חלודה ברדיאטור?

tom klein

New member
חלודה ברדיאטור?

היות וראיתי סימנים של חלודה בתוך הרדיאטור שלי ( דיטי50) רציתי לדעת מה ההשפעות של זה? כמובן שמיד הוצאתי את כל המים שהיו ( מי ברז רגילים ) והחלפתי למים מיוחדים לרדיאטור שמנקים חלודה ואבנית ובלה בלה שקניתי... ?

ינוקא 94

New member
2 - 3 דברים בסיסים שכדאי לדעת

לפני שמחליפים את המים ברדיאטור. מי הברז, בניגוד למיים מזוקקים, מכילים חוץ מאבן עוד חומרים רבים.בתהליך החימום - קירור שהם עוברים בעת עבודת המנוע חלק מחומרים אלו "מתפרק" מן המים ונצמד לדפנות הרדיאטור ומעברי הקירור במנוע. בשלב שאתה פתחת את פקק הרדיאטור ונבהלת בראותך חלודה, המים בעצם כבר היו "נקיים"! עכשיו אם אין נזילות ואתה לא מוסיף מידי פעם, המערכת שלך מוכנה לתפקוד ארוך טווח. במקום זה הלכת ורוקנת את המערכת שטרחה והכינה עצמה לשרותך. זו היתה טעות. דבר שני, החלפת למים מיוחדים שמנקים חלודה ואבנית??? זה באמת ( כמו שכתבת) בלה בלה.. קודם כל, לא כדאי שמה ששמת שם ינקה את האבן שכבר נדבקה ויושבת במקומות שהיא מצאה לה.כיון שהאבן הזו תתחיל להסתובב במערכת המים ללא מוצא חיצוני,אלא"כ תשטוף את המערכת ותנקז את הליכלוך החוצה. שנית, אני לא מאמין שמישהו מכר לך חומרי ניקוי בלי להסביר לך איך לנקות ומה לשים אחר כך. מה שיותר סביר זה ששמת מה שנקרא בלשון העם "מים ירוקים" ( שיכולים גם לבא בצבע כחול או אדום ) וגם זו טעות: יש סוגים שונים וכדאי להתייעץ ולהבין מה להוסיף לאיזו מערכת,איך למהול במי ברז רגילים, או לא למהול בכלל. לסיכום: לא להבהל מ"חלודה" ברדיאטור! לא להחליף את מי המערכת סתם. להתייעץ עם מבינים לגבי תוספים - איזה וכמה! יתכן מאד שדוקא ההחלפה שביצעת היום בפזיזות תגרום למנועך יותר נזק ממה ששערת. חבל.

tom klein

New member
אז רגע מה אתה מציע לעשות ??

המים כבר הוחלפו כניראה שזאת היתה טעות אבל אין מה לעשות זה כבר נעשה .. מה הלאה?

ינוקא 94

New member
עכשיו תברר עם מוסך מוסמך ואמין

איזה נוזל קירור ממליץ היצרן לשים במערכת שהוא תכנן, לך ורכוש אותו, והחלף את מה ששמת שם. ויפה שעה אחת קודם.

dagant

New member
כנראה שרמת התשובה

מתאימה לרמת השאלה. אבל מכיוון שחבל על הרדיאטור של מר תום היקר (ומכיוון שגם לילד שלי קוראים תום, אז יש לי חולשה לשם), אני אשתדל לתת תשובה קצת יותר רצינית. אין ספק שהחלפת המים ברדיאטור ל "מים ירוקים" היתה דבר חכם. זה מספיק גרוע לשים מים מזוקקים בלבד ברדיאטור, והרבה יותר גרוע לשים מי ברז. ברדיאטור אפשר לשים תערובת של נוזל אנטי פריז ומים מזוקקים (בד"כ 50:50 אבל לך לפי המלצת היצרן) או לשים תערובת מוכנה שמוכרים בכל תחנת דלק, שנקראת מים ירוקים בלשון העם. נכון לארצנו החמה, חשיבות של האנטי פריז בתערובת הוא לא במניעת קפיאה אלה במניעת חלודה. מים מזוקקים בלבד, ייגרמו גם ייגרמו לחלודה ברדיאטור (ולכן לקורוזיה), ולא משנה אם תחליף אותם או לא. לגבי ניקוי האבנית שהצטברה כתוצאה ממי הברז שהיו, הייתי מתייעץ עם בעל מקצוע לגבי איך לעשות את זה, אבל ללא ספק כדאי לעשות זה בגלל הנזקים שיכולים להגרם כתוצאה מהשתחררות אבן, ובגלל ירידה ביעילות סילוק החום (אבנית מבודדת חום). אגב הסר דאגה מלבך, לא סביר שאבנית ואו חלודה יגרמו לנזק למנוע, מקסימום למשאבת המים, או שייגרמו לסתימת מעברים. ולמר ינוקא היקר, כדאי שגם אתה תדע 2-3 דברים לפני שאתה עונה

חלודה ברדיאטור? הוא לא מאלומיניום?

