חקירה עצמית

חקירה עצמית ../images/Emo35.gif

שאלה מעניינת: איך אתם מבצעים חקירה עצמית? או מה עוזר לכם בטכניקה שאתם מתרגלים לבצע חקירה עצמית. אתחיל במאמר בנושא - להלן הקישור.

מודעות בלתי פוסקת כמה

שכוחי מאפשר לי, לתהליכים שמתרחשים בתוכי, לאירועים שמסביבי, לקשר ביניהם ולתוצאות של קשרי גומלין אלה בחיי. כל זה אינו עוזר בטכניקה, אלא הטכניקה עצמה.

בארס

New member
"אתה"...

...לא משנה את עצמך...אתה משתנה. (והמודעות עושה את השינויי) אם אתה רוצה לשנות את עצמך בהתאם לרעיון או מושג שיש לך בראש לפני השינויי...עדיף שלא תשתנה בכלל.

אבהיר את עצמי

למשל בהודעה של מוות וחמלה, כתבה המשתמשת סידהרטה שהיא מודעת לכך שהיא מרצה אחרים. היא רוצה לשנות את המצב, ולהגיע ממקום של אהבה. בעיני המודעות מאפשרת לראות את הבעיה, אפשר לשים גבולות ולקבל פתרון זמני. אבל הבעיה תחזור שוב ושוב עד שנפתור אותה סופית.

בארס

New member
כן...

ואני אומר שאף על פי שאני מחבב מאוד את חברתנו סידהרטה, המושג שיש לה על אהבה באמת והרצון שלה "להגיע ממקום של אהבה" הם די וירטואליים. כמו גם הרעיון שלך בדבר המהות של הבעיה והדרך לפתור אותה סופית. המודעות שאני מדבר עליה (ובמקרה הזה גם שאנטי) אינה מודעות אינטלקטואלית.

אז בעצם המודעות שלך היא

לא אינטלקטואלית? אתה יכול להסביר למה אתה מתכוון במושג הזה.

בארס

New member
יש בלבול מושגים קל

בנושא של מודעות. המשמעות היום יומית של המילה 'מודעות' היא מעין ניסיון להבין ולנתח תהליכים שעוברים עלינו...זו מודעות שאני קורא לה מודעות אינטלקטואלית כי היא נעשית באמצעות האינטלקט. האינטלקט של האדם נמצא במישור נמוך יחסית של ההוויה שלו וזה בעצם אותו המישור שכל שאר המניפסטציות הפיסיות והרגשיות שלו מתרחשות בהם וניסיון להבין באמת "מה עובר עלינו" באמצעותו שקול לניסיון לראות את קצה האף שלך או את העין של עצמך באמצעות העין עצמה. התודעה...היא משהו אחר. וכשהמילה מודעות מתייחסת לתודעה אזי היא מתייחסת לאותו אספקט שמאזין למניפסטציות למיניהן. יהיה זה האינטלקט או הרגש או כל השאר והמקור שלו מגיע ממישור אחר לגמרי מהמישור של התפקודים האנושיים ובאופן מסויים הוא מכיל אותם. כל האסכולות הרוחניות שמכירות בתודעה הזאת ובטבע שלה ובקשר שלה עם האורגניזם והמכלול האנושי כגון בודהיזם, זן, סופיזם וכד' פיתחו כל אחת ודרכה כלים ל"אימון" המודעות או התודעה הזאת וחילוצה מהשבי של התפקודים האנושיים בראשם המיינד...ולא פחות חשוב סידור מחדש של ההיררכיה האנרגטית האנושית באופן שבו תודעת הטבע המקורי של האדם (מתגלה בעצם) וחוזרת לראש ה"פירמידה".

וזאת השאלה בעצם

באילו כלים אתה מאמן את התודעה שלך ל"חילוץ מהשבי של התפקודים האנושיים", כך שאתה תפסיק לרצות אחרים?

