חנניה ונחום

שרי סילבר

Active member
חנניה ונחום
גיליתי פרטי-קבורתו של מישהו, שבארה"ב שינה שמו לפרנק. במקור שמו העברי היה חנניה, אלא שע"ג המצבה רשום נחום.

האם יתכן שחנניה ונחום חד הם, או שהשמות הללו מופיעים לעיתים בצמידות?

לא נתקלתי בצמד השמות חנניה-נחום או להיפך.
אם הצלבת בדיקות על פרטים נוספים מלבד השם וכן תאריך פטירה מדויק זהה ואולי גם בנוגע לאשה הקבורה בסמוך לו -
אזי עשית מה שנקרא "וידוא הריגה גנאלוגי"...
כדאי לנסות לברר עם בית העלמין, אולי יש להם פרטים נוספים על הנפטר.

אקשט

Member
בין תעודת לידה למצבה
מעולם לא שמעתי על קשר בין חנניה לנחום.
מכיוון שהצליל דומה במקצת, ייתכן שמדובר בטעות, כאן או כאן.
אם העדות על גבי המצבה היא חד-פעמית, נראה לי שהטעות היא במצבה, במיוחד אם האיש האריך ימים, וקובריו לא הכירו אותו מנעוריו.
מהגרים יהודים רבים אימצו שם זר, וקרוביהם לא היו מודעים כלל לשמם העברי המקורי. השימוש בשם העברי נשאר בגבולות בית הכנסת, ומי שלא הלכו לבית הכנסת, לא ידעו.

yagury

New member
אישית, אני סומך יותר על שם עברי על גבי מצבה
השם היהודי / העברי תועד אולי בפנקסו של המוהל (אם שרד, נוגע לזכרים בלבד), או בספרי הקהילה.
בתעודת לידה נטו לתת שם לועזי.
במעבר ממדינה למדינה נטו לשנות שמות, וגם במדינה החדשה שינו שמות בחפשיות.
המצבה מהווה "חזרה למקורות" מבחינה זו (מותנה בכך שהאדם ומשפחתו שמרו על קירבה מסוימת למסורת היהודית).
לי אישית לקח 5 שנים להוכיח חד-משמעית כי אחיו של אבי סבי, שנקרא נפתלי יורגראו, שינה את שמו הרשמי בארה"ב לנתן יורגראו - וזאת באמצעות מצבתו בלבד. רק ע"ג המצבה הופיעו יחד שמו המקורי באותיות עבריות ושמו החדש באותיות לועזיות. כאן מדובר על שינוי משם עברי אחד לשם עברי שני, כאשר השם השני "מצלצל" היטב גם באזני לא-יהודים. קל יותר לזהות שינויי שם עברי / יהודי לשם לועזי כמו הרש => Harry, משה / מוזס => Moe, אך מנסיוני ההוכחה החותכת נמצאת ע"ג מצבה.
יוסי יגור
יוסי יגור

שרי סילבר

Active member
תודה למגיבים
זה ענף שטרם התחלתי לטפל בו. אני מניחה שניתן יהיה לאתר צאצאים, ואז אולי תהינה תובנות ברורות יותר באם המדובר באותו אדם.

הבעיה היא שבמסמכים של אליס אילנד הוא מופיע כ-Chonanie, אך בהמשך גיליתי, שבארה"ב קרא לעצמו Frank Chananie. לפתע צץ צילום של מצבה, ושם מופיע השם הפרטי נחום. ע"ג המצבה נרשם גם שם-האב, דוד, אך אין זה מסייע לי בשלב זה, משום שאיני יודעת מהו שם-אביו של CHONANIE.

כך או כך, עדיין צריכה לאתר עוד נתונים, משום שאיני בטוחה עדיין שהאיש רלוונטי עבורי. ימים יגידו.

שוב תודה!

שרי סילבר

Active member
תודה!
כך או כך, אשוב אל הדברים כשאתחיל לטפל באותם ענפים (מעטים מאד, למרבה הצער), שהיגרו בשלב מוקדם לארה"ב. אז אצטרך להידרש קודם כל לסוגיה, אם האיש הוא בכלל ברד"ש אותנטי.

למעלה