חינוך אליטיסטי

AYELET1

New member
חינוך אליטיסטי

הנושא כבר עלה, אם אינני טועה. מי שידו משגת (ומעוניין בכך, כמובן) שולח את ילדו לבית ספר פרטי, תמורת סכום שיכול לנוע בין כמה מאות שקלים ליותר. בפורום הורים לילדים בבי"ס יסודי, עלה הנושא, לאחר , שאחת המשתתפות סיפרה על ביה"ס , בו לומד בנה, ושהיא משלמת עבורו 1200 ש"ח בחודש. לפני הכניסה לכיתה א´ עוברים הילדים מבחני כניסה, ומי שאינו עומד בדרישות, לא מתקבל. מדובר כמובן על הדרישות הלימודיות, לא ההתנהגותיות. מביאה לינק לדיון המדובר (או לפחות למקום ממנו , פחות או יותר סטה הנושא לכיוון זה. ארוך אבל מעניין). האם, בהנחה שההורים מתנדבים , עוזרים לקהילה וכו´ ,אך הילדים סה"כ מורחקים ממי "שלא עומד ברמה", יש בכך "חינוך חברתי" , של עזרה לזולת, של מעורבות חברתיצת, אולי גם של אמפתיה לחלש, או , האם מדובר בחינוך אליטיסטי, מתנשא, מרוחק מרוב העם , שאינו שוכן במגדל השן? כיום מדובר על פערים חבתיים וכלכליים רבים. האין בחינוך כזה, משום הסכנה להגברת הפערים והניכור? ובואו נהיה ריאליים: אם היתה האפשרות (וכשמדובר בכמה ילדים, 1200 שח לחודש לילד, רק תשלום שכר לימוד, ללא הוצ´ נלוות, זה סכום אדיר!), האם לא הייתם עושים בדיוק כך? נא לקחת בחשבון שישנה אפשרות נוספת: חינוך פרטי, אך בשילוב ילדים לקויי למידה, כשהרעיון הוא תשלום עבור ח-י-נ-ו-ך ולא רק עבור תוספת לימודים עיוניים?? מוזמנים לחוות דעתכם.

vered4

New member
כבלים דיגיטליים

שמתם לב, שעכשיו כשיש כבלים דיגיטלים, האנשים שיש להם כבלים רגילים, מקבלים תוכניות ברמת השקעה מינימלית? זה מה שיקרה אם יהיו בתי ספר פרטיים. החינוך הציבורי יהיה ברמה נמוכה. עדיף לדעתי, להשקיע את המשאבים במערכת ציבורית. הבעיה היא שיש אנשים שמוכנים לשלם עבור חינוך, וחלק לא יכולים או לא רוצים. לנו היתה את הבעיה הזו, כאשר רצינו סייעת לכיתה א´. בערך 2/3 שילמו עבורה וסיבסדו את השאר. לגבי בתי ספר פרטיים עם רמת לימוד גבוהה, אני רואה מה קורה באנגליה. בכיתה ב´ עושים להם מבחנים כל שבוע. אח שלי לא הוציא את הבת שלו לשבוע לארץ, כדי שלא תפסיד חומר! כיתה ב´ , לא חטיבת ביניים או תיכון. עכשיו הם כבר רוצים לרשום אותה לבית ספר יוקרתי לבנות. איזה לחץ מופעל על הילדה? לדעתי צריך להשקיע בחינוך ולא בלימוד.

Kalla

New member
אהפנו את תשומת ליבי שהדיון עבר לפה

אז קודם כל - כמובן לא אחזור על העמדה שכבר הצגתי. יש לי רק משהו להוסיף - אנחנו נסענו עם בננו לחופש בחו"ל באמצע שנת הלימודים לכבוד יום הולדתו השישי וכל מה שקיבלנו מהמחנכת זה רק פירגון ואיחולי נסיעה טובה (וזה למרות שהוא הפסיד הכתבה או שנתיים). אז זה שלומדים בבית ספר פרטי לא אומר שצריכים להיות קיצוניים. ולגבי הלחץ שמופעל על הילדים - אולי לא לכל אחד זה מתאים, אבל יש ילדים (כולל שלי) שפורחים ונהנים תחת הלחץ הזה ובחופש מתגעגעים לתחילת שנת הלימודים. אסור להתאכזר לילדים ואם רואים שהם לא מצליחים לעמוד בלחץ - צריך להוציא דחוף מבית הספר. אבל אם הילד נהנה ומפיק תועלת - אז מה רע ברמת השכלה גבוהה. ושוב - רמת לימודים גבוהה לא עומדת בסתירה לחינוך טוב!

