חינוך לגיל הקשה

kokopeli 1

New member
חינוך לגיל הקשה

אז עברנו את גיל שנתיים, ושלוש, וארבע, עם הרבה עליות ומורדות, ובסך הכל, בעזרת הרבה יצירתיות ועקביות, הצלחנו לעבור אותם באושר. עכשיו הגענו לגיל חמש, ואנחנו מרגישים שהגענו לאיזו צומת חינוכית שאנחנו לא ממש יודעים איך להתמודד איתה. הימים שלנו עוברים רובם בניסיון להתמודד וכמעט כל הכיף שלנו ביחד שהיה עד עכשיו נעלם. העקשנות גוברת, כפיות הטובה גוברת (במקום לומר תודה היא בוכה שהיא ורצה שניים), בכל עיניין שלא עומד בדרישותיה היא מיד פונה ליללות, לבכי ולצעקות בלתי נסבלים, התחילו בילופים קטנים כדי להשיג דברים שהיא רוצה והיא מניחה שאנחנו לא נסכים ("היום אכלנו בגן ארוחת צהרים בלי קינוח והגננת אמרה שנאכל קינוח בבית, אז אני לא רוצה ארוחת צהרים, רק קינוח" - מצידה היא יכול להעביר יומים שלמים ולאכול רק "קינוחים", "השמלה הזו לוחצת לי אז אני רוצה להחליף לשמלה אחרת" - היא יודעת שאני לא מסכימה להחליף סתם בגדים כי מתחשק). הרעיונות היצירתיים להתמודדות נגמרו, ואני גם מתחילה להרגיש שכמו שעד עכשיו ידעתי מה לעשות (בעיקר באינטואיציה) וידעתי שזה הדבר הנכון, עכשיו, לא רק שאני לא יודעת מה לעשות, אלא שאני לא בטוחה שמה שאני עושה הוא הנכון. בן זוגי אומר שאני רכה מידי איתה, שאני מפנקת אותה יותר מידי, ואני מרגישה שאני לפעמים קשוחה מידי ושני לא מקדישה להמספיק זמן. והאמת - התנהגות הזו פורצת בעיקר כשאני בסביבה. אחרי הפרידה בגן (שגם היא כמובן מלווה בבכי ובצעקות) בגן היא מתנהגת ומשתתפת נהדר, היא כאילו חוזרת להיות עצמה - שמחה, מאושרת, משתפת פעולה. נהינת). גם בבית, אם אני לא בבית, הכל הרבה יותר נינוח וזורם. כאילו הכל בגללי ו"לכבודי". ואני באמת לא יודעת מה אני עושה לא נכון. אז, למי שהגיעה עד הלום, תודה על ההקשבה. אני בעצם לא יודעת מה אני שואלת. אני בעיקר משתפת.

