חינוך אליטיסטי

Kalla

New member
רק הערה קטנה

לא היית רוצה שילדך ילמד במסגרת שאין בה אלימות ומכות (כמעט), גם אם זה רק יסודי? לגבי סביבה חברתית - הרבה שכנים שלנו לומדים בביה"ס של בני ויש לו המון חברים מכל שכבות האוכלוסיה שלומדים איתו בכיתה. גם אני למדתי שם בזמנו וגם אצלי זה היה ככה. לא הרגשתי אף פעם בהתנשאות או אליטיסטיות, רק ברמה אנושית גבוהה יותר - ולדעתי זה נפלא.

Kalla

New member
ועוד דבר

כמה תלמידים את מעדיפה שיתחלקו בתשומת לבה של המורה? 20 או 40?

אוללה

בטח שהייתי מעדיפה 20 תלמידים. וגם מורה דוברת שלוש שפות. ועוד כמה דברים. אבל אני עושה שיקלול של עוד כמה פרמטרים של סביבה ,חברים, נתק, ועוד ויש גיל שאני נותנת לו לזרום במקום ה"טבעי" הגיאוגרפי שלו ואח"כ כשיש חשיבות לתוכן הנלמד, אני מעבירה אותם. וחוץ מזה- מה הקשר לאלימות? היותו של בית ספר פרטי, סלקטיבי, וכן הלאה אינו עושה אותו בהכרח פחות אלים. כל ילדיי לא נתקלו באלימות בבית הספר היסודי ה"עממי"הרגיל שלהם. אני גם לא חושבת על הערך הלימודי של שנות ההשכלה של בית הספר היסודי כי, ואולי בניגוד אליך, יש לי ממרום שנותיי יכולת הסתכלות רחבה יותר על הממסד הלימודי, ערכו, ומשמעותו להשכלה ולחינוך. לדעתי(האישית והפרטית) חנוך ילד -מתחיל ונגמר בבית הוריו. השכלה ופתוח כישורי למידה - יכולה להיות בבית הספר וראויה שתהיה שם. זה המדד המרכזי של בית הספר מבחינתי. ולכן, בלי להעליב את בתי הספר היסודיים, משמעותם לצורך זה פחותה בעיניי. אגב, לו הייתי מאמינה אידאולוגית במשהו כמו חינוך לדמוקרטיה, או בית ספר "ירוק" או משהו אחר(מה עוד יש?) יתכן שהיה נראה לי עקרוני לחנוך לנער על פי דרכי, אבל כל עוד בית הספר (היסודי) בעיניי הוא חוויה חברתית בעיקרה, כל עוד לא נגרם לילד נזק(ובעיניי העדר חברים הוא נזק) והוא מרוצה -אני גם. אני רואה ילדים צעירים שמוסעים מדי בוקר אל בית הספר ה"ייחודי" שלהם וחוזרים אחרי הצהרים אל בתים נטולי חברים. יש להם קושי לאורך שנים לקיים מערכת חברתית תקינה מול הילדים בסביבה הגיאוגרפית הסמוכה. ואילו קושי אחר מול ילדים שצריך להסיע אותם לשחק עם חבר מקצה אחד של העיר לשני. (זה עדיין קושי גם בגילאי החטיבה והתיכון, אבל הניידות שלהם אחרת, כמו גם המיגוון החברתי). ולדעתי , יחסים חברתיים ופתוח כישורים וקשרים חברתיים בכיתות היסוד, אלו האלמנטים היותר מכריעי משקל, מול אפשרויות למידה טובה יותר.

Kalla

New member
אתם לא קוראים מה שאני כותבת

על איזה נתק סביבתי את מדברת? רוב הילדים מהגן שלו באותו בי"ס וגם המון ילדים מהשכונה שלו. הוא הולך לחברים מהכיתה, מביא חברים הביתה, משחק איתם במועדונית ונפגש איתם בקיץ, חוגג איתם ימי הולדת וכו´. אין לו שום בעיה חברתית ובטח לא נתק. נכון שיש כמה תלמידים שגרים רחוק ומגיעים אפילו מערים אחרות ויוצא לו לנסוע לבקר אותם שם וזו ממש חוויה כיפית בשבילו. להיפך, אני חושבת שהוא נהנה מכל העולמות. ואני גם למדתי בבית הספר ועד היום החברים הטובים ביותר שלי וגם כאלה שהכי מעניין לי איתם הם דווקא משם. ולגבי החוויה הלימודית מעבר לחברתית - תלוי בילד. זה ילד שמגיל הגן מגלה סקרנות לימודית עצומה, ואוהב ללמוד. הוא זה שרצה ללכת לבית הספר הזה כי שמע מהחברים שלו שנרשמו שזה בית ספר טוב ונחמד. אין פה שום אידאולוגיה. החלטנו ששוה לנו לשלם את הכסף (שזה פחות מעלות הגן) כדי שכולם יהיו מרוצים. אני גם לא חושבת שלימודיו היסודיים יקבעו את רמת ההשכלה שלו בעתיד - אני לא עד כדי כך נאיבית. אבל זה בטח לא מחייב שיהיו ברמה נמוכה כשאפשר שיהיו ברמה גבוהה יותר. לגבי אלימות, יש בתי ספר ממלכתיים שיש בהם אלימות כבר ביסודי, ואני יודעת את זה ממורים שהם חבריי. אחד החברים לימוד במספר בתי ספר באזור ואח"כ הגיע לבית הספר שלנו ואמר שאין בכלל מה להשוות מבחינה התנהגותית ומבחינת רמת אלימות. ומבחינת להסיע-אין לי שום בעיה להסיע את הבן שלי לכל מקום שצריך. למזלי אני עובדת בבית ולכן אני יכולה לתת לו את השרות הזה בהתראה הקצרה ביותר.

