חינוך או אופי ?

Ksarit75

New member
חינוך או אופי ?

שבת שלום לכולן/ם, אני במעבר בין פורום הורים לתינוקות להורים לפעוטות, ואשמח לשמוע את דעתכם. אתמול בערב יצאתי עם בן זוגי לבית קפה, רק שנינו. לידנו ישבו זוג הורים צעירים עם בת, בגיל של הבן שלנו בערך (שנה ו-4 חודשים). הפעוטה ישבה שם, על כיסא ילדים שמחובר לכסא רגיל במסעדה, עיינה בתפריט, לאחר מכן קראה ספר, אחר כך ציירה עם עפרונות ציור שהביאו לה, כל זה בזמן שהוריה דיברו אחד עם השני בשלווה לידה. בן זוגי ואני היינו בהלם. אנחנו בכלל מאמינים גדולים בסדר יום, ובשעה כזו (זה היה עשר בלילה) הבן שלנו כבר 3 שעות ישן. אבל זה ניחא. העניין הוא שאין מצב שנוכל להושיב את הבן שלנו ליותר מרבע שעה לידנו במסעדה, בכל שעה ! הבן שלנו מאד מפותח, מדבר עשרות רבות של מילים, מתרוצץ בכל מקום אליו אנחנו מגיעים, מדבר אל אנשים, דופק על שולחנות, בודק כל מה שאפשר לנסות למשוך או להפיל, מטפס על כל כיסא או ספה או ספסל - בקיצור - אין מצב לישיבה כזו שקטה במסעדה. ואכן - גם בשבילו וגם בשבילנו - אנחנו נמנעים מזה בזמן האחרון. כשחזרנו הביתה חשבתי על זה הרבה. כחלק מסדר היום, אנחנו בבית אוכלים בשעות מסודרות - הוא על כסא האוכל שלו ליד השולחן שלנו, איתנו. לא אוכלים מחוץ לכסא, מעולם לא רדפנו אחריו עם אוכל או משהו כזה, הוא יושב שם ואוכל עד שאנחנו רואים שהוא שבע - ואז מסיימים. אבל כשאנחנו עם כל המשפחה, או במסעדה - אין מה לדבר על לשבת יותר מרבע שעה, אם בכלל. שאלתי היא: האם לדעתכן/ם מדובר במזג ? האם מדובר בחינוך ? האם יש משהו שיכולנו לעשות אחרת כדי שבכל זאת נוכל לשבת עם הילד במסעדה בלי לרדוף אחריו ? זה לא הכי קריטי לנו בעולם, זה פשוט מסקרן אותי לדעת איך זה אצלכן/ם ומה דעתכן/ם.

תעסוקה

אם לילד משעמם הוא מתחיל להתרוצץ ולהשתגע. ברגע שיש לו תעסוקה ומשתפים אותו בשיחה או במה שקורה אז לא ישעמם לו...

דיינו

New member
לדעתי זה בעיקר עניין של אופי, וגם של שלב

התפתחותי. כשבכורינו היה בגיל הזה זה היה בדיוק כמו שאת מתארת, ואחרי כמה יציאות לא מוצלחות בהן הסתכלנו בקנאה בחברים שלנו שיושבים עם הילדים שלהם ואוכלים, מי יותר מי פחות, בעוד אחד משנינו עסוק כל הזמן בלרדוף אחרי הקטן ולמזער נזקים, התייאשנו. אז החלטנו שלא יוצאים איתו יותר למסעדות. איפשהו באיזור גיל שנתיים, משהו השתנה, והנה גם הילד שלנו יושב במסעדה כמו כולם, ואוכל, ואפשר להעסיק אותו עם ציורים וכו'. ימי המשיח. ואז השני הגיע לגיל הזה ו...אותו הסיפור בדיוק. אז עכשיו אנחנו מחכים שגם הוא יגדל. ובינתיים אנחנו אוכלים בפיקניק, או בבית.