לאה_מ

New member
כמעט פספסתי את ההודעה שלך...../images/Emo52.gif

אני לא יודעת בדיוק מה לייעץ לך, משום שנשמע לי שהבעיה אצלכם נעוצה באיזו דינמיקה בסיסית - זה לא משהו נקודתי, אלא נשמע שאת מתארת בעיה גלובאלית - וזה משהו שצריך לבדוק יותר לעומק (ואם זה נורא מטריד אותך, הייתי מנסה להתייעץ בשלב הראשון עם אנשים שאת מעריכה את דעתם ושמכירים טוב את המשפחה שלכם - כמו קרובי משפחה וחברים טובים - ובשלב השני עם איש מקצוע). אבל את אומרת שהבעיה היא, למעשה, רק בבית - בגן היא מתנהגת נהדר, ורק בבית יש כביכול בעיית התנהגות. לכן אני שואלת את עצמי - מה ההבדל? הרי הילדה יודעת להתנהג מצויין במסגרת שבסך הכל יש בה חוקים וכללים, יש בה כמות לא קטנה של אנשים שיש להתחשב בהם, יש דמויות אחראיות (הגננת, הסייעת), וכו'. למה בבית זה לא "עובד"? אני חושבת שאולי במידה מסויימת זה נעוץ באיזה חוסר אונים שלך - ואני חושבת שאת זה לא משום שאני מכירה אותך, אלא משום שאת כותבת שאת מרגישה שאת לא יודעת מה לעשות, שאת מפקפקת אם מה שאת עושה הוא "הדבר הנכון", ואולי בתך הרגישה פשוט קולטת את חוסר הבטחון שלך, נדמה לה - בגלל ההיסוס הזה שלך - שהיא נמצאת באיזה חלל ריק, שאין לה תמיכה מצידך. אני לא חושבת שזה עניין של רכות או קשיחות. תאמיני לי, אני בנאדם מאד לא קשוח - אבל אני כן בנאדם מאד אסרטיבי. אולי זה משהו שחסר לה בבית. אולי היא מרגישה שמצד אחד יש לך כל מיני כללים שאת עומדת עליהם (כמו שאסור להחליף בגדים "סתם" - אגב, למה, בעצם, אסור להחליף סתם? גם לך אף פעם לא בא סתם להחליף חולצה? אולי כלל יותר הגיוני הוא שמותר להחליף בגדים, אבל צריך לקפל את מה שהורדת ולהחזיר לארון?), ומצד שני, את מרגישה אבודה קצת בתוך המערכת הכביכול מובנית שלך. אני מציעה לך אולי לנסות לחשוב טוב שוב על כל נקודות החיכוך ביניכן, או הנקודות שבהן את מרגישה שיש בעיה, ולנסות למפות אותן ולמצוא מה המכנה המשותף ביניהן. אם את רוצה עזרה, את יכולה לנסות לעשות רשימה, וננסה לחשוב יחד איתך, אבל תחושתי היא, שזהו מכנה משותף שרק את תוכלי למצוא, משום שרק את יודעת באמת מה הוא. כשתמצאי את המכנה המשותף, תוכלי לחפש פתרון בכיוון הזה. נשמח להמשיך ולחשוב יחד איתך, או סתם לשמוע תובנות ומחשבות שלך.

בואי נתחיל מפרט קטן

שמשך לי את העין: למה "היא יודעת שאני לא מסכימה להחליף סתם בגדים כי מתחשק"? את אף פעם לא מחליפה בגדים כי מתחשק לך, כי משהו לוחץ או לא בא לך על הצבע שאת לובשת? אולי את מייצגת עבורה גזירות "לא הגיוניות" ומעוררת לכן את יצר המרידה, או את ההתנהגות שבאה למשוך תשומת לב לצרכים והרצונות שלה (שלא בהכרח מתאימים ל"חוקים")? סתם, אולי זו פרשנות מרחיקת לכת, אבל אני יודעת די בברור שחדירה כזו לחופש הבחירה של הילדים שלי לא היתה עוברת אצלי בבית...הם לא היו מאפשרים אותה. כן, יש גבולות, אבל הם לא עוברים קרוב כל כך ל"גוף". הילדים היו מתקוממים. אולי גם היא?

kokopeli 1

New member
כמה הבהרות

גם את וגם לאה הפניתן את תשומת הלב את נושא הבגדים. ובכן, זוהי "גזירה" שבהחלט יש לה סיבה הגיונית, והילדה יודעת אותה. אני לא מסכימה לרוקן את ארון הבגדים ביומיים ולשאת בעול הכביסה בתדירות כפולה ומשולשת מהרגיל. (וזאת מעבר לעיניין החיסכון הכלכלי). לכל איסור בבית יש סיבה, וכמובן שאני מסבירה אותה. מעבר לכך שיש גם הרבה חופש (למשל - חדר המשחקים הוא של הבנות ואין הכרח לסדר אותו כל יום. כשזה מגיע למצב בלתי נסבר מבחינתה היא מבקשת בעצמה שאעזור לה לסדר. וזו רק דוגמה אחת, כמו שעיניין הבגדים הוא רק דוגמה אחת). אבל יש כאן משהו שהוא מעבר. ואת יודעת מה? אולי באמת השקרים האלה הם תוצאה של איסורים שקשה לה לעמוד בהם, שבעיניה הם לא הגיוניים. אז מה? כן לתת לה לרוקן את הארון? כן לאפשר לה להתקיים על מזון מתוק ולא מזין? כן לאפשר לה למשוך את הזמן בבוקר? וזאת כדי שהיא לא תרגיש שאוסרים עליה יורת מידי?

