חינוך ילדינו

נניח

שהילד יבחר החלטה שלפי נסיונך בחיים תגרום לו בסופו של דבר צער רב (סמים לדוגמא), האם תהיה שמח בהחלטתו ולא תעשב דבר בעניין?

רון סי

New member
מה אני יכול לעשות?

אני יכול לכל היותר ליעץ לו, אם הוא בכלל ירצה להקשיב לי. אני לא יכול לחנך את הילדים שלי לחופש ולבטחון עצמי, ובו בזמן להכתיב להם מגבלות. צריך להחליט: או שיש חופש או שלא. חוץ מזה, שום דבר לא מבטיח שדרך שילד יבחר תגמר כמו שאני צופה. אני יכול לחשוב שזה יגמר ברע ובסופו של דבר (במקרה של הילד) זה יגמר טוב מאד.

לפחות

אתה תעשה משהו בנידון - דבר שהשתמע להיפך מדבריך הקודמים. כמו כן, כתבת בהתחלה שאין אתה תעביר להם את השקפת העולם שלך, אבל אתה בכל זאת תחנך אותם לחופש ולבטחון עצמי (אילו דברים שהם חלק מהשקפת העולם שלך). אגב, לדעתי כדי לחנך את הילדים ל"חופש מוגבל".

nissimhania

New member
הילד שלך יהיה מסכן

אם לא תגן עליו. אין לך שליטה? תפוס שליטה! האחריות לחינוכו ולהגנה עליו מוטלת עליך.

רון סי

New member
אם הילד יהיה מסכן

זו תהיה לפחות הבחירה שלו. אני לא מעוניין לתפוס שליטה, כי אני לא יכול לקבוע, ואפילו לא לדעת, מה טוב ומה רע במקרה של הילד שלי. גם אין לי זכות לקבוע לו. יש סיכוי הרבה יותר גדול שהילדים שלי יצליחו בזכות החינוך לעצמאות, לרוחב אופקים, ובטחון בזכות שלהם למימוש עצמי, מאשר שנבואות השחור למינהן יתגשמו.

nissimhania

New member
סלח לי, אבל אתה מדבר שטויות

אתה בעצם כופר במושג החינוך, אתה לא רוצה לחנך את ילדך, אתה רוצה שהם יחנכו את עצמם. אתה לא מעוניין לתפוס שליטה, אתה לא יודע מה טוב ורע עבורו, אתה בורח מאחריות, אתה מסכן אותו, בשביל מה בכלל להביא אותו לעולם??

רון סי

New member
החיים

הם ערך אבסולוטי, ולילד יש זכות מוחלטת על חייו. לכן ההצדקה להביא ילד לעולם היא עצם חייו. האופן שבו יחיה אותם הוא ענין אחר לגמרי. התפיסה שלי היא שהילד צריך לחיות את חייו על פי השקפתו בלבד. מה שאני נותן לילדים שלי זה את המסגרת החומרית לגדילתם ומאפשר להם ללמוד גישה מסויימת לחיים מההתנהגות שלי. אבל אני לא כופה כלום, לא מכתיב כלום. אם דרך החיים שלי תמצא חן בעיניהם (וכרגע נראה שלא ממש) אז הם יוכלו לאמץ אותה. אם לא אז לא. זה שהבאתי ילד לעולם לא אומר שאני יכול גם להכתיב לו אורח חיים, גם לא באמצעות "חינוך".

nissimhania

New member
אתה יודע מה?

דבריך נשמעים די קיצוניים. הייתי אומר שאתה אפילו פאנאט, לא במובן שלילי כמובן. זה מאוד מעניין אותי... אתה מאמין בערך החיים כערך אבסולוטי, האם זה אומר שעשייה או מחשבה הם תפלים ביחס לחיים עצמם? האם מספיק שאני אהיה חי, כדי שאצדיק את קיומי, איני צריך לעשות שום דבר?

רון סי

New member
אין שום צורך להצדיק את הקיום

בפני מי אתה אמור להצדיק את קיומך? זה לא שיש מישהו שאומר: הצדק את קיומך או שקיומך יפסק... אפילו הדת לא אומרת שהחיים ילקחו ממך אם לא תצדיק אותם. לכל היותר מדובר בחיי העולם הבא... אבל אם לא מאמינים באלוהים, אז בכלל. אני חי כי אני חי ואני לא צריך לעשות חשבון לאף אחד.

nissimhania

New member
הצדק את קיומך בפניך עצמך אתה

אם החיים הם ערך עליון כל כך, מדוע אינך דואג לתת להם תכלית? אם אתה כל כך דואג לקיום שלך, מדוע אתה לא שואל- "מדוע אני כל כך דואג לו"?