לדעתי- בעיקר אופי

וזה גם עניין של גיל עד גיל שנה וקצת שירה הייתה יושבת גם שעה וחצי רצוף בשקט במסעדות. כיום זה הרבה יותר קשה. אל תשכחי שיש לך בן, יש להם בדר"כ הרבה יותר אנרגיות מאשר לבנות ויותר קשה להם לשבת בשקט

רונית י

New member
גם אני חושבת כמו קודמותיי

אופי ושלב התפתחותי. הבן שלי למשל גם בבית יותר יושב בנחת, משחק בשקט וגם בחוץ תמיד נפלא (גם כשהיה קטן) והבת שלי שאמנם עוד קטנה אבל רואים שזה אופי אחר לגמרי. נדיר שתשב ככה ברוגע.

הייתי חושדת שתיארת אותנו, אלמלא השעה../images/Emo6.gif

אבל כן, היא אוכלת איתנו במסעדות מגיל מאוד צעיר, בשקט ובשלווה (חייבת להשוויץ- היום, בגיל שנה וחצי, אכלה לראשונה בצ'ופסטיקס
ואפילו הצליחה להכניס כמה נודלס לפה
)- מציירת, קוראת, מנשנשת, עושה חנדלעך למלצריות.. אבל היא ככה גם בבית. אני חושדת גם שיש הבדל בין בנים לבנות- חברות שלי שהם אמהות לבנים כל הזמן רודפות אחריהם, בעוד אני (בשלב זה
) נחה גם בבית בזמן שהיא מעסיקה את עצמה עם שלל הצעצועים, הספרים, ודפי הצביעה שלה. אם לסכם, לדעתי זה מזג.

Yifatule

New member
כאילו תיארת את הבן שלי

יש לנו חברים שהבת שלהם יושבת במסעדה, מפטפטת איתם, טועמת הכל !!! היא בגיל של רון (שנתיים ושמונה) והוא לעומתה - בדיוק כמו שתיאת את בנך. אני מאוד מקווה שזה עניין של גיל ושזה יעבור בקרוב אבל בעיקרון ממש לא קל לצאת איתו למסעדות

UmaGuza

New member
גם וגם וגם ../images/Emo96.gif

לכל ילד מזג שונה וכל הורה מחנך בדרך אחרת (או שלא...) ויחד עם זה, כל ילד עובר שלבים התפתותיים שבהם יותר קשה איתו, כל אחד ביחס לעצמו כמובן. הבת שלי היתה תינוקת אידיאלית לבתי קפה, בגיל שנה וקצת זה הפך להיות בלתי אפשרי, ממש בדומה למה שתיארת ונמנענו מללכת איתה במשך חודשים (זה פשוט לא היה כיף). לאחרונה לקראת גיל שנתיים החוויה חזרה להיות נעימה, היא מהילדים שפחות מתעניינים באוכל אבל כוס שוקו קר משמחת אותה מאוד, היא נהנית מהסיטואציה באופן כללי ואפשר להעסיק אותה בציור, בספרים ובצעצועים (שאנחנו כמובן מביאים איתנו). ואם נמאס לה לשבת (היא בכ"ז בת שנתיים), אנחנו לא מתעקשים איתה ונותנים לה להסתובב לידנו, בד"כ ברגע שנותנים לה את ה"חופש" להסתובב היא לא מתרחקת יותר ממטר. אם זה לא קריטי לכם תוותרו בשלב הזה, ממילא זה לא מהנה אז מה הטעם.

annabe

New member
נראה לי אופי. אצלנו הגדול יושב, ותמיד ישב,

והקטנה תמיד איבדה סבלנות, ואם לא קמה אז העסיקה עצמה בלהעמד ולהתיישב על הכסא, שוב ושוב. בעיני ילד שקם ומסתובב וחוקר הוא ילד בעל בטחון עצמי וסקרן.

shani74

New member
בטחון עצמי וסקרנות זה מצוין

הבעייה היחידה היא ההפרעה שנגרמת לסועדים האחרים (ואני מתביישת לתאר מה קרה בסוף השבוע שעבר כשהלכנו עם שתי הבנות לסרט, אבל בואי נאמר שטוב מאוד שהיו רק עוד 7-8 אנשים איתנו באולם, אם כי בהתחלה גם היו עוד 2...).

