טוב

LITTLEwind

New member
טוב

המון זמן לא פתחתי כאן נושא. אז ככה- בחיים בחיים בחיים בנאדם לא יעשה משהו טוב סתם כי בא לו. תמיד, אבל תמיד יהיה אינטרס אישי מאחורה,לגרום לעצמך להרגיש טוב. או שלא??

hezico

New member
אז ...

במידה שאתה צודק... ישנה משמעות אחרת למונח אלטרואיזים,כך שיש להגדירו- כאחד שהנאותיו וסיפוקיו מופקים(וכאן האינטרס האישי,האושר העצמי) מאושרם של אחרים.

jDaNiELLE

New member
לא.

בא לו=סלנג נוער עממי לרוצה. רוצה, מתחשק לו לעשות מעשה טוב לאדם אחר. שליח של רצון טוב.... בא לי זה לא מה שאתה חושב.

shkool

New member
כל בני האדם אינטרסנטים, לא קיים

מעשה אחד של בן אדם שלא חבוי מאחוריו אינטרס אישי. גם לעזור לזקנה לעבור את הכביש זה סוג של אינטרס עצמי.

אמיר96

New member
אם בא לי = רוצה

אז לא הבנתי למה אדם אף פעם לא עושה מעשה טוב כי הוא רוצה. אם הוא רוצה - למה שלא יעשה?

חברצנון

New member
הבהרה

בדיוק.. הוא רוצה.. הצלחת להבהיר את זה יפה מאוד, פשוט לא לעצמך.. ברגע שהוא רוצה לעשות ושים לב, רוצה, יש שם אינטרס לא רק לא חבוי אלא גלוי בהיסטריה!!!!! אני רוצה לעשות משהו טוב למישהו אחר כדי שאני אוכל לעשות משהו טוב למישהו אחר.. - זה הפירוש של המשפט שלך.. (כל כך הרבה כאב ראש על כלום.. בכלל כל הקטע הזה עם המושג אינטרס די מטופש, כי בסופו של דבר מגלים שאין שום צורך במושג הזה מה שמבטל אותו.. בלהה..)

אמיר96

New member
פחות או יותר

התכוונתי למה שאמרת. רציתי להראות ל(שכחתי מה שמה) שיש בעיתיות עם מה שהיא אומרת... בלהה..

שמעתי את זה כבר כמה פעמים

ולדעתי מדובר בעניין סמנטי ותו לא. במקום שנגיד: אדם רוצה לעשות מעשים טובים, נגידד: אדם רוצה להרגיש טוב עם עצמו, ולכן עושה מעשים טובים. האם זה משנה את העובדה שבסופו של דבר יש מי שהמעשים האלה ישפרו את הרגשתו, ויש מי שלא? לא. כל ההגדרות של אגואיזם ואלטרואיזם לא מתעררות, אלא רק משתנות, שינוי שהוא כאמור בעיקרו סמנטי. ובכל מקרה אם נגדיר רצון כ"דבר שאתה חושק לעשותו", אז נמצא שלרוב, אותו מעשה טוב קטן אינו תכלית בפני עצמה. כלומר אתה לא תורם לצדקה אך ורק על מנת לתרום לצדקה. הרצון שלך אינו מסתכם ב"אני חושק לתת כסף לאדם הזה" (כאשר האדם הזה מייצג ארגון צדקה, נגיד). יש לך איזושהי שרשרת הגיונית בראש, לגבי מדוע חשוב לתת כסף לצדקה. אני חושב שיש גם אנשים שעושים מעשים כחלק מתפיסת עולם כוללת, ולא סתם כדי להרגיש טוב באותו רגע. האם הגשמת תפיסת העולם שלך היא רק עוד צורה להרגיש טוב? זה נתון לויכוח, אבל זו שאלה של ביצה ותרנגולת (האם האושר הוא מטרה של האידיאלוגיה, או תוצאת לוואי של הגשמתה...).

נכון

בעיקרון זה נכון אלא שבאה הדת (היודית, בכל אופן) ומחייבת את האדם לעשות חסד וכו´ גם כשזה לא נוח לו ונוגד כל הגיון ואז אדם עושה מעשה טוב לשמו ולא למניעים אגואיסטיים שונים!

תשובה

אדם הרוצה להחליט כיצד לנהוג, אינו יכול להיות אוביקטיבי! כדי להחליט בלי נגיעות אשיות הוא חייב כח עזר חיצוני. מה יותר טוב מתורה אלוקית בלתי משתנה? לאדם השומר תורה ומצוות התורה מכתיבה מה לעשות וכך גם כשלא נח לעשות חסד, כשזה אויב וכדו´ התורה האוביקטיבית מכתיבה מה לעשות וממילא האדם לא עושה מעשיו מתוך מניעים אישיים אלא לשם המעשה. ערך המעשה הטוב נשמר. מושלם. לא?

תשובה

אדם הרוצה להחליט כיצד לנהוג, אינו יכול להיות אוביקטיבי! כדי להחליט בלי נגיעות אשיות הוא חייב כח עזר חיצוני. מה יותר טוב מתורה אלוקית בלתי משתנה? לאדם השומר תורה ומצוות התורה מכתיבה מה לעשות וכך גם כשלא נח לעשות חסד, כשזה אויב וכדו´ התורה האוביקטיבית מכתיבה מה לעשות וממילא האדם לא עושה מעשיו מתוך מניעים אישיים אלא לשם המעשה. ערך המעשה הטוב נשמר. מושלם. לא?

