הפסיכולוגיה - כמו הרפואה
אומרת כמה דברים ושיטות, וחלק מהם סותרים זה את זה. יש דעה בפסיכולוגיה שאומרת להיכנס באמא של החלומות ולנתח אותם, ויש דעה בפסיכולוגיה שטוענת לתת להם לעשות את העבודה בעצמם - כמו הדעה שהבאתי, שהיא דעה של מומחה לתורת הנפש. והרי כל השיטות הרפואיות והפסיכולוגיות נכונות - כאשר מפעילים אותן במקרה הנכון, ולא כאשר מפעילים אותם ללא שיקול דעת. בחיבוק דוב חסר אחריות אפשר להרוג ולהזיק ולא לרפא, הגם שנקטת בשיטה רפואית ידועה (אבל לא התאמת אותה למקרה הנחוץ). כאשר החיטוט הפסיכולוגי נחוץ כדי לרפא - יש לחטט. אבל כל מי שחיטט בנפשו בטיפול פסיכולוגי, יודע שיש לזה מחיר של כאב ונזק גדול לנפש. אלא שהכאב והנזק נחוצים, כאשר החיטוט נחוץ לריפוי. אבל כאשר החיטוט אינו נחוץ לריפוי - הוא מיותר ומזיק. כמו כל דבר ברפואה. מזיק מאוד להרוג זבוב בפצצת אטום. אבל היא נחוצה ע"מ להרוס את כל הירושימה, אם צריך... רק שיהיה נזק בריאותי לתושבי הערים שבסביבה למשך שנים רבות. השאלה אם זה נחוץ. אז אם הפסיכולוגיה רוצה לנתח את הנפש לא רק דרך המחשבות, אלא דרך החלומות, שתיקח את אלו שלא מערערים את הנפש בצורה קיצונית כ"כ, כמו חלום הזוועה שהעכיר את כל המצב רוח לכל היום. תורת הנפש היהודית אומרת מה שאמרתי. יש עניינים שונים ונוספים ביהדות, שמדברים על החלום שיש בו 1 מ-60 בנבואה, והשאר הבל (כלומר עניינים נפשיים), אלא שאיננו יכולים לדעת את ה-1 מ-60 שבנבואה. יש עוד כללים ורעיונות בשיטות שונות של ההשקפה היהודית כיצד לתרגם את האלמנטים המסוימים המופיעים בחלום, וכיצד להתייחס לחלום (אם הוא חוזר על עצמו במדויק 3 פעמים - אפשר לחשוד שמדובר במסר רוחני). אבל את התרגום צריך לעשות נכון, ובדורנו אין מי שיודע לעשות את זה נכונה, ועצוב מאוד להגיע לבלבול בגלל טעויות בתרגום החלום. עדיף להימנע מהתרגום. וכן גם לגבי חזרה של חלום - כאשר חלומות זוועה שלי חזרו על עצמם שנים רבות, אמר לי הרב לשכוח מהם, וכך תרם רבות לריפוי הנפש שלי, משום שבכך הפסקתי לתת לעניינים שהיו בהם כוח, והחלומות נעלמו ברגע. כלומר צריך לדעת איך להתייחס גם לחלומות שחוזרים. תלוי מה תוכן החלום שחוזר.