shani74

New member
גם וגם, כמו תמיד

ושילוב של השניים - מה שנקרא "חנוך לנער על פי דרכו" - כלומר גם החינוך משתנה בהתאם לילד. בכל אופן, אני ממליצה לקחת דברים שאתם יודעים שמעניינים אותו גם בישיבה (אם יש כאלה) - זה לא חייב להיות עפרונות ציור - זה תלוי בו. כמו כן בדרך כלל עובד להביא אותו כשהוא יחסית רעב, ולתת לו אוכל שדורש הרבה התעסקות - או לפחות לגוון לו במהלך הארוחה (סיים את השניצל? לתת לו קינוח וכו') ולא להשאיר אותו בחוסר מעש (או לפחות לא בלי כל התייחסות - חלק מהזמן אנחנו מעסיקים אותן בשיחה). אגב, הוא לא בכיסא אוכל? כלומר, איך הוא יוצא מהכיסא אם אתם לא מוציאים אותו? אצלנו בשלבים כאלה אנחנו מדי פעם מורידים את הילדה לסיבוב במסעדה עם אחד ההורים, ואחר כך חוזרים לשולחן כשמגיעה המנה הבאה (וכמובן שמייד כשמתיישבים מבקשים לחם או משהו כדי שכבר יהיה להן משהו להתעסק איתו). פה בארה"ב באופן כללי בהרבה מסעדות מספקים דף פעילות וצבעים (אבל זה בדרך כלל מעניין יותר בגילאים קצת יותר מתקדמים - ובאמת את הבכורה זה מעסיק במשך זמן מה). ואחת התכונות הכי חשובות להורה לדעתי היא להיות מסוגל לאלתר ולהתאים את עצמך למצב. אני מסוגלת ללכת לבד עם שתי הילדות למסעדה (בת 4 וכמה חודשים ובת שנה ו-5), על אף שזה מצריך כל מיני דברים משונים כמו מופעי קסמים מאולתרים בזמן ההמתנה למנה הבאה (הכבוד העצמי שלי נעלם כבר מזמן...), או משחקים חדשניים שכוללים קשים, כפיות, וכו' - העיקר שהילדות תהיינה כמה שיותר מרוצות (ושקטות).

Ksarit75

New member
הוא לא יוצא מהכסא, הוא פשוט

בהתחלה מאבד סבלנות, אחרי זה מתחיל לבעוט, מנסה להשתחרר ואומר "קליק" כדי לשחרר את הרצועות ואם לא קורה כלום בסוף הוא פשוט צורח. אנחנו משתדלים לא להגיע למצבים האלה וכמעט לא יוצאים איתו בגלל זה. ובכל זאת לפעמים צריך, ולפעמים אנחנו מוזמנים.. אנחנו תמיד מביאים לו משהו להתעסק איתו, גם מהבית, גם מהמסעדה ומהשולחן, תמיד מתייחסים אליו ומדברים איתו, כי הוא לא מפסיק לקשקש, אבל זה מעניין אותו בערך ל-2 דקות, כי הוא עוד בהרגשה שכל העולם הוא לרגליו אז חבל על הזמן

POOH*

New member
אופי...

הגדולה שלי הייתה בדיוק כמו הבת של הזוג שאת מתארת במסעדה. הלכנו איתה למסעדות לכל מקום.. היא אהבה חברת אנשים ונהנתה בכל מקום, וכשהייתה עייפה נרדמה בכל מקום. עם אח שלה כבר לא יכולנו ללכת. ועם הקטנה בכלל אי אפשר לעשות כלום. היא לא יושבת לשניה . גם תוך כדי אוכל היא מחפשת מה קורה מסביב וכו'.. בקיצור יותר פעילה אפילו ממה שתיארת את הבן שלך. אז לדעתי גם זה [כמו דברים אחרים] זה בעיקר אופי. POOH