בארס

New member
כל אחד והכלים שלו...

אלא שהאימון שאני מדבר עליו יכול מאוד להיות שיביא אותך דוקא לרצות לרצות אחרים...אתה לא קובע "לו" את היעד, הדרך, והתוצאה. לכל תופעה בנו יש סיבה ומאחורי כל התופעות הזאת יש "אינטיליגנציה" שאסור להתעלם ממנה. יכול מאוד להיות שאיזו תופעה בך לא מוצאת חן בעינייך...אבל יכול להיות גם שהיא לא מוצאת חן בעיניי המיינד שלך. ואם תתחיל "לדהור" בכיוון שזה מצביע לך עליו סביר להניח שתסיים בלחזק אותו (המיינד) ולא שום דבר אחר...על אחת כמה וכמה ע"י שימוש בכלים רבי עוצמה שמשפיעים על תת המודע של האדם. תקרא שוב את ההודעה הראשונה שלי בשרשור הזה.

sidharta

New member
ברור לי....

שידיעה שכלית של המצב לא תשנה אותו... אבל אני חושבת שידיעה שכלית עוזרת לי להבחין במה שדורש שינוי, וזה צעד ראשון בהבחנה בתבניות הללו כשהן עולות- התחושה שעולה כשמישהו יקר לי מאוכזב ממני, ההיאחזות ב"אני" שיש בתחושה הזו (אחרת, מדוע יהיה לי אכפת אם אני לא ממלאת ציפיות של אנשים אחרים ממני), הסבל הנגרם ממנה (התפיסה המושלמת של העצמי, שבמקרה הזה מכיל גם את איכות הקשרים שלו עם אנשים אחרים, נסדקת, מתנפצת את מול המציאות) כמו שאני היום, אני אכן לא מבינה מתוך חוויה אישית מה היא חמלה ומה היא אהבה טהורה, ללא תלות באגו. אני פשוט לא נמצאת במקום נטול האגו הזה. אני יודעת שעל ידי השתוקקות למקום הזה, אני לא אשיג אותו. מצד שני, האפשרות שיש מקום כזה, נותנת לי מוטיבציה לשמור על מודעות. לנסות להבחין מתי אני פועלת מתוך האגו. לנסות להבחין מתי אני פועלת מתוך רצון אמיתי לעזור ומתי מתוך פחד. ולנסות לקבל את המצב הנוכחי כמו שהוא, ללא סלידה או תשוקה.

שאלה פיצפונת

מניין את יודעת (או אני יודע, או כל אחד) שאכן יש מקום כזה או אפשרות כזאת של מעבר לאגו? של אהבה טהורה? של טבע בודהה? ומן הסתם, הידיעה לא יכולה להיות שכלית... אותו גרעין של ידיעה אם קיים/נחשף - תתחברי אליו לעומק

sidharta

New member
אולי אין בי ידיעה של ממש

אולי זה בעיקר אמונה. בסוף קורס ויפאסנה, כשתרגלנו מטהה, הרגשתי שאני יכולה להתחבר לחמלה, מתוך חווית הסבל האישי שלי, מתוך הדוקהא. אבל אולי זו רק היתה תחושה שנבעה מזיהוי הסבל של הקיום עם הסבל שאני חוויתי, תחושה של חמלה ואהבה מתוך רצון שכל היצורים החיים ישתחררו מהסבל, כפי שאני מבינה אותו. אני לא יכולה לומר במאה אחוז שלא היה שם אגו, שלא היה רצון בשחרור אישי המזוהה עם השחרור של כל הברואים. אולי מה שאני חשבתי שהוא הצצה אל מקור האהבה הטהורה לא היה אלא תחושה חולפת של שמחת הנתינה, הזדהות עם תחושה פיסית. אני מניחה, שאף על פי שהחוויה הזו היא מקור של חוזק עבורי, לא כדאי לי להתלות בה בציפייה. התרגול לא צריך להיות מתוך ציפיה לפירות. ומצד שני- אני חושבת שאני כן צריכה שתהיה לי אינדיקציה להתפתחות הרוחנית שלי, כדי שאוכל לדעת אם אני עובדת בכיוון הנכון... מבולבלת... מי ייתן וחיים קצרים אלו ינוצלו ביעילות מיכל

