חשיבה נוגדת

אופירA

New member
מנהל
חשיבה נוגדת

הוזמנתי לחבר מאמר קצר על חשיבה נוגדת, ולא ממש ברור לי איך לשלוח אותו ללהבה כדי שתכניס למאמרים של הפורום (מייל, מסר פרטי, קובץ וורד). אז עלה בדעתי, להכניס אותו כהודעה בפורום, וכך גם אנשים שלא נכנסים למאמרים יהיו "מוכרחים" לקרוא... ולהבה - היא כבר תדע מה לעשות עם זה. נכון, להבה? חשיבה נוגדת שליטה על הנפש ועל התודעה באמצעות חשיבה מכוונת חשיבה חיובית, חשיבה מעצימה, חשיבה נוגדת - אלו הן צורות של שליטה באמצעות מחשבות על התודעה, על הרגשות וההתנהגות. כל השיטות הללו הם מעין היפנוט/תכנות עצמי - או במונח המקצועי: אוטוסוגסטיה. לא מדובר בתיזות פסיכולוגיות ריקות, אלא בהלכי נפש שמתרחשים אצל אנשים באופן טבעי, ושניתן לכוון אותם וללמוד אותם (אצל מי שהתהליך הטבעי לא טבעי אצלו). חשיבה נוגדת מבוססת על העיקרון, שאי אפשר בתודעה לחשוב שתי מחשבות בעת ובעונה אחת. מחשבה אחת מחליפה את המחשבה הקודמת לה. המחשבות משתלטות על התודעה, ואם האדם דואג לריכוז גדול של מחשבות בונות ורצויות, הכיוון הרצוי ישתלט על התודעה, ובהמשך - על הלך החשיבה האוטומטי. עבודה עצמית בשיטות אלו, עשויה להיות יעילה בניצחון על התנהגויות חסרות שליטה, על רגשות מכאיבים ועל תגובות רגשיות לסיטואציות בחיים. טוב לשלב חשיבה מכוונת עם העצמת ידע - קריאה מרובה (ורצוי באופן קבוע) של חומר העשרה בתחום שאותו רוצים להעצים: מחקרים מדעיים בתחום, חוויות של אנשים אחרים, ספרות מקצועית ואפילו מידע פרסומי/עיתונאי. חשיבה נוגדת: להתווכח עם המחשבות הרגשיות המזיקות, ולענות להן תשובות שכליות. חשוב לשנן את התשובות השכליות, גם אם הרגש מתקשה להסכים איתם. לדוגמא: רע לי בלב כי אינני מוצאת עבודה, ויש לי מחשבות רעות על יכולת העבודה שלי. הכשלונות החוזרים ונשנים בראיונות עבודה גורמים לי למחשבות שאינני שווה כלום, שאף אחד לא רוצה אותי, שאני לא מתאימה למקומות עבודה רציניים. חשיבה נוגדת - להתרכז באמירה פנימית שהשוק התעסוקתי בעייתי, והשיקולים של המראיינים במקומות העבודה הם שיקולים חיצוניים בעיקר. להזכיר שהיתרונות שלי אינם ידועים למראיינים, אלא רק לאחר שאני מתחילה לעבוד. להזכיר שניסיון העבר מלמד שאני מאד מתאימה לעבודה שלי. לדוגמא: אני מאד רוצה לזלול את העוגה המדהימה הזו. חשיבה נוגדת - לחשוב על המתיקות המוגזמת שלה ועל תחושת הבחילה שזה עלול להביא, על הערך הקלורי ועל הצער שייגרם כתוצאה מההשפעה על המשקל, על החומרים המזיקים שהיא מכילה ועל השמות שהם יעשו לבריאות שלי, על כך שהצורה שלה הרבה יותר מפתה מאשר הטעם שלה (נסו לדמיין את העוגה הזו כשהיא מעוכה...). חשיבה חיובית: להתרגל להסתכל על החצי המלא של הכוס. לחפש בכל סיטואציה בחיים את היתרונות שלה, את הצדדים החיוביים שלה. לדוגמא: התמודדות עם בן זוג קשה - להתרכז במחשבה על הצדדים הטובים באישיותו, לראות רק את היתרונות של החיים איתו. לדוגמא: המשכורת נמוכה - ב"ה שיש עבודה קבועה. התנאים בעבודה נוחים במיוחד. לדוגמא: הבן מתעצל להשקיע בלימודים - הוא מאד חברותי, הוא נחון בטקט וביחסי אנוש מעולים, וזה מה שחשוב בחיים. חשיבה מעצימה: להדגיש את היתרונות של מצב רצוי, ו/או את החסרונות של מצב שאינו רצוי - בהתאם לצורך. למשל: התמודדות עם קנאה והערצה של אנשים אלו, ועם בוז ונחיתות של אנשים אחרים (אני עצמי, משפחתי, חברי הקרובים) - מדגישים את החשיבות של הערכים והתכונות החיוביות של האנשים ה"נחותים" (רגישות זה ערך גבוה, מוסריות חשוב יותר מכל מקצועיות שבעולם), ומהבילים את התכונות של האנשים הנערצים (היא לא חשובה כמו שהיא נראית, זה הרבה רושם חיצוני. הרבה אנשים יכולים להתנהג כמוה, ולעשות רושם כ"כ חשוב. היא מתנהגת עם בעלה ועם הילדים שלה כמו עם סמרטוט - לא הייתי רוצה לחיות בנעליים כאלו). למשל: התמודדות עם מציאת עבודה - כנגד הפחד בפני מקום עבודה שנראה "טוב מידי בשבילי", להעצים את הנתונים החיוביים של התפקיד, ולהוריד מערכם של הנתונים השליליים/המפחידים. אם לא התקבלתי למקום שמאד רציתי, להעצים את החסרונות שבמקום הזה, ולהפחית מערך היתרונות והדברים שרציתי בו. כנ"ל אם אדם שרציתי את חברתו לא רוצה את חברתי. בעצם - כל השיטות הללו הן שיטה אחת: מחשבות מכוונות רגשות. חשוב ביותר לשים לב, לא ליישם שיטה על סיטואציה שהיא אינה מתאימה לה: לדוגמא - אם הילד חולה חו"ח במחלה סופנית, לא מתאים להתמודד עם חשיבה חיובית ולחפש את היתרונות של המצב, וצריך חשיבה מעצימה לכיוון של השלמה והתגברות. והחשוב מכל - אין טעם לעשות עבודה עצמית במצבים נפשיים אקוטים, כמו דיכאון וחרדות וכו'. העבודה העצמית נעשית במצבים שיש בהם שליטה יחסית. מסתבר, שעבודה עצמית נכונה בזמנים הטובים, משפיעה על איכות ההתמודדות בזמנים החלשים.