AYELET1

New member
בד"כ בי"ס יסודי ציבורי

גם הוא איננו בדיוק בי"ח לציונים. ואזכיר לך דיון זה עצמו. הבעיה מתחילה ממשיכה ומתמקדת בתיכון. אז זה כך, ואני בספק רב אם בחינוך הפרטי זה אחרת- בהתחשב מצב כיום. ולהזכירך, בדיון המקוריי דובר על מימוש היכולות הקוגניטיביות... וכן, (וקלה הזכירה זאת בעצמה, כאן בשרשור זה ובפרום זה) את הלחץ הלימודי המופעל על הילדים בבית הספר בו לומד בנה.

קשת הבנה לעת ערב

בית ספר פרטי משמעותו לחץ יותר גדול להשיג ציונים? מה הקשר? המקום היחיד ששלושת הבוגרים שלי הרגישו יותר טוב עם עצמם היה דווקא מחוץ למסגרת החינוכית העירונית. אבל אני חושבת שהדיון גולש לכל מיני כיוונים, 1. אופיו של בית הספר הפרטי כסלקטיבי במיון התלמידים-רצוי או לא רצוי? 2. בית הספר הפרטי כתפיסה אידאולוגית לא שיוויוני. 3. אופי הלמידה בבית הספר הפרטי לעומת החנוך הצבורי 4. אני גם חושבת שיש איזשהו הבדל קליל בין נער בן 15 לילד בן 6, בנושא בית הספר. 5. בית הספר כמוסד חינוכי רעיוני או מוסד למימוש יכולות קוגנטיביות. על מה מדובר כאן? נ.ב. אגב כשאני נסעתי לחו"ל עם ילדיי במהלך שנת למודים, המקום היחיד שהביע התנגדות היה כמובן "מערכת החנוך היסודי" המקובלת.(הצבורית) כל היתר הביעו הסכמה ורק קבעו תנאים. סתם רק נ.ב.

AYELET1

New member
אולי אני קצת קשת הסברה...

עניתי בסה"כ להערה שנזרקה שבי"ס פרטי "הוא בטח גם לא בי"ח לציונים" והעניין הוא , שגם בי"ס יסודי ציבורי בד"כ לא מתדרדר לידי כך , ובדיון עצמו , שהתנהל כאן בפורום זה, הודיעו 2 מורות, העובדותת בבי"ס ציבורי (עד כה שהבנתי), שבבית ספרן לא נהוג לתת ציונים בכיתות הנמוכות, ממש כמו בבית ספרה של קלה. וכן, יש הבדל בין גיל 6 לבין גיל 15. לי מפריע שההפרדה והסינון מתחילי מגיל 6. בגיל תיכון ההבדל מהותי (וכן העליתי את הנושא הכללי לדיון כאן, למרות שמדובר בפורום למתבגרים...). ההקבצות, הרמות, המגמות ומכאן , מטבע הדברים, הסינון, נעשים עם או בלי בי"ס פרטי.. כך שבפרוש לא התכוונתי לכך. הכוונה היתה לדיון בסעיפים 1 ו-2 תוך התחשבות ב-4
. בקשר ל-5, אכן אות כבוד גדול לא מגיע לאותו בי"ס יסודי וציבורי (...) עליו את מדברת... אולי היה קיים חשש שהילד לא יגיע לאונ´ אם יחסיר שבועיים ?

AYELET1

New member
ובקשר לפסקה האחרונה בתשובתי והמשך..

בתי ספר ציבוריים רחוקים מליהיות פתרון הבעיות בעולם. אין ספק. לפחות חלקם. אני יוצאת נגד הרעיון של בי"ס (פרטי, ציבורי או whatever ) שמסנן ילדים עפ"י יכולת הלימוד באופן בוטה מאד. לא מדובר על לימודי תיגבור במקצועות מסויימים, אלא על סינן והפרדה מ-ו-ח-ל-ט-י-ם.

Kalla

New member
בלי קשרלאם אני מסכימה איתך

אני לא מבינה עד עכשיו מאיפה הסקת שבית הספר שעליו דובר עושה סינון בוטה מאוד? מאוד אשמח שתביאי את הציטוט שממנו ניתן להבין את זה.

AYELET1

New member
קלה...

לפני שאענה, ברצוני להבהיר משהו נראה לי שהעניין הפך קצת אישי, ואני מבטיחה לך שלא זו כוונתי. אין ברצוני לתקף את ביה"ס בו לומד בנך או אותך. זה פספוס של נושא חשוב (לטעמי). דיברת על מבחן לפני כניסה לכיתה א´, מבחן כניסה לידע וכשרים לימודי ים מסויימים. להביא לינקים לכל זה? ובואי נעזוב את ביה"ס הספציפי שבו לומד בנך. זה בפירוש לא הנושא. דברים כאלו קיימים, גם בבתי ספר אחרים, ועדיין הם מקוממים אותי!