תסלחי לעצמך ../images/Emo34.gif

אם את עדיין מרגישה רע, אשמה, בלבול - אל תיצמדי, ותראי מה קורה ולמי זה קורה. אכן החיים מזמנים לנו הזדמנויות בהפתעה תסלחי לעצמך על כל העבר שלך - כי הכל קרה כפי שקרה בהתאם למי שהיית וכך היה צריך להיות בכדי להביא אותך לרגע הנוכחי שהוא מתנה חולפת, ועכשיו כל שאת יכולה להיות היא מי שאת
אחחחחח..כן... מי ייתן...

sidharta

New member
../images/Emo24.gif תודה על התזכורת

ועכשיו כל שאני יכולה להיות הוא.... מה שנמצא פה עכשיו תודה

רגע, יש משהו שלא ברור לי

יוסי, ממה שראיתי במאמר שלך, גם אתה מדבר בעצם על מודעות: על זיהוי דפוסים התנהגותיים וחשיבתיים, על ניסיון לרדת לשורשיהם ומקורותיהם. אתה לא מדבר על "עקירת" הדפוסים האלה, לפחות לא בלינק ששמת. אז מה שבעצם אתה מציע, בנוסף למודעות? למה אתה קורא "להשתנות" או "לפתור סופית"? אני שואלת את זה הן מבחינה עקרונית (מהו הפתרון, איך נראה אדם אחרי הפתרון? האם הוא מחליף דפוס שבעיניו הוא שלילי בדפוס אחר, שהוא חיובי יותר בעיניו?) והן מבחינה טכנית (כלומר, כיצד מהו התהליך?)

סופסוף שאלה לעניין

אני אתן דוגמא מהחיים: בתחילת הדרך, זיהיתי מצב שבו אמא שלי (כמו הרבה אימהות אחרות) מתמרנת אותי על פי מה שנראה לה נכון בשבילי (במילים אחרות שתלטנית). המודעות אמנם איפשרה לי לראות את הדפוס שלי שמאפשר לה להכנס ולתמרן, אבל לצאת מזה, זה קשה יותר. בעזרת הכלים שקיבלנו ואותם אנו מלמדים (אסביר עליהם בהמשך), שיניתי את הדפוס הזה והפסקתי לאפשר לה לעשות זאת. בפגישה הבאה שלי איתה, היא ראתה שהיא כבר לא מצליחה לתפעל אותי והבינה בסופו של דבר שאני לא זקוק לזה גם. בסופו של דבר, גם אני השתחררתי מהלחץ שלה, וגם היא השתחררה מהצורך להפיע עלי להשתנות, מה שאיפשר לה לישון טוב יותר בלילה מבלי לדאוג. הכלים שאנו מלמדים מבוססים על סמלים שמאפשרים להכנס לתת המודע (תודעה) ולשנות את הדפוסים באופן מיידי. הכלים הם כמובן לא העיקר בעיני. העיקר ומה שחשוב זאת הדרך שבה אנו מוכנים להתמודד עם הדברים ולפתור אותם. ישנם כמובן כלים נוספים לעשות זאת, ועל כך אני שואל את מלומדי הפורום, איך הם עושים את השינוי. לדוגמא אנשי מ"ט - איך אתם מתמודדים עם המציאות? איך המ"ט מאפשרת לשנות דפוסים?

