אני ממש מקווה שאת לא רצינית
איך את משווה קבוצה אלימה ובלתי חוקית לקבוצה שאולי עמדותיה מייצגות מיעוט אבל היא חוקית ומעולם לא פעלה בדרך של אלימות? טשטוש הגבולות בין אלימות ממש ובין החזקה בעמדות קיצוניות הוא מסוכן כשלעצמו. משוואה לפיה הטמנת מטעני חבלה, פגיעה ברכוש ובאנשים, אגירת נשק בלתי חוקי--שהן פעולות שגרמו להוצאת כ"ך מחוץ לחוק--שקולות לפעולות של משא ומתן (גם אם הוא מתנהל למול אנשים שאת (וגם אני) לא מסמפטת)-- משוואה כזו היא מזיקה בעצמה. היא נותנת לגיטימציה לאלימות ממשית. את יכולה לחשוב מה שאת רוצה על ביילין ושות', שהם טועים ומטעים, טפשים ומטופשים, מעלים רעיונות מזיקים ומסוכנים, פועלים בכיוונים גרועים ביותר, וכיוצ' אבל זה לא הופך אותם לשווי ערך לכ"ך. העמדה כזאת של פני הדברים, כאילו יש שוויון ואיזון בין פעולות חוקיות של צד אחד ובין פעולות אלימות ובלתי חוקיות של צד אחר היא זו שבגללה, בין השאר, נרצח רבין. אגב, בישראל, זה כמעט תמיד כך: השמאל (גם הקיצוני) פועל בד"כ בדרכים חוקיות (הפגנות, משא ומתן) או לפחות בהפרות מינוריות של החוק (הפגנות לא חוקיות) והימין הקיצוני פועל גם בדרכים אלימות מאוד ולא חוקיות, כמו כ"ך (והימין המתון לכאורה עושה השוואות כמו שאת עשית ונותן לו לגיטימציה). באנגליה, למשל, זה אחרת. שם אפשר לראות אלימות גם מצד קבוצות שמאל (למשל פעילים לזכויות בע"ח ששולחים מעטפות ממולכדות למדענים). אני מאוד שמחה שהשמאל כאן לא אלים ומצטערת שהימין כן. אם כבר עולה ענין רצח רבין, אני רוצה להוסיף: לאמא הימנית שדואגת לגבי תחושותיה של הבת שלה ביום רבין: אני לא משתגעת על ימי רבין (וגם לא על האינפלציה והרביניזציה של כל מבנה, כביש, שכונה שנקראים כיום על שמו). אבל למיטב הבנתי ליום הזה יש חשיבות נפרדת מהעמדה של רבין. הרעיון, להבנתי, צריך להיות בדיוק בירור של המשוואה המוטעית הזאת שמטשטשת את הגבול החשוב שבין אי-הסכמה ופעולה מנוגדת במסגרת החוק לבין אלימות והעידוד להשתמש באלימות על מנת להתגבר על הצד שכנגד. אני מאמינה שכמי שמשתתפת בדיונים כאן, כלומר כאמא שערה לחינוך של הילדים שלה, ולא לוקחת את זה כמובן מאליו, את לא אדם שמאמין ברצח פוליטי כשיטה לגיטימית. זה צריך להספיק לתת הרגשה נוחה מאוד לביתך גם ב"יום רבין". במקומך, הייתי מספרת לבת שלי על רבין, מדגישה שדרכו נראתה לך מוטעית (ושזו גם עמדתך היום), אבל שאת מצטערת שדרכו נקטעה באופן כזה כיון שזה מדרון חלקלק שבסופו שלטון בלתי דמוקרטי שבו כולנו נסבול. הילדה שלך לא צריכה להתבייש בשום דבר.