בין גן עדן לבית ספר.

בית הספר הפרטי הוא גן עדן שכולו תכלת המורות לבושות בלבן ורק חסרים להם כנפיים כדי להיות מלאכים. המקום כולו, עצי תפוחים, שזיפים ואגסים פרחים מלבלבים וצפורים מצייצות. אך אבוי לחנוך הממלכתי, שם הכל אפל, שחור ,אלים, שם אש בוערת ומעכלת את הילדים . מה שאני מנסה לאמר, שאין טוב בלי רע ובכל בחירה של בית ספר פרטי, לוקחים את היתרונות יחד עם החסרונות. אבל את במודע מתעלמת מהחסרונות או למעלה מזה, הופכת אותם ליתרון. בבית הספר הפרטי שלך אין אלמנט קשה יותר של הישגיות, בחינות הכניסה אינן מדד לשום דבר אין בעיה לילד שגר רחוק או קרוב יותר. אין בכלל אלמנט של אליטזם והכל טוב ויפה. אז זו הבחירה שלך , עם הילד שלך אני לא שופטת אותה ואותך אני רק מציגה את הצדדים האחרים שקיימים בבית ספר פרטי וההחלטה בסופו של דבר של כל אחד ,מה הוא בוחר עבור ילדיו וטובתם. מה שאני לא מקבלת שהמדינה תחסום לי את אפשרות ההחלטה הזו. ואני מין המסתבר לא כתבתי על הילד "שלך", על בית הספר שלו, ועל החברים שלו שהלכו איתו מהגן לבית הספר. אלא על ההתלבטות שלי, על הילד שלי, ועל ההחלטה שלי להשאיר אותו במרחב הגיאוגרפי הטבעי שלו. (עם המחירים של ההחלטה ועם הרווחים).

Kalla

New member
אף בית ספר הוא לא גן עדן

לא מאמינה שיש משהו מושלם או אפילו קרוב לזה בעולמנו. יש המון חסרונות בכל בית ספר, גם פרטי, החל מזה שלפעמים נופלים על מורים לא טובים וכלה בעוד אלף דברים אחרים. אני בחרתי לדעתי את הרע במיעוטו עבור הילד הפרטי שלי (ולא עבור אף ילד אחר שאולי מתאים לו משהו אחר לגמרי), והאינדיקציה היחידה שלי לנכונות הבחירה זה העיניים הבורקות של הילד כשהוא מספר איך עבר עליו היום ברוב ימות השנה והשמחה שלו מהחברים שלו. זה לא אומר שאין ימים רעים (אם כי הם מעטים) ושאין ריבים עם חברים (למי אין) ושהכל תמיד טוב ויפה (כי יש ימים שבהם הכל רע ולא יפה). ואני בטוחה שיש בתי ספר ממלכתיים טובים. אף פעם לא אמרתי שלא. וכמובן שכל אחד צריך לעשות את הבחירה שלו - וזכותך לחשוב על בית ספר זה או אחר או על חינוך זה או אחר מה שאת רוצה. ואני בטוחה שיש רבים (שחלקם אולי אפילו למד בבית ספר הספציפי הזה) שיגידו שהוא גרוע מסיבה זו או אחרת. וגם זאת זכותם המלאה. העיקר שכל אחד יהיה שלם עם בחירותיו ושהילדים יצאו מרוצים.

Kalla

New member
ועוד דבר

בלי קשר לידע, חשוב להקנות הרגלי למידה נכונים בגיל צעיר. אני יודעת כמה שזה עזר לי וכמה שזה פגע באלה שלא רכשו הרגלים אלה מבעוד מועד.

vered4

New member
מסכימה, ועל מנת להיות מרוצה

מרמת הילדים בשכונה ובבית הספר, עברנו דירה לאזור שהתאים לנו מבחינה חברתית, לקראת עלייתה של הגדולה לכיתה א´.

