חלקיקים יסודיים

אחמס1

New member
חלקיקים יסודיים

אני עכשיו לוקח קורס בנושא, ובינתיים הכל כל כך סיפורים והכל מתבלגן לי בראש. אז אשמח אם תוכלו לענות לי על השאלות הבאות: 1. הפרוטון הוא uud ונייטרלי מבחינת הצבע כי לקוורקים שלו יש שלושה צבעים שונים. לא הבנתי האם ל-d יש תמיד את אותו צבע (נגיד ירוק) ושני ה-u-ים באדום וכחול, או שחלק מהפרוטונים עם נגיד d אדום (שני ה-u-ים בירוק וכחול) וכד'. 2. מה גם, לא ברור לי ממש מה ההבדל בין צבע לאנטי-צבע. או בכלל, בין קוורק לאנטי-קוורק. מי מחליט מי זה האנטי? האם הקומבינציה ירוק + כחול + אנטיאדום היא לא נייטרלית? 3. אני יודע שאין שום שימוש לביטוי קלאסי עבור כוח צבע, כי כל הגופים הם נייטרליים, אבל האם בכל זאת מישהו מכיר ביטוי שכזה? אני מחפש משהו דומה לחוק קולון, בשביל האינטואיציה.

volkanian

New member
אנא אנסה לענות

1. לd אין תמיד אותו צבע , גם פרוטון הוא לא ממש uud אלא קומבינציה לינארית של כל האפשרויות שיתנו את מאפייני הפרוטון (udu , duu). 2.מסיבות היסטוריות והסתברותיות. כמו מטען שלילי וחיובי וכמו חומר ואנטי חומר (בהתאמה). 3.בזה אני לא יכול לעזור לך , מצטער. אבל הכוון הוא כזה , הדרך היחידה להרחיק 2 קוורקים זה מזה היא ליצור ביניהם עוד זוג קוורקים , אם תחשב את האנרגיה הדרושה ליצירת זוג קוורקים תוכל לבנות פונקציה דיסקרטית שאליה תוכל להתאים פונקציה רציפה.

volkanian

New member
תיקון*

במקום - "...היא ליצור ביניהם עוד זוג קוורקים..." צריך לשים - "...היא ליצור ביניהם עוד זוג גלואונים..."

גיא רון

New member
תיקון לתיקון

צריך להיות: לשים זוג קוורק ואנטי קוורק.... זוג גלואונים לא יעזור במקרה זה, הבעיה שתריך לשמור שהחלקיקים המורכבים החדשים (מהקוורקים שהופרדו פלוס החדשים שנותרו מהוואקום) שייוצרו יהיו חסרי צבע, וזה ניתן רק אם זוגקוורק-אנטי קוורק בצבע ואנטי צבע הפוכים.

volkanian

New member
אולי אני לא זוכר נכון

אבל לגלואונים יש צבע (נראה לי שיש להם) 2 וזה מסדר את הבעיה של הצבע,לא?

גיא רון

New member
That the problem

Gluons have a combination of color and anti color and thus can never form a colorless state with just one additional quark.

volkanian

New member
מה שהתכוונתי הוא

שנוצר זוג גלואונים בין 2 קווארקים שאתה מנסה להפריד , אני לא חושב שיש כאן בעיה של צבע.

גיא רון

New member
אז זהו שיש....

נניח וניסית להפריד זוג קוורקים אדום ואנטי אדום (שביחד היו Meson), הגלואונים שתייצר באמצע יהיו בעלי זוג צבעים כל אחד (כל "קצה" בצבע אחר) ולכן כשתפריד למזונים חדשים תקבל נטו צבע בכל זוג גלואון+קוורק וזה לא מתאים. במקרה האמור אתה תייצר זוג קוורקים בצעי אדום ואנטי אדום שכל אחד ילך עם בן הזוג המתאים לו מהזוג המקורי כדי לקבל שני חלקיקים חדשים (מזונים) חסרי צבע.

volkanian

New member
אני מסכים איתך.

אבל כדי ליצור זוג קווארקים חדשים צריך להגיע לאנרגית הקשר שלהם. וממה שאני זוכר , עד שתגיע לאנרגיית הקשר הזו (ע"י הפרדת הקווארקים) תיווצר "שרשרת" של גלואונים מקווארק אחד לשני. אני כבר לא זוכר את זה כל כך טוב - אז תתקן אותי אם אני תועה.

גיא רון

New member
יווצרו גלואונים

בין הקוורקים המקוריים יווצרו (או יועברו) גלואונים כי הם נושאי הכוח החזק - זה כמו להגיד שכאשר אתה מפריד אלקטרון מהגרעין מועברים ביניהם פוטונים (נושאי הכוח הא"מ). אבל בעוד שהכוח הא"מ נחלש עם המרחק הכח החזק גדל עם המרחק (בצורה לינארית) ולכן תאלץ להשקיע הרבה אנרגיה בלהפריד בין הקוורקים המקוריים, עד שברגע מסויים יהיה יותר כדאי אנרגטית לייצר זוק קוורק ואנטי קוורק (בעלי צבעים מתאימים כמובן) שיתחברו כל אחד לאחד מהקוורקים החדשים וכך החלקיק המקורי יהפוך לשניים (כמובן שהחלקיק החדש יהיה מזון כי אין חוק שימור על מספר המזונים). המרחק המדובר הוא לא גדול, סדר גודל של גודל בריון טיפוסי - 1 פרמי.

Rtitan

New member
"לו היית זוכר את כל השמות...

