חרדית לשעבר

גליה1963

New member
חרדית לשעבר

לא חרדית ולא חוזרת בשאלה, אם כי למדתי בבית יעקב בשכונות. היו בתי ספר כאלה בזמנו. הבית לא היה חרדי אבל ללבוש פתאום בגיל הנעורים מכנסיים דרש המון אומץ עד שנכנעו ואחר כך קיבלו באופן טבעי.

הייתי תלמידה מאוד מאוד ״חרוצה״. (טוב, נגיד, במושגים שלהם. לא למדנו שום דבר לעומק באמת). אבל עם סיום היסודי היבנתי שעל לברר כמה שאלות של זהות לפני שאני בוחרת את דרכי. כבר אז החלו השמועות להעלות שבסמינר הישן של ירושלים עושים הפרדה בין האשכנזיות והספרדיות. זה בא משום מקום. בהתחלה לא האמנתי וחשבתי שמועה. זה נשמע כל כך מופרך ולא אנושי. מה זה? למה? מייד היבנתי שלשם הכבוד העצמי כף רגלי לא תדרך בסמינר הזה ויהי מה. התחיל לחץ של המורות (אשכנזיות וכמה ספרדיות- ליטאיות מהדור שקדם לש״ס) שכלל עלבונות על אופיי החלש, עמדתי על דעתי שאני אבחר בתיכון דתי-לאומי שמגיש לבגרות. הלא אני ״חרוצה״ לא? פתרו אותי כבעל אופי חלש ונגרר ובזה נגמר מעמדי המכובד בבית יעקב.

כיום, בניגוד לאנוסים האשכנזים פה אני לא מגדירה את עצמי כחוזרת בשאלה. מצחיק, אבל שאלות כפירה לא עולים לרוב אצל הספרדים. אנחנו פשוט הופכים למסורתיים וזהו. למה לאשכנזים זה קשה?

מה יחסי לחרדים? כעס עצום על השיטה האנטי ציונית. תעשיית החזרה בתשובה שנועדה לערער את הבטחון העצמי של החילונים והמסורתיים באורח חייהם. תוהה על הכפייה נובעת מחוסר ביטחון בדרכם. למה הם צריכים לראות אותנו בדרכם אם הם עצמם בטוחים בו?

אבל יש לי gilty pleasure חרדי משלי. התפעמות מעילויים. את זה אי אפשר לקחת ממני. לאחרונה גיליתי את הפרשן אבי בלום בכיכר השבת. חרדי ליטאי שעובד לפרנסתו (עורך דין) וכותב פרשנות בעברית רהוטה מאין כמוה. כנראה המשיך לקרא עיתונים של חילונים על אף האיסורים. האומץ הזה תמיד הרשים אותי. אני קראתי אבל מתוך תחושת אשמה.

כאשר החרדים טובים הם הטובים מכולם (אדם ברוך, יעקב ויינרוט). זאת הסיבה שאני תומכת במאבק של יאיר לפיד נגד העסקונה החרדית ששבתה אותם בקיצבאות עוני. אם החרדים ישתלבו בחברה הישראלית על בסיס שווה (ולא ניתן לכבד גבר שלא עובד למחייתו ותלוי באשתו. פשוט כך) כל כך יהיה טוב פה.

כמה דברים על אבי בלום. אה, הוא נשוי

http://www.kikarhashabat.co.il/author.php?id=188

http://www.bhol.co.il/Article.aspx?id=6807

אבי בלום
אברהם (אבי) בלום (נולד בה'תשל"ח, 1978) הוא עיתונאי, פובליציסט ועורך דין חרדי ישראלי, משמש כפרשן פוליטי של רשת קו עיתונות דתית.
ביוגרפיה

