חקירה

חקירה

היי לכולנו... arik293 זוכרים? אני הוא בשינוי קל. אבקש לשתף אתכם בהתלבטות כלשהי. כפי הידוע.... עודני שם... (כלומר בתחפושת ואי אלו מצוות שבפרהסיה...) ומסופקני מאוד אם יש סיכוי שזה ישתנה.. בראש השנה האחרון, התכתבתי במסרים עם אחת מחברות הפורום (נעלמה משום מה...). אך דא עקא שמחלל השבת והחג הזה, שימש בו ביום גם כשליח ציבור במנין חשוב... לקיים מה שנאמר: הנני העני ממעש.... התחבטותי היא בפן המוסרי, שהרי ידוע לכולנו הכלל "מה שלא יודעים לא קיים" (לתשומת לב הבוגדים בנשותיהם...). ובכל זאת קיימת תחושה שאתה ניצב במקום בו אתה משמש שליח של ציבור הדוגל בדרך מסויימת ומאמין שש"ץ מעין זה שולח את תחינתם היישר לגיהנום... האם בעובדת היותי כופר המאמין שמעבר לניגון המרגש לא קיים כלום, מורשה אני לעולל זאת לאלו הסוברים אחרת? במילים אחרות: האם זה מוסרי לירוק לצלחת המרק של זולתי ללא ידיעתו...?

בתצ1

New member
גם אני מתחבטת בזה רבות..

כמו למשל כשאני נמצאת אצל ההורים שלי..האם להקפיד על כלים בשר וחלב גם כשהם לא רואים.. בא נאמר שתכלס אין רע בזה..כמו שאין רע בכל דבר רע אחר.. אבל אם ניכנס להגדרות של המוסריות שהעולם המערבי מגדיר ..אז ניתן לומר שיש בזה מין המגעילות וחוסר רגישות..

דעתי בנושא זה היא

שאם האנשים/משפחה מכבדים אותך כמו שאתה אין כל סיבה שלא לכבד אותם ואת ה``דת`` שלהם אפי` כשזה למשל בסתר בשר וחלב..(כשאתה אצלם)

לדעתי

אם אתה מתנדב לבצע עבודה, ק``ו אם אתה מקבל עליה תשלום, ומספק להם ``סחורה פגומה`` אין הדבר שונה מכל גניבה אחרת. צריך להיות מאד יומרני ושחצן כדי להחליט שאמונתך היא המכרעת עד כדי לכפות אותה במרמה על הזולת.

rigoletto111

New member
תשמעי, אם אלוהים ישלח לגיהנום

צדיקים גמורים רק משום שהחזן שלהם מבלי ידיעתם מחלל שבת, ממילא תפילה לטיפוס כזה לא ממש תשנה הרבה, נכון? אם לא, אז השואל גם בסדר. בכל מקרה הוא לא מכר "סחורה פגומה" ולא גנב כלום - הוא לא מכר להם בשר לבן ואמר שזה בשר כשר. ביקשו ממנו להתפלל, ולא שאלו אותו על חייו הפרטיים, והוא פשוט עשה מה שביקשו.

rigoletto111

New member
או , דוגמא פחות נעימה...

אם מישהו יקפוץ עליך ויחבק אותך כשאת חולה, שלא יתלונן אם הדבקת אותו בשפעת. את לא חייבת למסור לכולי עלמא את תוצאות משטח הגרון האחרון שלך, רק בגלל שלמישהו מתאים חיבוק.

