חצי האי ערב

masorti

New member
כנראה שלא טעית...

כתב פרוטו-כנעני הופיע הן בא"י והן בסיני כבר באמצע האלף השני לפנה"ס, אבל הכתב המוכר לנו כ"כתב העברי הקדום" בצורתו המסודרת הופיע קודם בפיניקיה ורק במאה ה-10 יש לנו עדות עליו בא"י (לוח גזר). לכן הדעת נותנת שהמסלול היה דרומה מפיניקיה לא"י ועבר הירדן. למעשה, הכתובת האלפביתית הראשונה בכתב הפיניקי(/כנעני/עברי) המוכרת לנו היא על ארון הקבורה של אחירם מלך גבל. כתובת זו מתוארכת אי שם בטווח שבין 1250 לבין 1000 לפנה"ס. דרך אגב, הכתב שם משתמש באלפבית של 22 אותיות. (מצלצל לך מוכר?) אני מזכיר זאת בגלל שבאוגרית השתמשו באלפבית בן 30 אותיות (ובכתב היתדות).

קוכולין

New member
ואם כך, שאלה

ידוע שגם היוונים אימצו את הכתב הפיניקי. האם הכתב העברי הקדום דומה לאותיות הכתב היווני הקלאסי?

masorti

New member
א. ידוע לי. ב. יש דמיון.

הנה לך טבלה של אותיות הכתב הפיניקי/עברי-קדום. תשווה בין... האות אלף לאלפא יוונית קטנה האות דלת לדלתא יוונית גדולה האות טית לטתא יוונית גדולה האות כף לקפא יוונית קטנה (הפוכה) וכו' הנה לך גם לינק לויקיפדיה על נושא הכתב הפיניקי. תשווה את הטור השמאלי (אותיות פיניקיות) לטור של אותיות יווניות, ותראה בעצמך. והנה קישור לתיאור אותיות כתב שמכונה שם "פרוטו-עברי", כשהכוונה כנראה לכתב העברי הקדום. שוב, מדובר על ורסיה של הכתב הפיניקי. אולי בשינויים קלים.

masorti

New member
כשאבותינו חזרו מגלות בבל...

הם הביאו איתם את הכתב הארמי (ה"אשורי"), שהוא אביו של הכתב העברי המודרני. בתקופה הפרסית וההלניסטית כתבו היהודים בא"י במקביל בשני הכתבים, כשהכתב הקדום הולך ונעלם והכתב המרובע הולך ותופש את מקומו. (כמובן שבמהלך ימי בית שני היתה התפתחות ושינויים של האותיות עד שהכתב הארמי המקורי קיבל את צורתו המודרנית הסופית.) על פי ספרו של פרופ. יוסף נוה על האלפבית, בתחילה נכתבו טקסטים עבריים בכתב הקדום ואילו טקסטים ארמיים (שהיתה שפת הדיבור והמסחר) נכתבו בכתב המרובע. בהדרגה החלו לכתוב גם טקסטים עבריים בכתב החדש, עד שהכתב הקדום נעלם. כבר מהמאה ה-3 לפנה"ס ידוע שכתבו טקסטים מקראיים עבריים בכתב המרובע, והכתב העתיק נשמר במסגרת מצומצמת עד תקופת מרד בר-כוכבא (שם שימש במטבעות). אח"כ רק השומרונים התחילו להשתמש בו. ראיתי גם טענה שהיהודים אימצו את הכתב הארמי כדי להיבדל מהשומרונים. אבל זו כנראה השערה בלבד. מעניין לציין שבמגילות ים המלח יש דוגמאות לכך שהמגילה כולה נכתבה בכתב המרובע ורק השם המפורש נכתב בכתב הקדום. ראה דוגמא לכך... כאן. שים לב למילה השנייה בשורה התחתונה.

masorti

New member
תיקונון: השומרונים *המשיכו* להשתמש

בכתב הקדום. לא "התחילו" כפי שכתבתי בטעות.

far from abyss

New member
אגב

לומר שהם נעלמו מבחינה תרבותית זה לא מדויק, יש עדיין נוצרים-מזרחיים שמדגישים את הזהות העתיקה הלא ערבית שלהם, וגם מדברים ארמית וסורית.

masorti

New member
האשורים/בבלים - שמיים. השומרים - לא

העברים הראשונים לא היו מצרים... לא מבחינת מראה, לא מבחינה תרבות, לא מבחינת שפה. משום בחינה.

masorti

New member
שפה, תרבות, מאפיינים פיזיים...

אם כי במיון (המדעי) לשמים ולא-שמים נדמה לי שהשפה מילאה תפקיד חשוב.

far from abyss

New member
אני לא בטוח

שיש הגדרה מדויקת. האתיופים למשל מדברים שפה שמית (השניה המדוברת ביותר) אבל האם הם שמיים מבחינה פיזיולוגית? אגב, לאיזה עמים קרובים הברברים (ילידי צפון אפריקה)? האם יש קירבה ביניהם לבין המצריים?

masorti

New member
אמרתי כבר שבמקרה המסוים הזה...

השפה היוותה קריטריון עיקרי. אבל כללית יש קשר בין סיווג של קבוצה אתנית לבין מאפיינים פיזיולוגיים. אני גם לא משוכנע שהאתיופים נחשבים פורמלית לעם שמי. הרי לא חסרות דוגמאות שעמים אימצו להם שפה שבמקור דוברה ע"י עם ממוצא שונה.

Boogieman

New member
מקורן של השפות השמיות

היא משפחת שפות אפריקאית (כך לפי "רובים, חיידקים ופלדה"). יש גם בעיה עם עניין המאפיינים הפיזיולוגיים היות שהתנ"ך לא מתאר כיצד נראו הישראלים הקדומים וגם, בעקבות האיסור על הפסל והתמונה, ראיות ארכיאולוגיות אין.

למעלה