חשיבה ושפה

arielii

New member
חשיבה ושפה

היכן ניתן למצוא דוגמאות או דיונים בנושא "מי קודם למי או מי מעצב את מי? החשיבה את השפה או להיפך?" קראתי שתי דומאות בקישור כאן לפי היפותזת ספיר-וורף. אודה למי שיוכל להרחיב.

arielii

New member
יש לי את שניהם-

אלך לדפדף ולחפש, אבל לא נראה לי שהוא מעמיק יותר מכך, כמו למשל ע"פ ההיפותזה של ספיר-וורף

arielii

New member
יש לי את שניהם-

אלך לדפדף ולחפש, אבל לא נראה לי שהוא מעמיק יותר מכך, כמו למשל ע"פ ההיפותזה של ספיר-וורף

nehud

New member
על חשיבה שפה ושקט

על פי הפילוסוף הסיני לאו צא אילו יכלה הייתה ההוויה להתאים לדמותם של המילים, הייתה ההוויה מובנת רק למעטים המקשיבים למילים, היות שלא ניתן לבטא אותה, ההוויה נמצאת רק למעטים המקשיבים לדממה הדממה נשמעת אם שוכחים את כל מה שנלמד, לא ניתן לשכוח את מה שנלמד כאשר קיים: חשש משגיאות ופחד מפני אובדן, כאשר משתחררים משגיאות, מאובדן ומוות באה ההבנה המיוחדת עצמה: באהבה אהוד

לוודוויג ויטגנשטיין

עסק בפילוסופיה של הלשון . בספרו הטרקטטוס יש שם משפט מפורסם: "על מה שעליו לא ניתן לדבר, אודותיו יש לשתוק". כלומר - עפ"י ויטגנשטיין ניתן לפרש שאין מחשבה מחוץ ללוגיקה - שגבולות השפה (הגבול בין מה שהוא בעל מובן לבין מה שהוא חסר מובן) שורטטו מתוך השפה, ולא מחוצה לה. דרך אחרת לפרש משפט זה היא שפילוסופיה הוא דבר שלא ניתן לדבר עליו כלל (כלומר הוא תחום ריק מתוכן, ולמעשה אינו תחום כלל, אלא רק אשליה של תחום). הטרקטטוס היכה גלים וזיעזע טאבויים בדברו על המדע , שפה , לוגיקה ועולם המחשבה בהקשר לשפה. יש לו ספר מרתק נוסף שנקרא - "חקירות פילוסופיות" ששם ויטגנשטיין מצביע על השפה הטבעית כמדיום הטבעי למחשבה - שבו טבעי לחשוב, שבו אנחנו איננו מאבדים את דרכנו בדרך כלל - אך גם כמקור לשאלות פילוסופיות. שם הוא בהחלט דן בשאלה מה קדם למה . ממולץ לקרוא אותו , הוא מביא דוגמאות מאוד ברורות מהשפה האנושית עד כדי לוגיקה צרופה שלעיתים (כמה שזה ישמע אבסורדי) קשה להבינו ולרדת לסוף דעתו. מרתק.

arielii

New member
יש לי את שני הספרים

למעלה