ועוד דבר, התכוונת בוודאי לאטילנגליקול ולא אנטיפריז. למיטב זכרוני הרעוע, אנטיפריז לא קיים בנוזלי קירור למצנני רכב אלא רק בנפרד

dagant

New member
אטילן גליקול

הוא סוג של אנטי פריז,שאליו אכן התכוונתי.

ינוקא 94

New member
מר דאגאנט הנכבד

אני לא יודע מה הכשרתך המכונאית אבל כדאי שתתיעץ עם מי שמבין לפני שאתה משתלח בפומבי. ועכשיו לענין: 1. החלפת מי ברז למים ירוקים, בהרבה מנועים לא תורמת מאומה. אני לא יודע מה מגוון המנועים שראית בחייך מפנים, אבל יצרנים רבים פוסלים את המיים הללו ומפרסמים הוראות מפורשות מה כן כדאי לשים ומה לא. אתן דוגמא קיצונית: במנועי דיזל אמריקאים אתה יכול למלא מיים חופשי מן הברז ( ! ) אבל אתה חייב להתקין ביי - פס עם פילטר מיוחד שמשחרר למערכת המיים טיפין טיפין חומר שקבע היצרן. תפקידו העיקרי של הפילטר המיוחד הזה הוא למנוע קויטציה ( מיעור ). אין להם שום דאגה מנושא החלודה ואין שום צורך לשים מיים ירוקים או ורודים. 2.במנועי בנזין אמריקאים , שוב רק לשם הדוגמא, יש להוסיף מיים "אדומים" דוקא ולפי מינון מסוים. הרכבם שונה מהרכב המיים הירוקים וההוראה בכל מקרה לא להוסיף למערכת מים ירוקים שנמכרים בכל תחנה! 3.כל עוד המנוע לא מתחמם למר טום שלנו זו תהיה טעות קריטית להתחיל ליצוק לתוכו חומרים ממיסי אבנית! העצה שנתת לו ש "כדאי לעשות את זה ללא ספק" - היא עצת אחיתופל: כפי שכבר ציינתי האבנית כבר התישבה לה היכן שהתישבה וכימיקלים שישחררו אותה רק יגרמו ללכלוך מיותר שיסתובב במנוע. אגב, אם הוא רוצה לנקות את הרדיאטור בלבד אין שום בעיה: מסירים אותו , מורידים את המיכלים ומעבירים חוטר. אין דרך מעולה מזו.האבנית אכן מבודדת חום אבל אם אין לו בעית התחממות לא כדאי לגעת. 4. המיים הירוקים אינם מוצר פלא: ראיתי מנועים רבים שיצקו לתוכם גלונים של מיים ירוקים והם נראו בפתיחתם חומים ו "חלודים". בכלל, אם פותחים רדיאטור ורואים מיים חומים או כאילו חלודה, לא צריך להתרגש. פתחתי לא מעט מנועים שהרדיאטור שלהם שידר " חלודה" ומעברי המיים בבלוק היו נקיים וחלקים. 5. אני חושב שהעצה שנתתי לו להתיעץ עם מוסך אמין לגבי מה מומלץ ע"י היצרן הספציפי הזה, זו העצה הכי טובה. 6. ובעיניני נימוס מקובלים: אני הייתי פותח את תגובתי במילים: "אני חולק על הדברים שכתב ינוקא ומיד אפריך את דבריו אחד לאחד". אני תמיד מוכן ללמוד . אבל צריך לדעת גם איך ללמד.

ידידי ינוקא.

במנועים מאלומיניום חובה לשים מים ירוקים, המים הירוקים מונעים את חימצון האלומיניום באופן אבסולוטי מנועים חומים וחלודים הם מנועים שעשויים פלדה ואלו כידוע נדירים מאד בתעשיית האופנועים. מה שמים רגילים עושים לאלומיניום זה פשוט לאכול אותו ולעשות בו חורים. המלצות היצרן גם הן חד משמעיות ושוללות מכל וכל שימוש במים רגילים. ולפני שאתה שואל לגבי הנסיון המכונאי שלי, אז העובדה הזו מבוססת על נסיון בטיפול במאות מנועים מקוררי מים.