בואי נתייחס לשאלה ששאלת - "אז מה?"

לו זו לא היתה בעייה או התלבטות בעינייך, השאלה "אז מה?" היתה רלוונטית. היות וזו כן התלבטות, אולי אפילו מצוקה שאת מעלה כאן, וכן יש לעניין הזה השלכות אפשריות על דפוסיות היחסים ביניכן (מה שמתחיל כעת יכול להמשך ככה כל החיים, בלי שתזכורנה בכלל למה), הרי שהשאלה הזו אינה רלוונטית. לא כל מה שיוצא מהארון צריך לכבס והיא בהחלט יכולה לעשות לה "מדף החלפות" משלה שאת תכולתו מכבסים רק כשהיא מאוד מלוכלכלת, למשל. וילדה בת 5 יכולה גם להכניס למכונה (אני מפעילה אותה), לתלות/להעביר למייבש ולקפל (גם אם לא קיפול טוב במיוחד). עומר עושה את זה מגיל 5. בלי להחליף בגדים בתדירות גבוהה, סתם כי אני מבקשת ממנו. את מציגה כאן תמונה של שחור לבן בעוד מערכת יחסים בבית היא משא ומתן מתמשך ומרובה-פרטים. אני חייבת להודות, בכנות, שלא רק הילדים שלי לא היו מאפשרים אווירה דטרמניסטית כזו, אלא גם אני הייתי מתקוממת.

לאה_מ

New member
לא, אבל גם לא לקחת את מה שנראה לך

כאפשרות היחידה בתור דבר שמובן מאליו. הצעתי לך כבר בהודעה הקודמת פתרון אחר - את רוצה להחליף בגדים? בבקשה, אבל את הבגדים הנקיים שלבשת רק זמן קצר, אל תזרקי לסל הכביסה, אלא קפלי מחדש ושימי בארון שלך. אני חושבת שזו פשרה מאד סבירה והגיונית בין הצרכים הסבירים של שתיכן. או לדוגמא - את רוצה לצפות בקלטת וידאו בבוקר? בבקשה, בתנאי שתהיי לבושה ומוכנה מראש, ובתנאי שתהיי אחראית לכבות את הטלויזיה כשהמחוג הגדול יגיע לנקודה הזו... את מבינה למה אני מתכוונת? נסי לשבת יחד איתה ולהתוות יחד כללים חדשים, שיענו בצורה טובה יותר על הצרכים של שתיכן.

אפרתש

New member
לגבי האיסורים

יש דברים שגם לי מאד מפריעים, אבל אני יודעת שעדיף שאנשוך שיניים (או, יותר עדיף - אנסה לשנות את הדרך החשיבה) מאשר להילחם בדרך של איסורים. מאד מפריע לראות ילד שנורא רוצה מתוק, ואת צריכה להילחם איתו בשביל שיאכל משהו בריא. אבל דרך המלחמה הזו, כמו שאת רואה בעצמך, לא פותרת את הבעיה. ממתקים יישארו מושא מאווייה, משהו ששוה לשקר בשבילו. "אוכל אמיתי" יהיה משהו שאוכלים כי אמא מכריחה, או כדי להשיג משהו (זכאות לקינוח, למשל). אני בעד לא לאסור ממתקים, אבל להגביל שעות האכילה שלהם (לא אוכלים ממתקים לפני הארוחה). להציע הרבה פירות במהלך היום. גם אם הילדה לא רוצה לאכול אלא רק מחכה לקינוח - שתשב איתנו בזמן הארוחה. בדרך כלל היא בסוף אוכלת גם מהאוכל ה"אמיתי". אני מכירה משפחה שאצלם אוכלים ממתקים רק כקינוח, ואז אוכלים כמה שרוצים. אני לא אוהבת את זה, כי אצלנו גם פירות הם קינוח ולא רוצה שהילדות תתרגלנה לכך שרק ממתק יכול להיות צ'ופר. בגדים - באמת שתחליף כמה שהיא רוצה, ולא צריך לכבס מיד אחרכך. שהיא תכניס לארון מה שהיא פושטת.

למעלה