רון סי

New member
הצדקת החיים בפני עצמי...

תלויה בקריטריונים שאני קובע, ואני קובע שאין קריטריונים. ענין התכלית הוא קריטריון שלך, ואתה יכול להעמיד רק את החיים שלך בפניו. אפילו את חיי ילדיך לא תוכל להעמיד בפני הקריטריון הזה, למרות שאני מניח שתנסה.

רון סי

New member
דוגמאות

אני חושב שהמוות הוא רע, ואני לא רוצה אותו. אני חושב שכפיה זה דבר רע ואני לא רוצה אותה.

notafish

New member
לבחון כל דבר../images/Emo19.gif

אני משתדל לחנך את ילדי לחשיבה ביקורתית. זאת אומרת, לא להאמין בדבר רק כי מישהו אומר שהוא נכון, אלא למה שמגיעים למסקנה שיש סיבה לחשוב שנכון. המוסר החילוני אינו "מתחיל ונגמר בהרגשתו האישית של האדם" - מאיפה קיבלת את הרעיון הזה? אגב, למי מהמשתתפים בפתיל הזה יש ילדים, ולמי זהו דיון תיאורטי?

alon14

New member
לי זה פרקטי מהצד השני...

בתור בן 14 שכל דמיון בין השקפת עולמו לזו של הוריו מקרי בהחלט.

nissimhania

New member
עבורי זה דיון תאורתי לאללה...

אני חושב שהבנת אותי לא נכון, לא אמרתי שהמוסר החילוני *אינו* מתחיל ונגמר בהרגשתו האישית של האדם, אלא בדיוק להיפך- הוא כן נובע מהרגשה אישית (להבדיל מצידוק חיצוני...). חשיבה ביקורתית, זה חשוב. אבל זה כלי, לא תוכן. התכוונו לדון על תכנים, לא?

nissimhania

New member
ולעצם העניין,

נאמר שאני דתי ויש לי ילד, אני מחנך אותו למוסר ומצדיק את המוסר הזה ע"י הכוח החיצוני הזה שנקרא "אלוהים". אותו "אלוהים" לא ברור ולא מובן, עצם קיומו עם זאת לא מוטל בספק, ומייחסים לו מושלמות, אינסופיות, שורש המוסר, מקור החיים וכו´ וכו´. אתה חילוני ויש לך ילד, ומחנך את בנך למוסר לא פחות טוב משלי. אך אתה מוותר על צידוק של איזה כוח חיצוני לא ברור, כי אתה רואה בו לא נחוץ. שיטות החינוך שלנו זהות, וכמו כן היעילות שבהעברת המסר. לדעתי, מה שקורה כאן הוא ששנינו שותלים את אותו פרח, רק שאני דואג שיהיה לו שורש ואתה לא. השורש אולי לא יפה למראית עין, אבל אסור לוותר עליו. אם אני טועה, אנא אסבר לי מהו אותו שורש שלך? אחרי שנתת לבנך את כל הדרכים להיות בנאדם טוב, מה יבטיח שהוא לא ישכח אותם, איזו מוטיבציה תהיה לו לקיים אותם?

[אורן]

New member
איזה שורש יש לך בדיוק?

השורש שלך הוא הדת... השורש הזה לא כל כך מוסרי בלשון המעטה (על האישה- "דעתה קלה" ולכן היא פסולה לעדות, "הטוב שבגויים הרוג"... אלו רק שתי דוגמאות של אי המוסריות של התורה אם אתה רוצה עוד אתה מוזמן לבקש). השורש שלך לא טוב- הוא מקולקל. אבל החילונים שלא צריכים שורש שיגיד להם מה לעשות יכולים לפתח דעה משלהם והשקפת עולם משלהם שתיהיה מוסרית יותר. חוץ מזה, כאשר מחנכים בן-אדם לחשוב בעצמו הוא יגיע להישגים טובים יותר כשיגדל. עוד משהו: איך אתה יודע שהילד שלך לא ישכח כמה שהתורה נכונה? זה בדיוק אותו דבר.

רון סי

New member
מה לא מוסרי בפסילת אשה לעדות?

או בהגנה על החברה כנגד השפעות זרות? לאיזה השגים יכול אדם להגיע בחשיבה עצמית?

למעלה