חני ב

New member
חיינו קודם בת"א

בצפון ת"א אבל באזור לא טוב (נוה-שרת למי שמכיר), גל עד גיל 4 היה בגנים פרטיים. תמיד אמרתי שכשהוא יגיע לגיל של גני מועצה/בי"ס, אני לא אסכים שהוא ילמד שם. כבר בגיל 2.5 בערך התחלנו לחפש דירה במקום אחר. עברנו לישוב רחוק יחסית מת"א גם כי רצינו דירה חדשה וגדולה, וגם בגלל החינוך! לא הייתי מסכימה שילדיי ילמדו בבי"ס שידוע כלא משהו (בלשון המעטה)ועם אוכלוסיה שמאד מאד לא לרוחי!

Kalla

New member
בהחלט לא!

איך הוא יכול להיות אם עדיין אין ציונים? יש בסה"כ הערכות שבהן מפורט מצבו של הילד והכל ברוח מאוד נעימה. ולגבי הלחץ - מאוד תלוי איך מבינים את המילה. אם הכוונה היא שמלחיצים את הילדים ומעצבנים אותם - אז זה לא ככה. אם הכוונה היא שמנסים בשיטות לימוד מעניינות וכייפיות להכניס כמה שיותר ידע - אז כן. לא שמתי לב שמישהו מהתלמידים בכיתה של בני לחוץ יותר מאשר כל תלמיד בבית ספר ציבורי.

yojak

New member
כבלים דיגיטליים

חשוב מאד מה שכתבת,השאלה מה ניתן לעשות?

אתיר

New member
איך שאני רואה את העניין

נכון שאין לי כסף לשלם לבי"ס פרטי ( למרות שהבת הגדולה תלמד בבי"ס שכמעט לא ימומן ע"י העיריה אלה ע"י ההורים + תרומות) אבל..... מה לעשות רמת החינוך בבתי הספר היא על הפנים ולכן אני מבינה את ההורים. אבל כמובן הכל תלוי במקום המגורים. לפי דעתי במקום מגורים נחשב רמת המורים המקצועיים והמחנכים גבוהה ביותר ממקום מגורים שלא נחשב. לשם מביאים את הבררה - שוב לפי דעתי ולמעשה לפי נסיוני. לבתי ספר כאלו יש יותר סל תרבות ואכן מביאים, אצלנו אמנם שילמנו, אבל מה קיבלנו??????? לכן, אם כל הכאב לו היה בי"ס פרטי ויכולתי לשלם יותר (יש לי פעוט שאשלם עליו בשנה הבאה כ-1600 לחודש + ילדה בחטיבה שאשלם בשבילה כ-550 ש"ח בחודש) כך שהילדה ביסודי נשארה שם אך תצטרך להעזר במורים מקצועיים פרטיים ( אנגלית ומתמטיקה) בכדי להתקבל לחטיבה טובה יותר מהאזורית. מה לעשות גם החטיבה האזורית על הפנים. לסיכום- מי שיש לו ויכול שיילך, בכל מקרה בתי ספר הנתמכים כולם ע"י העיריה - טוב לא ייצא משם - סליחה על הפסימיות.

