חשיבות דתית עצומה?

חשיבות דתית עצומה?

כחובב בעסטוריה וארכיאולוגיה, אני נרגש ונפעם מגילוי קברו של הורדוס בהרודיון, ומחכה בקוצר רוח לדעת עוד פרטים, ואף לבקר שם. אולם יש כאלה שלוקחים את זה , לטעמי, קצת רחוק מדי... "בעקבות הגילוי האריכאולוגי המרעיש אמר שאול גולדשטיין, ראש המועצה האזורית גוש עציון שבתחומה נמצא ההרודיון כי "מציאת קברו של הורדוס בהרודיון, אחד המבנים המרתקים וההרפתקנים ביותר של העולם הקדום, מהווה הוכחה נוספת לקשר הישיר של גוש עציון להיסטוריה של העם היהודי ולירושלים. מדובר בגילוי מרחיק לכת. אין ספק, שהדבר יהפוך את ההרודיון לאתר בעל חשיבות עולמית ודתית עצומה, ויש להיערך לקליטת רבבות מבקרים".

יוסי ר1

Active member
אפשר להציע כרטיס משולב ומוזל

למליונים שכבר פוקדים על פי התוכנית את הכנסיה העתיקה שבכלא מגידו, שיעברו גם בקבר הורדוס, ידליקו נר.

יוסי ר1

Active member
ואם יורשה לי גם שמץ רצינות, שלשה מלכים

יש להעלות על נס מיוחד בתולדות מלכי ישראל: הראשון, שלמה. החכם באדם, שלטעמי חכמתו התבטאה בכך שכל ימי מלכותו לא נלחם ולו מלחמה אחת. כל יריב אפשרי הוא ניטרל בכך שנשא את ביתו לאישה. השני, חזקיהו. זה שעסק בשימור המסורת ועריכת ספרים (לפחות על פי המדרשים!) השלישי הוא הורדוס. תהיה הביקורת על האיש ואנושיותו אשר תהיה, הוא הספיק בשלשה עשורים לבנות מה שאימפריות לא בנו במאות שנים. איש לא נחמד, אבל עם חזון ויצירתיות שמעבר לזמן.

אתה צודק בוודאי

חבל שלא נותר ולו שריד אחד מתקופת שלמה, דבר המעמיד בספק את גדולתו המקראית. נקבת חזקיהו היא מפלאי עולם המקרא. חבל שהכתובת שנמצאה שם נמצאת כיום באיסטנבול. באשר להורדוס, יצא לו שם רע במסורת , ובצדק , משום שהיה רוצח ומטורף. מצד שני - בתקופתו שגשגה הארץ מבחינה דתית ומדינית, כלכלית ותרבותית, כפי שלא שגשגה מעולם. יש הסוברים כי מקור עושר ממלכתו היה בין השאר ביצוא האפרסמון. לאיש לא ברור מה היה בדיוק אותו אפרסמון (זה לא הפרי של ימינו...)

יוסי ר1

Active member
יש בהיכל הספר צלוחית שנשתמר בה האפרסמון

המקורי. רק מה, כמה אלפי שנים לא השביחו את הריח. בראשר לשרידים מתקופת שלמה, התכוונת בוודאי שעדין הארכיאולוגים לא מצאו אותם
על כל פנים לי לא מפריע חוסר השרידים לכתוב את שכתבתי ואפילו להאמין באמיתות דברי.

ומה היה האפרסמון המקורי?

בעניין אמונה - הרי אתה מאמין בדברים מופרכים אף יותר... אני מקווה שימצאו שרידים ומקורות שיאוששו את סיפור דמותו של שלמה

התשובה עד כמה שאני מוצא לא ידועה

יודעים הרבה על האפרסמון, תהליך ייצורו , חשיבותו הכלכלית בימי הורדוס, ואפילו נמצא מתקן ייצור, אבל מה היה אפרסמון זה? אין איש יושע

יוסי ר1

Active member
בעניין השרידים, גם אני מקווה שימצאו.

לא כדי לאשש את דמותו של שלמה ואת תפארת מלכותו, אלא כדי שנחזה בעינינו באותה תפארת רחוקה. ולעניין האמונות המופרכות של האחר - זה מאד משעשע עד כמה כל אחד בטוח שהאחר הוא הטועה. ראה למשל את משנתך הפוליטית, בכמה דברים מופרכים אתה מאמין...

החכמה של שלמה היתה

לחבר תחביב עם עבודה- כך החרמן מכל אדם זכה בהרמון ענק. [היום היו שולחים אותו לגמילה מסקס].

יוסי ר1

Active member
../images/Emo6.gifמשעשע. אם כי אני חושש שאת רובן

שלמה בקושי הכיר. השתמש פעם וזרק לשיממון ההרמון. חלק מהנשים כנראה הובאו כחלק מברית בינו לבין המשפחה, ולא למילוי תאוותו.