Kalla

New member
מבחן לכניסה א´!

אולי תקראי טוב איזה סוג של מבחן זה! לדעתי אם ילד שעולה לכיתה א´ לא יודע לענות לפחות על חלק מהשאלות ששואלים שם - אין לו מה לחפש אפילו בגן חובה! זה מבחן שכל ילד, אלא אם הוא אוטיסט גמור, יכול לעבור! אז הסינון נועד רק לוודא שהילד פחות או יותר נורמלי ומסוגל ללמוד. ואני לא יכולה לעזוב את ביה"ס הספציפי היות וטרחת לפרסם דווקא אותו בכל הרשת. אם היית רוצה לנהל את הדיון ברמה העקרונית בפורום הזה לא היית חייבת להביא את השרשור הספציפי אלא רק לשאול את השאלה באופן עקרוני. אין לי מושג איך פועלים בתי ספר אחרים, אני יודעת רק על זה, ולכן זה הדבר היחיד שמעניין אותי. אינני מתכוונת להתגונן אך לפחות שהעובדות יהיו לעובדות והתיאור שלך עד כה היה רחוק לחלוטין מהמציאות ומטעה.

AYELET1

New member
זו תשובתי האחרונה בנושא ביה"ס

הספציפי שלך. קראתי היטב את דבריך בנושא המבחן. דבריך כאן אינם תואמים את דבריך "שם". לידיעתך, מקובל להביא לינקים לשרשורים בפורומים אחרים כדי לתת רקע ולפתוח דיון. פגשתי גם בפורום אחר לינקים לפורום זה, גם כשהדיון בפורום השני, מראש ובתחילת הדיון שלל את הדעות שהובעו כאן . מה עוד שהשתדלתי להציג גם נקודות זכות לעניין. זה שבחרת להתגונן באופן אישי- זה עניינך. כל טוב לך.

Kalla

New member
הכי פשוט זה להתחמק מתשובה

אני מבינה שלא תעני לי. אבל להגיד שכתוב שם משהו אחר בלי להביא הוכחות - זה ממש לא חכמה. מה ככתבתי קודם מסתכם בדברים פשוטים - רמת המבחן לא דורשת ידע מיוחד שלא אמור להיות לילדים בגן. הם גם לא חייבים לדעת לענות על כל השאלות, מספיק שיראו יכולת בסיסית. נתתי גם דוגמאות של שאלות מאוד פשוטות, שאני אישית לא מכירה ילד בגיל הזה שלא יודע לענות על רובן. וזה כל מה שהוא צריך לעשות. אין טעם לבקש שתביאי דברים סותרים לכך, כי לא תמצאי. כל טוב גם לך.

N a a t z

New member
אבל אם../images/Emo181.gif

ילד לא לומד את הדברים האלה בסביבות הגן
אם למשל רמת הלימוד בגן היתה נמוכה כך שהילד לא יכל/הצליח ללמוד את הדברים הנדרשים
ומה אם הוא לא התעניין בדברים האלה

Kalla

New member
איזה דברים הוא לא לומד בגן?

באיזו עיר הוא גר? לספר על המשפחה שלו? לצייר ציור? לתת מספר הטלפון בבית? לזהות מספרים ואותיות? הדבר הכי קשה ששאלו אותו הוא האם הוא יודע לכתוב את השם שלו. אז נגיד שילד יודע רק חלק מהתשובות האלה - הוא עדיין יכול להתקבל. אבל לא לדעת כלום? אני באמת לא רואה איך אפשר לדרוש פחות.

