חנכה או השיקה?

יאקים

New member
ידען וצנוע, נסתפק בכך.

המשך ב"מלאכת הקודש" שלך - להזדעק על "טעויות" ולתקן לכל העולם ואשתו.

תודה לכולכם

ובייחוד לחוכך על הקישור: "במשמעות של 'תחילת שימוש בדבר' נדחקו הפועל חָנַךְ ושם הפעולה חנוכה לקרן זווית: פעם הִשִּׁיקוּ רק ספינות חדשות ועשו חנוכה כמעט לכל דבר חדש אחר, ואילו היום עושים הַשָּׁקָה לכל דבר – מסֵפֶר ואתר במרשתת ועד אולם ספורט – וחונכים, אם בכלל, רק בתים." מכאן עולה שניתן לחנוך בית או מפעל, אך לא מכונה או קו מוצרים. ניכר שהאקדמיה לא כל כך מרוצה ממגמה זו (בדומה ליאקים), אך גם לא פוסלת אותה. אם כך, השקנו מכונה חדשה!
(תפוז, למה אין אייקון של שמפניה?!)

יאקים

New member
חנוכה - בסדר, על כך הסכמנו וגם כתבנו.

אבל היכן ההשקה שציינת בהפניה לקישור?

trilliane

Well-known member
מנהל
באותו קישור, בפסקה האחרונה. הדיוט ציטט אותו

בהודעה מעליך, וזו גם ההוכחה שחיפשת. גם במילון "השקה" במשמעות של טקס היא בהקשר של ספינה, אז לא ברור לי על מה אתה נסמך שאתה טוען שמדובר בכוסות יין דווקא.

יאקים

New member
דעתי היא שהשקת כוסות היין קדמה

להשקת כלי שיט, זוהי תחושתי, ולא כפי שאת טוענת כנגדי ד ו ו ק א... אם יוכח לי אחרת באותות ובמופתים (אסמכתה!), אשנה את דעתי. האם יש באמתחתך הוכחה מה קדם לְמה?

trilliane

Well-known member
מנהל
איזו הוכחה תרצה אותך?

מניסיון העבר גם כשציטטתי מילונאים או דוקטורים ללשון כמו אבקו או סיוון זה לא הזיז אותך מילימטר, והנה עכשיו אתה יכול לקרוא את דבר האקדמיה בקישור של חוכך ובציטוט של הדיוט. האקדמיה מתייחסת לטקסים שחוגגים משהו חדש, וכותבת פעם היו חונכים ורק ספינות משיקים, והנה כל טקס לדבר חדש הפך ל"השקה". דהיינו, הם בהחלט מצביעים על הקשר הזה, על מטאפורה ברורה מתחום הספנות (השקת ספינה חדשה) אל תחומים אחרים (השקת מוצר חדש, עסק חדש וכו') ועל כך שהמילה "השקה" דוחקת את המילה "חניכה" ומחליפה אותה.

trilliane

Well-known member
מנהל
אגב, לא טענתי כנגדך דווקא; פספסת את הניואנס

בהודעה שלי זה לא "דווקא" של עקשנות אלא של מיקוד, כלומר, לא חשבתי שאתה "עושה דווקא" אלא ניסיתי להדגיש שבחרת באפשרות מסוימת זו ולא באחרת.

יאקים

New member
לא פספסתי כל ניואנס!אולי ניסית להדגיש

אך לא זה הדבר שבדיוק הצלחת לומר, והמילה "דווקא" מיקומה מעיד עליה כמאה עדים...

מוגג

New member
השקה מקורה בעולם השיט.

כשמנפצים בקבוק (שמפניה) אל דופן הספינה ומשיקים אותה אל המים.

השקה = נשיקה../images/Emo25.gif

השקה באה משורש נש"ק, שמציין מגע עדין - בין כוסות, בין קווים משיקים, והיום גם בין המשתמש למחשבו (ממשק). לא ברור אם המובן המקורי היה "מגע, חיבור" וממנו התפתח המובן "נשיקה", או להיפך. קליין מביא דוגמאות משפות קרובות במשמעות של "לסדר, לחבר", אך גם סברה שהמקור הוא במילה ערבית שמובנה "להריח" - פעולה שנראית דומה מרחוק (לא כולל החדרת לשון
) את הביטוי "שְׂפָתַיִם יִשָּׁק" לדוגמה (משלי כד) רש"י מפרש "ראוים כל שפתים לנשקו", אך מצודת דוד "ישק שפה העליונה בתחתונה ולא יפתחם". ביחזקאל ג מופיע "וְקוֹל כַּנְפֵי הַחַיּוֹת, מַשִּׁיקוֹת אִשָּׁה אֶל-אֲחוֹתָהּ" אך אין לדעת אם מדובר בנגיעה או בקול משק כנפיים, שמקורו בכלל בשורש שק"ק. איך כל זה מתחבר להשקת ספינות? אמנם מאז ימי קדם ניסה האדם להפיג את החרדות הכרוכות ביציאה ללב ים באמצעות תפילות והזיית (יש מילה כזאת "הזיית", או שהזיתי אותה?
) מים קדושים או יין על הסיפון, עד שבמאה ה-17 התקבע המנהג של ניפוץ בקבוק יין על הדופן. אין לי מושג מתי נקבע המונח העברי "השקה" - אני מניח שבימינו, כי היהודים לא היו יורדי ים גדולים וגם לא בוני ספינות. נראה לי הגיוני יותר שהוא בא לציין את מגע הספינה במים (כגרסת יאקים) ולא את מגע הבקבוק בדופן. המילה האנגלית launch באה בכלל מהמילה lance (רומח) ומציינת את "הטלת" הספינה קדימה אל המים, כך שלא מכאן באה ההשראה.

trilliane

Well-known member
מנהל
זו לא גרסת יאקים (להפך) ומוגג לא התייחס למגע

הבקבוק בדופן אלא למגע הספינה במים. הבקבוק הוא פשוט חלק מכללי ה"טקס". מכיוון שהשקת ספינה הפכה ל"טקס" המילה "השקה" קיבלה מובן מטאפורי של טקס לחגיגת דברים חדשים שמתחילים את דרכם בעולם העסקי (כפי שכתבתי ליאקים בהודעתי הראשונה, והוא לא קיבל את הדברים; לגרסתו מדובר בכוסות היין).

למעלה