נולד ברחובות, בוגר ישיבת אור ישראל בפתח תקווה. החל את דרכו בתקשורת כשפרסם מאמרים באתר בחדרי חרדים (תחת שם העט א. מור). בשנת 2007 החל לכתוב את הטור הפובליציסטי "בית ספר לפוליטיקה" ברשת קו עיתונות דתית, וטוריו מפורסמים גם באתר כיכר השבת. בשנת 2011 החל להגיש יחד עם העיתונאי יעקב ריבלין תוכנית שבועית "פילפוליטיקה" ברדיו קול ברמה. כמו כן הוא משתתף בתוכניות קבועות בדיונים ובפאנלים שונים בטלוויזיה.
בלום סיים בהצטיינות את התואר הראשון בקריה האקדמית אונו ולאחר מכן המשיך את לימודיו במסלול ישיר לדוקטורט באוניברסיטה העברית. הוא עורך דין במשרד כבירי, נבו, קידר, ומתמחה במשפט מנהלי. מכהן כמנהל בתוכנית הלאומית לילדים ולנוער בסיכון הפועלת מטעם חמישה משרדי ממשלה (חינוך, רווחה, ביטחון פנים, בריאות, קליטה) וחבר בוועדות ממשלתיות העוסקות בתחום.
מתגורר באלעד.

במגזר החרדי מעמיקים את ההבדלים,

מנהיגים את שיטת ההפרדה הגזענית(כמובן שמתרצים זאת על ידי צידוקים רוחניים וכד') וגורמים לכך שהמצב מתקבע לעד כפי שהיה בקום המדינה ולפניה שאז לכאורה האשכנזים היו משכילים יותר משום שבאו מאירופה...לעומת המזרחיים מארצות ערב ואפריקה...- כך זה יישאר שם תמיד (כן, מזעזע...כי לכאורה הם אמורים לדגול באהבת חינם והאחר ועוד...)- (ואגב, עלבונות והשפלה עוברים כל מי שקצת שונה/משתנה..- וכל הדרכים כשרות בנוגע לכך, כמי שלמדה בבית יעקב רק אזכור קל -מעלה בי זכרונות מרים)
-
לכן במציאות החרדית הנבדלת, בגלל חוסר העירוב נוצרת קבוצה "משכילה" וקבוצה "תמימה" ..אי לכך אלו אשר מעלים שאלות וחוקרים יותר הינם אשכנזים ברובם ( נכון זו הכללה גסה..אך לא נובעת מגזענות)..ואילו אצל המזרחיים לעיתים היציאה רק מתוך חוסר כוח לשמירה על המצוות והחוקים וכך הם הופכים בעצם לשבבניקים או למסורתיים..
- זו לדעתי סיבה אחת מיני רבות.
אני מאמינה שגם מזגם החם של ההורים שילדיהם "סרו " מן הדרך מחזיק אותם קרוב אליהם ובכך נתונים יותר להשפעה אשר תחזיר אותם בתשובה או תעצור את ההתדרדרות..
לעומת הקרות האשכנזית המנתקת והמחרימה יותר.
בנוסף התמימות (עייני ערך עובדיה יוסף) והצורך בדמות תומכת וחמה (עייני ערך אלוהים השותק והמקשיב).. -
כמובן שמטבע הדברים ,דברים אלו משתנים...
- זה בקצרה, משום שזה נושא לדיון רחב מאוד...

לגבי הערצתך למלומדים החרדים- עברית רהוטה נלקחת מן התנ"ך ולכן אין זה פלא שהעו"ד המהולל יודע לכתוב..., אדם ברוך חרדי???, וינרוט גם אינו מייצג, מלבד זאת שהחרדים מוציאים אותו מהשרוול בכל פעם שישנה התקפה על חוסר השכלתם.
לא מכירה את בלום, לכן לא אגיב לגביו.
אבל עולה בי השאלה- מה את רוצה להגיד בכך שנתת דוגמאות, שישנם חרדים מוכשרים??? (קצת תמהה על המשפט: "כאשר החרדים טובים הם הטובים מכולם ")
נו...ו...?? זה לא סותר את העוות הגדול בדרך החיים הזאת .
אולי נקודת המבט שלך קצת מצומצמת? (לא מתקיפה, אבל תנסי לראות מנקודת מבט רחבה יותר)