אימא של כמה אוטיסטים גמורים

לפני שעה החלטתי שאני לא מתייחסת יותר לשרשור הזה, כי אני לא אוהבת את הריח שנודף ממנו ויש לי בעיה עם סנוביזם, ולא משנה תחת איזה כותרת הוא מתחבא. אז יש לי ילד "אוטיסט" כהגדרתך, אינו נורמלי כנראה, ואין לו מה לחפש כנראה בגן חובה אותו סיים בימים אלו ועולה לכיתה א. הוא אינו יודע את אותיות הא-ב אלא של שמו הפרטי, וא-ב ועוד כמה.הוא אינו ידוע את מספר הטלפון בבית, ואני מעולם לא "ישבתי" ללמד אותו דבר. אבל את יודעת מה? אולי דווקא אי הרדיפה אחר המצויינות וההישגיות שנודפת מכל אמירה שנייה שלך, היא זו שתעשה אותו אדם מאושר יותר. בנתיים, והיות ויש לי כבר כמה בוגרים יותר- היא הוכיחה את עצמה. אז, ששלך ילמד בבית ספר למצויינים, ויהיה בתלפיות, וגם כמובן יעסוק בחסדים חברתיים לזולת , ושלי-יהיה סתם בן אדם. אני מעדיפה אותם ככה, משום מה. ציטטות מנושא הנדון בלבד:מבחני הכניסה לכיתה א- הגענו לבית הספר ואז כל ילד הלך בתורו להיבחן מלווה בתלמידי כיתה ו´. לפי מה שהבנתי שאלו אותם כמה שאלות לגבי המשפחה, כולל אם הוא זוכר מספר טלפון של מישהו מהמשפחה או כתובת, הראו להם אותיות ומספרים וביקשו לזהות (או אולי לעשות איתם עוד משהו - לא זוכרת), לכתוב את שמם, לצייר משהו ועוד דברים שכבר שכחתי. והילד לא חייב לדעת לענות על כל השאלות כדי להתקבל. הוא בסך הכל צריך להראות שמשהו הוא יודע ברמה שתאפשר לו לשרוד את כיתה א´ שהרמה בה די גבוהה והלימודים מאוד אינטנסיביים. " "אך מה הברירה? צריך איזה שהם סטנדרטים אם רוצים מראש שבית הספר יהיה ברמה מסוימת. ההורים לא חייבים להכניס לשם את ילדיהם ואין הרבה נכשלים כי מראש רוב אלה שפונים הם משכבת אוכלוסיה שמעוניינת בשירות כזה, כלומר לא בורים ועמי ארצות אלא כאלה שחינוך חשוב להם והם דאגו לתת לילד את הכלים להתמודד עם רמה כזאת. למה שמישהו שלא טרח ללמד את הילד כלום עד עכשיו פתאום ירצה להשקיע כל כך הרבה כסף בחינוך? ולמה שתלמידים טובים לא יזכו לרמה שבית הספר מתחייב אליה כי יש תלמידים שלא מגיעים לרמה הזאת ומושכים את כולם אחורה?" אלו ציטטות מהמילים שלך בפורום אחר, בו החל כנראה השרשור הזה. ואני בוחרת להביא רק את הציטטות האלו, ולא האחרות שגלשו לנושאים אחרים לחלוטין בתחום התפיסות החברתיות -סוציאליות. ובעניין של עובדות, זה משהו נזיל אצלך. מתשובה לתשובה . ואיילת, סליחה, את רשאית למחוק-אם את חושבת שזו תגובה לא הולמת. אבל אני חושבת שהיא "בגבול" הנסבל הוירטואלי. "

ככה את מחזירה אותי לכיתה א?

דנה נמה דנה קמה וחמש שנים על מיכאל ? חשבתי שהתקדמתי כבר בחיים שהגעתי להתבגרות ולחשקונים ולריבים האין סופיים. יו, במכה אחת החזרת אותי לאחור. אז ככה. ישנם בתי ספר יסודיים שבהם נותנים הערכות ולא ציונים,בלי קשר לשיוכם בכלל. יש הבדל בציפיה שלי כהורה מתפקידו של בית הספר היסודי והשלבים המאוחרים יותר של ההשכלה. בחיים לא הייתי חושבת לעסוק בחינוך פרטי בבית הספר היסודי,אבל אני יודעת שאני לא NEW AGE מספיק, ואני לא לוקחת ברצינות תהומית מדי את מסלול חיי תולעי המשי ומסלולו של הזית מהעץ לכד. כן,אעשה כל מאמץ לטייב את יכולת ההבנה והלמידה של ילדיי, בגיל שבו לידע שנרכש יש משמעות יותר חשובה מאשר בכיתה א. אבל מצד שני אני לא אוהבת את הרעיון של העדר אפשרות בחירה. בהחלט סביר שהייתי בוחרת בחנוך הממלכתי הרגיל, כי אני חושבת שחשוב שילד יגדל בסביבה החברתית שלו ועוד כל מיני שיקולים. אבל... במקרה דנן המדינה קבעה לי ולא נותנת לי את זכות הבחירה. ולזה קשה לי להסכים.

AYELET1

New member
אז זהו...

שהגענו אפילו להסכמה
אני גם סבורה שזכותת בחירה חייבת ליהיות, וממה שהבנתי היא גם קיימת. ישנם בתי ספר דמוקרטיים, ישנו ביה"ס ש-KALLA סיפרה עליו, וכולם בתי ספר יסודיים. אני נגד התופעה של הפיכתם אליטיסטיים ומנותקים לחלוטין. אז ברור לגמרי ברגע שביה"ס פרטי, הוא בכל זאת יפנה לשכבה די מסויימת. זה כשלעצמו סינון. אבל השאלה גם, מה עומק הסינון.

למעלה