגן), ודחיקתו לתת ראש פרק בסעיף 7.ב היא לא במקום, אבל זו רק דעתי ויכול להיות שאני טועה. בכל אופן אני מוכן לסייע ככל שאוכל בתת ראש פרק זה. מה שכבר כתבתי כתבתי ואם מישהו רוצה להוסיף או לתת הערות אני אשמח "להיות אחראי". איני מסתיר את האימייל שלי ואפשר להגיע אלי. עוד הערות: צריך - ודחוף - מישהו שישלים את התמונה בקשר לרבנים ספרדיים. נושא לא פחות מעניין, עם ספרות לא פחות עניפה, ואם אני ארצה לשדך את הבת שלי אני רוצה אופציה לבדיקה מהירה גם בכיוון הזה... ראשי תיבות - נושא שלא נגמר. אני חושב שבמאמר נתתי את העיקריים, אבל יש רשימות של מאות ואלפי ראשי תיבות. חבל להתרכז בנושא הזה כשעקהמה"ל (עם קצת הגיון מבינים הכל לבד). שמות משפחה "חשודים" - מניתי לדעתי את החשודים העיקריים. המדובר בשושלות קטנות כשבאמת כל מי שנושא את השם הוא כנראה צאצא לשושלת. להרחיב הלאה - יחטיא לדעתי את המטרה (אלא אם כן פיספסתי כמה עיקריים). אתן דוגמא - לא כל מי שנקרא רבינוביץ´ הוא צאצא של היהודי מפשיסחא, ולא כל פרידמן משתייך לרוז´ין. אבל כל ברנדויין, כל וייסבלום וכל בידרמן משתייכים לשושלות סטרעטין, ליזענסק ולעלוב. עוד הערה אחרונה - שאול ואהל המלך ליום אחד זה סיפור מאד נחמד, ויש עליו ספר שלם של רונזשטיין. לדעתי צריך לפנות אליו ולבקש את רשותו לתרגם את העמודים (כעשרה) בספר שלו שעוסקים בנושא הזה. דרך אגב זה מאד מעניין מבחינה פסיכולוגית איך שאפשר להגיע לכל גדולי ישראל מהמהר"ל עד רש"י אבל כולם "נתקעו" בסיפור של המלך ליום אחד. כנראה רוצים לרשת קצת נדל"ן בפולין... אני חושב באופן אישי שיש כאן אלמנט אנטישמי מסויים של "שוטה החצר" שהופך להיות מלך, משהו כמו מה שנהוג בישיבות כשמחליפים את ראש הישיבה בפורים, או "ראש עיר הנוער". זאת אומרת זה נחמד שיש מלך יהודי אבל בואו לא נגזים. לא יותר מיום...

"סוף מעשה במחשבה תחילה"...

עדיף לעצור קצת ולחשוב לפני שמתחילים, ע"מ שייצא כמה שיותר מוצלח
לגבי פרק הגניאולוגיה הרבנית - כבר הערתי, שלדעתי צריך להיות פרק נפרד. לדעתי, צודק שטמון - זהו נושא רחב וחשוב, מה עוד שהוא מקיף תחומים רבים (ספריות, שושלות שנחקרו, ראשי תיבות, אנציקלופדיות, נישואין בתוך המשפחה וכו´...). אם אתה מוכן להיות אחראי - מצוין
הנהג את הכותרת הזו כך שתצא לפועל כמה שיותר מהר
לגבי הרחבת הפרטים, השלמת פרטים, הוספת מידע - דרוש, לעיתים, גם זמן. אף אחד אינו גר בפורום, ולכולנו עוד עיסוקים. לי, למשל, יש בבית מידע רב להוסיף לך בעניין שושלות שנחקרו, ספרי יוחסין, מקורות רבניים ושמות משפחה משוייכים - אך אני צריך קצת זמן לזה. כמו שזה נראה עכשיו - השבוע יהיו כל הערבים עמוסים, לכן אגי לזה רק בתחילת שבוע הבא... (המהירות מן השטן). אבל, תחימה בזמן יכולה לסייע. אם אתה האחראי על הפרק הזה - הקצב זמן (אבל מספיק), ומי שיש לו מידע - שיוסיף אותו במהלך פרק זמן זה.
ארנון

תראה אצלנו אבא שלי חוקר את....

הצד של אבא שלו שהוא הצד הרבני, הוא עושה עבודה יפה מאוד ואני לא מתערבת לו אם כי אני בטוחה שהוא תמיד ישמח לשמוע דברים חדשים.כרגע הוא בשלב של בקשת שמות החלמרים של ליובר(המקום לא קיים עוד)מן הארכיון אבל הם עושים לו בעיות כי הוא רוצה שמות ספיציפים והם רוצים לתת יותר שעבורו יצטרך לשלם יותר ובזה כאמור אני לא מתערבת זה ענין שלו כי אני מעדיפה התמקד בצד של אימי שהוזנח מאוד אז ככה שכל מה שאני יכולה לעשות הוא רק להפנו תאת תשומת ליבו. שלך חנה גונן

avitalit

New member
ישר כחך - יחיאל .

המאמר מרתק . תמהני האם ישנן שושלות ספרדיות היכולות להתייחס לדוד המלך (שלבטח לא היה "אשכנזי" ..) ואם ידוע לך שמותן - אשמח לקרוא על כך . חודש טוב איציק

EYהודית

New member
תודה לך...

גם אני הדפסתי את המאמר וקראתי אותו. אולי אוכל בעזרתו למצוא מי היא אותה Gutchen-Gutele bat Morenu Harav Meir, שנולדה ב 1625 ונפטרה ב- 1669 Stadthagen, Germany היא היתה נשואה לאדון בשם Moses Goldschmidt-Kramer הוא נולד ב - 1620 ונפטר כמוה ב - 1669 Stadthagen, Germany נפטרו צעירים שניהם... מעניין מי היה מורינו הרב מאיר בגרמניה במאה ה - 17? בקשר להערות על מהמאמר... קטונתי.

שטמון

New member
ספרדים המתייחסים לדוד המלך

דבר ראשון - תודה לכולם על העידוד! דבר שני - במאמר שמופיע בג´ואישגן בסיג של הגיניאולוגיה הרבנית (ראה הפנייה במאמר שלי) מראה חוקר בשם דייויד אינסיידלר כי מוצאן של המשפחות הלא אשכנזיות יחיא - חרל"פ, ששון ואברבנאל הוא מדוד המלך. יש שם סידרת מאמרים על המוצא מדוד המלך, רובם מתייחסים למהר"ל ורש"י, אבל המאמר של אינסיידלר מתייחס בפירוש למשפחות הלא אשכנזיות. ושוב תודה לכולם.

yoavep

New member
לא להתאכזב ...

הייתי בכיף רוצה לעזור ואף קראתי את המאמר (שהוא בעיני מעולה!) אך לצערי אני די בור בנושא, אז שלא תחשוב שאנשים לא קוראים את מה שאתה כותב ולא מתייחסים. פשוט אין לי מה לומר

yehudad

New member
yoavep פשוט הוציא לי את המילים

מהפה. המאמר מרתק
ומחכים
. אבל פשוט אין לי מה לומר.

ד ז י ר ה

New member
שטמון היקר, מאמר מרתק למדי, קראתי

בעיון רב, ופתאום מתחשק לי גם לחפש איזו שושלת רבנית במשפחתי. נתקלתי בחיפושי הרבים ברשת באיזשהו מאמר, על רבנים ספרדים או משהו כזה. אנסה לחפש שוב. תמשיך לעדכן אותנו ...

למעלה