יש פה מורכבות מסוימת

(אני עוד לא עונה כרגע לשאלה שלך לגבי איך אני עושה שינוי דפוסים או משהו מקביל) - יש הרגלים. הרגלים זה טוב ויפה. קל להתפס אליהם, קשה להפטר מהם, והם עושים לנו צרות צרורות. אבל, חלק מההרגלים האלה משרתים צרכים בסיסיים יותר. ממה שאתה אומר עולה הרושם, שכל התורה היא להפטר מדפוסים רעים. העניין הוא, שהדפוסים האלה הם גילויים ספציפיים של דברים עמוקים יותר: לדוגמה, הנכונות להשלט ע"י מישהו אחר יכולה להיו קשורה לפחדים, לחוסר ביטחון, לבדידות. ההרגל לשלוט במישהו אחר יכול גם הוא להיות קשור לפחדים, לתחושת חוסר אונים בסיסית, לתחושת איום. אם אתה נפטר מההרגל, לאן הולך הפחד? לאן הולך הרגש הבסיסי שמצא לו מוצא בהרגל הזה? אתה מבין, השיטה שלך נשמעת לי דומה קצת לפסיכולוגיה התנהגותית. אני לא שוללת אותה; היא טובה בטווח הקצר ובהשגת מטרות קונקרטיות. היא ללא ספק משפרת את איכות חייהם של אנשים, אבל אני חוששת שהיא מפספסת איזו נקודה. לא סתם אנשים מבלים חיים שלמים בהתמודדות עם פחד הבדידות, פחד המוות, אימת חוסר האונים. אלה דברים בסיסיים שדורשים עבודה עמוקה, והם ממשיכים להתקיים בנו גם אם אימנו - "אילפנו" - את עצמנו בדרך מסוימת. אני חושבת שחלק מהאנשים כאן יענו לך ברוח זו: הם לא מתעמתים ישירות עם הדפוסים כשלעצמם, אלא מנסים "להבריא" את הרוח והנפש באופן בסיסי יותר, שממנו גם הדפוסים הבעייתיים ייעלמו.

הסבר

ראשית אני לא קורא לדפוסים רעים או טובים. בעיני בעצם היותם דפוסים ולא חלק מהתודעה הטבעית שלנו, הם מיותרים. לגבי הפחדים, השאלה שלך מצויינת! הדפוסים נובעים כולם מפחדים. הדפוסים נוצרו כתוצאה מטראומות שעברנו בילדות (חלקם גם בחיים קודמים), שיצרו את הפחדים/דפוסים. הבעיה היא שהטראומות מודחקות בתודעה שלנו שמסרבת להתמודד איתם שוב. בעזרת הסמלים אנו מעלים את הטראומה שיצרה את הדפוס. לדוגמא חרדת נטישה - חווית נטישה בילדות (אפילו 10 דקות ששכחו אותנו בסופר) יוצרת פחדים שקשורים בנטישה. במצב שבו מעלים את הטראומה בצורה מבוקרת, אנו יכולים לנתח את הטראומה ולהשתחרר מהפחד באופן סופי. במצב שבו משתחררים מהפחד, נוצר השינוי, ועוד שכבה של סבל יורדת מהתודעה שלנו. אפשר גם "לאמן את התודעה" כפי שבארס טוען. אך כאשר עולה סיטואציה שחוזרת על עצמה שוב ושוב, איזה פיתרון מעשי הוא מציע?

בארס

New member
אני לא מציע...

...ויותר מיזה אני לא מתיימר להציע. כל מקרה לגופו, יש מקרים שלא צריך לטפל בהם באופן ישיר בכלל ויש מקרים שצריך אפילו תרופות כדי להתמודד איתם. מה שברור הוא שהאינטלקט יכול לעזור עד שלב מסויים....ומהשלב הזה כל "שכלול" שלו שלא הולך בד בבד עם שכלול של אספקטים נוספים הופך אותו למכשול גדל והולך בדרך של התפתחות האדם אל עבר הפוטנציאל המלא שלו.

למעלה