של החלקיקים הללו, היית בוטנאי, לא פיסיקאי..." אם אינני טועה, פאולי אמר את זה לתלמיד מחקר שלו - אבל אינני סגור על זה. מכל מקום - החלקיקים מגיעים בכל שלושת הצבעים. כדי ליצור למשל פרוטון, כל שלושת הקוורקים חייבים יחד להיות נייטרליים. אנטי חומר יהיה חלקיק הפוך לחלקיק החומר בכל מטעניו - כולל הצבעים. מי שהחליט מי זה האנטי, היה מי שהחליט שהחומר הוא חומר ולא האנטי חומר וזה רק כי אנחנו עשויים מ"חומר". כמו שאנחנו קובעים שאנחנו נורליים והאחרים הם המשוגעים. הם במוסדות רק כי אנחנו הרוב (כרגע
).

אחמס1

New member
אני אישית גם במוסד ../images/Emo4.gif

volkanian אמר שהפרוטון הוא סופרפוזיציה של מצבים ואני מבין שגם אתה התכוונת לכך? או שאפשר ליצור פרוטון שבאופן וודאי יהיה לו d ירוק (אולי להקריס את פ' הגל שלו או משהו)? בכלל, לא ברור לי איך בכלל מבדילים בין צבעים ולמה חושבים שיש דווקא שלושה. בויקיפדיה לא הצלחתי למצוא מענה למרבה הצער. אוף, זה בכלל לא ברור. אז קוורק הוא מצב עצמי של איזשהו המילטוניאן? מה זה עירור של שדה דיראק כלשהו שאיכשהו כולל גם צבע ואת המטען של הכוח החלש? אז יש 12 שדות דיראק לכל הקוורקים והלפטונים ועוד 12 שדות קליין-גורדוניים לכל הגלואונים, WZ ופוטונים? אני חשבתי שכמו שלימדו אותי משוואות מקסוול ואז קווינטטו שדה, ואז המציאו שדה דיראק וקווינטטו גם אותו, יעשו את זה גם עם הכוחות הגרעיניים האלה אבל בינתיים סתם מספרים לנו סיפורים. לא שזה לא מעניין, זה מאוד מעניין, אבל קצת מתסכל שזה כביכול בא מהאוויר.

Rtitan

New member
כרומטוגרפיה קוונטית...

לומדים רק בתארים מתקדמים... שם לומדים את זה, ולצערי, עבר לא מעט זמן מאז וכדי לא להביך את עצמי ו/או להטעות אותך - לא אכתוב דברים שאינני בטוח שאני זוכר נכון.

Rtitan

New member
../images/Emo163.gif../images/Emo163.gif../images/Emo163.gif... כרומודינמיקה.

לא כרומטוגרפיה!! התערבב לי עם תחום שמשיק למחקר שלי ואתה יודע - כוחו של הרגל...

אמִיר

New member
יש דבר כזה "כרומטוגרפיה קוונטית"?

נשמע מעניין, אתה יכול להגיד משהו על זה?

Rtitan

New member
אתה רוצה גם ../images/Emo163.gif אחד?... ../images/Emo8.gif

לעצמי הענקתי שלושה... ממש אין דבר כזה
, אבל בכימיה יש גם יש. המחקר שלי מערב גם פיסיקה, גם אסטרופיסיקה וגם כימיה אורגנית, ובכימיה, מה לעשות יש כרומטוגרפיה, וברגע שכתבתי כרומודינמיקה, מפאת ההרגל שבעיסוק בכרומטוגרפיה - האצבעות הקלידו את מה שכל כך מוכר להן
. אמרתי...
.

winterfell

New member
אתה מהטכניון, נכון?

אם שלומית טרם מעבירה את הקורס, אז אין מה להלחץ כשלא מבינים - היא קצת נסחפת, והיא מודעת לזה. כשעשיתי את הקורס (לפני שנתיים, בפעם האחרונה שהיא נתנה אותו) היא התחילה בלשאול מי עשה קוונטים 3 או תורת שדות קוונטיים. לעומת זאת, המבחן בסוף כלל מעט מאוד מהחומר (חוקי שימור, דיאגרמות פיינמן, ומשהו עם מסות שאני לא זוכרת). העצה שלי להתמודדות עם הקורס: לך לתרגולים. תקפיד להבין כל מה שיש שם. ההרצאות הן לא חובה, ואם לא מבינים - לא נורא... תתייחס אליהן כמו אל העשרה. תשובות קונקרטיות לשאלות שלך אני אוכל לתת כשאגיע הביתה בערב, אם זה עוד יהיה רלוונטי.

אחמס1

New member
יפ, זה המוסד ../images/Emo13.gif

בינתיים היא נותנת את הרושם שזה הולך להיות דומה לקורס מבוא לאסטרופיזיקה רק עם קצת יותר חישובים. אני לא ממש דואג כי אני מניח שהן באמת לא תשאלנה על מה שהן לא לימדו בהרצאה ובתרגול (אבל כמו באסטרופיזיקה זה לא אומר שהחומר ברור). משעשע או עצוב שאת אומרת שהיא שאלה מי כבר לקח שדות, כי אני החלטתי לא לקחת שדות עכשיו בגלל שעוד לא לקחתי חלקיקים, והבנתי שזה רצוי. חוץ מזה שצריך לתת לקוונטים 3 איזה סמסטר להתעכל. ד"א, האם את עושה תואר שני בטכניון? האם במקרה המנחה שלך הוא דיקננו?

winterfell

New member
חס וחלילה

כף רגלי לא תדרוך בפקולטה הזאת, עכשיו כשקיבלתי את הציון האחרון. טוב, אולי כדי לקנות ממתקים במכונה. אבל זהו. אין יותר פיסיקה!!! (הייתי חייבת... פיסיקה זה מעניין ויפה, אבל אני ממש לא סובלת את הפקולטה לפיסיקה בטכניון.)

למעלה