גליה1963

New member
הטובים מכולם

פשוט מתפעמת מאנשים כמו ויינרוט. החריפות של השכל לא תמצאי אצל אחרים. כן, זה הגמרא. הרבה חרדים היו יכלו להיות כמוהו אילו היו אינדוידואליסטים ולא מסתנוורים מהכסף חינם שגפני את פורוש סחטו בשבילם מקופת המדינה שבסך הכל קושר אותם לרבנים פרימיטיבים. את מופתעת מהערצה שלי של החרדים החזקים שיצאו ולמדו. מה לעשות, אין לי דבר נגד הזהות החרדית ככזו בתנאי שירכשו השכלה ולא יערערו את בטחונם העצמי של הציונים.

כנראה פה בפורום האנוסים יש הרבה מרירות מובנת ומיאוס בכל דבר חרדי שככה חנק אותכם. אני מבינה מאיפה זה בא ואילו הייתי במצב דומה הייתי רואה גם אני את הדברים בצורה כזאת. אבל אני מבחוץ תודה לאל. וכאשר אני רואה עילויים רהוטים, חרדים לשעבר, כמו דב אלבויים ואדם ברוך, שתורמים לתרבות הישראלית אני אומרת כן ירבו. האמת, הם הטובים ביותר. את מי עוד ניתן לקרא? נכון שמערכת החינוך החרדית מגדלת יותר נפל ונושרים ואנשים שפשוט לא בנויים לזה, וחוץ מהמדים שום דבר בהם לא באמת חרד לדבר ה׳ במקרה הטוב, ובמקרה הרע הפרמיטיביות מובילה אותם לקצה חשוך ומאוס. אבל המעטים הטובים שגם תורמים לחברה הם האור בחברה הישראלית. מצחיק שהחרדים מוקיאים אותם כחוזרים בשאלה רח״ל.

זאת דעתי. אבל רבים פה בפורום (כעת) קרועים וסובלים וקצת מוסר להם לשמע שיש דברים טובים בחרדים. כאשר תעשו את ההכרעה (ללמוד! לעבוד! להיות ציוני!) תראו שהעולם החרדי השאיר גם דברים טובים באישיות שלכם שלא הייתם מקבלים באף מקום אחר. העולם החרדי צריך להשתנות ולכן חשוב שלפיד ופירון יכפו את השינוי הר כגיגית. לפיד טוב לחרדים.

מתנגדת לדברייך...... ,המועילים מכולם.:

אני מתפעמת מאיינשטיין, מדקראט, מדרווין, מצוקרברג, מפייג'... (גמרא?) , גמרא אולי זה חידוד מוח(לא בטוחה בכלל,) אבל יש הרבה חידודי מוח שווים באותה מידה ואף יותר...(ועם תוכן..)

לי, בניגוד אלייך יש הרבה נגד הזהות החרדית והרבה פחות לחרדים באופן אישי, כן, נגד הממסד, הדרך, השיטה, ההנהגה, העווית, הכפייה,האמונה העיוורת, החוסר בדיקה, הכניעה , למה שאת קוראת זהות חרדית אני קוראת הנהגה שמכתיבה את כל המהלכים (שאת כאובה...כסף ועוד..) בעיקר ולא לאיש הקטן (שהאמת , גם הוא תורם לכך בחוסר הבעת עמדה ובכניעה כך שהוא גם נגוע...)
בדבר אחד אני מסכימה איתך , למרות שאני לא ממעריצי לפיד, אבל שינוי מבחוץ וכפיית ליבה רק יעזרו לחרדים.