../images/Emo13.gifאצלנו מזהירים כשחולים בשפעת

אם מישו רוצה להתנפל בחיבוקים ובנשיקות בהכרח הוא אדם שאוהב או אדם קרוב ואדם כזה לא נרצה להדביק בשפעת. אצלנו נהוג לצפות מראש את הנשיקה, לסמן להתרחק ולומר "אני לפני שפעת". זה נראה לנו כ"כ טבעי כלפי האהובים עלינו שלא נצפה מהם אחרת ולא ננהג אחרת. לא חייבים לומר את המחלה או תוצאות משטח הגרון אבל להדביק במחלה אדם אהוב רק כי לא יכולנו לומר שיתרחק? צחקתי ממה שאמרת שעל זה שלאלוהים שרוצה להעניש בגלל "חטא" של האחר במילא אין טעם להתפלל ואם הם המציאו לאלוהים תכונות לפחות שתהיינה של טוב לב ונדיבות. ההצדקה למעשה היא חברה סגורה וקשה שלא נותנת לחברים שלה חופש וחייבים לשקר להם. אגב1, יש דמיון בדוגמא של לתת למישו בשר לבן בלי ידיעתו. כולנו מאמינים שלאלוהים לא אכפת מה אתה שם בצלחת וכל ההוראה הזאת שטותית ולכן מדוע לא לתת למישו בשר טעים לבן כשהוא מבקש סטייק בקר? ההוראה לא תפגע בו כי אין לה הצדקה והוא רק יאכל סטייק טוב יותר? אגב2, זה בדיוק מה שעשו לי חברים חילוניים כשהבינו שאני אתאיסטית, לא מאמינה באלוהים ובדת ולא אוכלת חזיר. הם ביקשו בשקט להכין לי סטייק לבן ואחרי שאכלתי הודיעו לי שזה היה בשר לבן. הדוגמא שלו שונה כי הוא היה בין הפטיש לסדן ולא חשב מראש איך להתחמק בלי לעורר חשד. אצלו זה היה בהכרח כי הוא חייב להמשיך להיות שם. לדעתי בזה השוני.

uri80

New member
אגב1 שלך הוא חוצפה לא נורמלית.

לא נראה לי שזה משנה אם לדעתך או לדעתי זה לא מזיק לבן אדם. יש ענין מסוים של כבוד לאמונתו של אדם אחר והכשלתו בכך בכוונה היא פשוט סוג של חוצפה לדעתי. נ.ב. זה לא יותר טעים.

חשבת לרגע שאני עושה דבר כזה?

הרי סיפרתי שאני דואגת לכלים וכוסות חד פעמיים לאורחים החרדים שלי כדי שירגישו נוח ואני אומרת להם את האמת. אגב1 הוא מה שעשו לי פעם והודיעו לי אחרי שאכלתי ואולי עשו כמה פעמים בלי להודיע לי. אחרי כל סיפורי הילדות בבצפר חילוני על אכילת החזיר, המוות והיהודים לא בא לי לאכול חזיר, בלי קשר לאלוהים. הם ידעו שאני אתאיסטית ואין סיבה דתית אבל לפי המובן העמוק של הכללים שכתבתי היו צריכים לנהוג בכבוד. הם דווקא טענו שהיו מוכנים שיעשו להם דבר דומה.
לא תמיד אפשר לחנך את כל העולם והם היו חברים. אגב2 הטעם תלוי בשף. חבר בשלן טוען שהטעם שונה ואפשר להבחין אבל יש דרכים להפוך כל מוצר לטעים. בניגוד לך אני לא יכולה לחוות דעה. מאז המקרה ההוא לא אכלתי ביודעין חזיר. לא מפריע לי להמשיך בחיי בלי לאכול סטייק לבן.

הכוונה שלהם היתה טובה

הם לא היו רעים והכוונה שלהם היתה טובה. אם לא קורה נזק בלתי ניתן לתיקון לא תמיד כדאי לחנך את כל העולם. אני מניחה שהם לא היו מתנהגים בדרך הזו לאנשים דתיים.

admor

New member
אפשר להלוות את החברים שלך

אני לא אוכל בשר בכלל לא נוגע בבשר....

אם אתה מבקש כמה מסיונרים בנושא הזה

יש לי כמה חברים כאלה אבל אי אכילת בשר לא תספיק. יש דיני כשרות מיוחדים של מספרי E ותורה שבע"פ ובכתב שלהם. אתה אוהד? אם אתה לא יודע מה זה מספרי E כנראה שלא.

admor

New member
אני צמחוני פאנט

מספרי E הם מספרי תוספי מזון? (זה מה שזכור לי). אני ממש לא אוכל בשר ובטח שלא חזיר או ארנבת. <אדמור רעב ומת לאכול על חשבון החברים של לילה>

אם אתה לא מכיר דיני כשרות של E

אתה לא יודע מזה פנאטיזם בנושא.
הם בודקים שאין מוצרי חלב או בשר ברכיבים ומבקשים הכשר דתי מחמיר. לא מזמן הם הצטרפו לחרדים במלחמה על הג'לטין במילקי. חשבתי שאתה מזמין מישו מהידידים האלה שלי אבל הזמנת דווקא את הקרניבורים? כל הידידים שלי יודעים לבשל בגלל חוסר הכישורים שלי.
הווגאנים יודעים לאפות הרבה יותר טוב מהקרניבורים ואם אתה רעב אני ממליצה עליהם. אני מעדיפה תמיד מאכלים ווגאניים.