היה לילה סוער:

אמ' ר' חוניא. שמונים מיני ריקודים ריקדה בת פרעה באותו הלילה. וה?יה שלמה ישן עד ארבע שעות ומפתחות <רסד> בית המקדש מונחות תחת ראשו. ה' ה' ד' דתנן#. ''על תמיד שלשחר שקרב בארבע שעות'' <משנה. עדיות ו,א> נכנסה אמו והוכיחה אותו. #ויש אומרים ירבעם בן נבט נכנס והוכיח אותו. ויכול היה. ואני שואייל - אם היא רקדה שמונים ריקודים, מתי היה לו זמן ל&^ן?

אין ספק - אתה תם. מאוד. היא רקדה כמובן

מטראצען*-פולקה. מטראצען=מזרונים, או "של מזרונים" (מבנה סמיכות) במקרה דנן.

יוסי ר1

Active member
אם כבר טרחת להביא הנה את ריקודה של

בת פרעה, הרי הרחבת מה של מדרשים לאותו לילה, בו שלמה שב לשתות אחרי שבע שנות התנזרות מיין.

יוסי ר1

Active member
ואם כבר הובא לכאן המדרש הפיקאנטי הזה,

שיש לציין שלא הכתיב לפני כן, מעניין לשים לב למסר שבו. מעיון ראשוני נראה לענ"ד שהמדרש רוצה להראות את המתח שבין המעשה הטהור של בנית בית המקדש ששלמה עשה, ובין תאוותיו שהעבירו אותו בסופו של דבר ממלכותו וגרמו לה למלכותו להקרע לשתי ממלכות. מצד אחד מתואר שלמה כמי ששבע שנים היה עסוק בבנית בית המקדש, ונהג בו בדקדוק הראוי ומנע עצמו מן היין. (כזכור, חז"ל קושרים את מות שני בני אהרן הכהן בחנוכת המשכן בכך שנכנסו שתויי יין להיכל.) שלמה מצד אחד עוסק במקדש, ואף ישן כשמפתחות בית המקדש תחת לראשו - ומנגד בת פרעה מרקדת למולו את שמונים הריקודים שלה, והוא חורג מנהגו ושותה יין בשמחת נישואיו עימה. עד שהוא ישן לו, הקב"ה חוכך בדעתו למה להתייחס - לשמחת הבניה של המקדש, או למשתה הכלולות של בת פרעה? את הסוף אנחנו יודעים: שלמה נטה אחרי לבו ואחרי נשיו. הוא הרבה נשים, זהב וסוסים, והשיב את העם מצריימה כדי להביא סוסים (ותרבות). מעניין שדווקא כאן נעשה קישור בין שלמה, בונה המקדש ובין הורדוס שהרחיבו עד לבלי הכר. את שלמה זוכרים בעיקר בגלל חכמתו, את הורדוס בגלל בנייתו.

אלי ו.

New member
ואני לא מתרשם ממלכים בנאים

אני זוכר שהסתובבתי באירופה והתגנבו לליבי רגשות קנאה על הבנינים המפוארים ואז נזכרתי שמי שבנה את הבנינים היו עבדים שרובם מצאו את מותם בבנית מבנים שכל תכליתם הוא לפאר את שם השליט ולהנציח אותו בדפי ההסטוריה. להורדוס מגיע הרבה מאוד קרדיט על התנהלותו כאחד המלכים היותר מוכשרים ומתוחכמים אי פעם, דוקא הבניה אינה הדבר המרשים בו. יש לנו כשל בצורה בה אנחנו תופסים את מנהיגי העבר לפי מאורעות גדולים שקרו בתקופתם או מונומנטים שהשאירו אחריהם. קל לנו לשכוח את אותם מנהיגים שלא השאירו אחריהם מונומנטים, שלא "עשו הסטוריה" אלא סתם אפשרו לתושבים לחיות ודאגו לרווחתם.

איך יכולת

לשכוח אדם נוסף ברשימה, בלעדיו היא לגמרי לא שלימה: טדי קולק.

להסטוריונים ולארכיאולוגים זהו בוודאי גילוי

רב חשיבות. למי שאינו אחד מהם, אין בו חשיבות רבה. למה? קודם כל, כבר שנים רבות איש אינו מטיל ספק בכך שהורדוס קבור בהרודיון שנית, אמנם עכשיו ידוע מקום קבורתם של שניים ממלכי ארץ ישראל, אבל אין סיבה לצפות לגל של ביקורים בקברו של המלך השנוא. גם את קבר מליסנדה לא פוקדים המוני צליינים. שלישית, גם לפני גילוי הקבר היה ידוע על שלטון יהודי באיזור שהיום הוא גוש עציון בתקופת בית שני. הקיצר, שאול: כגולדשטיין אל גולדשטיין עלי להזהירך שאם אתה בונה על רבבות מבקרים בעקבות הגילוי, אתה יכול לצרף אותם את רבבות המבקרים בתל קריות, באמת הביאר, ובמחילות המוכרות כבר עשרות שנים בהרודיון ששימשו את לוחמי בר כוכבא.

למעלה