דווקא את היא זו שעזבה מתוך מרמור וכעס על אפליה...
בעוד שאני למרות היותי "מרירה וטעונה" לא רצתי להוריד את החצאית מכעס ,ספגתי את ההשפלה, את שטיפות המוח...ועוזבת מתוך שיקולים שכליים (לא אשקר, גם רגשות שאבדו..ובעיקר ההכרה בדרך הנכונה )

כן, אולי התקפתי...(מתנצלת)
נכון, אני מודה שזה מחרפן אותי לשמוע את ה"חטאנו לפנייך בלילות כיפור" של חסדי עובדיה יוסף...(לא יודעת למה הזכרת לי את זה.)
מתוודה שאני אכולת כאב על המחנק...
-אבל עדיין מפוכחת...ולא מסיקה מסקנות שגויות מאי אלו אנשים מעטים ...
..אל תדאגי, אני רואה את האנשים הטובים הפזורים בדרך (התמימים והשבויים), ואפילו מסנגרת עליהם בוויכוחי עם חילונים...אבל בחייך, אני מדברת פה על המכלול ולא על הפרט

גליה1963

New member
את צודקת.

אולי בגלל שכספרדית אף פעם לא הייתי בשר מבשרה של היהדות החרדית. לא ברור למה הם צדו אותנו בשכונות. אילולי הציד הזה שבו פיתו את הורי דרכי לא היו מצטלבות עם העולם המיושן והמוזר הזה. תינוקות שנשבו היינו אנחנו. מישהו יודע למה היה דחוף להם לרדוף אחרינו? יתכן שהיה כאן עניין כספי (כספים לפי מספר הלומדים במוסדות) או עניין אלקטוראלי (מצביעים לג׳). לא ספרו אותנו ואני מזמן שכחתי ועברתי הלאה.

מה את רוצה שאגיד לך. יש משהו בלתי רצוני בהנאה שלי מקריאה של חרדים וחרדים-לשעבר שתורמים לכלל התרבות העברית. תגידי הם לא מייצגים. ללא ספק. אז הם לא מייצגים. הכעס שלך על המחמאות שלך בא ממקום אישי. אני המשכתי הלאה.

המפעל הזה של ״חברת הלומדים״, לפני המוטציה המיפלצתית כאשר שלוחי הרבנים בכנסת ישבו על השיבר של המדינה, היה מיועד במקור למתי מעט נבחרים. מה שקורה היום זה תוצאה טבעית כאשר הישיבות הפכו לערי מקלט לסתם בני אדם של אמצע הדרך שהיו צריכים לצאת לחיים (ובסוף היום לקרא את הדף היומי). מכאן הכישלון.

חידוד מוח

כמי שהשתייך לקבוצת הלמדנים והמעמיקים, הגיע הזמן לומר: תפסיקו עם הבולשיט הזה שחידוד המוח שנוצר בעקבות לימוד הגמרא מביא תועלת ממשית.
השיבה התלמודית כפופה מלכתחילה לנתונים התלמודיים והיא לעולם לא תוכל לצאת מן הקופסא. להיפך, לעיתים נדרש עיקום מוח על מנת לפלפל ולהתאים את הדברים לכתוב.

הלמדן הגדול ביותר לא ידע אנגלית, מתמטיקה, מדעים ללא לימוד מאומץ והחשיבה התלמודית לא תועיל לו בהם ואף להיפך.

בלימודיי בעבר במכללות חרדיות, היה זה משעשע לראות את בוגרי הישיבות הליטאיות מנסים לרדת לעומקם של דברים במקצועות שונים לפי החשיבה התלמודית. זה לא עובד ככה.

החרדים עושים עוול עצום לילדיהם בכך שאינם מקנים להם בסיס שיעמוד איתן להמשך חייהם ויהווה כלי איכותי לצורך יציאה למעגל העבודה.

כשאני כותב זאת, הזעם מציף אותי. הפסדתי המון בחיי בשל השתייכותי המגזרית.