חני ב

New member
בוקר טוב איילת

מחכה לקרוא את התגובות של המשתתפים בפורום

במכולת השכונתית שלי יש מוכר עם שן

עם שן בודדת מזהב ונורא מלוכלך אצלו. החלב עומד שלוש שעות בחוץ. אני לא קונה אצלו אלא בסופר מרקט היותר מרוחק, שגורם לי לנסוע ולבזבז דלר יקר, אני גם קונה שם יותר מצרכים,כך שמחירו הראלי של החלב יקר יותר. אבל אני בוחרת איפה לקנות את החלב שלי. אני גם בוחרת אם אני מרוצה משירותיו של רופא הילדים שלי, ואם לא- מחליפה רופא, מחליפה קופת חולים או הולכת לרופא פרטי. אני יכולה לבחור ספרים בספריה העירונית, עם כריכה מרופטת ואוזניים של חמור בשוליים, ויכולה לקנות בחנות הספרים ,במחיר מלא את הספרים עם ריח של "טרי". כל אחד מאיתנו עושה את הבחירה שלו לגבי הרבה פרמטרים של הצרכנות שלו. אבל חוץ מנושא החינוך, כאן המדינה מחליטה עבורי. אני רוצה להחליט על עצמי בנושא שחשוב לי. אני לא רוצה להתנצל 20 פעמים ביממה,שאני בוחרת להשקיע בהשכלה של הילדים שלי(שמה את המילה חינוך בצד, כי מי שנותן חינוך לילדים,אלו ההורים שלהם ולא המורות...ולא נחזור לדיון הזה עתה). זכותו של מר אורן לקנות דירה ולהשקיע במשכנתה. זכותה של גברת ברוש לקנות בגדים ולהשקיע בחוגים לפתוח עצמה זכותה של משפחת גבעול להחליט שהם רוצים להשקיע בהשכלה. לא מבינה באמת, את ההגיון הכאילו שיוויוני מאחורי הטיעון- כי הרי ממילא הילד שהוריו יכולים לאפשר לעצמם, או חושבים שנושא ההשכלה חשוב, יקנו לילד שעורים פרטיים, חוגים וכל היתר אם ירצו. וכן,לפני שנה עשיתי את זה ומימנתי שלשה ילדים במוסדות הוראה פרטיים, השנה רק שניים, שנה הבאה רק אחד(מרגישים כבר בכיס) אבל שנה אח"כ כבר צפויים שניים..וכן הלאה. אני אשתדל ככל יכולתי להרחיק את ילדיי ממערכת ה"ההשכלה" של התיכון המקיף, ולו הייתי יכולה , הייתי עושה את זה כבר בשלבים מוקדמים יותר של השהות במימסד החינוכי. בעניין הפערים-"כאילו" האינגרציה בחינוך והקמתן האומללה של התיכון המקיף וחטיבת הביניים הכושלת, הם אינם גורמי פער? כאילו שאין חוגים, שעורים פרטיים וכו.. אולי לא אתן לילד שלי(אם אני רוצה ויכולה) חוג מחשבים אחרי הצהרים או חיזוק באנגלית,כי יש מי שלא יכול(או רוצה) לממן את ההעשרה? וצר לי, ממש אין לכך קשר לילדים לקויי למידה.או לאידאולוגיה חברתית כלשהי. וזו ממש לא "פואמה". אחותו בקריז של צהרי יום.

vered4

New member
יש חינוך חובה ולכן נושא החינוך שונה

ולכן המדינה מתערבת. כל עוד משלמים מיסים כל כך גבוהים, לשלם על בית ספר פרטי בנוסף, זה תשלום כפול. גם לרופא, הולכים בדרך כלל לרופא של קופת חולים, ובמקרים מיוחדים לפרטי. הבחירה שאני הייתי רוצה, היא סוגים שונים של בתי ספר, תחת המטריה הממשלתית. שאוכל לבחור ללכת לבית ספר פתוח, ושלא יגידו לי שאין מקום. הרי אין דבר כזה אין מקום בבית ספר רגיל, פשוט פותחים עוד כיתה. כאשר בית ספר פרטי, הופך אליטיסטי ותחרותי, מי שנפגע הם הילדים. הדוגמא שנתתי לגבי בתי ספר באנגליה, היא משהו שלא הייתי רוצה לראות בארץ.

Kalla

New member
ילדים לא נפגעים

לא מכירה את ביה"ס באנגליה, אך אצלנו בוודאי לא נפגעים. להיפך, יש הרבה פחות אלימות ופחות לחץ חברתי והלימודים מתבצעים בצורה מהנה. בני חוזר כל יום עם חיוך ומספר כמה כיף היה לו. אז אין להסיק באופן אוטומטי שאם ביה"ס פרטי מישהו נפגע מזה.

vered4

New member
זה ענין של מגמה

ולדעתי זה ענין הדרגתי, זה מתחיל ממקום מסוים ולאט לאט מקצין. כאשר בית הספר פרטי ויש לחץ מההורים לרמה מסוימת, ויש לחץ של בית הספר להגיע לרמה מסוימת, סדרי העדיפות משתנים. באנגליה הם לא החליטו לפגוע בילדים. אבל לדעתי בכיתה ב´, לעשות כל שבוע מבחנים ממינים, כדי לעמוד ברמה מסוימת, בהכרח פוגע. אני לא הייתי רוצה לגדל ילדים בצורה כזו.

AYELET1

New member
אבל ורד...

האם היית רוצה להגיע למצב בו המדינה תחליט עבור אם תניקי (מצויין לתינוק...) , אם תחוברי למכשירי החיאה (בכל פעם מגיע עניין כזה לבית משפט ) , עם בנך ימול (וואלה... דרכתי על נקודה רגישה לכולם. משאירה לפורום ברית מילה
) ועוד כל מיני עניינים שבשביל האחד זה יהרג ובל יעבור, והשני לא מבין על מה המהומה במקרה הטוב, ואילו במקרה האחר , זה יהרג ובל יעבור עבורו, אך לכיוון ההפוך (ע"ע ברית מילה). זכות הבחירה כאמור... השאלה, כך נראה לי, איזו בחירה עדיפה.

למעלה