dagant

New member
אני אתחיל מהסוף

אכן היה ניתן לחלוק עליך בצורה יותר עדינה (אם כי אני חושב שתשובתי היתה מנומסת), אם נפגעת אני מתנצל. לגבי הכשרתי המכונאית, שום דבר מעבר לטיפולים עצמיים, וללימוד עצמי. יחד עם זאת, אני מניח, עם יסוד סביר, שמהנדסי סוזוקי כמו גם מהנדסי KTM, ראו כמה מנועים בחייהם, כמו גם כמה רדיאטורים, ויודעים מה הם אומרים (עיין ערך הציטוט שהבאתי מספר הטיפולים של הDRZ) לגבי הדוגמאות שהבאת : מנועי דיזל, מנועי בנזין אמריקאיים וכו', אין להם שום קשר לענייננו, אלו לא מנועי אופנועים, איו לי מושג מה הספסיפיקציות שלהם, ומאיזה חומרים הם בנויים, כמו גם מה השיקולים למילוי נוזל זה או אחר (לדוגמה אפשר להמליץ על מילוי מי ברז, אם יש לך רדיאטור מאוד קשיח ועבה, כשברור שהקורוזיה תגבה את מחירה הרבה אחרי שהרכב יילך לעולמו) בנוסף, מים ירוקים ומים אדומים, הם לא מינוחים מקצועיים, יכול להיות שבחלק מנוזלי הקירור הללו, יש אנטי פריז מאיכות ירודה שאינו ממלא את מטרתו, אני אישית מערבב אנטי פריז מאיכות טובה עם מים מזוקקים, ולא סומך על התערובות הללו. דבר נוסף, מעולם לא הצעתי לבחור לשפוך ממיס אבנית, הצעתי לו להיעזר בבעל מקצוע לצורך העניין - כמו שציינת, אני מעולם לא עשיתי ניקוי כזה ולכן אין לי עצה מעשית בשבילו. סכנות האבנית הם לא רק בבידוד (אגב - אתה חושב שהוא צריך לחכות ליום קיץ חם, שהמנוע שלו ייתבשל ורק אז לנקות?), אלה גם בהשתחררות טבעית של אבנית מהדפנות שקורית מדי פעם, ושיכולה לגרום נזק למעברים, ולמשאבה. בנוסף צינוריות הקירור ברדיאטור הן בעלות קוטר מאד קטן ולכן יכולות להיסתם בנקל ע"י אבנית.

ינוקא 94

New member
יפה , דאגאנט

דרך ארץ קדמה לתורה. בניגוד אליך אני עברתי גם עברתי הכשרות מקצועיות. הדוגמאות שהבאתי שאינן מעולם האופנועים, הגדרתין בכוונה כקיצוניות והן היו על מנת לסבר את אזניך בטיעון המרכזי שלי: אי אפשר להתיחס לכלי מסוים כמו לאחר! כל מערכת מים מתוכננת לפי ספציפיקציות אחרות ודרישות משתנות וזו תהיה טעות לזרוק לכל דיכפין:" שים מים ירוקים וסע". (כמו שקשקש האון...
) יאללה,להתראות בשטח.

DirtR

New member
שלא תדאיג אותך החלודה

המנוע שלך מקורו אי שם בשנות הפלמ"ח כל ראש המנוע (כולל הצילנדר) הוא מברזל כך שתמיד תהיה חלודה ובנוסף אין כמעט סיכון של פריצת הראש. לDT 50 שלך יש ראש מנוע בגודל חיצוני כמו של KTM250 רק עם בוכנה בגודל אום הגלגל של הקודם. עובי הדופן של הצילנדר הוא בשרני וגם מעברי המים ענקיים, כך שמאית הגרם של האבן שצברת לא תפריע בשיט. שם מים מזוקקים וסע לשלום.

tom klein

New member
רגע בלבלתם אותי ..

אז הבנתי שהמים ה''מיוחדים'' לא טובים ? לרוקן אאותם???? ומאיפה אני מארגן מים מזוקקים ???

tom klein

New member
וגם לא הבנתי ??

במה המים המיוחדים פוגעים או הורסים ???

ינוקא 94

New member
אין מה להתבלבל

או: אם אתה קפדן, שים נוזל קירור לפי הוראות יצרן או:שים דלי מתחת למזגן בביית וכשהוא יהיה מלא, צוק אותו לרדיאטור. ואין כזה דבר מים מיוחדים: כל יצרן יש לו את המים המיוחדים שהוא חושב שמתאימים למערכות שנבנו על ידו. לפעמים מים ירוקים " כלליים " לא מוסיפים מאום רק גורעים.

tom klein

New member
המזגן שלנו לא נוזלל חחח...

ואיפה אני יכול לברר איזה מים היצרן מציע??

tom klein

New member
פתחתי תפקק ושמתי קצת גבינה...

אגב אני מוסר אותה אם בא לך ... ועכשיו רציני ?? מישהו יכול לענות במה המים שמילאתי יכולים לפגוע אם בכלל ??

dagant

New member
איך בדיוק הם גורעים?

אם אין לך משהו חכם להגיד, אל תגיד

למעלה