שכחתם את הרמב"ם וכל התנאים והאמוראים שהי

חריפים בשכל פי כמה וכמה מאיינשטיין וכו
קראתם פעם את היביע אומר של הרב עובדיה וראיתם מזה חריפוצת וגאונות הא
אתם ממש נגד לפני שראית וקראתם ובדקתם ואני לא אדם חרדי
ולדעתי הרב עו דיה זה יחיד בדורו ואולי גם בדורות לפני .
אז כדאי שתשמרו על כבודו .

יש לי חדשות בשבילך

אני עשיתי את ההכרעה לפני שנים, ועדיין מבין שההתלהבות שלך מחריפות השכל של החרדים מוגזמת, כי מצאתי בציבור החילוני אנשים חדים הרבה יותר מ"דמויות ההוד" שאת חושבת עליהם סטייל ויינרוט.

נ.ב. אבי בלום?
את רצינית?
אני אפילו לא יודע איך להגיב.

גליה1963

New member
תודה

הבית שלי עמוס בספרים ואת המחלה הזאת קיבלתי כנראה שם. אצליכם. נכון, אדם ברוך ז״ל הוא לא החרדי הקלאסי. אבל אני ממליצה לך על כל ספר שלו. אין ולא היה בתרבות הישראלית מישהו כמוהו.
טוב, את מי אתה ממלץ לקרא? אני מדברת על מי שתורם לתרבות הישראלית. אני ציונית מושבעת.

אז עכשיו אנחנו מצטמצמים

לכך שהחרדים מפיקים רק את האנשים הכי חריפים במדינת ישראל, אבל בעולם הם כבר לא משהו?

אין לי באמת מושג מה הטעם שלך אז אני לא יכול ולא מוצא טעם להציע הצעות קונקרטיות. הנקודה הייתה שגם אם לטעמך אדם ברוך הוא הכותב הכי מדהים שאי פעם דרך על כדור הארץ, מדובר בטעם סובייקטיבי שלך בלבד, שלא מלמד בכלל על בוגרי המגזר החרדי.

עמוס עוז, סיפור על אהבה וחושך

אין ספר שמגלם ישראליות ציונית (לבנה שמאלנית ומתנשאת)
יותר מהספר הזה

אגב גם הוא למד בבית ספר יסודי דתי (תחכמוני בירושלים)
עד שעבר לקיבוץ

בטח תהני גם מספרי חיים סבתו

אני מסכים איתך שברמת היסודי/תיכון בחינוך החרדי תרבות הלמידה חזקה
יותר, אבל היא כרוכה במחיקת האפשרויות להצטיין בהמון תחומים אחרים מוזיקה/ספורט/אומנות וכו'

גליה1963

New member
עמוס עוז

קראתי ולא התרשמתי. טעם אישי.

מזרחים לא אוהבים כופרים זאת הבעיה שלנו עם האשכנזים. בין אם הם אנטי ציונים כחרדים או כופרים כחוזרים בשאלה. זה היינו הך. הנאמנות שלנו לעם ישראל מושרשת. נכון שאצל האשכנזים הכל בא בכפייה נוראה ובשטיפת מח פתולוגית ומכאן הריאקציה. אבל עלי לא מקובלת הבעיטה הכוללת. אשרי הספרדים.

הבעיה שלכם עם האשכנזים

היא שחלקכם בחר להתבולל בתוכם, כולל לבישת כובעים וחליפות כמנהג
אבותיכם במרוקו ותוניס

באמת יש משהו דפוק באשכנזיות המזרח אירופיאית, שנכשלה בהטמעה של הספרדים בארץ
(בניגוד לצרפת ששם המרוקאים הם אליטות)
תקראי את פה ושם בארץ ישראל של עמוס עוז על המרוקאים בבית שמש (אם בא לך)

ואילולא האשכנזים הכופרים לא הייתה קמה מדינת ישראל, ואולי היה עדיף שכך

למעלה