רעיון משונה מאד

אתה אומר שאדם אינו יכול להחליט לבד כיצד לנהוג, לכן הוא צריך להפקיר את גורלו בידי דת רק כדי שיהיה מישהו שיגיד לו מהו המעשה הטוב? זה מוזר מאד. אם כך למה לבחור דווקא בדת היהודית? וכיצד אדע באיזו דת לבחור, אם איני יכול לסמוך על הבחירה שלי, שהרי היא סובייקטיבית? ואם אני כופר בקדושתם של הכתבים, הרי הם אינם עוד אלא כתבים שנכתבו בידי אדם אחר, ועל כן בבחירתי ללכת בעקבותיהם אני רק מאפשר לאדם אחר, שגם כן אינו מוסמך להחליט כיצד לנהוג (לפי הגישה שלך), להחליט בשבילי. מושלם? לא.

שלום,

אנו דנים רק בהנהגות של טוב (מוחלט, אמיתי, אמת יש רק אחת) ולא בכל החלטה בחיים! בידי אדם אין את היכולת לעזור לנו בזה ואז, אם רוצים ללכת עד הסוף, מגיעים לדת. איזו דת- זה עניין אחר. מאחר והתורה גדולה עלינו אנו נעזרים במשהו שרכש בה ידע רב מאיתנו- רב, במקרה של יהודי, כמו שבבעיה רפואית אפנה לרופא כמה שיותר גדול- למד והתמחה הרבה, והוא יעזור להחליט. רב אומר מה הנחיית התורה ולא דעתו האישית. אני מאמינה שהאלוקים ברא את העולם והוא היחיד היודע כיצד יש לנהוג ונתן לנו הנחיות, הרי לא באנו לכאן סתם כך, והן כתובות בתורה ואני מנסה להבין ומה שנסגב מבינתי- רב עוזר לי.

שלום וברכה! ובכן

את מפרידה בין החלטות יומיומיות פשוטות, שאותן (אם הבנתי אותך נכון) האדם 'כשיר' להחליט, לבין ההחלטה לגבי מהו הטוב המוחלט, שהיא מעבר לבינתו הסובייקטיבית. אך אם אנו מניחים שמעשינו אינם נעשים סתם כך, אלא מאחורי כולם יש הגיון כלשהו,הרי שכל מעשה ומעשה, וכל החלטה, ולו הקטנה ביותר, צריכה להתקבל על סמך תפיסתי את אותו רעיון ה'טוב'! הרי כל מעשה קטן אמור להיות מקושר להגיון רחב יותר, וההגיון הרחב יותר לתפיסת עולם כללית, ותפיסת העולם - לערכים הבסיסיים המנחים אותי, התפיסה של מהו טוב ורע. אמת? אם כך, כל החלטה בחיים היא בעצם נגזרת של ההחלטה העליונה לגבי תפיסת העולם שלי. נניח שהגעתי למסקנה שרק המושג של אלוהים יציל אותי מאותו מצב בלתי אפשרי בו אני נאלץ לקבל הכרעות מוסריות שאיני מסוגל לקבל (אגב, איני חושב שהחלטה רציונלית כזו היא הרעיון מאחורי אמונה באלוהים, אבל... שיהיה). ובכן עדיין עליי לקבל החלטה מוסרית - מיהם הפרשנים הטובים ביותר של דברי האל? מהם דברי האל? האם רק התנ"ך, או שמא הברית הישנה, הקוראן, או תורות מיסטיקה שונות? ואפילו קיבלתי שהאל הוא שמסר לאדם את מה שמוכר לנו ככתבי הקודש - לא שהבנתי מאיפה צצה המסקנה הזו - עדיין נאלץ אני להחליט מיהו הפרשן הטוב ביותר לאותם כתבים. רב? כומר? שוב - החלטה מוסרית. ההחלטה המוסרית, למעשה, זו שלטענתך אין לי את הכלים לקבל (שוב, תקני אם אני טועה לגבי דברייך). ואותו רב או כומר, לא משנה כמו הוא למד וחקר והעמיק - מניין לו הידע לפרש את דברי האל? הרי אם רק האל הוא היודע מהו המוסר, הכיצד בכלל אפשרי לפרש את דבריו לכאן או לכאן, מבלי שוב לחרוג מגבולות יכולת ההחלטה המוסרית שלנו... כיוון שהרב הוא בסך הכל בן אדם, הרי לא יתכן שיהיה 'מומחה' לדבר אלוהים מבלי שתהיה לו ידיעה מוסרית משל עצמו. גם ההחלטה שאלוהים התכוון לאופציה א' במקום ב' היא החלטה בעייתית מאד, וכך גם הרעיון לפיו העקרונות המוסריים העליונים הם עניין שניתן לחקירה ופרשנות.

נכון

בעיקרון זה נכון אלא שבאה הדת (היודית, בכל אופן) ומחייבת את האדם לעשות חסד וכו´ גם כשזה לא נוח לו ונוגד כל הגיון ואז אדם עושה מעשה טוב לשמו ולא למניעים אגואיסטיים שונים!

למעלה