אני מדמיין אותך בטח עם זקן מבולגן

ופיאות של איזה בריסקער עם פראק והמבורג אתה בטח גם משמש כראש ישיבה באחת מהישיבות הטובות בארץ (חברון? ביסמתס? אור ישראל?) ובטח בין התקיעות למוסף הלכת לשירותים כדי לקיים את ``מצוות`` חילול החג ולגלוש בפורום לאחמ``כ ניגשת למוסף ובבכיות שהרעידו וזיעזעו כול מתפלל צרחת ה-י-ו-ם ה-ר-ת ע-ו-ל-ם... אפילו אם זה לא אתה אבל מאוד יתכן שאחד מהראשי ישיבות האלה במצב שלך... בכל אופן עשית שטות שניגשת כי זה א. בודאי לא מוסרי ולא משנה עם אלוהים קיים או לא אבל רימית אנשים. ב. מה הענין שגלשת? את מי רצית לדפוק? אתה מאלה שעושים עבירה רק בשביל העבירה למשל להדליק את האור בשבת וישר לכבות מה הענין בזה?

למען תנוח דעתך

א. למרות האמור "וזקנו מגודל", שלי, מגולח לגמרי... (כן, כן, זקני העליון....) ב. איני אברך, עובד. ג. נתבקשתי לגשת והסכמתי. ד. כבר מזמן לא קיים בי "הריגוש" במעשה "עבירה". פשוט הכרתיה כאן והתעניינתי איך היא שורדת את החג. אבל אתה בסדר....

שאלה מוסרית מעניינת שנתקלתי בה

אני מכירה את מה שהזכירו פה על כלים כשרים מהכיוון ההפוך. לפעמים הגיעו אלי הביתה חרדים (יש לי קרובים רחוקים חרדיים שבים לביקורים פעם ב.. ומשום מה גם מסעי התרמה ושכנוע לא פוסחים על הבית שלנו ואני לא יכולה בלי להציע לשתות כי הם תמיד נראים צמאים ועייפים). הייתי צריכה להציע שתיה או משהו לאכול ובבית שלי אין כלים כשרים. הם חקרו אותי כמה פעמים כדי לדעת אם מותר להם להתכבד. מבחינת שתיה נתתי להם מים קרים בכוס חד פעמית או שתיה חמה בכוסות חד פעמיות ומצאתי משהו עם הכשר שרובם הסכימו לאכול והשאר עברו את הביקור בצום של שתיה בלבד. אני חושבת שמבחינת ארוח צריך לכבד את השני בלי קשר לאמונה. מצד שני אני מתארחת לעיתים רחוקות מאוד(משפחה רחוקה מאוד) והם לא אורחים קבועים ולכן קל לי לשמור לא לפגוע באמונתם ולהיות ישרה איתם ואצלכם זו משפחה קרובה. לפי מה שפעם הם אמרו לי, כשהתעקשו שלא אחלל בגללם את השבת למרות שידעו שאני חילונית לגמרי, החטא של החטאה נופל על המחטיא.. המקרה שלך שונה ממקרה של סתם לשמור בין בשר וחלב כי אם תפסיק להיות הש"ץ אתה צריך להסביר וחושף את עצמך. כל עוד לא החלטת אני חושבת שהם לא נפגעים מהתפילה שלך גם לפי אמונתם כי הם לא יודעים על הבעיה. האמונה שלהם היא שהתפילה לא מתקבלת למרות שהם התכוונו? לפי ההסברים שהקרובים החרדים הסבירו לי בעניין השבת כשהתעקשו שאבטיח לא להכין בשבת ארוח לביקור שלהם החטא לפי אמונתם הוא על המחטיא. יש לך דרך לקבל כביכול צרידות זמנית ולהעביר את התפקיד בלי הסברים מיותרים לזמר אחר או שאצלכם זה סוג של פרנסה וכבוד? אגב, אתה בטוח שאדם שמפקפק נחשב לאדם לא ראוי להיות ש"ץ?

למעלה