מונקית

New member
גם וגם

מהרגע שהוא נולד אנחנו איתו במסעדות ולפני כל יציאה אנחנו מתרגלים את כללי הישיבה וכד'. (יושבים בשקט, לא צועקים. . . .) כשהיה קטן הבאנו שלל צעצועים וספרים וכמובן שמידי פעם גם עשינו איתו "סיבוב" במסעדה. ככל אנחנו הולכים לארוחות צהריים, מייד כשמתעורר וכך הוא רעב ו"זולל" וגם זה פחות מפריע מבילוי בערב. ועוד דבר חשוב, כשבאים לאותה מסעדה כמה פעמים ההתנהגות משתפרת (כבר לא כל כך סקרן כי מכר את המקום) ואם אנחנו יוצאים בערב, תמיד יש מתנדב תורן שמשחק איתו ומעניין אותו. . . וזה גם הרבה עניין של הרגל- יש לי חברה שהילד שלה יושב כמו דג ולא זז שעות. ההורים ה"אינטליגנטים" פשוט לא מתייחסים אליו, היינו איתם בסמעדה והיה "תענוג"- לא דיבר לא הפריע לא צייץ. ואם כל הכבוד, אני מעדיפה את הילד שלי מלא חיים מאשר דומם. . .

shani74

New member
ומה הילד הזה עשה?

לא נראה לי מוצדק להאשים את ההורים שלו - כי כמו שכולן אמרו פה, זה גם עניין של אופי, ואולי הוא פשוט ילד שקט או מהורהר, או ספציפית ככה הוא מתנהג במסעדות, נניח כי הוא כבר מאוד רגיל אליהן, וזה לא חידוש בשבילו (הבת שלי, למשל, מאוד אוהבת לחשוב על דברים כשאנחנו נוסעים במכונית והיא יושבת בכיסא שלה, ומדי פעם היא זורקת איזה משפט שמבהיר על מה היא חושבת ומפיל אותנו לרצפה. אבל כשהיא "משוחררת מהרסן", נניח בגן שעשועים או במוזאון ילדים, או, לצערי, בחנות כשאנחנו מסובבים לרגע את המבט לכיוון של אחותה, היא לא נחה לרגע, מטפסת, משחקת, חוקרת, מארגנת את החנות מחדש
...).

מונקית

New member
מוצדק מאוד. . .

ההורים מגיל מאוד צעיר לא התייחסו אליו כמו שצריך- משפטים כדוגמת: " צריך לתת לו לבכות עד שילמד שבלילה לא בוכים"- ודובר בזמנו על ילד בן חודש!!!!! או "מה זאת אומרת שלא ישב בעגלה בשקט?! זה המקום שלו". בקיצור- ההורים גרמו לילד להיות כזה, הוא ראה שמהם לא תצא לו שום תועלת.(מעין ילד מעונות שחי בבית עם מינימום התייחסות) גם הילד שלי אוהב להיות מהורהר מאחורה, מאוד נהנה לשבת בשקט ולהאזין למוזיקה וזה בסדר. הבעיה היא שההורים לא קשובים אל הילד אל הצרכים שלו והרצונות שלו. ילד בן חודש שבוכה זוקק למגע יד לחיבוק, ילד בן חצי שנה לא צריך לשבת דומם בעגלה. להגיד למשהו שקל לנו עם ילד שחוקר, בודק ומגלה את העולם על בסיס יום יומי? לא. אבל אני שמחה שיש לי ילד סקרן, האופציה האחרת, קרי "לשתק" את חוש הסקרנות ולמנוע דברים, ממש לא באה בחשבון.. .

shani74

New member
אני מאוד מקווה שאת טועה

ושההורים של הילד הזה לא חיסלו לו את הסקרנות בגלל מעשיהם - אם את צודקת זה באמת מאוד עצוב...

מונקית

New member
מאוד מאוד עצוב

בעיקר לנוכח העובדה שהאמא אמורה לדעת משהו בחינוך אבל האבא שם פשוט טרוריסט וכופה עליה את ההתנהלות שהוא חפץ בה. אין ספור שיחות ניהלנו יחד אני והיא ואנחנו ב"חברה" ופשוט אין מה לעשות. . . ליבי ליבי עליה ועל בנה.

חמדת35

New member
זה מזג אבל בנוסף

לפחות אצלנו, הפעוטה מתנהגת באופן שונה בבית ובמסעדה. במסעדות היא שקטה, מנומסת וחביבה. בבית: קצת פחות. כבר מגיל שנה וכמה חודשים ההבדל ניכר. היא בכלל מתנהגת שונה בחוץ: למשל: החוץ היא לא מפספסת פיפי. בבית: מפספסת המון.

למעלה