ננעץ ונשלח אל מאמרי הפורום

תודה אופירA

../images/Emo91.gif אחרי קריאה ראשונה

זה מדהים. זה ממש לתת שמות ומילים וגושפנקה לחשיבה שהכרתי (את חלקה). למשל את החלק של חשיבה מעצימה - זה תרם לי כרגע במיוחד, משום שלא חשבתי שהחלק הזה הוא מוסרי במיוחד. כשחשבתי כך, בד"כ הייתי מתייסרת קצת ואומרת לעצמי שזה לא יפה ל"הוריד" כך מקום/בן אדם, רק משום שלא הצלחתי בעצמי. בקיצור, החשיבה מהסוג הזה, עבדה חלקית עבורי, כי בעצם לא נתתי לה לגיטימציה מלאה.

אופירA

New member
מנהל
את צודקת!

זה לא מוסרי "להוריד" אדם רק בגלל שלא הצלחתי בעצמי. אבל שימי לב, שאני לא מוריד אותו בחשיבה המעצימה. אני רק נותן פרופורציות להסתכלות שלי. כי בטבע של ההסתכלות שלי - נתתי לו מקום הרבה יותר גבוה ממה שהוא באמת, ובחשיבה מעצימה אני פשוט מחזיר אותו למקום המציאותי! (ואל תשכחי, שאני לא משפיל אותו בפניו בהטחת מילים!!!). אני רואה את זה לאורך כל הדרך: התקבלתי לעבודה בתפקיד ביצועי אחראי בהוצאה לאור. במקום העבודה שלי מסתובבים המון בעלי תפקידים שונים, המון עו"ד ומנהלים שונים, כולם לבושים חליפות ומדברים בביטחון עצמי ובאסרטיביות. איזה מחשבות יש לי עליהם אוטומטית? איזה אנשים אינטליגנטים! איזה תפקידים מכובדים! איזה עוצמות יש להם, שאין לי סיכוי בחיים להגיע לשם! (אני מסוגלת לחשוב ככה גם על פקידה בביטוח לאומי). זה ממש לא נכון! ואני חייבת לחשוב נכון, כדי להחזיר את המבט שלי לפרופורציות האמיתיות: גם אני לומדת משפטים, ומצליחה מאד בלימודים, אבל לא מעוניינת לעבוד במקצוע הזה למרות שהוא יכפיל לי בקלות את המשכורת! לא רוצה את מה שזה יעשה לאישיות שלי. אני אקיא כל לילה. אף אדם אינו נעלה מעלי, בגלל שהיה לי רקע בבריה"נ, ולהם לא. מה שקרה לי יכול לקרות בקלות לאחרים, ולא כל אחד מסוגל לצאת מזה, כמו שאני יצאתי מזה (בזכות התכונות המיוחדות שלי)! גם אני איני נעלה מעל נכה בכסא גלגלים, שהתמודד 10 שנים עם ניתוחים שונים, ולכן נעצר מבחינת ההתפתחות המקצועית שלו, ונאלץ היום להתמודד בשוק העבודה עם נתוני המציאות שלו, ולא על בסיס היכולות הפוטנציאליות שלו!!! אז אם אני מזכירה לעצמי את האמת - זה נקרא להוריד את האדם? גם לגבי מקומות - כשאני מעצימה יתרונות ומהבילה חסרונות - אני לא מורידה מערך המקום ומעלה מערכו. אני עוסקת בבחירות שלי. יש לנו בחירות, ויש לנו כלים לבצע את הבחירות. אם אינני מעוניינת במקום עבודה מסויים, זה אומר שהוא גרוע? זה אומר שהוא לא מתאים לי ולא בחרתי אותו. אם אינני מעוניינת להתחתן עם גבר מסויים, זה אומר שהוא שלילי? לא. זה אומר שאני בוחרת להעדיף תכונות מסויימות, ולוותר על תכונות אחרות.

כשאת מתארת את זה כך -

זה נשמע לי כ"כ פשוט וחיובי ותורם לבריאות הנפשית ולהחלטות שאני יכולה לבצע בנחת מתוך חשיבה כזו. זה באמת לא עיסוק בהנמכת האחר, כמו התאמה אישית. הנמכת האחר שייכת יותר למשחק של האגו והפחד.

s h i r k u s h

New member
../images/Emo45.gif

מאמר נהדר, לקחתי לתשומת ליבי דברים שנכתבו ומקווה להצליח להפנים.

למעלה